Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Περιορισμό των διαδηλώσεων και νέου τύπου καταστολή σχεδιάζει η κυβέρνηση

Γράφει το tvxs.gr
«Προχωράμε στην εκπόνηση νομοθετήματος με βάση την πρόταση του Δήμου Αθηναίων για τις προϋποθέσεις των συγκεντρώσεων στο Κέντρο και με σεβασμό στο δικαίωμα της διαμαρτυρίας. Δεν μπορούν 100 άτομα να κλείνουν την Πανεπιστημίου και την πλατεία Συντάγματος και η πόλη να ασφυκτιά», τόνισε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως σχεδιάζεται «μια νέου τύπου διαχείριση των επεισοδίων με τη ρίψη νερού». «Το να καταργηθούν τα χημικά είναι μια μεγάλη λέξη. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα ελαχιστοποιηθούν», πρόσθεσε.

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε επίσης πως το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ προβλέπει μείωση στο ήμισυ των οργανικών μονάδων και δημιουργία αστυνομίας 40.000 ενστόλων.

Επίσης ανακοίνωσε ότι εισάγεται τεχνογνωσία από ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ενώ ετοιμάζεται και μια ειδική ομάδα η οποία θα διαθέτει βαρύ οπλισμό.

«Μια ειδικά εκπαιδευμένη και επαρκής αστυνομική μονάδα θα πρέπει να έχει τον κατάλληλο οπλισμό που θα της επιτρέψει να αντιπαρατεθεί με το οργανωμένο έγκλημα. Με το όπλο των 9 χιλιοστών είναι εξαιρετικά δυσχερής η αντιμετώπιση των κακοποιών με τα καλάσνικοφ. Η μονάδα αυτή θα λειτουργεί σαν μια ανεξάρτητη δύναμη στο πρότυπο της ΔΙΑΣ. Μια ανεξάρτητη, υπό την έννοια της αυτοτελούς διοίκησης αλλά και αποκεντρωμένη, δύναμη», σημείωσε.

Οπότε, πλέον, δε χρειάζεται να ανησυχούμε, αφού δε θα γίνεται χρήση πολλών(!) χημικών, αλλά "ακίνδυνη" ρίψη νερού. Πόσο ακίνδυνη είναι όμως;



Διεθνής πρακτική
Στη Γερμανία το 2009 στην ιστοσελίδα της Damler διαβάσαμε διθυράμβους για την αστυνομία της Στουτγάρδης, η οποία μόλις είχε παραλάβει ένα νέο εντυπωσιακό όχημα (κόστους 1 εκατ. ευρώ) που «όμοιό του δεν έχει υπάρξει», με εντελώς πρωτοποριακό σχεδιασμό και δυνατότητα αποθήκευσης 10 χιλιάδων λίτρων νερού. Συνολική παραγγελία: 78 οχήματα, με τα πρώτα τρία να καταφτάνουν μόλις έναν χρόνο μετά, έτοιμα για χρήση. Ένα από τα τρία προκάλεσε ολική τύφλωση σε συνταξιούχο στις 30 Σεπτεμβρίου 2010, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την κοπή δέντρων σε σταθμό της πόλης.

Τα ποτιστικά της ΕΛ.ΑΣ.

Οποιαδήποτε ομοιότητα με την ελληνική πραγματικότητα, είναι άκρως ανησυχητική.
Μια δεκαετία πέρασε από τον θάνατο του Τζουλιάνι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Γένοβα. Ακριβώς μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία του, και συγκεκριμένα στις 27 Ιουλίου 2001, δημοσιεύτηκε άρθρο του Jason Bennet ο στην   «Independent»,   που ενημέρωνε τους αναγνώστες για τα υπό εξέταση πλάνα της βρετανικής αστυνομίας για χρήση οχημάτων με κανόνια νερού, στην περίπτωση που «εξαπλωθεί» ο κοινωνικός αναβρασμός στους δρόμους της Αγγλίας. Εννέα χρόνια μετά, τα κανόνια μπορεί να μην ήρθαν γιατί η Scotland Yard δεν τα επιθυμεί - κάτι βέβαια που δεν εμποδίζει την Αγγλία να εξάγει τέτοια οχήματα, όπως επίσης και το να χρησιμοποιούνται στη Β. Ιρλανδία -, η κυβέρνηση όμως έδωσε τελικά το πράσινο φως για την «αξιοποίησή»τους, μετά και τις πρόσφατες εξεγέρσεις των φοιτητών, αδιαφορώντας τόσο για τις επικρίσεις όσο και για τους κινδύνους. Τότε, ο αστυνομικός διευθυντής κ. Χόλς είχε προειδοποιήσει: «Θα χρειαστεί να εκπαιδευτεί με ιδιαίτερη προσοχή ειδικό σώμα της αστυνομίας, αν θέλουμε να τα λειτουργήσουμε με ασφάλεια».
Τα συγκεκριμένα οχήματα τα προτίμησε ο Μουμπάρακ για την αντιμετώπιση των πρόσφατων εξεγέρσεων στην Αίγυπτο, αλλά και δεκάδες δημοκρατικά «ευαίσθητες» κυβερνήσεις ανά την υφήλιο: Βέλγιο, Ισραήλ, Μαλαισία, Κολομβία, Χιλή, Αργεντινή και πολλές ακόμη. Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα democracykorea.org, όπου έγραφαν το 2008 διαδηλωτές από τη Ν. Κορέα: «Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι τα κανόνια νερού είναι ασφαλή, εμείς όμως μετρήσαμε δεκάδες τραυματισμένους. Ένας τουλάχιστον έχασε την όρασή του, ενώ άλλος αντιμετωπίζει προβλήματα στην ακοή» και συμπληρώνουν: «Οι κανόνες ασφαλείας ορίζουν ως ελάχιστη απόσταση τα 20 μέτρα από το πλήθος, φωτογραφίες ωστόσο αποδεικνύουν τη χρήση τους από απόσταση αναπνοής».

Μια πρόχειρη αναζήτηση στο Ίντερνετ εντυπωσιάζει: εκατοντάδες εταιρείες κατασκευάζουν τα συγκεκριμένα οχήματα, κυρίως από την Αμερική και τη Βρετανία, οι οποίες όμως δεν τα χρησιμοποιούν. Παράλληλα, υπάρχουν βίντεο που «προμοτάρουν» την αποτελεσματικότητά τους, στα οποία μπορεί να δει κανείς βαρέλια να εκσφενδονίζονται σε ελάχιστο χρόνο. Υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες κατά της αστυνομίας, με τα κατάγματα και τη ρήξη σπλήνας να βρίσκονται ψηλά στη λίστα των πιο διαδεδομένων τραυματισμών, λόγω της πίεση του νερού, που φτάνει μέχρι και τα 30 bar. Συνάμα, είναι πλέον γνωστό πως στο παρελθόν τοποθετούσαν την ουσία CN - που εμπεριέχεται στα δακρυγόνα - μέσα στο νερό που εκτοξεύουν τα κανόνια, δημιουργώντας ένα τρομακτικό μείγμα. Τέλος, πειράματα που διεξήχθησαν προ πενταετίας, δοκίμασαν τη διοχέτευση ηλεκτρισμού στους διαδηλωτές μέσα από το νερό.(Πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: