Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Αποκαλυπτική η ομιλία του Γ. Βαρουφάκη στο Γιούρογκρουπ


Για τη διατήρηση όλων των αιματηρών επιτευγμάτων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων δεσμεύεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέσω του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη στις συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ.

Ο ανθρωπισμός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξαντλείται στα 2 ευρώ την ημέρα για το συνταξιούχο που ζει στο όριο της φτώχειας, ενώ για τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ καθησυχάζει πως είναι ζήτημα διαβούλευσης εργοδοτών - συνδικάτων για μετά το Σεπτέμβρη. Παράλληλα εξηγεί ότι πρόθεση της τωρινής συγκυβέρνησης είναι να προσλάβει μόλις 2.013 απολυμένους, αριθμός μικρότερος από τις 15.000 προσλήψεις που έχει εγγράψει η προηγούμενη συγκυβέρνηση στον προϋπολογισμό.

Με σαφή τρόπο δεσμεύεται πως δεν είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων και των ιδιωτικών επενδύσεων και δηλώνει πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ως σημείο αφετηρίας την τεράστια προσαρμογή που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κάνοντας την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να αισθάνονται δικαίωση!

Τι έλεγε ο Γ. Βαρουφάκης στο Γιούρογκρουπ στις 11 Φλεβάρη


Αποκαλυπτικό το κείμενο της ομιλίας ο Γ. Βαρουφάκη στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 11 Φλεβάρη 2015. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε:

«Η κυβέρνησή μου είχε εκλεγεί με σκοπό να σταθεροποιήσει, να μεταρρυθμίσει και να αναπτύξει την Ελλάδα» και πως «η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωζώνης, έχει δεσμευθεί πλήρως στο να βρεθεί μια λύση από κοινού με τους εταίρους με σκοπό να ενισχυθεί η νομισματική μας ένωση».

Το εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας κατά τον υπουργό Οικονομικών είναι οι λέξεις τρόικα και μνημόνιο και έλεγε χαρακτηριστικά:
«Οι πολίτες μας έχουν απορρίψει το ρόλο της “τρόικας” στην Ελλάδα. Η κυβέρνησή μας ωστόσο θα διατηρεί το διάλογο και θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το πρόβλημα είναι η λέξη τρόικα και όχι οι θεσμοί ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, που ελέγχουν ασφυκτικά τα δημοσιονομικά μέσω των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδέχεται πλήρως, όπως μαρτυρεί η ομιλία του Γ. Βαρουφάκη που έλεγε:
«Είμαστε δεσμευμένοι στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Η Ελλάδα έχει κάνει μια τεράστια προσαρμογή κατά τα τελευταία πέντε χρόνια με τεράστιο κοινωνικό κόστος» και πρόσθετε: «Η νέα κυβέρνηση παίρνει αυτή την προσαρμογή ως σημείο αφετηρίας. Ευχόμαστε τώρα να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, με βάση μια νέα αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Αποδέχεται τα ματωμένα πλεονάσματα, δέχεται τα αντιλαϊκά επιτεύγματα των μνημονίων, δεσμεύεται ότι δεν θα πειράξει τους εφαρμοστικούς νόμους που ισοπεδώνουν το λαό. Φυσικά, δεν αποδέχεται μόνο αυτά, αλλά και τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις, λέγοντας:
«Είμαστε δεσμευμένοι για βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνησή μας θα είναι η πιο μεταρρυθμιστικά προσανατολισμένη κυβέρνηση στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, μία από τις πιο ενθουσιώδεις κυβερνήσεις υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη». Κι ακόμα έλεγε: «Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί προηγούμενα μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων στο Γιούρογκρουπ όσον αφορά την είσπραξη των φόρων, τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, τη μεταρρύθμιση του δικαστικού σώματος, τη χωροταξία και την καταπολέμηση της διαφθοράς».

Ξεκάθαρος ο Γ. Βαρουφάκης πως ο στόχος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ίδιος με εκείνον της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για:
«Ένα πλήρες νομοθετικό πακέτο που θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την οικονομία, θα βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα και θα υπονομεύσει τη διαφθορά» και συμπλήρωνε πως «οι επενδύσεις θα πρέπει να αναβιώσουν στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Θέλουμε να αναβιώσουν τα έργα υποδομής με δημόσιους και ιδιωτικούς επενδυτές και την υποστήριξη της ΕΕ».

Επίσης πως θέλει «να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τις μεσαίες και μεγάλης κλίμακας βιομηχανίες, να στηρίξει την καινοτομία, τις νέες επιχειρήσεις και να προωθήσει τη μετατόπιση προς τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα και με δυνατότητες εξαγωγών, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, τη βιολογική γεωργία, την ελαφριά βιομηχανία, τους ενεργειακούς πόρους με έμφαση φυσικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Ακόμα πιο ξεκάθαρος είναι ο υπουργός για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις ιδιωτικές επενδύσεις, εξηγώντας ότι η συγκυβέρνηση δεν είναι αντίθετη, διότι: «Για την ιδιωτικοποίηση και την ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, η κυβέρνηση είναι εντελώς χωρίς δογματισμούς, είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να αξιολογήσει την κάθε μία και κάθε επενδυτικό σχέδιο ξεχωριστά. Τα Media αναφέρουν ότι η ιδιωτικοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά έχει αντιστραφεί, δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Πράγματι, το αντίθετο ισχύει, οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα πρέπει να ενθαρρυνθούν».

Βέβαια, σαν καλός διαχειριστής, ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί πως με τις ιδιωτικοποιήσεις η συγκυβέρνηση θέλει να μοσχοπουλήσει και όχι να ξεπουλήσει, λέγοντας όχι σε «βιαστικά ξεπουλήματα της δημόσιας περιουσίας, σε μια εποχή που οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων είναι σε βαθιά κατάθλιψη, δεν είναι κάτι που ο καθένας θα υποστηρίξει».

Για τις προσλήψεις διαβεβαιώνει ότι «δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και δεν έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση καθώς θα πληρώνονται εξ ολοκλήρου από άλλες εξοικονομήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για παράδειγμα, το κακώς απολυμένο προσωπικό που θα επαναπροσληφθεί είναι ένας αριθμός 2.013 ατόμων, ένας μικρός αριθμός που πρέπει να αντιπαρατίθεται με τις 15.000 προσλήψεις που η προηγούμενη κυβέρνηση έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2015».

Για τα ψίχουλα στους συνταξιούχους είναι επίσης αποκαλυπτικός: «Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι η αποκατάσταση των περικοπών στις συντάξεις που ανακοινώσαμε είναι για τους συνταξιούχους που ζουν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας και ανέρχεται σε λιγότερο από 2 ευρώ την ημέρα ανά επιλέξιμο συνταξιούχο - σε ένα μεγάλο σύνολο περίπου 9,5 εκατ.».

Έτσι αντιλαμβάνεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με 2 ευρώ τη μέρα σε έναν άνθρωπο που ζει στη φτώχεια ενώ δούλεψε μια ολόκληρη ζωή παράγοντας πλούτο.

Για τον κατώτατο μισθό ο υπουργός είναι εξίσου αποκαλυπτικός, λέγοντας πως η αποκατάσταση θα γίνει «σταδιακά, από το Σεπτέμβριο και μετά από διαβούλευση με τους εργοδότες και τα συνδικάτα». Μάλιστα καθησυχάζει ότι δεν θα επηρεάζει αρνητικά τις επιχειρήσεις, λέγοντας: «Θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα; Η κυβέρνηση δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις π.χ. στην Κοινωνική Ασφάλιση, μείωση του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών...».

Για το λαό δεν έχει ή καλύτερα έχει λίγα ψίχουλα σε ελάχιστους, ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους θα δώσουν τα πάντα, όπως επίσης και στους δανειστές, με τον Γ. Βαρουφάκη να δεσμεύεται:
«Μέχρι τον Ιούνιο, η Ελλάδα αντιμετωπίζει 5,2 δισ. ευρώ πληρωμές προς το ΔΝΤ: Η κυβέρνησή μας πλήρως δεσμεύεται να τιμήσει τις πληρωμές αυτές, ενδεχομένως απευθείας στο ΔΝΤ».

Η ομιλία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών αποκαλύπτει και κάτι ακόμα, πως όντως υπάρχει το έδαφος και το πλαίσιο για μια νέα συμφωνία με την ΕΕ και τους δανειστές που θα είναι ένα νέο μνημόνιο δίχως να αποκαλείται μνημόνιο! Είναι πολύ πιθανό να καλεί το λαό να το αποδεχτεί με επίκληση του πατριωτικού καθήκοντος, όπως πράττει και με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για τις δόσεις του 2014.

