Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Τρομακτικές οι συμπτώσεις με το έτος 1843…



Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος.

Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό των συνολικών εσόδων του… ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. (Μήπως κάτι αρχίζει να μας θυμίζει;)

Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν αποδίδουν τόσο ώστε να …συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για την ετήσια δόση χρήματα. Έτσι, τον Ιούνιο του 1843, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά. Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά. (Βρε κοίτα κάτι συμπτώσεις…)

Αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο (απ νάτο!), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό επιπλέον ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. (Αυτό σίγουρα κάτι μας θυμίζει;)


Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται. (Ε όχι, δεν γίνεται, πλάκα μας κάνουν…)

Για να μην τα πολυλογώ, σας αναφέρω τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου. 
Κάθε ομοιότητα με την εποχή μας, είναι εντελώς τυχαία και πέραν των προθέσεων του ιστορικού που τα κατέγραψε: 


1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν. (όπα…)

2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες. (αμάν…)


3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ένστολων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.

4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της «δεκάτης», που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή. (από τότε έ…)

5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.(ΦΠΑ δεν είχε τότε…)

6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα. (έλα…)

7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους. (είχε ο Λοβέρδος προ-προπάππου τότε;)



8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου. (πιθανόν να έφεραν ξένους…)

9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό. (ε, όχι, αυτό όχι…)

10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες «εθνικές γαίες» με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης. (ερχόμαστε δεύτεροι…)

11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού. (αθάνατη Ελλάδα…)


(Είναι να τρελαίνεσαι, είναι δυνατόν να αντέγραψαν οι τωρινοί ένα τόσο παλιό σχέδιο, μια που δεν είχαν άλλες ιδέες;) Δεν είναι ανατριχιαστικά όμοια με την εποχή μας; Είδατε που οι οικονομικές συνταγές λιτότητας είναι σαν το παλιό καλό κρασί; για ποιούς; Ίδιες, αιώνιες, ανυπόφορες. Κι επειδή ξέρω ότι θα ρωτήσετε «τι πέτυχαν με όλα αυτά;», σας απαντώ: 

Ο κόσμος εξαθλιώθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ξένοι πήραν ένα μέρος των χρημάτων τους, η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά φαλίρισε ξανά μετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, με το «Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χαριλάου Τρικούπη, το 1893. Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, από πολλούς ιστορικούς θεωρείται μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.


Πηγή

Δυστυχώς από τότε μέχρι και σήμερα, δεν έπαιξε καμιά ανατροπή του σάπιου πολιτικού συστήματος και έτσι βρισκόμαστε στην ίδια θέση. Ας ελπίσουμε ότι θα παίξει κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον, λόγω μνημονίων του σήμερα, μπας και γλυτώσουμε καμιά φορά.

2 σχόλια:

Σεβέκ είπε...

Ας ελπίσουμε ότι όντως θα παίξει καμιά ανατροπή του σάπιου πολιτικού, και κυρίως του οικονομικού, συστήματος, για να μη μας δουλεύουν οι απόγονοί μας σε καμιά κατοσταριά χρόνια που δε μάθαμε τίποτα από τους προγόνους μας εδώ και 170 χρόνια και επαναλάβαμε σα βλάκες τα ίδια λάθη, αφήνοντας μια χούφτα πλουσίους να μας κάνουν ό,τι θέλουν...

Ανώνυμος είπε...

ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
Καθόλου συμπτωματικές οι ομοιότητες...

Τι 'χες Γιάννη μ'; Τι 'χα πάντα...

Σε μετάφραση σημαίνει, πως σε όλα τα εκμεταλλευτικά συστήματα,

(Δουλοκτητική εποχή,
Φεουδαρχία,
Καπιταλισμός-ιμπεριαλισμός),

το μάρμαρο το πλήρωναν οι δούλοι και οι σκλάβοι, μισθωτοί ή όχι. Οι πολλοί δηλαδή. Ο λαός, οι λαοί.

Μια όμως και αναφέρθηκα στα τρία εκμετααλλευτικά συστήματα,
θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στο μοναδικό
μη εκμεταλλευτικό σύστημα,
που είναι
ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός.

Το τέταρτο δηλαδή κατά σειρά οικονομικοκοινωνικό σύστημα.
αλλά και τελευταίο,
αφού έτσι κι αλλιώς πέμπτο δεν υπάρχει.

Τέσσερα είναι όλα κι όλα.
Τρία εκμεταλλευτικά κι ένα
μη εκμεταλλευτικό.

Συνεπώς, όπως εξελίσσεται ο καπιταλισμός-ιμπεριαλισμός που τον βιώνουμε άγρια στο πετσί μας,
πού μας οδηγεί αν δεν τον ανατρέψουμε ώστε να περάσουμε στο σοσιαλισμό-κομμουνισμό;
Πού;;;;

Όποιος δεν μπορεί ν' απαντήσει σ' αυτό, ή δεν ...θέλει, είναι άξιος τής μοίρας του...

Οι υπόλοιποι όμως, τι του φταίμε να μας πάρει στο λαιμό του;
Γιατί να πληρώνουμε τη δική του βλακεία;

ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΦΡΑΓΚΟΣ