Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Μία απ' τα ίδια;... Οταν ο Τύπος πανηγύριζε μετά τις εκλογές του 2009


(Αναδημοσίευση από τον «Κυριακάτικο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» - 1η Φλέβαρη 2015)

Ως μια μικρή συμβολή στην προσπάθεια να αναδειχθεί η «μεγάλη εικόνα» πίσω από τη «σκόνη» των πανηγυρισμών, αυτές τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει συνοπτικά την υποδοχή που επιφύλαξε ο Τύπος στην εκλογική νίκη του Γ. Παπανδρέου τον Οκτώβρη του 2009. Παρά το γεγονός ότι πάντα μετά τις εκλογές το κλίμα της ευφορίας για το νικητή είναι κυρίαρχο στον Τύπο, ο αναγνώστης θα διαπιστώσει ότι οι ομοιότητες ανάμεσα στα σημερινά πρωτοσέλιδα και σε αυτά του 2009 ξεπερνούν κάθε προηγούμενο...


Τρεις μέρες πριν τις εκλογές, ο Τύπος φιλοτεχνεί το προφίλ της επερχόμενης κυβέρνησης. Γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ»: «Ωρα αλλαγής με τρεις βαθιές τομές: Σαφώς μικρότερη σε αριθμό μελών κυβέρνηση, καθιέρωση αξιοκρατίας στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, θέσπιση ασυμβίβαστου μεταξύ κράτους και κόμματος».

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» αναγγέλλει: «Νέο μοντέλο κυβέρνησης. Λιγότερα υπουργεία μέσω συγχωνεύσεων. Ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο» και το «ΕΘΝΟΣ»: «Δεσμεύσεις Γιώργου για αλλαγή πορείας την επόμενη μέρα. Δίκαιοι φόροι. Ελαφρύνσεις για εισοδήματα κάτω από 30.000 ευρώ». Με αυτά τα συνθήματα και τις υποσχέσεις, το ΠΑΣΟΚ επανέρχονταν στη διακυβέρνηση...

Την επόμενη μέρα (2/10) «ΤΑ ΝΕΑ», από το πρωτοσέλιδο, δίνουν συνέχεια στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ: «Πακέτο 4,5 δισ. για χαμηλά εισοδήματα και επενδύσεις». «ΤΟ ΒΗΜΑ», πάλι, προαναγγέλλει με σιγουριά ότι «την Κυριακή ανατέλλει ο ήλιος της ελπίδας», ενώ στις 3-4/10 «ΤΑ ΝΕΑ» φιλοξενούν συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου, στην οποία σημειώνει: «Είμαι έτοιμος για σκληρή διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες».

Την επομένη των εκλογών, «ΤΟ ΒΗΜΑ» γράφει: «Ο εκλογικός θρίαμβος του ΠΑΣΟΚ ανοίγει το δρόμο για την ανάταξη της χώρας». Ακριβώς την επόμενη μέρα, η ίδια εφημερίδα επιχαίρει στο πρωτοσέλιδο: «Πρώτη ψήφος εμπιστοσύνης οι θετικές αντιδράσεις για τη νέα κυβέρνηση από ΣΕΒ, αγορές και ΜΜΕ».

Την ενθουσιώδη υποδοχή της νέας κυβέρνησης συμπληρώνει η «Αυγή», στο πρώτο φύλλο μετά τις εκλογές, όπου διαπιστώνει ότι: «Το πανηγύρι τελείωσε» και εικονογραφεί το πρωτοσέλιδο με μια φωτογραφία από την αποσυναρμολόγηση του εκλογικού κέντρου της ΝΔ στο Σύνταγμα.
Ανάλογα είναι τα σχόλια για το ολιγομελές σχήμα της κυβέρνησης και τις συγχωνεύσεις υπουργείων. Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» γράφει: «Εμπιστοι, έμπειροι, νέοι και γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο», ενώ το «ΕΘΝΟΣ» σχολιάζει: «Ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα ανατροπών και εκπλήξεων από τον Γιώργο. Ισχυρή ομάδα με όραμα και εμπειρία».

Οι ...αντιεξουσιαστές στην εξουσία


Στις 8/10, στον Τύπο φιλοξενούνται ρεπορτάζ από την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που έγινε την προηγούμενη μέρα, με τη συμμετοχή του τότε Συνήγορου του Πολίτη, Γ. Καμίνη. «ΤΑ ΝΕΑ» γράφουν: «Μάθημα 1ον: Πόλεμος κατά της διαφθοράς. Γιώργος: Είμαστε οι αντιεξουσιαστές στην εξουσία» και στις μέσα σελίδες: «Επιχείρηση "καθαρά χέρια" από την πρώτη μέρα. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης: Διαφάνεια παντού, πάταξη της διαφοράς, περιορισμός της σπατάλης. Αξιοκρατία παντού».

Το «ΕΘΝΟΣ» γράφει την ίδια μέρα: «Πρώτη απόφαση Γιώργου για κατάργηση εκατοντάδων επιτροπών. Εξοικονόμηση πάνω από 222 εκατομμύρια ετησίως με το καλημέρα».

Στις 9/10, αρχίζει από «ΤΑ ΝΕΑ» η εξειδίκευση των προεκλογικών εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης: «Ομπρέλα προστασίας σε δανειολήπτες. Επίδομα αλληλεγγύης για τη φτώχεια». «Απίστευτο κι όμως αληθινό: Βρήκαν γυμνά τα υπουργικά γραφεία», γράφει η ίδια εφημερίδα και σχολιάζει στις μέσα σελίδες: «ΝΔ: Εφυγαν κι άφησαν πίσω τους συντρίμμια. Εικόνες διάλυσης και χάους αντίκρισαν οι νέοι υπουργοί. Ελειπαν υπολογιστές, τηλέφωνα, ακόμα και γραφική ύλη».

Στο ίδιο πνεύμα, «ΤΟ ΒΗΜΑ» καταγγέλλει: «Τα πήραν όλα κι έφυγαν. Γ. Παπακωνσταντίνου: "Παρέλαβα ένα γυμνό υπουργείο. Δεν άφησαν τίποτα"». Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» αναγγέλλει και αυτή: «Αρχές 2010 τα επιδόματα στους ασθενέστερους», ενώ το «ΕΘΝΟΣ» γράφει: «Καταιγισμός πρωτοβουλιών από το πρώτο 24ωρο. Επίδομα 1.300 ευρώ για χαμηλά εισοδήματα».
Από την πλευρά της, η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» γράφει στις 10/10: «Το πρώτο πακέτο του Γιώργου: Προϋπολογισμός, εισπράξεις οφειλών, ενίσχυση δανειοληπτών, πάγωμα τιμολογίων ΔΕΚΟ, επίδομα αλληλεγγύης. 1 δισ. ευρώ επιπλέον στην Παιδεία το 2010. Πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών. Αύξηση δημοσίων επενδύσεων στο 4%».

Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», από την πλευρά της, γράφει: «Εκτίμηση σοκ για ταμειακό έλλειμμα 12% το 2009 από το διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλο», ενώ στις 11/10 η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» φιλοξενεί δηλώσεις Παπακωνσταντίνου ότι: «Θα φορολογηθούν Εκκλησία και off shore εταιρείες». Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το γκάλοπ της «Public Issue», που δημοσιεύει η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: Το 83% έχει μάλλον θετική εντύπωση για την κυβέρνηση, ενώ μάλλον αρνητική έχει μόλις το 5%!

Η προβολή των μέτρων που υποσχέθηκε η κυβέρνηση και μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή, συνεχίζεται από «ΤΑ ΝΕΑ» στις 12/10: «Παίρνουν πίσω τις ρυθμίσεις Πετραλιά. Καταργούν το νόμο για συντάξεις - όρια. Το πακέτο του νέου ασφαλιστικού: Οικονομική ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, έλεγχος της εισφοροδιαφυγής και των δαπανών υγείας, επίσπευση του χρόνου απονομής συντάξεων και σύσταση εθνικού κεφαλαίου αλληλεγγύης».

