Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Τριάντα οκτώ εκπρόσωποι της τάξης του κέρδους συνιστούν ΣΥΡΙΖΑ!

city

Του Τάκη Βαρελά

Μη φοβάστε! Έχουμε σχέδιο!

Το είπε άλλωστε και ο Τσίπρας την Πέμπτη στην Ομόνοια. Έτσι εξηγούνται όλα, αλλά βγήκαν όλα φόρα παρτίδα.

Μήνυμα σταθερότητας και καθησυχασμού έστειλε ο Γιώργος Σταθάκης στους εκπρόσωπους του τραπεζικού και επιχειρηματικού κόσμου, σε κλειστή συνάντηση που έγινε την Τετάρτη 21/01/2015 στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε σωρεία ερωτήσεων, και κατέστησε σαφές στους συνομιλητές του, ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις και ανατροπές που θα προκαλέσουν κλίμα ανασφάλειας και καχυποψίας. Για την ιστορία, αλλά και για την εξαγωγή άμεσων συμπερασμάτων, για ποιανών το συμφέρον τελικά δουλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην συνάντηση μετείχαν 38 εκπρόσωποι του τραπεζικού και του φαρμακευτικού κλάδου, της ναυτιλίας αλλά και της ενέργειας και κατά πληροφορίες, μετά το πέρας του γεύματος οι συνδαιτυμόνες μόνο που δεν πέταξαν από την χαρά τους.

Δεν παρέλειψε όμως, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια να τους ζητήσει συγγνώμη, γιατί στο παρελθόν έλεγαν και καμία κουβέντα παραπάνω, μιας και υπήρχαν «αποκλίνουσες» συμπεριφορές και απόψεις από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που πράγματι προκαλούσαν ανησυχία και ανασφάλεια στους Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και στις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Αυτές οι απόψεις, τους δήλωσε κατηγορηματικά, ανήκουν στο παρελθόν και τους διαβεβαίωσε ότι τώρα υπάρχει σύγκλιση θέσεων, με άξονα την σταθερότητα της οικονομίας.

Δεσμεύτηκαν οι «αριστεροί» του ΣΥΡΙΖΑ, μην τυχόν και «χαλάσει το προξενιό» στο παραπέντε!

1. Θα υπάρξει σταθερό φορολογικό σύστημα (πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών), καθώς και νέος αναπτυξιακός νόμος με έμφαση στην παραγωγή και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

2. Θα δημιουργηθεί ΚΕΠ μεγάλων επιχειρήσεων με στόχο να απλουστευθούν οι διαδικασίες για να μην χάνεται χρόνος και χρήμα.

3. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να φορολογήσει με 1% - 2% το τζίρο των εταιρειών. Τέτοιος σχεδιασμός δήλωσε ο κ. Σταθάκης, δεν υπάρχει.

Μάλιστα! Συναντήθηκαν στα «κρυφά» για να το μάθουν όλοι! Πρώτα από όλους να το μάθουν όλοι οι επιχειρηματίες.

Ας το μάθουν και από εμάς ο λαός και οι αριστεροί, με όρους ριζοσπαστικής αριστεράς λοιπόν.

Στα κρυφά συναντιόντουσαν οι κομμουνιστές και οι αριστεροί, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, δίνοντας τη ζωή τους για τα υπέρτατα ιδανικά της εθνικής κυριαρχίας και του σοσιαλισμού.

Στα κρυφά συναντιόντουσαν οι αριστεροί και οι κομμουνιστές την εποχή του άγριου και ανελέητου κυνηγητού των Μπελογιάννηδων και του Πλουμπίδιδων, τότε που το ΚΚΕ ήταν παράνομο, δίνοντας την μάχη για τη δημοκρατία, για να σταματήσουν οι εκτελέσεις και οι εξορίες για να έρθουν καλύτερες μέρες. Στα κρυφά και στα φανερά δεν συναντήθηκαν και δεν τα βρήκαν με το κεφάλαιο, ποτέ οι κομμουνιστές και οι αριστεροί. Η κολλεγιά του ΣΥΡΙΖΑ με την αστική τάξη δεν μπορεί να φέρνει την σφραγίδα ενός πραγματικού αριστερού στην κάλπη.
Αυτή η κολλεγιά του ΣΥΡΙΖΑ με το κεφάλαιο φέρνει θυμό σε κάθε έντιμο αγωνιστή, σε κάθε αριστερό.

Το ΚΚΕ γέννησε την αριστερά για τις ανάγκες του κινήματος για τον εκδημοκρατισμό της χώρας και συμπορεύεται μαζί της από καρδιάς, σε έναν αγώνα τιτάνιο, για έναν κόσμο δίκαιο, ανθρώπινο, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Το ΚΚΕ και η αριστερά συναντιέται φανερά, στους μεγάλους ταξικούς αγώνες, στις πύλες των εργοστασίων και μόνο με τα παιδιά της και όχι με τα χορτάτα παιδιά της αστικής τάξης, στα Ελληνοαμερικανικά Επιμελητήρια, στα Ιδρύματα «Levy», στα Texas, Komo, City και άλλα ευαγή φροντιστήρια του καπιταλισμού.

Να γιατί αριστερά και ΣΥΡΙΖΑ δεν πάνε μαζί! Να γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερά!

Διαπιστευτήρια ως την τελευταία ώρα!

Σταθάκης

Ακόμα και την «ύστατη ώρα», ο ΣΥΡΙΖΑ -και ενώ όπως όλα δείχνουν έχει εξασφαλίσει τη νίκη στις εκλογές- δεν σταματά να δίνει εγγυήσεις και διαπιστευτήρια στην εγχώρια και ξένη πλουτοκρατία.

Είναι χαρακτηριστικά -αν και διόλου πρωτότυπα, πλέον- όσα είπε χτες ο Γιώργος Σταθάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο 1ο Ναυτιλιακό Φόρουμ της «Ναυτεμπορικής».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γ. Σταθάκης, όταν ρωτήθηκε αν θ’ αλλάξει κάτι στο θεσμικό πλαίσιο της ναυτιλίας, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, απάντησε πως «δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί». Υπογράμμισε, δε, πως αν γίνουν αλλαγές, «αυτές θα προέλθουν ύστερα από διαβούλευση και χωρίς αιφνιδιασμούς» και πως «στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα η ναυτιλία θα είναι παρούσα, όπως ήταν πάντα». Τέλος, κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως «όλα αυτά τα θέματα έχουν συζητηθεί κατά καιρούς, ατύπως, μεταξύ της ναυτιλιακής κοινότητας και εκπροσώπων του κόμματος».

Υπενθυμίζεται πως το περιοδικό «Time» το Μάη του ’13 επικαλούνταν δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη σύμφωνα με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει κανένα σκοπό να άρει τις φοροαπαλλαγές των αδιανέμητων κερδών ή να φορολογήσει τα κεφαλαιακά κέρδη των εφοπλιστών».

Χωρίς πολλές κουβέντες, δηλαδή, και στις 26 του Γενάρη οι εφοπλιστές θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν γενναίες φοροαπαλλαγές και προνόμια.

Στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ο Φ. Κουβέλης

ΔΗΜΑΡ


Tη στήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ για την απρόσκοπτη άσκηση της αστικής διαχείρισης έσπευσε να εκφράσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, με τις αποψινές δηλώσεις του. Διεκδίκησε μάλιστα μερίδιο της νίκης της Κουμουνδούρου, λέγοντας: «Χαιρετίζουμε την πολιτική αλλαγή, για την πραγματοποίηση της οποίας συμβάλαμε με τη στάση μας». Και πρόσθεσε:

«Η συμπαράταξη "Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά" θα στηρίξει και θα ενισχύσει την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, ώστε αυτή να προχωρήσει υπεύθυνα και αξιόπιστα, διατηρώντας σταθερά τη χώρα στην ευρωπαϊκή της πορεία».

Ο Φ. Κουβέλης χαρακτήρισε «ιδιαίτερα δυσμενές και δυσάρεστο» το αποτέλεσμα που κατέγραψε ο συνδυασμός του οποίου ηγήθηκε, ενώ σε μια προσπάθεια να το αιτιολογήσει, επικαλέστηκε τη σύντομη προεκλογική περίοδο και τα ασφυκτικά διλήμματα.

Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο για «αμοιβαία επωφελή λύση» για χρέος και λιτότητα

Αλέξης Τσίπρας

Διαβεβαιώσεις στην ΕΕ και το ντόπιο κεφάλαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί εντός του ευρωενωσιακού πλαισίου χωρίς ρήξεις και θα επιδιώξει μια κοινά συμφωνημένη και αμοιβαία επωφελή λύση για τη διευθέτηση του χρέους και τον τερματισμό της λιτότητας, που στερεί πόρους απ' την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, πρόσφερε χτες βράδυ ο Αλ. Τσίπρας.

Εμφάνισε την εναλλαγή στην αστική διαχείριση σαν δείγμα μιας Ευρώπης που τάχα αλλάζει, ενώ από τις δηλώσεις του στα Προπύλαια απουσίασε κάθε αναφορά στα μνημόνια, στους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους τους, πέραν της σκόπιμα γενικής και αόριστης ότι τα μνημόνια τα ακυρώνει η ετυμηγορία του λαού.

Ο Αλέξης Τσίπρας ερμήνευσε τη λαϊκή ψήφο σαν εντολή επανεκκίνησης της καπιταλιστικής οικονομίας με προσπάθεια υποταγής του λαού, κάνοντας λόγο για «εθνική αναγέννηση και αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής».

Ισχυρίστηκε ότι ηττήθηκε η Ελλάδα των ελίτ και των ολιγαρχών, την ίδια στιγμή που έκλεινε το μάτι στο κεφάλαιο, λέγοντας «θέλω να διαβεβαιώσω ότι η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μια δίκαιη, αμοιβαία επωφελή και βιώσιμη λύση για να βγει η Ελλάδα απ' τον κύκλο υπερχρέωσης, για να επιστρέψει η Ευρώπη στη σταθερότητα, στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή». Προσθέτοντας ότι «σ' αυτό το διάλογο η Ελλάδα θα προσέλθει με τις δικές της τεκμηριωμένες προτάσεις, με δικό της εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, τετραετές σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς νέα ελλείμματα και χωρίς εξωπραγματικά πλεονάσματα, δικές της προτάσεις για τις επενδύσεις και την παραγωγική ανασυγκρότηση, για το χρέος».

Συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για κυβέρνηση συνεργασίας και κυβερνητικές καρέκλες

Καμμένος


Τη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα για το «μοίρασμα» των υπουργείων.

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχει «συμφωνία αρχών».

Ο Πάνος Καμμένος δε θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τις υπουργικές θέσεις που θα αναλάβουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αναφέροντας ότι η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στους ΑΝΕΛ θα δοθεί τουλάχιστον ένα υπουργείο, με επικρατέστερο το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί το απόγευμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να ορκιστεί πρωθυπουργός.

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα εκλογικά αποτελέσματα

ΚΚΕ


Σε ανακοίνωση η ΚΕ του ΚΚΕ για τα εκλογικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 25ης Γενάρη του 2015 τονίζει:

«1. Η ΚΕ χαιρετίζει τα χιλιάδες μέλη, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους συνεργαζόμενους, τους ψηφοφόρους, που έδωσαν τη μάχη, συστρατεύτηκαν και συνέβαλαν στην ενίσχυση του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ σημείωσε άνοδο σε ποσοστά (+1%), ψήφους (+61.000) και βουλευτές (+3) σε σχέση με το εκλογικό ποσοστό, τις ψήφους και τους βουλευτές του Ιούνη του 2012, εκλέγοντας 15 βουλευτές. Επιβεβαιώνεται η θετική τάση συσπείρωσης στο ΚΚΕ, ανάκτησης απωλειών ψήφων, εισροής νέων.

Ιδιαίτερα, θέλουμε να χαιρετίσουμε τους ψηφοφόρους που για πρώτη φορά ψήφισαν το ΚΚΕ, εκτιμώντας τη σταθερότητα, τη συνέπεια, την ανιδιοτέλειά του, τη μαχητικότητά του στην πάλη για τα συμφέροντα του εργαζομένου λαού, ακόμη και αν δεν συμφωνούν όλοι με όλες τις θέσεις του ΚΚΕ.

Καλούμε όσους έκαναν το θετικό βήμα και ψήφισαν για πρώτη φορά το ΚΚΕ να συνεχίσουν και να συναντηθούν μαζί μας στους καθημερινούς αγώνες, στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς και νεολαίας, στο κίνημα, για τις επείγουσες διεκδικήσεις, για την ανάκτηση των απωλειών, αλλά και γενικότερα στην πάλη για να αλλάξει συνολικά χέρια η εξουσία. Αποτελεί ευθύνη και καθήκον άμεσης προτεραιότητας η σύσφιξη των σχέσεων του Κόμματος, από την Κεντρική Επιτροπή έως την κάθε Κομματική Οργάνωση, με όλους αυτούς τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και νέους ανθρώπους που έκαναν το βήμα, βρέθηκαν στο πλάι του ΚΚΕ, το ενίσχυσαν στις εκλογές, διευρύνοντας τους δεσμούς με νέες εργατικές, λαϊκές δυνάμεις.

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι μόνο του τελευταίου μήνα, της καθαρής προεκλογικής περιόδου. Ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα είχε η έντονη ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική δουλειά όλου του Κόμματος και της ΚΝΕ για την ιδεολογική θωράκιση των γραμμών μας, του περίγυρου ευρύτερα, που προηγήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Η σταθερότητα που έδειξε το ΚΚΕ, ιδιαίτερα από το 2012 και παρά τις σημαντικές απώλειές του, για την προώθηση και προβολή της στρατηγικής του, το σταθερό μέτωπο αντιπαράθεσης με τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας τις συνεχείς μεταλλάξεις του, συνέβαλαν σημαντικά στο σημερινό αποτέλεσμα. Η πολύτιμη πείρα από τη δράση αυτή πρέπει και μπορεί να αποτελέσει συστατικό, μόνιμο στοιχείο της δουλειάς όλων των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης, όπως και των Οργανώσεων της ΚΝΕ.

2. Το γενικό εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει και μέσω της κάλπης τη μεγάλη δυσαρέσκεια και οργή του λαού για τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και όσων συνεργάστηκαν μαζί τους, που τον βύθισαν στη φτώχεια και την ανεργία στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Το εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε κάτω από την πίεση ενός ισχυρού ρεύματος άμεσης κυβερνητικής εναλλαγής. Επικράτησε η λογική "ποια κυβέρνηση - ποιος διαπραγματευτής", πάντα μέσα στα αντιλαϊκά τείχη της ΕΕ, μακριά από τα πραγματικά προβλήματα του λαού.

Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι κυρίως ψήφος απόρριψης της προηγούμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Είναι ψήφος που περιέχει προσδοκία μειωμένων απαιτήσεων και αυταπατών για το χαρακτήρα της ΕΕ. Δεν είναι ψήφος συνολικής αποδοχής και απαίτησης για ικανοποίηση των πραγματικών σύγχρονων εργατικών λαϊκών αναγκών. Ως ένα βαθμό είναι ψήφος υπό αίρεση, υπό εξέταση της πορείας της νέας κυβέρνησης, η οποία, ανάμεσα στα αντίθετα συμφέροντα κεφαλαίου - μισθωτών και άλλων λαϊκών δυνάμεων, θα τάσσεται με τα πρώτα.

Εκφράζει σε μεγάλο βαθμό και την απατηλή ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ακολουθήσει φιλολαϊκή πολιτική. Το ΚΚΕ εκτιμούσε και εκτιμά ότι η διαμόρφωση σήμερα κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα κινηθεί στις ίδιες ράγες του ευρωμονόδρομου, των υποχωρήσεων και συμβιβασμών, των δεσμεύσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για το λαό και τη χώρα μας. Η νέα συγκυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη της αντιλαϊκής πολιτικής για να εξασφαλίσει και μέσα από το πακέτο Ντράγκι ρευστότητα στο κεφάλαιο, χωρίς αποκατάσταση των απωλειών της κρίσης.

3. Η κυβερνητική εναλλαγή και η ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά πολιτική αλλαγή υπέρ του λαού. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα συνεχίσει τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις της χώρας στην ΕΕ και τους δανειστές και φυσικά αυτό θα είναι ανάσα στο αστικό πολιτικό σύστημα, που επιδιώκει την πιο βαθιά ενσωμάτωση του λαού μέσα από την ανασύνθεση του αστικού κομματικού συστήματος, σε μια κρίσιμη στιγμή για το λαό και το κίνημά του. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραδεχθεί ότι την επόμενη μέρα θα υπάρξει πρόγραμμα σε συμφωνία με τους δανειστές. Αυτό το πρόγραμμα, ακόμη κι αν δεν ονομαστεί μνημόνιο ή δεν έχει την τυπική μορφή του σημερινού μνημονίου, θα περιέχει αντιλαϊκούς όρους.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φιλεργατικό, φιλολαϊκό. Είναι ένα πρόγραμμα που, και στις στρατηγικές του κατευθύνσεις και στις συγκεκριμένες προτάσεις της τετραετίας, κινείται στις ράγες της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων, της στρατηγικής της ΕΕ, που λέει στο λαό να ξεχάσει ότι μπορεί να πάρει πίσω όλα όσα έχασε και υπόσχεται μόνο ορισμένα ψίχουλα "πτωχοκομείου" προς την πιο ακραία φτώχεια, τα οποία θα εξανεμιστούν από τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική. Για την πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μοίρασμα της φτώχειας και της ανεργίας σε περισσότερους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει επίσης ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εξελίσσονται ακόμη περισσότερο σε παράγοντες υπονόμευσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που οξύνονται οι ανταγωνισμοί για τις αγορές και τις πρώτες ύλες και πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στην Ανατ. Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, με την εμπλοκή και της Ελλάδας.

4. Η κυβερνητική εναλλαγή στην Ελλάδα αξιοποιείται από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις εντός της χώρας, της Ευρωζώνης, αλλά και διεθνώς, που θέλουν μια πιο χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική ως εργαλείο εξόδου από την παραγωγική στασιμότητα. Το ΚΚΕ στο 19ο Συνέδριό του είχε επισημάνει την προοπτική διαφοροποίησης του μείγματος της αστικής διαχείρισης. Πρόκειται για την ανάγκη που προκύπτει να αντιμετωπισθεί ο δισταγμός και η επιφύλαξη των ομίλων να θέσουν σε κίνηση λιμνάζοντα κεφάλαια, συγκεντρωμένα την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με όρο την ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης, τη μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου, τελικά την άνοδο του μέσου ποσοστού κέρδους. Αυτό άλλωστε είναι η περίφημη "επανεκκίνηση" της καπιταλιστικής οικονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα, καλλιέργησε συστηματικά την παραπλανητική και εντελώς ψεύτικη θέση ότι η ΕΕ αλλάζει σε θετική κατεύθυνση υπέρ των λαών, επειδή μετακινείται προς μια λιγότερη περιοριστική πολιτική, τη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση. Γι’ αυτό πανηγύρισε για τα μέτρα Ντράγκι και την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Μια τέτοια αλλαγή όμως δεν είναι φιλολαϊκή. Είναι προς το συμφέρον μονοπωλιακών ομίλων, τραπεζών, βιομηχάνων, προς τους οποίους θα κατευθυνθούν τα χρηματοδοτικά πακέτα και τα οποία θα φορτωθούν και πάλι οι εργαζόμενοι.

Η κυβερνητική εναλλαγή επίσης συμβολίζει και υπηρετεί την πίεση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και Ιταλίας προς τη γερμανική κυβέρνηση για να αλλάξει ο επιμερισμός βαρών και κερδών, σχετικά με τη διαχείριση των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε προεκλογικά και ο ΣΕΒ.

5. Το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφει την πορεία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, που ξεκίνησε στις διπλές εκλογές του 2012, σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης. Αυτή η αναμόρφωση ήταν αναγκαία για την πολιτική εξουσία των καπιταλιστών, σε συνθήκες όπου, λόγω του νέου μεγάλου κύματος ανεργίας και φτώχειας, αδυνάτισε η πολύ μεγάλη πολιτική ικανότητα χειραγώγησης εργατικών λαϊκών μαζών εκ μέρους της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και της φιλελεύθερης αστικής παράταξης και είχε ως αποτέλεσμα να μη λειτουργεί η απρόσκοπτη αυτοδύναμη δικομματική εναλλαγή στη διακυβέρνηση. Η αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας προχώρησε ταχύτερα, ουσιαστικά αντικαθιστώντας το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να πετύχει το βαθμό επιρροής του ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικού κόμματος. Η αναμόρφωση της φιλελεύθερης παράταξης είναι ακόμα σε εξέλιξη, παρά τη σημαντική διάσπαση εθνικιστικών, φασιστικών δυνάμεων που έχει ήδη υποστεί.

