Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Υπάρχει δεδικασμένο!

"Αθώοι κηρύχθηκαν 15 «παράνομοι» μετανάστες που δραπέτευσαν στις 30 Σεπτέμβρη από τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας. Ήταν στοιβαγμένοι σε κελί κάτω από άθλιες συνθήκες κράτησης και χωρίς νερό! «Δραπετεύσατε από τον εξευτελισμό γι' αυτό είστε αθώοι», φέρεται να απεφάνθη ο ΠλημμελειοδίκηςΑθ. Τερζούδης.

Συγκεκριμένα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηγουμενίτσας θεώρησε πως οι 15 δεν έπρεπε να κριθούν ένοχοι για «απόδραση κρατουμένου» γιατί διέπραξαν το αδίκημα ενώ βρίσκονταν σε κατάσταση ανάγκης που αποκλείει τον καταλογισμό.

Στην απόφαση σημειώνεται πως:

1) Το κρατητήριο στο οποίο κρατούνταν ουδέποτε καθαρίζεται ή απολυμαίνεται και γενικότερα δεν τηρούνται εντός αυτού ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες καθαριότητας και υγιεινής (υπάρχει μόνο μία χημική τουαλέτα για όλους τους κρατουμένους και βρίσκεται στο χώρο που κοιμούνται, δεν υφίσταται στο κρατητήριο καμμία παροχή νερού, οι δε κρατούμενοι υποφέρουν από ψείρες, ψύλλους, ψωρίαση, τύφο, δερματικές παθήσεις και λοιπές λοιμώδεις μεταδοτικές ή μη ασθένειες). Έτσι, ο χώρος κράτησης των κατηγορουμένων αποτελεί σοβαρή εστία μικροβίων, ιών και λοιπών βλαπτικών για τον άνθρωπο μικροοργανισμών, η ανάπτυξη των οποίων ευνοείται από τη συνεχή σώρευση μεγάλου αριθμού κρατουμένων από διάφορες χώρες προέλευσης (κυρίως της Ασίας ή της Αφρικής), που δεν έχουν πλυθεί / καθαριστεί ή αλλάξει ρουχισμό επί εβδομάδες ή και μήνες.