Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑΜΒΟΣ !!!

Το παιδί που πήγε για κούρεμα ...

... και βγήκε με  extension.

 

Και τότε σηκώνεται όρθιο το αριστερό Ελληνόπουλο, χτυπά το χέρι στο τραπέζι (τα ποτήρια αναπήδησαν) και λέει αποφασιστικά:

«Ε!!! Όχι!!! Φτάνει πια!!! Τέρμα η λιτότητα».


Οι άλλοι  κατέβασαν τα κεφάλια τους χαμηλά, εκτός απ΄ τους δύο αριστερούς φίλους του, το Γάλλο και τον Iταλό, που χαμογελούσαν και του έκαναν νοήματα:

«Πέστα Χρυσόστομε».

«Τέλειωσαν αυτά που ξέρατε»  ... συνεχίζει με φωνή αποφασιστική. «Από τώρα και μετά δε θα μου ξαναπείτε τι να κάνω και τι να μη κάνω. Δε θα μου ξανακάνετε έλεγχο στην Αθήνα. Θα μου κάνετε στις Βρυξέλλες. Δε θα μου ξαναβάλετε όρους. Θα μου τους ψιθυρίζετε για να τους λέω πρώτος εγώ. Δε θα ξαναπείτε τις λέξεις τρία, τρόικα, πάρε τρία, τριάδα και άλλα τέτοια αριθμητικά. Ούτε τις λέξεις δανειστές, τοκογλύφοι και τέτοια. Θα λέτε οι «θεσμοί», οι «εταίροι», οι «εμπειρογνώμονες» κλπ. Δε θα ξαναπείτε τη λέξη «χρέος». Θα λέτε «εκκρεμότητα». Και δε θα ξαναπείτε «μνημόνιο». Θα λέτε «extension» και «memorandum». 
Η Αγγέλα ... να ανοίξει η γη να την καταπιεί. Συναισθήματα απόγνωσης, φόβου κι απαισιοδοξίας κυρίευαν το μυαλό της. Ήξερε καλά ότι έμπλεξε με τον Έλληνα. Κατάπιε το σάλιο της και ψέλλισε ... «Καλά αγόρι μου. Ότι πεις εσύ.»... και ξαναβυθίστηκε βαριά στην καρέκλα της. 


«Πάψε» ... της είπε ο νεαρός Έλληνας... «Άντε χάσου κι εσύ και το κατοχικό σου δάνειο και οι πολεμικές αποζημιώσεις. Από σένα δε θέλουμε τίποτα. Ακούς; Τίποτα. Και άρχισε να το συνηθίσεις ότι για πολλά χρόνια ακόμα θα ζεις με τους τόκους που θα σου πληρώνουμε εμείς».
Στη δίπλα αίθουσα ο Γιάνης (με ένα ν) χαστούκιζε τη Χριστίνα. Της υπαγόρευε τους όρους της συμφωνίας: «Θα μου υπαγορεύσεις αμέσως να μη ξαναπώ ότι θα ξαναπροσλάβω τους απολυμένους. Θα μου πεις να πω ότι δε θα ακυρώσω τις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν ή αυτές που είναι για να γίνουν. Θα μου πεις να πω ότι δε θα ξαναμιλήσω για 750 ευρώ. Θα με βάλεις να εφαρμόσω το «ευρωπαϊκό κεκτημένο». Οι μισθοί μας θα γίνουν σαν τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τη Βουλγαρία, τη Λεττονία κλπ. Κατάλαβες; Και θα με υποχρεώσεις να το γράψω 100 φορές».
Ο γιακάς του σηκώθηκε δυο πόντους πιο ψηλά. Το πρόσωπό της είχε γίνει ίδιο χρώμα με τα μαλλιά της. «Υes sir John» (Στα αγγλικά με πόσα “ν” γράφεται το John?). Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι είδαν τον νεοφιλελευθερισμό να δραπετεύει απ΄ τη σύνοδο σαν ποντίκι κυνηγημένο απ΄ την Ελληνική γάτα.


O Ευρωπαϊκός τύπος έγραφε επί δυο μέρες «180 μοίρες στροφή της ελληνικής κυβέρνησης» (φυσικά για να πιέσει την Ε.Ε.), «άτακτη υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης» (φυσικά για να τα χάσει η Μέρκελ), «συμμορφώθηκαν οι Έλληνες»(φυσικά για να αναγκαστεί να συμμορφωθεί κι ο Σόϊμπλε) κλπ.
Πίσω στην Ελλάδα, σκηνές απείρου κάλλους ξετυλίγονταν. Το ποτάμι χύθηκε στην ευρωπαϊκή θάλασσα από χαρά. Ο Αντώνης μούντζωνε το Βαγγέλη λέγοντας: «Να ρε μ@λ@κ@. Κι εσύ τον αριστερό έκανες, αλλά αυτά τα κόλπα δεν ήξερες να τους τα κάνεις»
Ο Βαγγέλης τον χαστούκισε στο δεξιό μάγουλο, λέγοντας «Τα είχα σκεφτεί όλα αυτά, αλλά δε με άφησες να τα κάνω βλάκα. Ήσουν πολύ δεξιός για να φανούν αυτά αληθινά»
Τα κανάλια (ειδικά αυτά που «έβλεπαν» τουαλέτες χωρίς χαρτί υγείας και ΑΤΜ χωρίς χρήματα) είδαν τώρα το φως και ανένηψαν. Έβαλαν μυαλό. Μίλησαν για πρώτη φορά για την επιτυχία του αγοριού που έδειξε σ΄ όλους ότι είχαν άδικο και μόνο αυτός έλεγε αλήθεια. Ακόμα μόνο αυτός λέει αλήθεια. Όλοι οι άλλοι λένε ψέματα για να δικαιολογηθούν.
Τον πρώτο μήνα ήταν αισιόδοξος ο λαός. Τώρα πια είναι αισιόδοξος ο Πρετεντέρης κι ο Πορτοσάλτε. Και οι αγορές επίσης. Αλλά κι ο ΣΕΒ (έτσι είπε). Η παρτίδα σώθηκε. Η παρτίδα είπα; Πατρίδα ήθελα να πω.
Εκείνη την ώρα κάποιος (νομίζω η συντρόφισσα Ραχήλ) θυμήθηκε ότι ο Κουτσούμπας στην πενθήμερη του Γυμνασίου, το 1976, είχε πιεί μια coca cola. Το θέμα έγινε φυσικά πρώτη είδηση σ΄ όλα τα κανάλια. Κλήθηκαν να τοποθετηθούν κάθε είδους ΚΚΕδολόγοι. Το ΚΚΕ ξέχασαν να το καλέσουν. Δεν το έκαναν επίτηδες οι δημοσιογράφοι. Από συνήθεια κι από κεκτημένη ταχύτητα το έκαναν.
Την ίδια στιγμή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκανε έκτακτη συνδιάσκεψη με θέμα: «Μετά το νεοφιλελευθερισμό τι; Μετά το μνημόνιο και την κατοχή, τι; Συντονισμός αμέσως τώρα με την κυβέρνηση. Κατάρα στο ΠΑΜΕ και στο ΚΚΕ». Στο Σύνταγμα ξαναβγήκαν οι αγανακτισμένοι. Για να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια. Αυτή τη φορά όμως ... δεν ήξεραν προς τα που να μουντζώνουν. Μπροστά τους ... η Βουλή τους. Πίσω τους το Υπουργείο του Γιάνη τους. Αριστερά τους το υπουργείο του Κοτζιά. Μούντζωναν κι αυτοί τις στήλες του Ολυμπίου Διός (ενάντια στο θεό να είναι κι ας είναι κι ο Δίας). Και η «κόκκινη Νάντια» κήρυξε «λήξη ανυπακοής» και μας καλούσε να πληρώσουμε το χρέος απ΄ τα χαράτσια, την εφορία κλπ. Οι επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ που μάζευαν χαρατσόχαρτα στις γειτονιές, τώρα θα τα δώσουν πίσω στους δικαιούχους. Τώρα πρέπει να βοηθήσουμε την αριστερή κυβέρνηση.
Πίσω στην Ευρώπη, βγήκαν οι αρμόδιοι του Eurogroup σε συνέντευξη τύπου. H υποχώρηση που είχαν κάνει, φάνηκε απ΄ την αρχή: Δεν βγήκαν να μιλήσουν τρεις. Τους το είχε απαγορεύσει ο Γιάνης. Βγήκαν τέσσερις. Και αναγκάστηκαν να πουν ό,τι έλεγαν κι όταν έβγαιναν για να αναγγείλουν αυτά που υπέγραψε κι ο Σαμαράς. Μόνο που κάτω απ΄ τις απειλές των Ελλήνων, είπαν την τρόικα «θεσμούς» και το μνημόνιο ... «memorandum».  Ακόμα κι ο Σόιμπλε, με την ουρά στα σκέλια βγήκε να πει ότι όλα έγιναν όπως τα είπε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Κι απόρησε: «που το ήξερε το παλικάρι ότι θα υποχωρήσουμε τόσο εύκολα;». Και συνέχισε: «Τελικά δεν θα είναι εύκολο για τη Γερμανική κυβέρνηση να εξηγήσει την αποψινή απόφαση στους ψηφοφόρους της». 
Σ΄ όλες τις χώρες τις Ευρώπης τα κουρεία και τα κομμωτήρια άλλαξαν ταμπέλες κι έγιναν «extension shop». To Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας επέβαλε νέο σύστημα αρίθμησης στα σχολεία: «Ένα. Δύο. Θεσμοί. Τέσσερα. Πέντε. Έξι. κλπ». Και μέσα στην αναμπουμπούλα, η Ομοσπονδία Γυμναστικής, απένειμε στον Γιάνη ειδικό βραβείο για τις επιτυχίες του στο άθλημα «κωλοτούμπα χωρίς φόρα». Ο υπουργός συγκινημένος το αφιέρωσε στο μέντορά του τον Γ.Α.Π. Κι η συντρόφισσα Γιάννα (με πόσα ν;) απαίτησε από τη διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να γίνει η κωλοτούμπα Oλυμπιακό άθλημα. Ο Βρούτσης πάλι, βγήκε να πει, ότι «αν δυσκολευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, μπορεί τη συμφωνία να τη ψηφίσουν κι αυτοί (η ΝΔ)».
Μόνο δύο ηλικιωμένοι (που παλιά ήταν «σημαίες της αριστεράς» και «ηγέτες της εθνικής αντίστασης» και «μορφές του κινήματος») και δυο πρώην πασόκοι (που τα έχουν χαμένα), «έπεσαν απ΄ τα σύννεφα».  Δεν είχαν ψυλλιαστείτίποτα. Δεν ήξεραν. Και είπαν «Μα!!!». Αλλά δεν τους υποστήριξε ούτε ο Λαφαζάνης. Δεν πρόλαβε. Είχε πάει στην Αμυγδαλέζα, στο μνημόσυνο που οργάνωσε η νέα Προεδρία της Δημοκρατίας, στη μνήμη του Γρηγορόπουλου. Μετά τη θεία λειτουργία ακολούθησαν 21 τιμητικές βολές δακρυγόνων από αριστερή διμοιρία ΜΑΤ. 
Την άλλη μέρα έστειλαν το mail με τα μέτρα. Δεν ήταν το ίδιο με του Χαρδούβελη. Είχε άλλη υπογραφή. Οι Eυρωπαίοι εταίροι μόλις διάβασαν το περιεχόμενο ανάσαναν επιτέλους από ανακούφιση: Η Ελληνική κυβέρνηση είχε δεχτεί τις παρακλήσεις τους. Αν ήταν εκεί ο Αλέξης ή ο Γιάνης θα τους φίλαγαν τα χέρια από ευγνωμοσύνη. Η μέρα αυτή (25 Φλεβάρη) καθιερώθηκε σαν νέα 25η Μαρτίου για όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είχε απελευθερωθεί απ΄ την «κατοχή». Η Ευρώπη είχε ξαναβρεί το «κεκτημένο» της. Ας είναι καλά το μικρό Ελληνόπουλο.
Έτσι ακριβώς έγιναν όλα κι όχι όπως λέει το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ που στεναχωρήθηκε πολύ, γιατί ο μικρός είχε επιβάλλει την «Ε.Ε. των εργαζομένων και των λαών» μέσα σ΄ ένα μήνα. Οι Ευρωπαίοι είχαν κάνει πίσω σ΄ όλα. Οι λαοί είχαν νικήσει. Λίγο ακόμα και θα εγκαθιδρυθεί ο σοσιαλισμός στη Γερμανία. Είχε αποδειχθεί ότι όταν στηρίζεσαι στα «Ευαγγέλια» της ιδρυτικής διακήρυξης της ΕΕ, του Μάαστριχτ και του σύμφωνου σταθερότητας, τότε ένα είναι σίγουρο: Όλα θα πάνε καλά για το λαό. Ήταν πια φανερό: Απέτυχε το ΚΚΕ στις προβλέψεις του.


Αν πάλι δε με πιστεύετε, διαβάστε τι λέγαμε (π.χ. τι έλεγε η αφεντιά μου) το Μάη του 2012 στα άρθρα: «Μερικές σκέψεις… ούτε για το ”πριν”, ούτε για το ”μετά”… σκέψεις για το ”πάντα”» (που το δημοσιεύει η «Ικαριακή Ραδιοφωνία» φέτος – και τους ευχαριστώ) και «Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΡΙΤΟ ... ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» που το δημοσιεύει το «Aristera sti Mitilini» Μάνος Δούκας

«Ψήνονται» τα αντιλαϊκά μέτρα που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα


Τρόπους για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και την ενίσχυση των κρατικών εσόδων αναζητά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, φέρνοντας όλο και πιο κοντά την εφαρμογή των σκληρών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους της.

Το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται ανήσυχο για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ που λήγουν το Μάρτη και για τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλη και τον Αύγουστο, αλλά και για την κάλυψη των υποχρεώσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό.

Τα προβλήματα ρευστότητας φέρνουν σε πρώτο πλάνο την κλιμάκωση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, που ως συνήθως θα «ντυθεί» με το μανδύα της πάταξης της φοροδιαφυγής.

«Προβλήματα ρευστότητας υπάρχουν στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι γνωστό, το γνωρίζαμε και εμείς και πριν αναλάβουμε και το βλέπουμε τώρα και στην πράξη» δήλωσε στο «Βήμα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τους εταίρους της για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αλλά συζητάει και νομοθετικά μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την εισροή χρημάτων στα Ταμεία.

«Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά νομίζουμε ότι άμεσα με τα μέτρα που θα ξεκινήσουμε θα υπάρξει ρευστότητα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης στο «Mega». Επίσης ανέφερε πως αν υπάρξει πρόβλημα για την κάλυψη των υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ, θα ζητηθεί μια μικρή παράταση. «Αν έως το τέλος του μήνα (Μαρτίου) έχουμε μαζέψει 1,4 δισ. ευρώ και δεν έχουμε 400 εκατ. ευρώ ακόμη, θα ζητήσουμε παράταση για έναν - δύο μήνες. Δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός για 400 εκατ. ευρώ. Δεν συμφέρει κανέναν», είπε.

Οι εταίροι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν διαμηνύσει ότι η εκταμίευση των δόσεων θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως «δεν θα δοθεί ούτε ένα σεντ προκαταβολικά», προσθέτοντας ότι προϋπόθεση για την καταβολή των δόσεων είναι η εκπλήρωση όλων των όρων. Παράλληλα, δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων αναφέρουν ότι το Βερολίνο θεωρεί πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο μόλις λήξει το υπάρχον πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα επαναφέρει την κατ' εξαίρεσιν αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας, όταν κρίνει ότι «έχουν αποκατασταθεί οι συνθήκες για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».

Εκτός από το χρηματοδοτικό «κενό» (αφορά τις δανειακές ανάγκες του κράτους), στο προσκήνιο επανέρχεται και το δημοσιονομικό «κενό» (η διαφορά ανάμεσα στα έσοδα και τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού). Την Πέμπτη υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομίας εκτίμησαν ότι το ύψος του δημοσιονομικού κενού έχει εκτοξευτεί στα 5-7 δισ. ευρώ για το 2015, από 2,5 δισ. ευρώ που υπολόγιζε προεκλογικά η τρόικα.

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ανασκεύασε αυτές τις διαρροές, λέγοντας ότι «το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με ομαλό τρόπο. Σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει υστέρηση εσόδων, καθώς η συμφωνία με τους πιστωτές δημιουργεί ασφαλές πεδίο σταθερότητας».

Η ΚΟ του ΚΚΕ, κατέθεσε Πρόταση Νόμου για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων

Πρόταση νόμου για την «Κατάργηση των μνημονίων, των μεσοπρόθεσμων πλαισίων δημοσιονομικής στρατηγικής και των εφαρμοστικών τους νόμων, και καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των μνημονίων, κατέθεσε στη Βουλή σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Παρατίθεται η Αιτιολογική Έκθεση της Πρότασης Νόμου, ενώ παρακάτω επισυνάπτεται ολόκληρη η πρόταση νόμου σε μορφή PDF.

«ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Στην Πρόταση Νόμου

"ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, ΤΩΝ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΩΝ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ"


Α. Επί της αρχής

Το ΚΚΕ συνεπές στην πολιτική του και τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση για μια ακόμη φορά, καταθέτει πρόταση νόμου για την ακύρωση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που ψήφισαν στη Βουλή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχικά, και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ εν συνεχεία.

Με την ίδια πρόταση νόμου, το ΚΚΕ ζητά την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων που βασίζονται στις δανειακές συμβάσεις και στα μνημόνια, των λεγόμενων εφαρμοστικών νόμων.

Στην ουσία όλα αυτά τα μέτρα εκπορεύονται από τη στρατηγική της ΕΕ, τη στρατηγική του κεφαλαίου, για να φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Είναι μέτρα που προωθούνται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ανεξάρτητα από το χρέος και τα ελλείμματα.

Τα μνημόνια επιβλήθηκαν για να διασφαλίσουν την επάνοδο της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε μια φάση που εντείνεται ο διεθνής ανταγωνισμός. Τα μνημόνια συμπεριλαμβάνουν πολλά μέτρα που προέβλεπε η συνθήκη του Μάαστριχτ, που αποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ελληνικές κυβερνήσεις την προηγούμενη περίοδο, αλλά η εφαρμογή τους εμποδίστηκε, καθυστέρησε, από την ανάπτυξη της εργατικής, λαϊκής πάλης.

Επομένως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και τα κόμματα εκείνα που διακηρύσσουν τη δέσμευση τους για τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, επί της ουσίας αφήνουν άθικτο το αντεργατικό - αντιλαϊκό οπλοστάσιο.

Η αλλαγή του μίγματος πολιτικής διαιωνίζει την πολιτική λιτότητας, δεν αφορά σε παροχές στον λαό, αλλά σε διασφάλιση πόρων για τη στήριξη του κεφαλαίου. Θα δυναμώσει την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Τα ψίχουλα για τον λαό συμβαδίζουν με την πολιτική παροχών στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ κρίνει τις δανειακές συμβάσεις, τα μνημόνια και τους σχετικούς νόμους, με κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Με αυτό το κριτήριο τονίζει ότι οι δανειακές συμβάσεις, τα μνημόνια και οι σχετικοί νόμοι, υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας, είναι εργαλείο για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την κατάργηση βασικών εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων, και έχουν οδηγήσει στην πτώχευση του λαού.

Η κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία, με την υψηλή ανεργία, τη δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, την κατάργηση βασικών εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καθιστά επιτακτικά αναγκαία την ένταση της λαϊκής πάλης, για την κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων και την ανατροπή της πολιτικής που φτωχαίνει τον λαό. Για την αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια, και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η διέξοδος για τον λαό βρίσκεται στη γραμμή κατάργησης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ, με εργατική - λαϊκή εξουσία, με τον λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, για να αξιοποιηθούν σχεδιασμένα οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας, να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.

