Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Πόσο κοστίζει ένα θαύμα; Σε ποιο κοινωνικό σύστημα το θες;Μια γλυκιά ιστοριούλα, διανθισμένη με παιδικές φωτογραφίες, διαδίδεται μέσω email στο διαδίκτυο και χαρακτηρίζεται σαν “εξαιρετικά συγκινητική” με πολλά θαυμαστικά. Την παραθέτουμε αυτούσια:
Η μικρή πήρε τα κέρματα και πήγε στο φαρμακείο της γειτονιάς.
Ο φαρμακοποιός, εκείνη την στιγμή, μιλούσε με ένα καλοντυμένο κύριο και δεν πρόσεξε την μικρή. Το κοριτσάκι έκανε κάποιο θόρυβο με τα πόδια του, αλλά τίποτε. Τότε πήρε ένα από τα κέρματα της και το χτύπησε πάνω στο γραφείο του.
- Τι θέλεις; την ρωτά κάπως εκνευρισμένος εκείνος. Δεν βλέπεις, ότι μιλώ με τον αδελφό μου που έχω χρόνια να τον δω; Τότε η μικρή του είπε:
- Θέλω να σου μιλήσω για τον αδελφό μου, που είναι πολύ άρρωστος, και θέλω να αγοράσω ένα θαύμα!
- Συγγνώμη, της απάντησε αυτός, αλλά δεν πουλάμε θαύματα.
- Ξέρετε, είπε το κοριτσάκι, ο αδελφός μου έχει κάτι στο κεφάλι του, που μεγαλώνει, κι ο μπαμπάς μου λέει, ότι μόνο ένα θαύμα θα μας σώσει. Λοιπόν, ποσό κάνει ένα θαύμα για να το αγοράσω. Έχω χρήματα...
Ο αδελφός του φαρμακοποιού, που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον την συζήτηση, ρώτησε την μικρή τι είδους θαύμα χρειαζόταν ο αδελφός της.
- Δεν ξέρω. του απάντησε με μάτια βουρκωμένα.
Εκείνο που ξέρω είναι, ότι χρειάζεται εγχείρηση και ο μπαμπάς δεν έχει τα χρήματα. Γι' αυτό, θέλω να πληρώσω εγώ, με τα δικά μου χρήματα. Στην ερώτηση του καλοντυμένου κυρίου, πόσα λεπτά έχει η μικρή του απάντησε «Ένα δολάριο και 11 σέντς, κι αν χρειασθούν και άλλα θα τα βρω».
- Τι σύμπτωση, χαμογέλασε ο καλοντυμένος κύριος. Είναι το ακριβές αντίτιμο για ένα θαύμα, για ένα μικρό αδελφό: Ένα δολάριο και 11 σεντς!
Πήρε τα χρήματα, έπιασε την μικρή απ' το χεράκι, και της είπε: «Πάμε μαζί στο σπίτι σου για να δω τον αδελφό σου και τους γονείς σου και να κάνουμε το θαύμα». Ο καλοντυμένος κύριος ήταν ο Κάρτον Άρσμποργκ, ο γνωστός νευροχειρουργός. Η εγχείρηση έγινε με επιτυχία και ο μικρός αδελφός επέστρεψε στο σπίτι του υγιής.
- Η εγχείρηση ήταν ένα αληθινό θαύμα, ψιθύρισε η μαμά. Απορώ πόσο θα κόστισε.
- Η μικρούλα χαμογέλασε. Ήξερε ακριβώς πόσο κοστίζει ένα θαύμα: «ένα δολάριο και 11 σεντς, συν την πίστη ενός μικρού παιδιού...»
Πριν βάλουμε κι εμείς τα κλάματα από συγκίνηση μπορούμε να κάνουμε τρεις παρατηρήσεις:
  1. Για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, η υγεία για κάποιον που πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια κοστίζει πραγματικά μια περιουσία. Υπάρχουν συνταξιούχοι και άνεργοι που πεθαίνουν επειδή δεν έχουν να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Όταν ένα κουτάκι ασπιρίνες πουλιέται περίπου ένα ευρώ η ιστοριούλα μοιάζει πραγματικά με θαύμα.