Λιάνα Κανέλλη: «ο Παυλόπουλος είναι πιο ακίνητος και βολικός»Με καυστικό τρόπο σχολίασε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και το περιστατικό με το χαστούκι του Ηλία Κασσιδιάρη

«Δεν διαφωνώ με την επιλογή. Σκέφτομαι να κάνω και διαδήλωση στο Σύνταγμα να τον στηρίξω. Έχω μπροστά μου μια δήλωση του ότι "δεν ταξιδεύω με σημαίες ευκαιρίας". Άρα η εκλογή του κ. Παυλόπουλου είναι σημαία ευκαιρίας της Αριστεράς, για να σηματοδοτήσει το 70-30. Καμμένος - Παυλόπουλος 70, Τσίπρας 30. Η καινούργια ελληνική τρόικα που αντιπαρατάσσεται στην ξένη», είπε σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM 99,5».


Στην ερώτηση για το αν θα έλεγε το ίδιο και αν ήταν υποψήφιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Λιάνα Κανέλλη απάντησε:

«Απολύτως. Απλώς ο Παυλόπουλος είναι πιο ακίνητος και βολικός. Γνωμοδοτεί χρόνια, ο Προκόπης Παυλόπουλος, για τη μη δυνατότητα μη αναγνώρισης του χρέους. Μιλάει για απομείωση. Γνωμοδοτεί ο ίδιος και το γραφείο του. Τώρα θα γνωμοδοτεί, όπως το έκανε και για τον Καραμανλή. Θα γνωμοδοτεί και τον Τσίπρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Άρα πάμε στην αναγνώριση του δανείου. Άρα πάμε σε συζητήσεις και κουβέντες που είτε είναι μνημόνιο, είτε δεν είναι, είτε είναι δανειακή σύμβαση, είτε δεν είναι, είτε είναι δίμηνη παράταση, είτε είναι εξάμηνη παράταση. Το χρέος παραμένει στις πλάτες του ελληνικού λαού μέχρι να εξοφληθεί. Μοναδικός τρόπος να τα αντιμετωπίσεις, είναι να μην τα αναγνωρίσεις. Άρα αυτήν τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έχει καταρχήν αναγνωρίσει το χρέος».

Όσο για τη στάση που κράτησε όταν η ίδια και η Ρένα Δούρου δέχθηκαν επίθεση από τον Ηλία Κασιδιάρη στο τηλεοπτικό πλατό του ANT1, η κ. Κανέλλη σχολίασε:

«Όταν βλέπω κάτι βίαιο σηκώνομαι και δεν λογαριάζω τίποτα. Καταβάλω το τίμημα και μετά σαρκάζω. Δικαιούμαι να σαρκάζω μετά από αυτό, όπως οι υπόλοιποι. Επομένως αφού δικαιούμαι να σαρκάζω, δεν πιστεύω ότι ο καθένας έχει τα κότσια ή τη δυνατότητα να σηκωθεί».

Δύο ανακοινώσεις για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης: «ΚΕ του ΚΚΕ» και «Κομμ. τάση ΣΥΡΙΖΑ»


ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις συνεδριάσεις στην ΕΕ και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης


Σε ανακοίνωση για τις συνεδριάσεις στην ΕΕ και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Μέχρι στιγμής η έκβαση των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ - Ευρωζώνης αποδεικνύουν ότι ο προεκλογικός και μετεκλογικός καυγάς ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ δεν αφορούσε την ουσία για το λαό, αλλά περισσότερο τους τίτλους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ έδωσε βάρος στη σημειολογία της «εγκατάλειψης του μνημονίου και της τρόικα», στην πραγματικότητα αποδέχεται πλήρως την ουσία των προηγούμενων δεσμεύσεων προς την ευρωζώνη, τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις που είναι σε βάρος του λαού.

Η αντιφατικότητα όλων αυτών των διεργασιών δεν πρέπει πλέον να συνεχίζουν να δημιουργούν στο λαό και τη νεολαία την απατηλή εντύπωση ότι μπορεί δήθεν οι μεταρρυθμίσεις αυτές να αποβούν προς όφελος των εργατικών λαϊκών δυνάμεων. Όφελος θα έχει μόνο το κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η ΕΕ και οι αντιδραστικοί θεσμοί της.

Ο λαός, το λαϊκό κίνημα ας επαγρυπνούν! 