6. Ως προς το ΚΚΕ, το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε συνθήκες πλαγιοκόπησης των δυνάμεών του, εκβιαστικών διλημμάτων ότι υπάρχει "καλός" και "κακός" δρόμος μέσα στην Ευρωζώνη, προοπτική "αριστερής" αλλαγής μέσα στην ΕΕ ή αυταπατών ότι δήθεν μια "αριστερή" κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει την πορεία σε όφελος των λαϊκών δυνάμεων.

Κρίσιμος αρνητικός παράγοντας για το συσχετισμό δυνάμεων, επομένως για την πολιτική επιρροή του ΚΚΕ, ήταν και είναι η κατάσταση μαζικότητας και προσανατολισμού του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Όσο το κίνημα, η συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτό παραμένουν σε υποχώρηση, παρά τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ και άλλων ριζοσπαστικών δυνάμεων, των ταξικά συνειδητοποιημένων δυνάμεων, τόσο θα κυριαρχούν οι λογικές της αναμονής, της ανάθεσης, της αναζήτησης "σωτήριων" και ανύπαρκτων λύσεων από τα πάνω. Στην πορεία, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, από τα ίδια τα πράγματα, θα ξανασκεφτούν προβλέψεις και εκτιμήσεις του ΚΚΕ, θα συμπορευτούν με το ΚΚΕ, για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, την ενδυνάμωση της λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας.

7. Παρά τη θετική τάση συσπείρωσης υπέρ του ΚΚΕ, ο συνολικός συσχετισμός δυνάμεων παραμένει αρνητικός, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν εκφράζει τάση χειραφέτησης εργατικών λαϊκών δυνάμεων από την ΕΕ, το δρόμο του κεφαλαίου και τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Έκφραση αυτού του αρνητικού συσχετισμού αποτελεί η ανάδειξη σε τρίτη δύναμη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, ενός κόμματος με δολοφονική δράση, φτιαγμένο μέσα από τους μηχανισμούς του συστήματος, που διατηρεί υψηλά ποσοστά, παρά τις απώλειες που είχε σε ψήφους. Ιδιαίτερη ευθύνη για τη διαμόρφωση του εκλογικού ποσοστού της ΧΑ έχει τόσο η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που καλλιέργησαν τον αντικομμουνισμό, τη θεωρία των δύο άκρων, την ενοχοποίηση των μεταναστών, όσο και η θολή "αντιμνημονιακή" γραμμή που πρόβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία αθωώνει τον πραγματικό αντίπαλο του λαού, τους καπιταλιστές. Σε αυτό το ιδεολογικό και πολιτικό έδαφος αναπτύχθηκε η συγκεκριμένη φασιστική εγκληματική οργάνωση. Το ΚΚΕ παραμένει ο σταθερός πολέμιος του φασισμού, ακριβώς γιατί αντιπαρατίθεται συνολικά με τον καπιταλισμό, το σύστημα που γεννά το φασισμό, τον εθνικισμό και το ρατσισμό.

Το σύστημα, τα μονοπώλια και η εξουσία τους διαθέτουν ακόμη αρκετές εφεδρείες για τον εγκλωβισμό λαϊκών στρωμάτων, σε μια περίοδο που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού.

Χρειάζεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο μέσα στην εργατική τάξη, τη νεολαία και το κίνημα η γραμμή της αντεπίθεσης και της ρήξης, σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ και την πολιτική που στηρίζει αυτόν το δρόμο, με την ενσωμάτωση και την παθητική αναμονή. Σήμερα είναι παρόντα και απέναντι από το λαό τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, οι στόχοι της ανταγωνιστικότητας και της νέας ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που οδηγούν σε μεγαλύτερη χρεοκοπία του λαού και δεν μπορούν να λύσουν τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα άλλα κόμματα υπηρετούν αυτόν τον αντιλαϊκό δρόμο και προσπαθούν να τον εξωραΐσουν στα μάτια του λαού.

8. Το ΚΚΕ, συνεπές σε όσα έλεγε και πριν τις εκλογές, δεν πρόκειται να στηρίξει ή να δώσει ανοχή στη νέα κυβέρνηση. Θα αξιοποιήσει τη συσπείρωση δυνάμεων, που σε αυτή τη φάση πραγματοποίησε, για να κάνει αυτό που υποσχέθηκε στο λαό, να υπάρξει δυνατή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση υπέρ του λαού και στη Βουλή, με τις προτάσεις του, αλλά πάνω από όλα στο κίνημα για να δυναμώσει η Λαϊκή Συμμαχία για το σήμερα και για την προοπτική. Για να δυναμώσουν οι αγώνες ενάντια στην ΕΕ, τα μνημόνια διαρκείας, τα μονοπώλια, το κεφάλαιο και την εξουσία του, που είναι εδώ, παρόντα. Για να ανακτηθούν οι μεγάλες απώλειες των εργαζομένων την περίοδο της κρίσης, για να μην πληρώσουν ξανά οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι τα όποια ψίχουλα δοθούν στην ακραία φτώχεια, αλλά να πληρώσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, το κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ θα δυναμώσει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, για την ανακούφιση των ανέργων, των λαϊκών νοικοκυριών. Θα δυναμώσει τις προσπάθειες για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για την ανάπτυξη της λαϊκής αλληλεγγύης, για την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια και το καπιταλιστικό σύστημα.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να προβάλλει και να παλεύει μέσα στο λαό για τη μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο: Με το λαό στην εξουσία, πραγματικά κυρίαρχο, ικανό να αναδείξει τη δική του διακυβέρνηση, τη διακυβέρνηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, καταργώντας την καπιταλιστική ιδιοκτησία. Μόνο η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και των υποδομών μπορεί να στηρίξει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, προς όφελος των λαϊκών αναγκών, με κεντρικό σχεδιασμό, με τελείως διαφορετικά κίνητρα στην κατανομή των πόρων. Το δρόμο που η αποδέσμευση από την ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους μπορούν να αποκτήσουν λαϊκό περιεχόμενο. Να οικοδομήσει και ν’ αναπτύξει σχέσεις με λαούς και χώρες με κριτήριο το αμοιβαίο συμφέρον.

Η ΚΕ του ΚΚΕ

26 Γενάρη 2015».

Μέρκελ: Θα συνεργαστούμε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση

Η Μέρκελ

Έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δηλώνει η γερμανική κυβέρνηση, ενώ παράλληλα στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να τηρηθούν οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις που υπάρχουν.

«Είναι σημαντικό για εμάς, τα μέτρα της νέας κυβέρνησης να στοχεύουν στη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, το οποίο σημαίνει ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ. Πρόσθεσε ότι στόχος της γερμανικής κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

"Θα στηρίζουμε την κυβέρνηση όποτε το χρειάζεται!" Σταύρος Θεοδωράκης

θεοδωράκης

Δυσφορία επειδή επιλέχθηκαν οι ΑΝΕΛ ως κυβερνητικοί εταίροι από τον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι θα στηρίζει κατά περίπτωση την κυβέρνηση.

«Ο κ. Καμμένος εκπροσωπεί ακροδεξιές απόψεις στην Ελλάδα, εκπροσωπεί αντιευρωπαϊκές απόψεις», δήλωσε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε τι θα βγάλει αυτή η σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Πάντως άφησε να εννοηθεί ότι το Ποτάμι θα στηρίζει την κυβέρνηση όποτε το χρειάζεται. Όπως είπε, θα εκτιμάμε τις προτάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση και θα απαντάμε ανάλογα «ναι» ή «όχι». Ερωτώμενος εάν υπάρχει περίπτωση να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ψήφο ανοχής, απάντησε πως αυτά θα εξεταστούν μετά τις προγραμματικές δηλώσεις.

Στις 7 το απόγευμα ο Σταύρος Θεοδωράκης θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αλέξης Τσίπρας: Η ορκωμοσία του πρωθυπουργού

ορκίστηκε ο νέος προθυπουργός

Ορκίστηκε πρωθυπουργός το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο δόθηκε πολιτικός όρκος. Πριν την ορκωμοσία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Σκοπευτήριο της Καισαριανής προκειμένου «να αποτίσει φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες του Σκοπευτηρίου», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας να πει το παραμικρό πως πρόκειται για 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Μετά την -επί τροχάδην- συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το σχηματισμό κυβέρνησης, αναμένεται συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού σε δηλώσεις του ανέφερε ότι θα αποφασίσει μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων αν θα δώσει ψήφο ανοχής στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.