  2. Η πιθανότητα να πάμε με ένα ευρώ στο φαρμακείο και να συναντήσουμε τον αδελφό του φαρμακοποιού μας, που να είναι μάλιστα ο γιατρός που χρειαζόμαστε και να είναι και καλός Χριστιανός, που δεν παίρνει λεφτά είναι χοντρικά μία στο τρισεκατομμύριο, δηλαδή πρακτικά ανύπαρκτη.
  3. Γιατί να μην κάνουμε μια διαφορετική επιλογή: Να μην περιμένουμε κανένα θαύμα! Να θεωρήσουμε ότι η υγεία ΔΕΝ είναι ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ αλλά ΔΙΚΑΙΩΜΑ, δηλαδή ότι ΟΛΟΙ οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τον τόπο κατοικίας δικαιούνται να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για την υγεία τους, δικαιούνται να απολαμβάνουν ΔΩΡΕΑΝ το καλύτερο σύστημα υγείας, στο επίπεδο της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας. Αυτό δε λέγεται θαύμα. Δεν πρόκειται κάποια μελλοντική προοπτική. Πρόκειται για το ανθρώπινο επίτευγμα του περασμένου αιώνα.
Χρησιμοποιούμε τις διεθνείς στατιστικές:
  • Το σύστημα υγείας στη Σοβιετική Ένωση ήταν δωρεάν για όλους. Το 1987 υπήρχαν πάνω από 1,1 εκατομμύριο γιατροί (το ένα τέταρτο όλων των γιατρών του κόσμου).
  • Η μέση διάρκεια ζωής στην τσαρική Ρωσία ήταν 32 χρόνια. Μετά τη σοσιαλιστική επανάσταση, το 1987 έφτασε τα 69 χρόνια. Από το 1913 το επίπεδο των θανάτων στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 1,5 φορά και στην Αγγλία 1,2 φορά, ενώ στην ΕΣΣΔ μειώθηκε 3 φορές. Αναφορικά με τους θανάτους στο χώρο των παιδιών, στην ΕΣΣΔ μειώθηκαν 10 φορές.
  • Από το 1965 έως το 1985, τα έξοδα του σοβιετικού κράτους για την προστασία της υγείας και τη φυσική αγωγή είχαν αυξηθεί στην ΕΣΣΔ κατά 2,5 φορές κατά άτομο. Στα σοβιετικά νοσοκομεία, τα φάρμακα δίνονταν δωρεάν.
  • Σημερινό παράδειγμα: Το σύστημα υγείας στην Κούβα. Σήμερα, ύστερα από 50 χρόνια οικονομικού αποκλεισμού από τις καπιταλιστικές χώρες, 25 χρόνια μετά τις σεισμικές επιπτώσεις που είχε για την κουβανέζικη οικονομία η επικράτηση της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, η Κούβα εξακολουθεί να έχει το δεύτερο καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο μετά τη Σουηδία και μάλιστα ΔΩΡΕΑΝ.
  • Όλοι χωρίς εξαίρεση οι Κουβανοί έχουν δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και δωρεάν φάρμακα. Η Κούβα με πληθυσμό 11 εκ. Κατοίκους εκτός από την εξαγωγή φαρμάκων νέας τεχνολογίας εξάγει στις καπιταλιστικές χώρες κάθε χρόνο 2500 γιατρούς. Παρέχει πρώτη από όλες τις χώρες δωρεάν ιατροφαρμακευτική βοήθεια στις χώρες, που πλήττονται από μεγάλες φυσικές καταστροφές.
Τι να διαλέξουμε λοιπόν; Την πιθανότητα να μας συμβεί ένα “θαύμα εξ ουρανού” ή το ανθρώπινο θαύμα, που ονομάζεται σοσιαλισμός;
Το “θαύμα εξ ουρανού” απαιτεί “πίστη” και έχει πιθανότητα να λειτουργήσει μία στο τρισεκατομμύριο.
Το ανθρώπινο θαύμα δεν πρέπει να το ψάχνουμε στα θαύματα. Η ιστορία το έχει ήδη καταχωρήσει στα επιτεύγματα του ανθρώπου.

Διότιμος από το dioti.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 4/2/2015

Οι υποχωρήσεις δεν απέτρεψαν τα γερμανικά τελεσίγραφα - Η λύση βρίσκεται στα ριζοσπαστικά μέτρα όχι στη διπλωματία: Διαγράψτε το χρέος - Κοινωνικοποιήστε τις τράπεζες - Απαλλοτριώστε την ολιγαρχία!

Η προκλητική απόπειρα επιβολής ασφυξίας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, η παγερή αντιμετώπιση των "φίλων" και τα γερμανικά τελεσίγραφα απέδειξαν ότι η διαπραγμάτευση έχει πολύ στενά όρια. Η λύση πλέον δεν βρίσκεται στη διπλωματία, αλλά στα ριζοσπαστικά μέτρα: Διαγράψτε το χρέος - Κοινωνικοποιήστε τις τράπεζες - Απαλλοτριώστε την ολιγαρχία!

Η σημερινή μέρα δυστυχώς επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των κομμουνιστών του ΣΥΡΙΖΑ και τις διαρκείς προειδοποιήσεις τους προς την ηγεσία του κόμματος. Σήμερα αποκαλύφθηκαν πλήρως οι «καλοί εταίροι» της Ελλάδας και εκδηλώθηκαν ανοικτά οι «κακοί», αποδεικνύοντας ότι τα περιθώρια για μια διαπραγμάτευση ικανή να οδηγήσει σε ουσιαστικά οφέλη για τον ελληνικό λαό, είναι ανύπαρκτα.

Μετά την παγερή και ειρωνική στάση που εισέπραξε από τον υποτιθέμενο φίλο της Ελλάδας, Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Ρέντσι στη χτεσινή μεταξύ τους συνάντηση, ο πρωθυπουργός δοκίμασε σήμερα δύο ακόμα «διαπραγματευτικές» απογοητεύσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ, συναντώντας τον Α. Τσίπρα ζήτησε από την Ελλάδα να «τηρήσει τους κανόνες», αρνούμενος τον ρόλο του συμμάχου της Ελλάδας ενάντια στη Γερμανία. Είχε προηγηθεί χτες η δήλωση ενός άλλου Γάλλου «φίλου», του υπουργού οικονομικών Σαπέν, ο οποίος είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να μην αποπειραθεί να στρέψει την Γαλλία έναντι της Γερμανίας. Η δεύτερη απογοήτευση ήρθε από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος στη δική του σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό περιορίστηκε σε διπλωματικές κοινοτοπίες και σε προτροπές η Ελλάδα να ζητήσει παράταση του ισχύοντος προγράμματος, εφαρμόζοντας τα «συμφωνημένα».

Ακόμα πιο απογοητευτικά όμως, ήταν τα αποτελέσματα των επαφών του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, με τον τεχνοκράτη του ΔΝΤ Π. Τόμσεν – συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και αποκαλύφθηκε σήμερα - και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, σήμερα το πρωί στη Φρανκφούρτη. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι δεν συζητά καμία από τις νέες συμβιβαστικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος και επικαλούμενος το καταστατικό του Ταμείου, επέμεινε στην «απαρέγκλιτη τήρηση του προγράμματος». Ο Μ. Ντράγκι τόνισε στον Γ. Βαρουφάκη ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει ανταλλαγή των ομολόγων της με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου, διέψευσε τις ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει εξασφαλισμένη ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες χωρίς να ζητηθεί παράταση της υπάρχουσας συμφωνίας με την τρόικα μετά τις 28 Φλεβάρη, ενώ αρνήθηκε να ανεβάσει το υφιστάμενο όριο έκδοσης εντόκων γραμματειών για να καλυφθούν οι ασφυκτικές χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού κράτους. Την ώρα δε, που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η ΕΚΤ συνεχίζοντας την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωνε την απόφαση να μη δέχεται στο εξής ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών τα ελληνικά ομόλογα.

Το «κερασάκι» στην πικρή τούρτα της διαπραγμάτευσης έβαλε η γνωστοποίηση από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ενός εγγράφου που περιέχει τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας. Σε αυτό το έγγραφο τονίζεται η αντίθεση της Γερμανίας σε όλα τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ακόμα και στο επικοινωνιακό αίτημα της μετατροπής της τρόικας σε ένα άλλο σχήμα. Περνώντας μάλιστα στην αντεπίθεση, η γερμανική κυβέρνηση καλεί προκλητικά τη νέα ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει πλήρως το πρόγραμμά της, να ματαιώσει τις δεσμεύσεις της για αύξηση του βασικού μισθού και των χαμηλών συντάξεων, να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις και να σεβαστεί τις προθεσμίες, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξει μια συμφωνία πάνω σε αυτή τη βάση μετά τις 28 Φλεβάρη, η Ελλάδα θα χάσει κάθε τροϊκανή ροή χρηματοδότησης.

Αυτές οι δυσάρεστες εξελίξεις των τελευταίων ωρών στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους διαφορετικούς εκπροσώπους της τρόικας, που αναμένεται να συμπληρωθούν αύριο με μια ανάλογη έκβαση στη συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, καθιστούν ακόμα πιο επιζήμιες τις απαράδεκτες υποχωρήσεις της κυβέρνησης που ακολούθησαν την αξιοπρεπή της στάση στη συνάντηση με τον προκλητικό Ντάισεμπλουμ την περασμένη Παρασκευή. Είναι ξεκάθαρο ότι η παραίτηση από τη διεκδίκηση της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, η αποδοχή της δέσμευσης για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, η συμφιλίωση με το σημερινό καθεστώς ελέγχου των τραπεζών από μια χούφτα κερδοσκόπους, η έμμεση, αλλά σαφής απόρριψη της επανακρατικοποίησης των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων και η τοποθέτηση κριτηρίων για την επαναφορά του κατώτερου μισθού, όχι μόνο δεν ενίσχυσαν τη θέση της κυβέρνησης, αλλά την αποδυνάμωσαν, καθώς «αποθράσυναν» την τρόικα και το αληθινό της αφεντικό, την Γερμανία.

Εκτός όμως από τις υποχωρήσεις από βασικές δεσμεύσεις και το άλλο διαπραγματευτικό «χαρτί» της κυβέρνησης, η απόπειρα για τη δημιουργία ενός μετώπου με αστικές κυβερνήσεις για την απομόνωση της Γερμανίας έπεσε στο κενό. Κανένας «φίλος» της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό και διεθνές αστικό στρατόπεδο δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με την πανίσχυρη καπιταλιστική Γερμανία, ούτε να στηρίξει ουσιαστικά μια αριστερή ελληνική κυβέρνηση, που μπορεί με την πολιτική της να γίνει παράδειγμα που θα απειλήσει τη διεθνή καπιταλιστική κυριαρχία.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η σύγκρουση με την τρόικα είναι δεδομένη και οι σύμμαχοι δεν βρίσκονται εκεί που τους αναζητά ως τώρα η κυβέρνηση, δηλαδή στους κόλπους των αστικών κυβερνήσεων. Οι ρητές δεσμεύσεις για το σπάσιμο της λιτότητας και την απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος της Θεσ/νικης, καθώς και η σθεναρή στάση των πρώτων ημερών της θητείας της νέας κυβέρνησης, πρέπει να αποτελέσουν αποκλειστικό οδηγό για τη συνέχεια. Οι υποχωρήσεις των τελευταίων ημερών, το μόνο που κατάφεραν ήταν να «κηλιδώσουν» την ελπίδα και να σπείρουν σύγχυση και ανησυχία στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

