Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Μπορούν χωρίς αφεντικά



Παπαγεωργίου Βασίλης
Εξακόσιες επιχειρήσεις έκλεισαν στη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του τοπικού Συνδέσμου Βιομηχάνων. Σε καμιά απ' αυτές δεν προηγήθηκε απεργία. Τα εργοστάσια έκλεισαν σαν αναγκαστικό αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης.Κοντά 1,5 εκατομμύρια έχουν φτάσει οι άνεργοι. Εχουν απολυθεί από επιχειρήσεις στις οποίες επίσης δεν έχει γίνει απεργία. Οι συγκεκριμένες απολύσεις είναι επίσης άμεσο αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης (είναι άλλο πράγμα η ανεργία σε «ομαλές» συνθήκες όταν οι καπιταλιστές «παράγουν» και χρησιμοποιούν την ανεργία πιέζοντας έτσι και προς τα κάτω τους μισθούς).
Για το ξεπέρασμα αυτής της κρίσης καταστρέφονται και κεφάλαιο και εργαζόμενοι.
Αυτήν την αλήθεια προσπαθούν να αποφύγουν διάφοροι, γιατί η αποδοχή της δείχνει στους εργάτες με τι έχουν να παλέψουν. Οτι για να εξαλειφθούν τα αποτελέσματα της κρίσης, που η ίδια είναι αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, πρέπει να φύγει από τη μέση η αιτία, δηλαδή το καπιταλιστικό κέρδος, δηλαδή η ιδιοποίηση από τους καπιταλιστές της κοινωνικά παραγόμενης εργασίας.
Κι όμως η «Καθημερινή» με το χτεσινό κύριο άρθρο της ισχυρίζεται ότι η «Χαλυβουργία» απειλείται με κλείσιμο «όχι λόγω της κρίσης» αλλά γιατί «ένα τμήμα των συνδικαλιστών δεν ενδιαφέρεται για τη διατήρηση πολύτιμων θέσεων εργασίας». Γνωρίζει ο αρθρογράφος πως πρώτοι απ' όλους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι εκλεγμένοι από αυτούς συνδικαλιστές ενδιαφέρονται να είναι ανοιχτά τα εργοστάσια. Σπεκουλάρει, όμως, για να καλύψει το μόνο πραγματικό γεγονός: Οτι οι καπιταλιστές -και ο συγκεκριμένος, ο Μάνεσης- προσπαθούν να ξεπεράσουν την κρίση χτυπώντας τους εργάτες. Γνωρίζουν πως αυτό στο οποίο επιμένει ο Μάνεσης είναι να δουλεύουν οι εργάτες στο καμίνι με 500 ευρώ μισθό. Οι εργάτες από τη μεριά τους ξέρουν πως μπορούν να έχουν και ικανοποιητικό μεροκάματο και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, όταν ο πλούτος που παράγουν δεν πάει στο σεντούκι του Μάνεση. Αυτό είναι το πρόβλημα. Σ' αυτό το πρόβλημα ζητάει λύση η «Καθημερινή» με τσάκισμα των εργατών. Ε, οι εργάτες έχουν διαφορετική απάντηση στο πρόβλημα: Μπορούν χωρίς αφεντικά!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: