Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Όλα στους τραπεζίτες για το καλό των λαών…




Η Κύπρος προσέφυγε στο «μηχανισμό σταθερότητας». Ο πρόεδρος Χριστόφιας από την τηλεόραση απηύθυνε διάγγελμα στον κυπριακό λαό. Τα λεφτά του δανείου θα πάνε στις τράπεζες για το καλό του λαού… Προσέξτε το ύφος του, τον τόνο της φωνής του, την ανάλογη τοποθέτηση των λέξεων στις προτάσεις. Υποφέρει... Ακούστε στο τέλος το «όλοι μαζί». Ανατριχίλα…
 


Κι εμείς εδώ, πριν δυόμισι χρόνια, είδαμε και ακούσαμε τον δικό μας, με την πλάτη γυρισμένη στο καΐκι του καπτάν’ Νικόλα στο λιμάνι του Καστελόριζου. Το ίδιο δήθεν λυπημένο ύφος, ο ίδιος τόνος στη φωνή, με τον ίδιο τρόπο τοποθετημένες οι λέξεις. Συμπάσχει... Η προσφυγή στον «μηχανισμό στήριξης προστατεύει το κοινό μας συμφέρον». Το ζούμε άλλωστε…







Δεν έχει σημασία αν κάποιοι μέχρι πριν λίγο αυτοαποκαλούνταν «σύντροφοι», ή αν ακόμα έχουν το θράσος να συνεχίζουν να το κάνουν. Δεν είναι οι ταμπέλες και τα σύμβολα, ούτε η «κατάλληλη» φρασεολογία, αυτά που χαρακτηρίζουν ένα κόμμα αριστερό ή μια κυβέρνηση. Οι επιλογές είναι αυτές που «μιλάνε». Με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις και τα συμφέροντα ποιανού θα υπηρετήσεις. Ο πρόεδρος Χριστόφιας και το κόμμα του δεν δίνουν σήμερα τα διαπιστευτήριά τους. Επιβεβαιώνουν απλά πως όταν σε πάρει ο κατήφορος, τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει. 

Τελικά καταναλώνουμε περισσότερα απ' όσα παράγουμε;;;



Με βάση  τα στοιχεία των προϋπολογισμών των ετών 1996 - 2011:

Πρωτογενή έσοδα:               653,1 δισ. ευρώ
Πρωτογενείς δαπάνες:         587,1 δισ. ευρώ

Πρωτογενές αποτέλεσμα:    66  δισ. ευρώ  (πλεόνασμα).





"Αν συμπεριλάβουμε στα παραπάνω το συνολικό έλλειμμα χρηματοδότησης των Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το τελικό έλλειμμα της περιόδου των 16 αυτών χρόνων είναι μόλις 6,5 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, τα κρατικά έσοδα κάλυψαν το σύνολο των κρατικών πρωτογενών δαπανών, ακόμη και αυτών του ΠΔΕ, πλην 6,5 δισ.

Στην ίδια περίοδο, όμως, πληρώθηκαν (με νέα δάνεια) και 171,651 δισ. ευρώ για τόκους τραπεζικών δανείων. Δάνεια και τόκοι, που αποτέλεσαν βασικό μοχλό ενίσχυσης και γιγάντωσης των εγχωρίων τραπεζών και μονοπωλίων. Δάνεια, τα οποία συνήφθηκαν στο όνομα του ελληνικού λαού, χωρίς αυτός, όμως, να ωφεληθεί στο παραμικρό απ' αυτά."902.gr )


Τα οποία δάνεια συνήφθηκαν πότε; Αρχές του '90; Τη δεκαετία του '80; Κατά τη διάρκεια της χούντας; Μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο; Μετά τον Α' παγκόσμιο πόλεμο; Μετά την πτώχευση του 1893; Με την ίδρυση του ελληνικού κράτους; 
Ή μήπως σε όλες τις παραπάνω περιόδους;

Μάλλον είναι καιρός να σταματήσει το παραμύθι ότι "για το χρέος και την κρίση φταίμε όλοι μας, γιατί τα τελευταία είκοσι χρόνια καταναλώναμε περισσότερα απ' όσα παρήγαμε"... 

Περισσότερες αλήθειες  εδώ και εδώ.