- Αγνοείστε τα τελεσίγραφα! Όχι στις υποχωρήσεις που αποθρασύνουν τους ταξικούς μας αντιπάλους, εντός και εκτός Ελλάδας! Μείνετε πιστοί στις δεσμεύσεις! Τέρμα στις αυταπάτες για τη διαπραγμάτευση! Τη λύση θα δώσουν τα ριζοσπαστικά μέτρα και ο αγώνας, όχι η διπλωματία και η διαπραγμάτευση! Αληθινοί εταίροι και σύμμαχοί μας μόνο οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη και τον κόσμο!

- Έχουμε πλέον πόλεμο με την τρόικα και το κεφάλαιο και πρέπει να τους αφοπλίσουμε! Διαγραφή του χρέους για να αφαιρέσουμε από την τρόικα κάθε δικαίωμα να μας εκβιάζει! Ούτε μια μέρα ακόμα στα χέρια των κερδοσκόπων οι καταθέσεις, τα σπίτια και τα χρέη του λαού! Κοινωνικοποιήστε τις τράπεζες! Ενοποιήστε τις σε μια ενιαία κρατική τράπεζα που θα εγγυηθεί τις καταθέσεις και θα γίνει το στρατηγείο μιας οικονομικής ανάπτυξης για το κοινωνικό όφελος.

- Θεσμοθετείστε τον εργατικό έλεγχο για να αποκαλυφθούν οι φορολογικές και άλλες απάτες του κεφαλαίου!

- Αφαιρέστε τις συχνότητες από τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ και δώστε τις για ελεύθερη χρήση στον λαό και τις δημοκρατικές ενώσεις του!

- Κοινωνικοποιείστε χωρίς αποζημίωση όλες τις επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιήθηκαν! Εφαρμόστε ένα πλάνο κοινωνικοποιήσεων όλων των μεγάλων επιχειρήσεων που θα αρνηθούν να εφαρμόσουν τη νέα εργατική νομοθεσία και θα εγκαταλειφθούν από τους ιδιοκτήτες τους στο πλαίσιο του οικονομικού πολέμου ενάντια στην κυβέρνηση.

- Καμία εμπιστοσύνη στον κρατικό μηχανισμό της διαπλοκής, της διαφθοράς και του αυταρχισμού! Οι αλλαγές στα υπουργεία και τα πρόσωπα δεν αρκούν. Να προλάβουμε προβοκάτσιες και εσωτερικό σαμποτάζ στην κυβέρνηση! Επανιδρύστε σε δημοκρατική βάση την αστυνομία και το στρατό απομακρύνοντας όλους τους φασίστες, βγάζοντας τώρα τη χώρα από το ΝΑΤΟ και περνώντας τον έλεγχο των ενόπλων σωμάτων στις μαζικές οργανώσεις του λαού!

- Έξω από την κυβέρνηση οι «αδύναμοι κρίκοι» στις πιέσεις του κεφαλαίου! Βγάλτε τους αστούς εθνικιστές των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και όσους υπουργούς υποστηρίζουν τη συναίνεση με την τρόικα και το κεφάλαιο!

- Ο ΣΥΡΙΖΑ να καλέσει τώρα σε ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα μαζικής δράσης, ξεκινώντας με συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και στην Ελλάδα κατά τις ημέρες της Συνόδου Κορυφής και του Eurogroup! Να δημιουργήσουμε Επιτροπές Αγώνα ενάντια στην τρόικα και την ελληνική οικονομική ολιγαρχία σε κάθε εργατικό χώρο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο και σχολή!

- Αντί να απαιτούμε μια ευρωπαϊκή διάσκεψη με τις αστικές κυβερνήσεις για το χρέος, να διοργανώσουμε άμεσα στην Ελλάδα μια διεθνή συνδιάσκεψη των μαζικών οργανώσεων της εργατικής τάξης και της νεολαίας ενάντια στον καπιταλισμό!

- Καμία αυταπάτη για την ΕΕ και την Ευρωζώνη των συνασπισμένων ευρωπαίων καπιταλιστών! Αγώνας για τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 4/2/2015

Τσίπρας: Διαπραγματευόμαστε μετάβαση σε νέο «πρόγραμμα»


Στόχος η εξεύρεση λύσης μέχρι τη Δευτέρα.

Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του κυρίου Τσίπρα αλλά και των ξένων ηγετών συμφωνήθηκε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να τα βρουν μέχρι τη Δευτέρα και να καταλήξουν σε ένα «νέο πρόγραμμα» για την Ελλάδα. Στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το Μνημόνιο και η Τρόικα τελείωσε» αποφεύγοντας, όμως, να ξεκαθαρίσει ποιο ακριβώς θα είναι το πλαίσιο του νέου «προγράμματος».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ελληνική κυβέρνηση συζήτησε για ένα πρόγραμμα-«γέφυρα», που θα οδηγήσει σε ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» με τους εταίρους, μετά από έξι μήνες. «Η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα», ανέφερε. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι τα ψίχουλα για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» δεν πρόκειται να θίξουν ούτε στο ελάχιστο τους κανόνες της ΕΕ.

Όπως είπε, ανέλυσε στους εταίρους του ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια έφεραν πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά δημιούργησαν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. «Τους εξηγήσαμε ότι έχουμε συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο σχέδιο που δεν διαταράσσει τους κανόνες δημοσιονομικής ισορροπίας. Τους ζητήσαμε την εμπιστοσύνη τους να αντιμετωπίσουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, όχι σαν απειλή, αλλά σαν ευκαιρία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας τον εμπαιγμό περί κατάργησης της τρόικας, ισχυρίστηκε ότι «η έννοια της τρόικας δεν υπάρχει πια» και ότι η επικοινωνία θα γίνεται κατά κύριο λόγο με τους θεσμικούς εταίρους, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Όμως ακριβώς αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί συνιστούν την τρόικα.

Ισοδύναμη βαρβαρότητα.

 Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα που θα αποσυρθούν, θα αντικατασταθούν από άλλα ισοδύναμα. Η ελληνική κυβέρνηση μας είπε ότι θέλει να καταργήσει κάποια μέτρα γιατί είναι «αντικοινωνικά», μπορεί πράγματι να είναι αντικοινωνικά, όμως, ένα μέτρο που θα ακυρωθεί, θα πρέπει να αντικατασταθεί από νέα μέτρα που θα είναι ισοδύναμα, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μάλιστα, συμπλήρωσε με νόημα ότι πάνω σε αυτήν τη βάση προσπαθούμε να βρούμε μια συμφωνία εντός των προσεχών ημερών. Επίσης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με το 70% του μνημονίου και επομένως θα πρέπει να δούμε τι αφορά αυτό το 70% και τι αφορά το 30%, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησαν από τους «θεσμούς» να εργαστούν για να κάνουν μια τεχνική αξιολόγηση και να διευκολύνουν την εξεύρεση λύσης πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι τα παζάρια γίνονται στη βάση του υφιστάμενου προγράμματος. «Υπάρχει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα που είναι σε ισχύ και νομίζω πως πρέπει να επεκταθεί ή να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα. Δεν συζητήσαμε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα. Υπάρχει το Eurogrοup για αυτό και η τρόικα. Οι αντίστοιχοι θεσμοί περιμένουν», δήλωσε.