Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Οταν οι «αριστεροί διαφωνούντες» του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτονταιΗ συμφωνία συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και «θεσμών» ήταν η αφορμή για την έκφραση κριτικής από ένα τμήμα της κυβέρνησης και του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αδρές γραμμές, επικρίσεις διατύπωσαν τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας», ένα μέρος των ΠΑΣΟΚογενών, όπως ο Αλ. Μητρόπουλος και η Σοφία Σακοράφα, ο Μ. Γλέζος αλλά και στελέχη που χαράζουν τον τελευταίο καιρό μια σχετικά αυτόνομη πορεία, όπως η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μηλιός, που αρθρογράφησε σχετικά.
Οι ενστάσεις τους καταγράφτηκαν πιο καθαρά στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη, όπου ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε ενδεικτική ψηφοφορία επί της συμφωνίας και περίπου 20 βουλευτές επέλεξαν το κατά ή το λευκό. Κριτική ασκήθηκε και κατά τη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη, όπως αναμένεται να συμβεί και στη συνεδρίαση της ΚΕ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:
Πρώτον. Κανείς απ' τους παραπάνω δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι δεν ήξερε τις δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ, που άλλωστε αποτυπώνονταν στις προεκλογικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι δεσμεύσεις έχουν μια λογική κατάληξη, όχι μόνο δεν επιτρέπουν καμία σκέψη για αναπλήρωση των εργατικών - λαϊκών απωλειών αλλά ανοίγουν το δρόμο για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Συνειδητά στήριξαν μια συγκεκριμένη πολιτική που εμπεριέχει τέτοιου είδους δεσμεύσεις, προσπαθώντας μάλιστα πιο μαχητικά από τους άλλους να της δώσουν ανατρεπτικό χρώμα, μιλώντας για ρήξεις, συγκρούσεις κλπ.

Δεύτερον. Θα μπορούσε βεβαίως κάποιος να πει ότι έκαναν λάθος και έβγαλαν συμπεράσματα. Θα ήταν αυτό βεβαίως μια αλλαγή θέσης, όσο και αν κάποιος θα πρέπει να ήταν επιφυλακτικός για την ειλικρίνεια μιας τέτοιας τοποθέτησης, δεδομένου ότι πολλοί απ' αυτούς έχουν κατά καιρούς αναγνωρίσει παλιότερες επιλογές ως λάθη (π.χ., Συνθήκη του Μάαστριχτ), μόνο, όμως, για τα μάτια του κόσμου. Ομως, όπως φαίνεται από μια δεύτερη ανάγνωση των τοποθετήσεών τους, εξακολουθούν να τη στηρίζουν σαφέστατα, κάνοντας μάλιστα προσπάθεια να κρύψουν ότι οι σημερινές προσαρμογές του ΣΥΡΙΖΑ δε συνιστούν παρέκβαση από την πολιτική του όπως αυτή αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, απλώς αυτή η πολιτική ξεμασκαρεύεται, απεκδύεται του καμουφλάζ των ανέξοδων προεκλογικών συνθημάτων που απεύθυναν προς το λαό.

Τρίτον. Αποδεικνύεται ότι επιδίωξή τους είναι να «εκφράσουν» μια γενικότερη δυσαρέσκεια απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης, ώστε να την αμβλύνουν και να τη διατηρήσουν εντός ορίων ασφαλείας επί του παρόντος, ενδεχομένως και για να την καρπωθούν αν αύριο κάνουν άλλες επιλογές στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.Υπάρχει εξάλλου και σχετική εμπειρία που παρέχει στο λαό καλά ερμηνευτικά εργαλεία. Η εμπειρία των κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας, τα οποία αξιοποίησαν πολύ την τακτική των «αριστερών διαφωνούντων». Η δράση τους ως αναχώματος εμπόδιζε διεργασίες -που πυροδοτούσε σε ένα τμήμα του κόσμου η αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοζαν- να εκφραστούν, «χωνεύοντας» τις αντιδράσεις και αποτρέποντας αποδυνάμωση των κομμάτων τους.
Αλλά και η εμπειρία της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, διαδικασία που επιταχύνθηκε μετά την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, στο πλαίσιο της οποίας πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης αναλώνεται ταχύτατα, άρα προκύπτει ανάγκη αντικατάστασής του. Τμήματα των αστικών πολιτικών κομμάτων «προπονούνται» εγκαίρως για ένα ρόλο αμφισβήτησης ηγεσιών, ακόμα και για να ηγηθούν νέων σχημάτων, προκειμένου και η στρατηγική του κεφαλαίου να συνεχίζεται και η χειραγώγηση του λαού.

Προς το παρόν, ο «κουρνιαχτός» που σηκώνουν είναι βολικός στη συγκυβέρνηση. Οι αντιρρήσεις τους περιορίζονται σε λόγια τα οποία δεν αμφισβητούν τον πυρήνα της στρατηγικής που ακολουθεί και η κυβέρνηση, απεναντίας τον υπερασπίζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι καταψήφισαν τη συμφωνία στην ψηφοφορία που ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας στην κοινοβουλευτική ομάδα, διευκρίνισαν ότι δε θα κρατήσουν την ίδια στάση εφόσον η συμφωνία έρθει στη Βουλή.
 
 
Ο ντόρος που έγινε για το άρθρο του Γ. Μηλιού, λόγω και της θέσης του στο κόμμα, ήταν κάτι σαν «άνθρακες ο θησαυρός»! Εμφανίστηκε να επικρίνει πλευρές της συμφωνίας αλλά την ίδια ώρα, με δεξιοτεχνία, να ζητά στήριξη των επιλογών της κυβέρνησης στο όνομα της διαπραγμάτευσης που τάχα συνεχίζεται... Μαζί με τους Λαπατσιώρα - Σωτηρόπουλο, που συνυπογράφουν το άρθρο, υποστηρίζουν ότι οι όροι της διαπραγμάτευσης θα διαμορφωθούν το επόμενο τετράμηνο, ότι τίποτα δεν κρίθηκε ακόμα και καλούν την κυβέρνηση να κάνει ...«έφοδο προς τα εμπρός», όπως χαρακτηρίζουν την επαναφορά του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, προτρέποντάς την ακόμα να πει την αλήθεια, «να ξεκινήσει από την παραδοχή των υποχωρήσεων, με στόχο να αναζητηθούν οι τρόποι, ώστε να μην υπάρξει μακροπρόθεσμη βλάβη», όπως γράφουν, καλλιεργώντας αυταπάτες για ενδεχόμενο... «φιλολαϊκής» στροφής στο μέλλον.

Ριζοσπάστης 1/3/2015 

Για όσους έχουν αδύναμη μνήμη...

 

Δημοσιεύτηκε στο πόρταλ 902 λίστα με τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στην περίοδο 2009-2014, σε απάντηση σε ιταμούς ισχυρισμούς που διοχετεύονται στο διαδίκτυο ότι δήθεν μόνο τώρα διοργανώνονται κινητοποιήσεις ενώ πριν το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ "καθόταν" κι άφηνε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ανενόχλητες.

Προφανώς, ο ισχυρισμός είναι ανάξιος κάθε συζήτησης (και οι φορείς του ανάξιοι στοιχειώδους ενασχόλησης), θεωρώ όμως χρήσιμη την συγκέντρωση του ιστορικού της περιόδου για το εργατικό κίνημα και την αναδημοσιεύω.

Αναδημοσιεύω επίσης άρθρο του "Ριζοσπάστη" της Παρασκευής που είναι συμπληρωματικής φύσης σε ό,τι αφορά τα ιστορικά στοιχεία. ---  Η «απραξία» του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ…
Κάποιοι φαίνεται να μην έχουν καλή μνήμη ή παριστάνουν ότι δε θυμούνται. Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς κάποιος να λέει ότι «το ΚΚΕ, τώρα που βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ, θυμήθηκε να κάνει συλλαλητήριο»…

Το ΚΚΕ και οι μαζικές οργανώσεις μέσα στις οποίες δρουν οι κομμουνιστές τα προηγούμενα χρόνια έδωσαν εκατοντάδες μικρές και μεγάλες μάχες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ.

Ιδού λοιπόν η «απραξία» (και αναφερόμαστε μόνο σε πανελλαδικές ή μεγάλες κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες):
17-12-2009. Πανελλαδική απεργία, μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ. Η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ, σε ορισμένες περιπτώσεις και η «Αυτόνομη Παρέμβαση», καλούσαν τους εργαζόμενους να γίνουν απεργοσπάστες. Μια μέρα πριν την απεργία, η ΓΣΕΕ, αυτοανακυρήχθηκε στο μεγαλύτερο απεργοσπάστη καθώς έθεσε ζήτημα νομιμότητας της απεργίας.
6-2-2010. Αγροτικό Συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ και τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ.
10-2-2010. Πανελλαδική απεργία Το ΠΑΜΕ είχε καταθέσει πρόταση στις διοικήσεις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για πανελλαδική απεργία ήδη απ' τον Γενάρη για τις 11/2. ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ αποφάσισαν να γίνει η απεργία στις 10/2.
24-2-2010. Πανελλαδική απεργία 4-3-2010. Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σ' όλη την Ελλάδα
5-3-2010. Πανελλαδική απεργία Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αντιλαϊκών μέτρων, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ κάλεσε σε πανεργατική πανελλαδική απεργία.
8-3-2010. Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ - ΟΓΕ 11-3-2010. Πανελλαδική απεργία
31-3-2010. Κατάληψη του Υπ. Εργασίας απ' την Επιτροπή κατά της Ανεργίας του ΠΑΜΕ. Έγινε ακόμα κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΔ σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και συγκέντρωση στη Λάρισα. 8-4-2010. Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ ενάντια στην φοροληστεία, σ' όλη την χώρα 21/22-4-2010. 48ωρη Πανελλαδική απεργία Με προτασή του ΠΑΜΕ, απ' τον Απρίλη. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αρνήθηκε εντελώς ξεδιάντροπα την πρόταση για απεργία. Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε απεργία στις 22 Απρίλη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε άλλη ημερομηνία αν αυτό αποφασίσει η ΓΣΕΕ.
1-5-2010. Πρωτομαγιά - Πανελλαδική απεργία
5-5-2010. Πανελλαδική απεργία - Μέρα ψήφισης του Μνημονίου Ι
6-5-2010. Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σ' όλη την χώρα
8-5-2010. Το ΚΚΕ αναρτά πανό στην Ακρόπολη με σύνθημα: «Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε» 15-5-2010. Μεγάλο Πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στην Αθήνα
20-5-2010. Πανελλαδική απεργία
1-6-2010. Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σ' όλη την χώρα
17-6-2010. Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σ' όλη την χώρα
23-6-2010. Πανελλαδική απεργία
29-6-2010. Πανελλαδική απεργία
6-7-2010. Συγκέντρωση - Συναυλία του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα
8-7-2010. Πανελλαδική απεργία
11-9-2010. Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Θεσσαλονίκη
23-9-2010. Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ για να μην αυξηθούν πετρέλαιο θέρμανσης, ρεύμα, ΦΠΑ, σ' όλη την χώρα.
7-10-2010. Πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο
11-10-2010. Κινητοποιήσεις με αίτημα φτηνό ρεύμα για το λαό - Πανό του ΠΑΜΕ στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα
15-11-2010. Συλλαλητήρια του ΚΚΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
29-11-2010. Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ ενάντια στην «περαίωση»
30-11-2010. Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στον Πειραιά ενάντια στην επιστράτευση των ναυτεργατών 7-12-2010. Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ και ΟΓΕ ενάντια στον ερχομό του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.
9-12-2010. Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στην κατάργηση των ΣΣΕ
15-12-2010. Πανελλαδική απεργία
14-1-2011. Άνοιγμα των διοδίων σ' όλη την Ελλάδα από ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ-ΜΑΣ-ΟΓΕ
10-2-2011. Μέρα πανελλαδικής δράσης ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ-ΟΓΕ
23-2-2011. Πανελλαδική απεργία
10-3-2011. Συλλαλητήρια - κινητοποιήσεις ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ σ' όλη την χώρα
22-3-2011. Μέρα πανελλαδικής δράσης του ΠΑΜΕ ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής 30-3-2011. Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις για τα προβλήματα της υγείας και της παιδείας
18-4-2011. Συλλαλητήριο του ΚΚΕ στην Αθήνα
1-5-2011. Πρωτομαγιά
11-5-2011. Πανελλαδική απεργία
28-5-2011. Συλλαλητήρια - κινητοποιήσεις ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ σ' όλη την χώρα
3-6-2011. Συλλαλητήρια - κινητοποιήσεις ΠΑΜΕ σ' όλη την χώρα
15-6-2011. Πανελλαδική απεργία
27-6-2011. Πανό του ΠΑΜΕ στην Ακρόπολη: «Οι λαοί έχουν τη δύναμη. Δεν παραδίνονται ποτέ. Οργάνωση - Αντεπίθεση»
28/29-6-2011. Πανελλαδική απεργία
20-7-2011. Συλλαλητήρια - κινητοποιήσεις ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ για την υγεία σ' όλη την χώρα
23-8-2011. Συλλαλητήρια - κινητοποιήσεις ΠΑΜΕ - ΜΑΣ ενάντια στο νόμο - πλαίσιο σ' όλη την χώρα
10-9-2011. Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 21-9-2011. Συλλαλητήρια - κινητοποιήσεις ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ ενάντια στα χαράτσια σ' όλη την χώρα
28-9-2011. Συλλαλητήρια - κινητοποιήσεις ΠΑΜΕ – ΠΑΣΕΒΕ – ΠΑΣΥ – ΜΑΣ – ΟΓΕ ενάντια στα χαράτσια σ' όλη την χώρα
5-10-2011. Πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο
19/20-10-2011. 48ωρη πανελλαδική απεργία 48ωρη απεργία μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ. Τεράστια λαϊκή συμμετοχή στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Οργανωμένη δολοφονική επίθεση προβοκατόρων στην περικύκλωση της Βουλής στις
20/10. 2-11-2011. Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ – ΠΑΣΕΒΕ – ΠΑΣΥ – ΜΑΣ – ΟΓΕ κόντρα στη λεηλασία των Ταμείων σε πολλές πόλεις
4-11-2011. Συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα
10-11-2011. Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σ' όλη την χώρα
29-11-2011. Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία
1-12-2011. Πανεργατική Απεργία
6-12-2011. Κινητοποιήσεις σε εφορίες – Συλλαλητήρια ενάντια στα χαράτσια σ' όλη την χώρα 17-12-2011. Παναττικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς
19-12-2011. Συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας για την προστασία των ανέργων
12-1-2012. Πανεργατική απεργία στο Βόλο για τους Χαλυβουργούς. Υπονομεύεται από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ στο ΕΚ Βόλου
17-1-2012. Παναττική απεργία αλληλεγγύης στους Χαλυβουργούς
18-1-2012. Κινητοποίηση ΠΑΜΕ ενάντια στον κοινωνικό διάλογο μεταξύ ΣΕΒ-ΓΣΕΕ.
23-1-2012. Κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ σε όλη τη χώρα
25-1-2012 Κινητοποίηση ΠΑΜΕ έξω από το ξενοδοχείο όπου διαμένει η αντιπροσωπεία της τρόικα στην Αθήνα
6-2-2012. Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ ενάντια στη νέα δανειακή σύμβαση στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη
7-2-2012. Πανελλαδική Απεργία 9-2-2012. Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα ενάντια στο Μνημόνιο 2
10/11-2-2012. 48ωρή πανελλαδική απεργία, μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ
11-2-2012. Πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη «Κάτω η δικτατορία ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ-ΕΕ»
12-2-2012. Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, μέρα ψήφισης μνημονίου 2
13 -02-2012. Κινητοποιήσεις των ΚΟ του ΚΚΕ σ' όλη την Αττική για την ψήφιση του Μνημονίου 2 22-2-2012. Κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ ενάντια στους εφαρμοστικούς νόμους του Μνημονίου 2
7-3-2012. Κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ για την ανεργία, τη μείωση των επιδομάτων, στα γραφεία του ΟΑΕΔ όλης της χώρας
20-3-2012. Συλλαλητήριο ΚΚΕ ενάντια στη δανειακή σύμβαση
22-3-2012. Συλλαλητήρια σπουδαστικών συλλόγων και ΜΑΣ για τα προβλήματα στα ΤΕΙ
31-3-2012. Πανελλαδική κινητοποίηση ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΜΑΣ-ΠΑΣΕΒΕ-ΟΓΕ ενάντια στα διόδια – έχει προηγηθεί η απαγόρευση των κινητοποιήσεων στα διόδια
4-4-2012. Απεργία κλαδικών συνδικάτων (Κατασκευές, Τρόφιμα, Ιδιωτική Υγεία) για τις κλαδικές συμβάσεις
7-4-2012. Κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Τράπεζα της Ελλάδας ενάντια στο κούρεμα των αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων (έχει προηγηθεί το PSI)
23-4-2012. Κινητοποιήσεις ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα – αλληλεγγύη στους χαλυβουργούς ενάντια στην καταστολή κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
8-9-2012. Κινητοποίηση ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ-ΟΓΕ στα πλαίσια της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη – διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, και στην Αθήνα
26-9-2012. Πανελλαδική πανεργατική απεργία – συγκεντρώσεις ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ-ΟΓΕ σε όλη την Ελλάδα 0
4-10-2012. Συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού από συγκυβέρνηση και τρόικα
9-10-2012. Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα με ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική με αφορμή την επίσκεψη της Μέρκελ στην Ελλάδα
18-10-2012. Πανελλαδική απεργία
6/7-11-2012: 48ωρη πανελλαδική απεργία – και τις δύο μέρες το ΠΑΜΕ διοργανώνει μεγάλα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα ενάντια στο «πολυνομοσχέδιο» της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ
11-12-2012: Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στον προϋπολογισμό που κατέθετε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
19-12-2012. Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα ενάντια στη φοροληστεία
24-1-2013. Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ – ΜΑΣ σε πολλές πόλεις κόντρα στα μέτρα της κυβέρνησης για την δήθεν καταπολέμηση της ανεργίας των νέων
26-1-2013. Συλλαλητήριο αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στην Αθήνα ενάντια στην επιστράτευση των απεργών του Μετρό
30-1-2013. Συγκέντρωση στο Υπ. Εργασίας – Συλλήψεις – Προβοκάτσια της κυβέρνησης για δήθεν καταστροφές στο Υπουργείο απ' το ΠΑΜΕ
31-1-2013. Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό
6-2-2013. Παναττική απεργία αλληλεγγύης στους ναυτεργάτες
20-2-2013. Πανεργατική απεργία 5-3-2013. Παναγροτικό συλλαλητήριο
8-3-2013. Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ-ΟΓΕ
18-4-2013. Κινητοποιήσεις σε Μανωλάδα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα – Γιάννενα για τη δολοφονική επίθεση των καπιταλιστών φραουλάδων σε μετανάστες εργάτες
28-4-2013. Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ τη μέρα συζήτησης του Πολυνομοσχεδίου
1-5-2013. Πρωτομαγιά
23-5-2013. Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ για τις συμβάσεις
13-6-2013. Απεργία και συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για το κλείσιμο της ΕΡΤ
11-7-2013. Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ σε πολλές πόλεις της χώρας
16-7-2013. Πανελλαδική απεργία
23-7-2013. Συλλαλητήρια για την κυριακάτικη αργία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις
7-9-2013. Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Θεσσαλονίκη
10-9-2013. Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε πολλές πόλεις ενάντια στο νομοσχέδιο για το νέο λύκειο 25-9-2013. Διαδηλώσεις – συναυλίες ενάντια στην Χρυσή Αυγή
5-10-2013. Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε πολλές πόλεις
6-11-2013. Πανελλαδική απεργία
1-2-2014. Αγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
4-2-2014. Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ για την Υγεία
18-2-2014. Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ για την Υγεία
19-2-2014. Πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
6-3-2014. Διαδηλώσεις – κινητοποίησες για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων στην Αθήνα και άλλες πόλεις
7-3-2014. Συγκέντρωση ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ-ΟΓΕ-ΠΑΣΥ για την Μέρα της Γυναίκας
12-3-2014. Πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο
27-3-2014. Συγκέντρωση για τους ανέργους
30-3-2014. Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για το πολυνομοσχέδιο
1-4-2014. Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ με αφορμή την συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ στην Αθήνα
9-4-2014. Πανεργατική απεργία
1-5-2014. Πρωτομαγιά
19-6-2014. Πανελλαδικό συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό
9-7-2014. Πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο
6-09-2014. Διαδηλώση ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ-ΟΓΕ στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της ΔΕΘ
4-10-2014. Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, επιτροπών ανέργων και λαϊκών επιτροπών σε 54 πόλεις σε όλη την Ελλάδα με αιτήματα για την άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης για τους ανέργους.
1-11-2014. Μετά από μια πορεία δυο μηνών, με εντατική αγωνιστική δράση σχεδόν 1.000 συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με κεντρικό σύνθημα: «Δε θα ζήσουμε με ψίχουλα»
27-11-2014. Πανελλαδική απεργία ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση 4, 5 και
7-12-2014. Πανελλαδική δραστηριότητα του ΠΑΜΕ σε χώρους δουλειάς και λαϊκών επιτροπών στις γειτονιές και που κορυφώνονται με συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα με αιχμή την κοινωνική ασφάλιση
(130 σύνολο / 48 από τον Ιούνη του 2012)

«Τώρα το θυμήθηκε το ΚΚΕ..;» Το ΚΚΕ, με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις και το κυοφορούμενο νέο αντιλαϊκό μνημόνιο - πρόγραμμα - συμφωνία - σύμβαση - «γέφυρα» ή όπως αλλιώς το βαφτίσουν, διοργανώνει σήμερα συλλαλητήριο ενάντια στην αντιλαϊκή συμφωνία ανάμεσα σε συγκυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ενωση, που όχι μόνο δεν πειράζει ούτε μία τρίχα από τους προηγούμενους νόμους που έχουν ψηφιστεί, στο πλαίσιο των μνημονίων, αλλά προετοιμάζει για νέα δεινά που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ την Τετάρτη κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου για την ακύρωση των μνημονίων, των αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων που απορρέουν από αυτά και είναι η ουσία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που ψήφισαν στη Βουλή οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μια κίνηση απολύτως συνεπής με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κόμματος. Μια κίνηση που αποτελεί στήριγμα στον αγώνα των εργαζομένων και του λαού για ξήλωμα όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου, που αφήνει άθικτο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και για τη διεκδίκηση όλων όσα έχασαν οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες την περίοδο της κρίσης.

Με αφορμή αυτήν την πολιτική πρωτοβουλία του ΚΚΕ, ήδη ακούγονται πολλές φωνές που κατηγορούν το Κόμμα και λένε: «Τώρα θυμήθηκε το ΚΚΕ να οργανώσει κινητοποίηση; Τι έκανε τόσα χρόνια;» Και μάλιστα, ενώ μέσα σε μερικές μέρες, η συγκυβέρνηση με τους «εταίρους» σχεδίασαν και συναποφάσισαν όσα συναποφάσισαν, αυτή η προπαγάνδα επιχειρεί να δημιουργήσει συνειρμούς - εκτός τόπου και χρόνου - ότι τώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το καλό της χώρας, τώρα κάποιοι - και εννοούν το ΚΚΕ - δημιουργούν πρόβλημα... Η αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ σαφώς δημιουργεί πρόβλημα και βάζει εμπόδια σε όσους απεργάζονται αντιλαϊκά σχέδια, σε όσους καλούν το λαό να κάνει θυσίες για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Πάντα το έκανε και πάντα θα το κάνει... Ομως, ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα, εάν και κατά πόσο «το ΚΚΕ τώρα το θυμήθηκε...»

1ον: Οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο ευρύτερο λαϊκό κίνημα συνέβαλαν με τη δράση τους από το 2009 ακόμα στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική. Θυμίζουμε ότι όταν άλλοι (λέγε με ΣΥΡΙΖΑ) πραγματοποιούσαν «προγραμματική αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες πρωτοστατούσαν σε απεργία οργανωμένη με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ (και με τη ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό να την πολεμάνε λυσσασμένα). Πολλοί, μάλιστα, απολύθηκαν γι' αυτήν την απεργιακή τους δράση. Από το 2009 έως το 2014 διοργάνωσαν και πρωτοστάτησαν σε 130 περίπου μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στην προσπάθεια να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, στο λαό και εκατοντάδες άλλες μικρότερες σε γειτονιές, χώρους δουλειάς, μικρότερες πόλεις, χωριά κ.λπ. Πρόσφατες στιγμές μιας τέτοιας προσπάθειας ήταν το μαζικό πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την 1η του Νοέμβρη 2014 που σημείωσε σημαντική επιτυχία, παρά τις συκοφαντίες και την υπονόμευση από δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, του ΣΥΡΙΖΑ και την εργοδοσία, γιατί είχε ως σύνθημα «δεν ζούμε με ψίχουλα» καθώς και η απεργιακή κινητοποίηση στις 27 Νοέμβρη 2014.

2ον: Το ΚΚΕ και μετά το πρώτο και μετά το δεύτερο μνημόνιο είχε διοργανώσει συλλαλητήρια ενάντια στα μνημόνια και τις συμφωνίες με την ΕΕ που βασάνιζαν και βασανίζουν ακόμα το λαό. Το πανελλαδικό συλλαλητήριο το Μάη του 2010, τα συλλαλητήρια τον Οκτώβρη του 2010, το συλλαλητήριο το Φλεβάρη του 2012.

3ον: Το ΚΚΕ, στις 12 Ιούλη 2012 κατέθεσε Πρόταση Νόμου για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Την Πρόταση Νόμου την κατέθεσε, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει δημόσια λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Μάη του 2012.

4ον: Το ΚΚΕ τότε είχε πάρει την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών υπέρ της Πρότασης Νόμου που είχε καταθέσει. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες, εργαζόμενοι, φορείς είχαν υπογράψει υπέρ της Πρότασης Νόμου και είχαν δηλώσει τη συμφωνία τους με αυτήν. *** Καλά θα κάνουν, λοιπόν, όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν άθλιους συνειρμούς σε βάρος του ΚΚΕ, να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να είναι πιο προσεκτικοί...


Κ. Πασ.
Ριζοσπάστης  

Οταν οι «αριστεροί διαφωνούντες» του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτονται


Η συμφωνία συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και «θεσμών» ήταν η αφορμή για την έκφραση κριτικής από ένα τμήμα της κυβέρνησης και του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αδρές γραμμές, επικρίσεις διατύπωσαν τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας», ένα μέρος των ΠΑΣΟΚογενών, όπως ο Αλ. Μητρόπουλος και η Σοφία Σακοράφα, ο Μ. Γλέζος αλλά και στελέχη που χαράζουν τον τελευταίο καιρό μια σχετικά αυτόνομη πορεία, όπως η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μηλιός, που αρθρογράφησε σχετικά.
Οι ενστάσεις τους καταγράφτηκαν πιο καθαρά στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη, όπου ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε ενδεικτική ψηφοφορία επί της συμφωνίας και περίπου 20 βουλευτές επέλεξαν το κατά ή το λευκό. Κριτική ασκήθηκε και κατά τη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη, όπως αναμένεται να συμβεί και στη συνεδρίαση της ΚΕ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:
Πρώτον. Κανείς απ' τους παραπάνω δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι δεν ήξερε τις δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ, που άλλωστε αποτυπώνονταν στις προεκλογικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι δεσμεύσεις έχουν μια λογική κατάληξη, όχι μόνο δεν επιτρέπουν καμία σκέψη για αναπλήρωση των εργατικών - λαϊκών απωλειών αλλά ανοίγουν το δρόμο για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Συνειδητά στήριξαν μια συγκεκριμένη πολιτική που εμπεριέχει τέτοιου είδους δεσμεύσεις, προσπαθώντας μάλιστα πιο μαχητικά από τους άλλους να της δώσουν ανατρεπτικό χρώμα, μιλώντας για ρήξεις, συγκρούσεις κλπ.

Δεύτερον. Θα μπορούσε βεβαίως κάποιος να πει ότι έκαναν λάθος και έβγαλαν συμπεράσματα. Θα ήταν αυτό βεβαίως μια αλλαγή θέσης, όσο και αν κάποιος θα πρέπει να ήταν επιφυλακτικός για την ειλικρίνεια μιας τέτοιας τοποθέτησης, δεδομένου ότι πολλοί απ' αυτούς έχουν κατά καιρούς αναγνωρίσει παλιότερες επιλογές ως λάθη (π.χ., Συνθήκη του Μάαστριχτ), μόνο, όμως, για τα μάτια του κόσμου. Ομως, όπως φαίνεται από μια δεύτερη ανάγνωση των τοποθετήσεών τους, εξακολουθούν να τη στηρίζουν σαφέστατα, κάνοντας μάλιστα προσπάθεια να κρύψουν ότι οι σημερινές προσαρμογές του ΣΥΡΙΖΑ δε συνιστούν παρέκβαση από την πολιτική του όπως αυτή αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, απλώς αυτή η πολιτική ξεμασκαρεύεται, απεκδύεται του καμουφλάζ των ανέξοδων προεκλογικών συνθημάτων που απεύθυναν προς το λαό.

Τρίτον. Αποδεικνύεται ότι επιδίωξή τους είναι να «εκφράσουν» μια γενικότερη δυσαρέσκεια απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης, ώστε να την αμβλύνουν και να τη διατηρήσουν εντός ορίων ασφαλείας επί του παρόντος, ενδεχομένως και για να την καρπωθούν αν αύριο κάνουν άλλες επιλογές στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.


Υπάρχει εξάλλου και σχετική εμπειρία που παρέχει στο λαό καλά ερμηνευτικά εργαλεία. Η εμπειρία των κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας, τα οποία αξιοποίησαν πολύ την τακτική των «αριστερών διαφωνούντων». Η δράση τους ως αναχώματος εμπόδιζε διεργασίες -που πυροδοτούσε σε ένα τμήμα του κόσμου η αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοζαν- να εκφραστούν, «χωνεύοντας» τις αντιδράσεις και αποτρέποντας αποδυνάμωση των κομμάτων τους.
Αλλά και η εμπειρία της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, διαδικασία που επιταχύνθηκε μετά την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, στο πλαίσιο της οποίας πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης αναλώνεται ταχύτατα, άρα προκύπτει ανάγκη αντικατάστασής του. Τμήματα των αστικών πολιτικών κομμάτων «προπονούνται» εγκαίρως για ένα ρόλο αμφισβήτησης ηγεσιών, ακόμα και για να ηγηθούν νέων σχημάτων, προκειμένου και η στρατηγική του κεφαλαίου να συνεχίζεται και η χειραγώγηση του λαού.
Προς το παρόν, ο «κουρνιαχτός» που σηκώνουν είναι βολικός στη συγκυβέρνηση. Οι αντιρρήσεις τους περιορίζονται σε λόγια τα οποία δεν αμφισβητούν τον πυρήνα της στρατηγικής που ακολουθεί και η κυβέρνηση, απεναντίας τον υπερασπίζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι καταψήφισαν τη συμφωνία στην ψηφοφορία που ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας στην κοινοβουλευτική ομάδα, διευκρίνισαν ότι δε θα κρατήσουν την ίδια στάση εφόσον η συμφωνία έρθει στη Βουλή.
 
 
Ο ντόρος που έγινε για το άρθρο του Γ. Μηλιού, λόγω και της θέσης του στο κόμμα, ήταν κάτι σαν «άνθρακες ο θησαυρός»! Εμφανίστηκε να επικρίνει πλευρές της συμφωνίας αλλά την ίδια ώρα, με δεξιοτεχνία, να ζητά στήριξη των επιλογών της κυβέρνησης στο όνομα της διαπραγμάτευσης που τάχα συνεχίζεται... Μαζί με τους Λαπατσιώρα - Σωτηρόπουλο, που συνυπογράφουν το άρθρο, υποστηρίζουν ότι οι όροι της διαπραγμάτευσης θα διαμορφωθούν το επόμενο τετράμηνο, ότι τίποτα δεν κρίθηκε ακόμα και καλούν την κυβέρνηση να κάνει ...«έφοδο προς τα εμπρός», όπως χαρακτηρίζουν την επαναφορά του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, προτρέποντάς την ακόμα να πει την αλήθεια, «να ξεκινήσει από την παραδοχή των υποχωρήσεων, με στόχο να αναζητηθούν οι τρόποι, ώστε να μην υπάρξει μακροπρόθεσμη βλάβη», όπως γράφουν, καλλιεργώντας αυταπάτες για ενδεχόμενο... «φιλολαϊκής» στροφής στο μέλλον.

Ριζοσπάστης 1/3/2015

Η «απραξία» του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ…Δημοσιεύτηκε στο πόρταλ 902 λίστα με τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στην περίοδο 2009-2014, σε απάντηση σε ιταμούς ισχυρισμούς που διοχετεύονται στο διαδίκτυο ότι δήθεν μόνο τώρα διοργανώνονται κινητοποιήσεις ενώ πριν το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ "καθόταν" κι άφηνε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ανενόχλητες.

Προφανώς, ο ισχυρισμός είναι ανάξιος κάθε συζήτησης (και οι φορείς του ανάξιοι στοιχειώδους ενασχόλησης), θεωρώ όμως χρήσιμη την συγκέντρωση του ιστορικού της περιόδου για το εργατικό κίνημα και την αναδημοσιεύω.

Αναδημοσιεύω επίσης άρθρο του "Ριζοσπάστη" της Παρασκευής που είναι συμπληρωματικής φύσης σε ό,τι αφορά τα ιστορικά στοιχεία. ---  Η «απραξία» του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ…
Κάποιοι φαίνεται να μην έχουν καλή μνήμη ή παριστάνουν ότι δε θυμούνται. Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς κάποιος να λέει ότι «το ΚΚΕ, τώρα που βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ, θυμήθηκε να κάνει συλλαλητήριο»…

Το ΚΚΕ και οι μαζικές οργανώσεις μέσα στις οποίες δρουν οι κομμουνιστές τα προηγούμενα χρόνια έδωσαν εκατοντάδες μικρές και μεγάλες μάχες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ.