                                               *****


Κομμουνιστική τάση ΣΥΡΙΖΑ: Μόνη απάντηση το τρίπτυχο «διαγραφή χρέους - σοσιαλιστικά μέτρα - πανευρωπαϊκό κάλεσμα αγώνα»

 Σε ανακοίνωση για τις συνεδριάσεις στην ΕΕ και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης η κομμουνιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει:

«Οι αυταπάτες για τα αποτελέσματα που μπορεί να δώσει η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές κατέρρευσαν για μια ακόμα φορά σήμερα στο «Eurogroup». Το τελεσίγραφο που έστειλαν με μια φωνή οι καπιταλιστές «εταίροι» της Ευρωζώνης προς τη νέα κυβέρνηση και τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που την υποστηρίζει, ήταν ξανά προκλητικό: «Έχετε λίγα 24ωρα για να ακυρώσετε το αποτέλεσμα των εκλογών, να σκίσετε τις προγραμματικές δηλώσεις που ψήφισε η νέα Βουλή και να ζητήστε παράταση της άγρια λιτότητας, εφαρμόζοντας το Μνημόνιο, αλλά και όλα τα πρόσθετα μέτρα περικοπών που επιβάλει!».

Το νέο αυτό τελεσίγραφο δείχνει γυμνή την ταξική και πολιτική φύση της Ευρωζώνης και της ΕΕ, την φύση του ίδιου του καπιταλισμού. Η άγρια λιτότητα δεν είναι ένας «λάθος δρόμος», αλλά ο μοναδικός τρόπος ύπαρξης του καπιταλισμού στην εποχή της βαθιάς κρίσης και χρεοκοπίας του. Με την κοινή στάση τους σήμερα στο «Eurogroup», oι αστικές κυβερνήσεις του Βορά και του Νότου απέδειξαν, όχι απλά ότι δεν μπορούν να ανεχτούν την ανατροπή της άγριας λιτότητας από μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά ότι δεν μπορούν να της επιτρέψουν ούτε μια ανεπαίσθητη χαλάρωση αυτής της πολιτικής, από φόβο για την εξάπλωση του πολιτικού της παραδείγματος που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό και να ριζοσπαστικοποιήσει τους ευρωπαίους εργαζόμενους. Με δεδομένη πλέον αυτή την ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη, απόλυτα αντιδραστική στάση των κυβερνητικών εκπροσώπων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, ουσιαστικά περιθώρια για διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν.

Η κυβέρνηση, εντελώς απαράδεκτα όπως έχουμε τονίσει σε προηγούμενα άρθρα και ανακοινώσεις μας, έκανε απανωτές υποχωρήσεις, δείχνοντας πραγματική διάθεση να διαπραγματευθεί. «Ξέχασε» τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. «Πάγωσε» την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι συζητά ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις. Άφησε τις τράπεζες υπό τον έλεγχο των σκανδαλωδώς ευνοημένων μεγαλομετόχων τους. Αποδέχθηκε τη λογική της δέσμευσης πάνω σε συγκεκριμένους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί αποδοχή της λογικής της διαρκούς λιτότητας στο βωμό της εξυπηρέτησης του χρέους. Έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι συμφωνεί με το 70% του Μνημονίου. Ακόμα και σήμερα το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να υπογράψει μια συμφωνία που ουσιαστικά θα παρέτεινε το Μνημόνιο, με αντάλλαγμα μια ανοχή σε επείγοντα μέτρα καταπολέμησης της «ανθρωπιστικής κρίσης»…».

Καταλήγοντας:

«Οι κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι το πρόγραμμα αυτό πρέπει να θεμελιώνεται πάνω στο ακόλουθο βασικό τρίπτυχο:

- Διαγραφή του χρέους τώρα! Μόνο έτσι θα αφαιρέσουμε από τους πιστωτές κάθε βάση εκβιασμού και επικυριαρχίας στη χώρα.

- Σοσιαλιστικά μέτρα («Θα πρέπει επειγόντως να κάνει αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει από καιρό, να συμπληρώσει δηλαδή το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» με αντικαπιταλιστικά και σοσιαλιστικά μέτρα, όπως αυτά που υπάρχουν μέσα στο πρόγραμμα του ΚΚΕ.» από παλαιότερη ανακοίνωση. ) για να σωθεί ο λαός από τη φτώχεια και την ανεργία. Κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και του συνόλου των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας, με εργατικό έλεγχο και διαχείριση. Δημοκρατικός κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες.

- Διαρκές κάλεσμα προς τους ευρωπαίους εργαζόμενους για έμπρακτη αλληλεγγύη στην Ελλάδα και συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου πανευρωπαϊκής πάλης ενάντια στη λιτότητα και τον καπιταλισμό, για τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης!»

 (Σ.Σ.: Άραγε τι περιμένουν και εξακολουθούν να θεωρούν την ομάδα τους τάση του ΣΥΡΙΖΑ;)