Η πρόταση νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ στη Βουλή, και η προσπάθεια που θα καταβάλει, να γίνει αυτή κτήμα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, είναι μια συμβολή στην πάλη για τα λαϊκά συμφέροντα.

Ταυτόχρονα με την ανάγκη κατάργησης των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, το ΚΚΕ υποστηρίζει ένα συνεκτικό πλαίσιο με σημαντικούς στόχους πάλης, που υπηρετούν τα άμεσα λαϊκά συμφέροντα και δίνουν ανακούφιση στον λαό. Σχετικά με τους στόχους πάλης ενδεικτικά αναφέρουμε:

1. Μισθοί, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα.

 • Επαναφορά του κατώτερου μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα 751 ευρώ μεικτά για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, ως βάση για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) με ουσιαστική αύξηση του απαράδεκτα χαμηλού κατώτερου μισθού.
 • Κανένας εργαζόμενος να μην αμοίβεται κάτω από 751 ευρώ τον μήνα.
 • Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στο επίπεδο του 2009.
 • Υποχρεωτική εφαρμογή των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους.
 • Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ, χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
 • Πλήρης δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στον ΟΜΕΔ .
 • Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές συμβάσεις. Να μπει τέρμα στη σύγχρονη γκιλοτίνα των ατομικών συμβάσεων, και στις ενώσεις προσώπων.
 • Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων, καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.
 • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στον δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, με προτεραιότητα στους χαμηλόμισθους.
 • Επαναφορά των οικογενειακών επιδομάτων και των άλλων επιδομάτων του ΟΑΕΔ, που καταργήθηκαν.
 • Να καταργηθούν οι νόμοι για την ενοικίαση των εργαζομένων, και να μπεί ένα τέλος στο άθλιο αυτό καθεστώς.
 • Να κλείσουν τώρα τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης.
 • Κατάργηση του νόμου για τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ.
 • Επανασύσταση των θέσεων εργασίας για το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, χωρίς βλαπτική μεταβολή των εργασιακών και μισθολογικών τους δικαιωμάτων.
 • Άμεση ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις κυρίες και τις επικουρικές συντάξεις τα τελευταία 2,5 χρόνια. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης για όλα τα ταμεία.
 • Αύξηση της βασικής σύνταξης από τα 486 ευρώ στα 600 ευρώ τον μήνα.
 • Κατάργηση του προεδρικού διατάγματος που εξαίρεσε από τη λίστα των ΒΑΕ μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
 • Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.
 • Όχι στις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις.

2. Φορολογία


 • Κατάργηση των αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων.
 • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για το ζευγάρι 40.000 ευρώ το χρόνο και 5.000 για κάθε παιδί, για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες.
 • Αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος στο εισόδημα, μέχρι 40.000 για το ζευγάρι και 5.000 για κάθε παιδί, καθώς και του ΕΕΤΗΔΕ για την κύρια και την πρώτη εξοχική κατοικία.
 • Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος των επαγγελματοβιοτεχνών. Κατάργηση περαίωσης και κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων. Αύξηση του ορίου προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο, και ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει την επιχείρησή τους και δεν έχουν άλλα εισοδήματα. Πάγωμα των χρεών χωρίς προσαυξήσεις.
 • Κατάργηση των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης, στα αγροτικά εφόδια, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας, και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας.
 • Κατάργηση των φόρων και τελών για Δήμο και ΕΡΤ. Απαγόρευση διά νόμου κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης, με σημερινά αντικειμενικά κριτήρια αξίας 300.000 ευρώ και μέχρι 150 τ.μ. για τη λαϊκή τετραμελή οικογένεια.
 • Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45% σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη. Κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που ισχύει για τους εφοπλιστές.

3. Προστασία των ανέργων


 • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
 • Κατάργηση των νόμων που μειώνουν το επίδομα ανεργίας.
 • Αύξηση του επιδόματος της ανεργίας στα 600 ευρώ τον μήνα (στο 80% του κατώτερου μισθού των 751 ευρώ).
 • Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
 • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 • Μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για τους ανέργους κατά 50%.
 • Απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

4. Ασφαλιστικά Ταμεία


 • Επαρκής κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και εξασφάλιση της χορήγησης των συντάξεων και παροχών.
 • Κάλυψη με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων, που είναι περίπου 14 δισ. ευρώ.

5. Υγεία - Πρόνοια


 • Αποκλειστικά δημόσιο ενιαίο και δωρεάν σύστημα Υγείας -Πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
 • Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
 • Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση στον κλάδο υγείας των ασφαλιστικών ταμείων για όσο διάστημα παρέχουν υπηρεσίες υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων, των Υγειονομικών Μονάδων του ΠΕΔΥ, των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και των ιδρυμάτων Πρόνοιας, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο "κούρεμα".
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, μονάδες του ΠΕΔΥ και ιδρύματα Πρόνοιας. Μονιμοποίηση όλων εργαζομένων με προσωρινές και ελαστικές σχέσεις εργασίας στις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας.
 • Κατάργηση των πληρωμών εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες, στην απογευματινή λειτουργία και τα έκτακτα περιστατικά, καθώς και της παρακράτησης των συντάξεων των χρονίως πασχόντων για πληρωμή των ιδρυμάτων όπου νοσηλεύονται.
 • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων χαρατσιών στην Υγεία (π.χ. το 1 ευρώ συνταγόσημο, τα 5 ευρώ για ιατρικές επισκέψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας, η αύξηση στον φόρο καπνού ως ισοδύναμο μέτρο των 25 ευρώ για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία, κλπ).
 • Όλα τα φάρμακα και εμβόλια να αποζημιώνονται 100% από το κράτος άμεσα, μέσω της επαρκούς χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και το υγειονομικό υλικό, τεχνικά βοηθήματα, κλπ, για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Να καταργηθούν οι λίστες στα φάρμακα.
 • Κατάργηση όλων των περικοπών, εξαιρέσεων, πλαφόν για τις προληπτικές διαγνωστικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, που επιβάλλουν ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ και οι "κατευθυντήριες οδηγίες", των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
 • Εξασφάλιση από το κράτος της πλήρους και επαρκούς τροφοδοσίας των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας σε φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου και τρόφιμα.
 • Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις στον συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα, καθώς και της συμμετοχής των ασθενών στις δαπάνες νοσηλείας στα ιδιωτικά νοσοκομεία και μαιευτήρια.
 • Εξασφάλιση με ευθύνη του κράτους της έγκαιρης και επαρκούς τροφοδοσίας σε όλα τα φάρμακα. Δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες του ΠΕΔΥ, στους χρονίως πάσχοντες και στα ΑΜΕΑ.
 • Κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία όλων των ειδικών σχολείων, με πλήρη και ποιοτική παροχή τροφής.
 • Άμεση καταβολή όλων των επιδομάτων σε ΑΜΕΑ και χρονίως πάσχοντες, χωρίς περικοπές και καθυστερήσεις. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας.
 • Καμία περικοπή αλλά αύξηση των επιδομάτων στις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.
 • Καταβολή του επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα της μεθόδου (φυσιολογικός τοκετός, καισαρική) και του τόπου όπου γεννούν (Νοσοκομεία, Μαιευτήρια, δημόσια ή ιδιωτικά).

6. Κοινωνικά δικαιώματα


 • Επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, με επαναφορά και διεύρυνση όλων των παροχών.
 • Να ξεκινήσει πάλι το κατασκευαστικό πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
 • Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός, δημιουργία νέων (κυρίως βρεφικών) με την αξιοποίηση των κατάλληλων δημοσίων και δημοτικών κτιρίων, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη όλων των αναγκών.
 • Εγγραφή όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς χωρίς περιορισμούς, κατάργηση των τροφείων και παροχή επαρκούς και ποιοτικής τροφής».

Συνημμένα Αρχεία:
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 27/2 ΩΡΑ 7 Μ.Μ.
ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΕ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.