Ιδού λοιπόν η «απραξία» (και αναφερόμαστε μόνο σε πανελλαδικές ή μεγάλες κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες):
17-12-2009.Πανελλαδική απεργία, μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ. Η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ, σε ορισμένες περιπτώσεις και η «Αυτόνομη Παρέμβαση», καλούσαν τους εργαζόμενους να γίνουν απεργοσπάστες. Μια μέρα πριν την απεργία, η ΓΣΕΕ, αυτοανακυρήχθηκε στο μεγαλύτερο απεργοσπάστη καθώς έθεσε ζήτημα νομιμότητας της απεργίας.
6-2-2010. Αγροτικό Συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ και τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ.
10-2-2010. Πανελλαδική απεργία Το ΠΑΜΕ είχε καταθέσει πρόταση στις διοικήσεις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για πανελλαδική απεργία ήδη απ' τον Γενάρη για τις 11/2. ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ αποφάσισαν να γίνει η απεργία στις 10/2.
24-2-2010. Πανελλαδική απεργία 4-3-2010. Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σ' όλη την Ελλάδα
5-3-2010. Πανελλαδική απεργία Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αντιλαϊκών μέτρων, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ κάλεσε σε πανεργατική πανελλαδική απεργία.
8-3-2010. Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ - ΟΓΕ 11-3-2010. Πανελλαδική απεργία
31-3-2010. Κατάληψη του Υπ. Εργασίας απ' την Επιτροπή κατά της Ανεργίας του ΠΑΜΕ. Έγινε ακόμα κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΔ σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και συγκέντρωση στη Λάρισα. 8-4-2010. Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ ενάντια στην φοροληστεία, σ' όλη την χώρα 21/22-4-2010. 48ωρη Πανελλαδική απεργία Με προτασή του ΠΑΜΕ, απ' τον Απρίλη. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αρνήθηκε εντελώς ξεδιάντροπα την πρόταση για απεργία. Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε απεργία στις 22 Απρίλη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε άλλη ημερομηνία αν αυτό αποφασίσει η ΓΣΕΕ.
1-5-2010. Πρωτομαγιά - Πανελλαδική απεργία
5-5-2010. Πανελλαδική απεργία - Μέρα ψήφισης του Μνημονίου Ι
6-5-2010.Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σ' όλη την χώρα
8-5-2010. Το ΚΚΕ αναρτά πανό στην Ακρόπολη με σύνθημα: «Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε» 15-5-2010. Μεγάλο Πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στην Αθήνα
20-5-2010.Πανελλαδική απεργία
1-6-2010.Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σ' όλη την χώρα
17-6-2010.Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σ' όλη την χώρα
23-6-2010.Πανελλαδική απεργία
29-6-2010.Πανελλαδική απεργία
6-7-2010.Συγκέντρωση - Συναυλία του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα
8-7-2010.Πανελλαδική απεργία
11-9-2010.Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Θεσσαλονίκη
23-9-2010.Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ για να μην αυξηθούν πετρέλαιο θέρμανσης, ρεύμα, ΦΠΑ, σ' όλη την χώρα.
7-10-2010.Πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο
11-10-2010.Κινητοποιήσεις με αίτημα φτηνό ρεύμα για το λαό - Πανό του ΠΑΜΕ στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα
15-11-2010.Συλλαλητήρια του ΚΚΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
29-11-2010.Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ ενάντια στην «περαίωση»
30-11-2010.Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στον Πειραιά ενάντια στην επιστράτευση των ναυτεργατών 7-12-2010. Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ και ΟΓΕ ενάντια στον ερχομό του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.
9-12-2010.Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στην κατάργηση των ΣΣΕ
15-12-2010.Πανελλαδική απεργία
14-1-2011.Άνοιγμα των διοδίων σ' όλη την Ελλάδα από ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ-ΜΑΣ-ΟΓΕ
10-2-2011.Μέρα πανελλαδικής δράσης ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ-ΟΓΕ
23-2-2011.Πανελλαδική απεργία
10-3-2011.Συλλαλητήρια - κινητοποιήσεις ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ σ' όλη την χώρα
22-3-2011.Μέρα πανελλαδικής δράσης του ΠΑΜΕ ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής 30-3-2011. Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις για τα προβλήματα της υγείας και της παιδείας
18-4-2011.Συλλαλητήριο του ΚΚΕ στην Αθήνα
1-5-2011.Πρωτομαγιά
11-5-2011. Πανελλαδική απεργία
28-5-2011.Συλλαλητήρια - κινητοποιήσεις ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ σ' όλη την χώρα
3-6-2011.Συλλαλητήρια - κινητοποιήσεις ΠΑΜΕ σ' όλη την χώρα
15-6-2011.Πανελλαδική απεργία
27-6-2011.Πανό του ΠΑΜΕ στην Ακρόπολη: «Οι λαοί έχουν τη δύναμη. Δεν παραδίνονται ποτέ. Οργάνωση - Αντεπίθεση»
28/29-6-2011.Πανελλαδική απεργία
20-7-2011.Συλλαλητήρια - κινητοποιήσεις ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ για την υγεία σ' όλη την χώρα
23-8-2011.Συλλαλητήρια - κινητοποιήσεις ΠΑΜΕ - ΜΑΣ ενάντια στο νόμο - πλαίσιο σ' όλη την χώρα
10-9-2011.Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 21-9-2011. Συλλαλητήρια - κινητοποιήσεις ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ ενάντια στα χαράτσια σ' όλη την χώρα
28-9-2011.Συλλαλητήρια - κινητοποιήσεις ΠΑΜΕ – ΠΑΣΕΒΕ – ΠΑΣΥ – ΜΑΣ – ΟΓΕ ενάντια στα χαράτσια σ' όλη την χώρα
5-10-2011.Πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο
19/20-10-2011. 48ωρη πανελλαδική απεργία 48ωρη απεργία μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ. Τεράστια λαϊκή συμμετοχή στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Οργανωμένη δολοφονική επίθεση προβοκατόρων στην περικύκλωση της Βουλής στις
20/10. 2-11-2011. Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ – ΠΑΣΕΒΕ – ΠΑΣΥ – ΜΑΣ – ΟΓΕ κόντρα στη λεηλασία των Ταμείων σε πολλές πόλεις
4-11-2011.Συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα
10-11-2011.Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σ' όλη την χώρα
29-11-2011.Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία
1-12-2011.Πανεργατική Απεργία
6-12-2011.Κινητοποιήσεις σε εφορίες – Συλλαλητήρια ενάντια στα χαράτσια σ' όλη την χώρα 17-12-2011. Παναττικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς
19-12-2011.Συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας για την προστασία των ανέργων
12-1-2012.Πανεργατική απεργία στο Βόλο για τους Χαλυβουργούς. Υπονομεύεται από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ στο ΕΚ Βόλου
17-1-2012.Παναττική απεργία αλληλεγγύης στους Χαλυβουργούς
18-1-2012.Κινητοποίηση ΠΑΜΕ ενάντια στον κοινωνικό διάλογο μεταξύ ΣΕΒ-ΓΣΕΕ.
23-1-2012.Κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ σε όλη τη χώρα
25-1-2012Κινητοποίηση ΠΑΜΕ έξω από το ξενοδοχείο όπου διαμένει η αντιπροσωπεία της τρόικα στην Αθήνα
6-2-2012.Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ ενάντια στη νέα δανειακή σύμβαση στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη
7-2-2012.Πανελλαδική Απεργία 9-2-2012. Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα ενάντια στο Μνημόνιο 2
10/11-2-2012. 48ωρή πανελλαδική απεργία, μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ
11-2-2012.Πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη «Κάτω η δικτατορία ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ-ΕΕ»
12-2-2012.Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, μέρα ψήφισης μνημονίου 2
13 -02-2012.Κινητοποιήσεις των ΚΟ του ΚΚΕ σ' όλη την Αττική για την ψήφιση του Μνημονίου 2 22-2-2012. Κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ ενάντια στους εφαρμοστικούς νόμους του Μνημονίου 2
7-3-2012.Κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ για την ανεργία, τη μείωση των επιδομάτων, στα γραφεία του ΟΑΕΔ όλης της χώρας
20-3-2012.Συλλαλητήριο ΚΚΕ ενάντια στη δανειακή σύμβαση
22-3-2012.Συλλαλητήρια σπουδαστικών συλλόγων και ΜΑΣ για τα προβλήματα στα ΤΕΙ
31-3-2012.Πανελλαδική κινητοποίηση ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΜΑΣ-ΠΑΣΕΒΕ-ΟΓΕ ενάντια στα διόδια – έχει προηγηθεί η απαγόρευση των κινητοποιήσεων στα διόδια
4-4-2012.Απεργία κλαδικών συνδικάτων (Κατασκευές, Τρόφιμα, Ιδιωτική Υγεία) για τις κλαδικές συμβάσεις
7-4-2012.Κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Τράπεζα της Ελλάδας ενάντια στο κούρεμα των αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων (έχει προηγηθεί το PSI)
23-4-2012.Κινητοποιήσεις ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα – αλληλεγγύη στους χαλυβουργούς ενάντια στην καταστολή κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
8-9-2012.Κινητοποίηση ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ-ΟΓΕ στα πλαίσια της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη – διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, και στην Αθήνα
26-9-2012.Πανελλαδική πανεργατική απεργία – συγκεντρώσεις ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ-ΟΓΕ σε όλη την Ελλάδα 0
4-10-2012.Συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού από συγκυβέρνηση και τρόικα
9-10-2012.Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα με ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική με αφορμή την επίσκεψη της Μέρκελ στην Ελλάδα
18-10-2012.Πανελλαδική απεργία
6/7-11-2012: 48ωρη πανελλαδική απεργία – και τις δύο μέρες το ΠΑΜΕ διοργανώνει μεγάλα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα ενάντια στο «πολυνομοσχέδιο» της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ
11-12-2012: Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στον προϋπολογισμό που κατέθετε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
19-12-2012.Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα ενάντια στη φοροληστεία
24-1-2013.Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ – ΜΑΣ σε πολλές πόλεις κόντρα στα μέτρα της κυβέρνησης για την δήθεν καταπολέμηση της ανεργίας των νέων
26-1-2013.Συλλαλητήριο αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στην Αθήνα ενάντια στην επιστράτευση των απεργών του Μετρό
30-1-2013.Συγκέντρωση στο Υπ. Εργασίας – Συλλήψεις – Προβοκάτσια της κυβέρνησης για δήθεν καταστροφές στο Υπουργείο απ' το ΠΑΜΕ
31-1-2013.Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό
6-2-2013.Παναττική απεργία αλληλεγγύης στους ναυτεργάτες
20-2-2013.Πανεργατική απεργία 5-3-2013. Παναγροτικό συλλαλητήριο
8-3-2013.Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ-ΟΓΕ
18-4-2013.Κινητοποιήσεις σε Μανωλάδα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα – Γιάννενα για τη δολοφονική επίθεση των καπιταλιστών φραουλάδων σε μετανάστες εργάτες
28-4-2013.Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ τη μέρα συζήτησης του Πολυνομοσχεδίου
1-5-2013.Πρωτομαγιά
23-5-2013.Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ για τις συμβάσεις
13-6-2013.Απεργία και συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για το κλείσιμο της ΕΡΤ
11-7-2013.Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ σε πολλές πόλεις της χώρας
16-7-2013.Πανελλαδική απεργία
23-7-2013.Συλλαλητήρια για την κυριακάτικη αργία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις
7-9-2013.Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Θεσσαλονίκη
10-9-2013.Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε πολλές πόλεις ενάντια στο νομοσχέδιο για το νέο λύκειο 25-9-2013. Διαδηλώσεις – συναυλίες ενάντια στην Χρυσή Αυγή
5-10-2013. Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε πολλές πόλεις
6-11-2013. Πανελλαδική απεργία
1-2-2014. Αγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
4-2-2014. Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ για την Υγεία
18-2-2014. Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ για την Υγεία
19-2-2014. Πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
6-3-2014. Διαδηλώσεις – κινητοποίησες για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων στην Αθήνα και άλλες πόλεις
7-3-2014. Συγκέντρωση ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ-ΟΓΕ-ΠΑΣΥ για την Μέρα της Γυναίκας
12-3-2014. Πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο
27-3-2014. Συγκέντρωση για τους ανέργους
30-3-2014. Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για το πολυνομοσχέδιο
1-4-2014. Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ με αφορμή την συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ στην Αθήνα
9-4-2014. Πανεργατική απεργία
1-5-2014. Πρωτομαγιά
19-6-2014. Πανελλαδικό συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό
9-7-2014. Πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο
6-09-2014. Διαδηλώση ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ-ΟΓΕ στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της ΔΕΘ
4-10-2014. Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, επιτροπών ανέργων και λαϊκών επιτροπών σε 54 πόλεις σε όλη την Ελλάδα με αιτήματα για την άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης για τους ανέργους.
1-11-2014. Μετά από μια πορεία δυο μηνών, με εντατική αγωνιστική δράση σχεδόν 1.000 συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με κεντρικό σύνθημα: «Δε θα ζήσουμε με ψίχουλα»
27-11-2014. Πανελλαδική απεργία ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση 4, 5 και
7-12-2014. Πανελλαδική δραστηριότητα του ΠΑΜΕ σε χώρους δουλειάς και λαϊκών επιτροπών στις γειτονιές και που κορυφώνονται με συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα με αιχμή την κοινωνική ασφάλιση
(130 σύνολο / 48 από τον Ιούνη του 2012)

«Τώρα το θυμήθηκε το ΚΚΕ..;» Το ΚΚΕ, με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις και το κυοφορούμενο νέο αντιλαϊκό μνημόνιο - πρόγραμμα - συμφωνία - σύμβαση - «γέφυρα» ή όπως αλλιώς το βαφτίσουν, διοργανώνει σήμερα συλλαλητήριο ενάντια στην αντιλαϊκή συμφωνία ανάμεσα σε συγκυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ενωση, που όχι μόνο δεν πειράζει ούτε μία τρίχα από τους προηγούμενους νόμους που έχουν ψηφιστεί, στο πλαίσιο των μνημονίων, αλλά προετοιμάζει για νέα δεινά που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ την Τετάρτη κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου για την ακύρωση των μνημονίων, των αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων που απορρέουν από αυτά και είναι η ουσία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που ψήφισαν στη Βουλή οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μια κίνηση απολύτως συνεπής με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κόμματος. Μια κίνηση που αποτελεί στήριγμα στον αγώνα των εργαζομένων και του λαού για ξήλωμα όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου, που αφήνει άθικτο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και για τη διεκδίκηση όλων όσα έχασαν οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες την περίοδο της κρίσης.

Με αφορμή αυτήν την πολιτική πρωτοβουλία του ΚΚΕ, ήδη ακούγονται πολλές φωνές που κατηγορούν το Κόμμα και λένε: «Τώρα θυμήθηκε το ΚΚΕ να οργανώσει κινητοποίηση; Τι έκανε τόσα χρόνια;» Και μάλιστα, ενώ μέσα σε μερικές μέρες, η συγκυβέρνηση με τους «εταίρους» σχεδίασαν και συναποφάσισαν όσα συναποφάσισαν, αυτή η προπαγάνδα επιχειρεί να δημιουργήσει συνειρμούς - εκτός τόπου και χρόνου - ότι τώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το καλό της χώρας, τώρα κάποιοι - και εννοούν το ΚΚΕ - δημιουργούν πρόβλημα... Η αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ σαφώς δημιουργεί πρόβλημα και βάζει εμπόδια σε όσους απεργάζονται αντιλαϊκά σχέδια, σε όσους καλούν το λαό να κάνει θυσίες για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Πάντα το έκανε και πάντα θα το κάνει... Ομως, ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα, εάν και κατά πόσο «το ΚΚΕ τώρα το θυμήθηκε...»

1ον: Οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο ευρύτερο λαϊκό κίνημα συνέβαλαν με τη δράση τους από το 2009 ακόμα στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική. Θυμίζουμε ότι όταν άλλοι (λέγε με ΣΥΡΙΖΑ) πραγματοποιούσαν «προγραμματική αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες πρωτοστατούσαν σε απεργία οργανωμένη με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ (και με τη ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό να την πολεμάνε λυσσασμένα). Πολλοί, μάλιστα, απολύθηκαν γι' αυτήν την απεργιακή τους δράση. Από το 2009 έως το 2014 διοργάνωσαν και πρωτοστάτησαν σε 130 περίπου μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στην προσπάθεια να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, στο λαό και εκατοντάδες άλλες μικρότερες σε γειτονιές, χώρους δουλειάς, μικρότερες πόλεις, χωριά κ.λπ. Πρόσφατες στιγμές μιας τέτοιας προσπάθειας ήταν το μαζικό πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την 1η του Νοέμβρη 2014 που σημείωσε σημαντική επιτυχία, παρά τις συκοφαντίες και την υπονόμευση από δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, του ΣΥΡΙΖΑ και την εργοδοσία, γιατί είχε ως σύνθημα «δεν ζούμε με ψίχουλα» καθώς και η απεργιακή κινητοποίηση στις 27 Νοέμβρη 2014.

2ον: Το ΚΚΕ και μετά το πρώτο και μετά το δεύτερο μνημόνιο είχε διοργανώσει συλλαλητήρια ενάντια στα μνημόνια και τις συμφωνίες με την ΕΕ που βασάνιζαν και βασανίζουν ακόμα το λαό. Το πανελλαδικό συλλαλητήριο το Μάη του 2010, τα συλλαλητήρια τον Οκτώβρη του 2010, το συλλαλητήριο το Φλεβάρη του 2012.

3ον: Το ΚΚΕ, στις 12 Ιούλη 2012 κατέθεσε Πρόταση Νόμου για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Την Πρόταση Νόμου την κατέθεσε, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει δημόσια λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Μάη του 2012.

4ον: Το ΚΚΕ τότε είχε πάρει την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών υπέρ της Πρότασης Νόμου που είχε καταθέσει. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες, εργαζόμενοι, φορείς είχαν υπογράψει υπέρ της Πρότασης Νόμου και είχαν δηλώσει τη συμφωνία τους με αυτήν. *** Καλά θα κάνουν, λοιπόν, όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν άθλιους συνειρμούς σε βάρος του ΚΚΕ, να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να είναι πιο προσεκτικοί...

Κ. Πασ.
Ριζοσπάστης

Απαράδεκτη η στάση της ΝΕΡΙΤ για τη μετάδοση της ομιλίας του Δ. ΚουτσούμπαΤο ΚΚΕ με ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του προς τη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ για την «απαράδεκτη στάση της όσον αφορά τη μετάδοση της ομιλίας του γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στη μεγάλη συγκέντρωση του κόμματος στο Σύνταγμα».

Ενώ αρχικά, αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ, ήταν προγραμματισμένο να μεταδοθεί ζωντανά την Παρασκευή στις 19.00, με πρόσχημα την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, η οποία ξεκίνησε πολύ αργότερα, η ομιλία δεν μεταδόθηκε.

«Κατόπιν συνεννόησης η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα θα μεταδιδόταν σε μαγνητοσκόπηση το Σάββατο 28 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι, κάτι το οποίο ανακοινώθηκε και στην εφημερίδα του κόμματος, στον Ριζοσπάστη, αλλά και στο πρόγραμμα της Ν Plus. Αντ΄ αυτού μεταδόθηκε ζωντανά η προγραμματισμένη για τις 11.00 το πρωί ομιλία του Ευ. Βενιζέλου και μάλιστα σε εσωκομματική διαδικασία» αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Η ασυνέπεια των άλλων κομμάτων στην τήρηση των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων τους δεν μπορεί να αξιοποιείται ως πρόσχημα από τη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ σε βάρος του ΚΚΕ και μάλιστα χωρίς να τηρείται και η τυπική σειρά της προβολής των κομμάτων» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος, καταλήγοντας «προφανώς οι θέσεις του ΚΚΕ ενοχλούν τόσο τα σημερινά όσο και τα χτεσινά κυβερνητικά κόμματα και γι΄ αυτό πρέπει να αποσιωπούνται.»

Όλα θα γίνουν «απο Δευτέρα»!


Προσαρμοσμένη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τον εξόφθαλμα αντιλαϊκό χαρακτήρα της συμφωνίας που υπέγραψε με τους εταίρους της, ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού κατέφυγε σε ηθικολογίες του στυλ «δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε με κανέναν τις αρχές και τις αξίες μας», και για να κρύψει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήρε τη σκυτάλη από την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ισχυρίστηκε «βαπτίζοντας το κρέας ψάρι» ότι «πετύχαμε το τέλος του μνημονίου, τυπικά και ουσιαστικά».

Για να στηρίξει αυτό το επιχείρημα κατέφυγε σε λεκτικές ακροβασίες, υποστηρίζοντας ότι τα μνημόνια είναι παρελθόν αφού διαχωρίστηκαν από τη δανειακή σύμβαση», αλλά και επειδή τα «παράλογα» μέτρα της λιτότητας δε συνοδεύουν πια τη συμφωνία. Όμως, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική και αυτό, πέρα από τα συγκεκριμένα κείμενα της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ και της «λίστας Βαρουφάκη», το επιβεβαιώνει η χαρά του ΣΕΒ και άλλων συλλογικών εκπροσώπων του κεφαλαίου που έσπευσαν να χειροκροτήσουν αυτήν τη συμφωνία, επειδή ακριβώς διατηρεί τις «μνημονιακές υποχρεώσεις» αλλά προσθέτει και νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.

Θέλοντας να απαντήσει σε όσους επικρίνουν το περιεχόμενο της συμφωνίας υποστήριξε ότι «πήγαμε σε αυτήν τη μάχη της Ευρώπης με ναρκοθετημένο κάθε μας βήμα» και ότι οι «συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης» είχαν στήσει παγίδα, καθώς και ότι η διαπραγμάτευση έγινε «με το μαχαίρι της πιστωτικής ασφυξίας στο λαιμό».

Αντί να απολογηθεί για τις ψευδαισθήσεις που προεκλογικά σκόρπιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, και επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη «στροφή στην πραγματικότητα», έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί ξεδιάντροπα τους «κλασσικούς της κοινωνικής απελευθέρωσης», οι οποίοι κατά τον ίδιο, «επέμεναν» ότι χρειάζεται «αποτελεσματική και έξυπνη τακτική, που παίρνει υπόψη τους συσχετισμούς δύναμης, τις διαθέσεις των εργαζομένων και του λαού, τις δυνατότητες του κινήματος σε κάθε στιγμή και σε κάθε στροφή, τις ανάγκες της χώρας»! Δηλαδή η συγκυβέρνηση θέλει, αλλά φταίνε οι διαθέσεις των εργαζόμενων και οι δυνατότητες του κινήματος... Και στο ίδιο μοτίβο επιτέθηκε και στο ΚΚΕ. Ακολουθώντας τις δοκιμασμένες τακτικές κυβερνήσεων του παρελθόντος, επιχείρησε να ταυτίσει τη θέση του με αυτές των «εκπροσώπων του παλιού», λέγοντας συγκεκριμένα. «Θέλω στο σημείο αυτό να σημειώσω πόσο κωμικό είναι και πόση πολιτική αμηχανία δείχνει, όταν προσπαθούν οι εκπρόσωποι του παλιού να αποδείξουν ότι και το νέο είναι μία από τα ίδια. Ότι συνεχίζουμε την πολιτική τους. Αλλά και πόσο θλιβερό να αναπαράγουν με επαναστατική αφέλεια αυτή τη στρέβλωση πολιτικές δυνάμεις με προοδευτική ιστορία και αριστερό πρόσημο». Φανερώνοντας έτσι, όχι μόνο την ενόχληση του στην ανυποχώρητη στάση του ΚΚΕ να καλεί το λαό να μη δεχτεί να γίνει χειροκροτητής στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, να μη συμβιβαστεί με τα ψίχουλα, να μη δείξει καμία ανοχή και να οργανώσει την πάλη του για ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.

Κατά τα άλλα, ο Αλ. Τσίπρας, συνεχίζοντας την επικοινωνιακή πρακτική, επανέλαβε το ψευδοεπιχείρημα περί «τετράμηνου μορατόριουμ», το οποίο θα γίνει το «προγεφύρωµα της µεγάλης αλλαγής» και αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες. «Από τη Δευτέρα αρχίζουμε ένα μαραθώνιο μεταρρυθμίσεων» είπε, αναφερόμενος σε μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες βέβαια δεν αίρουν κανένα μνημονιακό αντιλαϊκό μέτρο, ούτε προσφέρουν πραγματική ανάσα στα βασανισμένα λαϊκά στρώματα.

Σε σχόλιό του για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:


«Πραγματική απαλλαγή από τα μνημόνια σημαίνει κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων, όπως προβλέπει η πρόταση νόμου του ΚΚΕ και όχι ενίσχυσή τους με νέα λίστα μεταρρυθμίσεων, σημαίνει ανάκτηση των απωλειών για το λαό, σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους στην Ελλάδα».


Σ.Σ.: Στίχοι

Άλλη μια μέρα με μνημόνιο
Άλλη μια μέρα… μα θα τ’ αλλάξω όλα αυτά

Από Δευτέρα θα πάψω να καπνίζω
Θα σταματήσω να πίνω και να βρίζω
Χωρίς μνημόνιο θα πάω παραπέρα
Μα θα τη κάνω την αρχή από Δευτέρα

Από Δευτέρα