Η βιτρίνα με τις λιμουζίνες


Η απόφαση της νέας κυβέρνησης να αλλάξει με πιο οικονομικά αυτοκίνητα τις «λιμουζίνες» των βουλευτών και των στελεχών της κυβέρνησης, γνωρίζει μεγάλη προβολή από τον Τύπο. Στις 14/10 «ΤΑ ΝΕΑ» γράφουν: «Λιμουζίνες τέλος στην κυβέρνηση. Με 1.600 κυβικά και ο πρωθυπουργός. Μειώνεται στο μισό η φρουρά στο Μαξίμου. 800 λιγότεροι αστυνομικοί στη φύλαξη επισήμων». Και το «ΕΘΝΟΣ»: «Ψαλίδι στους φρουρούς των επωνύμων. Στοπ στη χλιδή των μανδαρίνων».

Στις 16/10 «ΤΑ ΝΕΑ» αναγγέλλουν: «Εκτακτος φόρος στα κέρδη επιχειρήσεων» και στις 17/10 «ΤΟ ΒΗΜΑ» γράφει για τις προγραμματικές δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου: «Ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από εργασία και μερίσματα, έκτακτη ενίσχυση στα χαμηλά εισοδήματα». Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» προειδοποιεί για «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η δυσκολότερη στιγμή για την οικονομία από το 1993», το ίδιο και η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».
Στις 18/10, είναι η σειρά του «Βήματος» να γράψει: «Μεγάλες προσδοκίες. Προοπτική ελπίδας έδωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου», ενώ η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» σημειώνει: «Πρώτο κρασ-τεστ για την κυβέρνηση. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αύριο στο ΕΚΟΦΙΝ διεκδικεί παράταση για τη μείωση των ελλειμμάτων. Προσγείωση στις Βρυξέλλες. Το ελληνικό σχέδιο για σταδιακή προσαρμογή και η πίεση από την Κομισιόν για σκληρά μέτρα».

Στις 19/10, «ΤΑ ΝΕΑ» ασχολούνται με τις προγραμματικές δηλώσει και γράφουν: «Οι τομές της νέας κυβέρνησης. Ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων, περιουσίας και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αναμόρφωση του νόμου για την ανάθεση δημοσίων έργων και μελετών. Κατάργηση των ρυθμίσεων για αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων. Αύξηση της βασικής σύνταξης των αγροτών».

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» πανηγυρίζει: «Η κυβέρνηση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης ενώπιον ευθυνών και υποσχέσεων. Επτά ανατροπές σε εργασιακό - ασφαλιστικό: Ξανά στα 50 η σύνταξη των μητέρων. Χωρίς πλαφόν (20%) οι επικουρικές. Στο 70% τα επιδόματα ΟΑΕΔ. Απόδοση συντάξεων στο τρίμηνο. Ρυθμίσεις στους "ενοικιαζόμενους". Κοινά συνεργεία ΙΚΑ Επιθεωρήσεων. Υποχρέωση σε συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Τα πράγματα στον Τύπο γίνονται λίγο πιο «γκρίζα» την επόμενη μέρα (20/10), καθώς «ΤΑ ΝΕΑ» γράφουν: «Τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες. Σκληρά μέτρα εδώ και τώρα ζητά η Ευρώπη». Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ασχολείται με την «αυστηρή προειδοποίηση» από τις Βρυξέλλες «για την αναξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων και το έλλειμμα της Ελλάδας».

Ενδιαφέρον έχει το πρωτοσέλιδο της «Αυγής», που παραθέτει το εξής απόσπασμα από την πρώτη ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή: «Θα καταγγέλλουμε αλλά και θα προτείνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δύναμη ουσιαστικού ελέγχου από θέση αριστερής ριζοσπαστικής προγραμματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση».

«Σκληροί διαπραγματευτές» αλλά για ποιον;


Στις 21/10, «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν την κυβέρνηση να δίνει μάχη με την ΕΕ για να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις στο λαό: «Αγριο το κλίμα στις Βρυξέλλες: Ανοιχτή κόντρα για τις παροχές των 2,5 δισ. Αλμούνια: "Δεν συμβαδίζουν παροχές με τόσο μεγάλο έλλειμμα". Παπακωνσταντίνου: "Είναι προεκλογικές δεσμεύσεις και θα υλοποιηθούν". Ερχεται πεντάμηνο σκληρών διαπραγματεύσεων».

Την άλλη μέρα (22/10), η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» συνεχίζει: «Παπακωνσταντίνου: Είπα στον Αλμούνια ότι το πρόγραμμά μας υπέρ αδυνάτων και στήριξης της οικονομίας είναι συμβατό και αδιαπραγμάτευτο». Στις 23/10, «νέος αέρας» φυσάει στις σχέσεις της αστυνομίας με τον ...πολίτη, καθώς, από «ΤΑ ΝΕΑ», ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης διαβεβαιώνει: «Δεν θα ανεχτώ ούτε άβατο ούτε ζαρντινιέρες. Καταργείται ο νόμος για τις κουκούλες».

Στις 24/10, ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαιώνει από «ΤΟ ΒΗΜΑ» ότι: «Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας ανεξάρτητα από πιέσεις», ενώ στις 25/10, η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» διαπιστώνει: «Προσγείωση στην πραγματικότητα. Η κυβέρνηση ενώπιον της δραματικής δημοσιονομικής κατάστασης και των ανοιχτών προβλημάτων». Μια μέρα μετά, «ΤΑ ΝΕΑ» αναγγέλλουν: «Πακέτο SOS για την καθημερινότητα. Οικογενειακός γιατρός όλο το 24ωρο. Ιατρικές μονάδες σε κάθε Δήμο» και την επομένη, «Νέος νόμος για τους διορισμούς. Χωρίς ρουσφέτι προσλήψεις στο δημόσιο».

Στις 29/10, «ΤΑ ΝΕΑ» αναγγέλλουν: «Διαγραφή χρεών για φτωχούς οφειλέτες. Θα εξοφλούν μόνο το 10% σε 3 έως 5 χρόνια», ενώ στις 30/10, σύμφωνα με την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», η Τίνα Μπιρμπίλη και ο Δ. Ρέππας: «Ακυρώνουν τους αυτοκινητόδρομους του Σουφλιά».

Με την «πρόνοια» της κυβέρνησης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ασχολούνται «ΤΑ ΝΕΑ» και στις 31/10, γράφοντας: «Νομοσχέδιο - φρένο στα καπέλα των τραπεζών. Πανωτόκια τέλος για δάνεια, κάρτες. Και πλαφόν στα χρέη των καταναλωτών». Την ίδια μέρα, «ΤΟ ΒΗΜΑ» γράφει: «Γ. Παπανδρέου: Φόρος στις μετοχές και στη ρύπανση. Πρεμιέρα του Ελληνα πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών με ριζοσπαστικές προτάσεις».

Μπαίνοντας στον Νοέμβρη (2/11), «ΤΟ ΕΘΝΟΣ» αναφωνεί στο πρωτοσέλιδο: «Στο στόχαστρο οι μεγαλοϊδιοκτήτες. Ελαφρύνσεις για τους μικρούς. Ανατροπές στους φόρους ακινήτων. Τα σενάρια για ΦΜΑΠ. 300 - 350 χιλιάδες το αφορολόγητο, έως 1% ο συντελεστής φόρου για τις πολύ μεγάλες περιουσίες, καταργείται το ΕΤΑΚ. Πρώτη κατοικία, νέο αφορολόγητο βάσει αντικειμενικής αξίας και όχι τετραγωνικών». Και την επομένη, «ΤΑ ΝΕΑ» γράφουν: «Εκτακτος φόρος στα μεγάλα ακίνητα και έκτακτη εισφορά στα κέρδη επιχειρήσεων. Επίδομα αλληλεγγύης έως 1.000 ευρώ σε 1,5 εκατομμύρια χαμηλόμισθους».

Η αποθέωση της νέας κυβέρνησης έρχεται από την ίδια εφημερίδα στις 4/11: «Πληρώνουν 300.000 επιχειρήσεις και 60.285 ιδιοκτήτες. Φόροι ανάσα για 2,5 εκατομμύρια μη έχοντες. Από 300 έως 1.300 ευρώ το επίδομα αλληλεγγύης» γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ», προαναγγέλλοντας ελάφρυνση των λαϊκών νοικοκυριών.

Η συνέχεια είναι λίγο - πολύ γνωστή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: