Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Τη μνήμη της Κνίτισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, που δολοφονήθηκε 32 χρόνια πριν, τιμούν στις 7.30 μ.μ. νεολαία και εργαζόμενοι

Σήμερα η εκδήλωση στην πύλη της ΕΤΜΑ



Τριάντα δύο χρόνια μετά τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου εργαζόμενοι και νεολαία συγκεντρώνονται σήμερα στην πύλη της ΕΤΜΑ για να τιμήσουν τη θυσία της 21χρονης Κνίτισσας που δολοφονήθηκε από τη μεγαλοεργοδοσία. Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ν. Αττικής και οι επιτροπές αγώνα Παντείου του ΜΑΣ διοργανώνουν την εκδήλωση η οποία γίνεται στις 7.30 το απόγευμα.Τιμώντας τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, η ΚΝΕ καλεί τους νέους και τις νέες στη σημερινή συγκέντρωση έξω από την πύλη του πρώην εργοστασίου της ΕΤΜΑ. Στην εκδήλωση εκ μέρους της ΚΝΕ χαιρετισμό θα απευθύνει η Βιβή Δάγκα, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου.
Σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση καλούν με ανακοινώσεις τους η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ.
Ηταν 28 Ιούλη του 1980. Παραμονή του μεγάλου πανεργατικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα και τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρίσκονται στους χώρους δουλειάς, γειτονιές, μεγάλα εργοστάσια καλώντας σε συμμετοχή.
Το μεσημέρι, μέλη της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ βρέθηκαν έξω από την πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ για να μοιράσουν προκηρύξεις του ΚΚΕ στους εργάτες. Περίπου στις 14.15 άρχισαν να βγαίνουν μεμονωμένοι εργάτες και να παίρνουν τις προκηρύξεις αγνοώντας την απαγόρευση από πλευράς της εργοδοσίας. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι παραμένουν στα πούλμαν στο χώρο του εργοστασίου, καθώς η εργοδοσία αναζητά τρόπο να τους «φυγαδεύσει» χωρίς να έρθουν σε επαφή με τους κομμουνιστές. Οι εντολές της εργοδοσίας ήταν ρητές: «Να μην πάρουν οι εργάτες προκηρύξεις του ΚΚΕ. Για κανένα λόγο...». Ο υπαστυνόμος Αλεξ. Γεωργατσώνας δίνει εντολή να βγουν τα πούλμαν με ταχύτητα. Τα δύο από αυτά στρίβουν προς την Π. Ράλλη και το υπ' αριθμόν ΥΜ 1633 πούλμαν, με οδηγό τον Μάριο Χαρίτο, καθώς στρίβει προς την Ιερά Οδό, χτυπάει την 21χρονη τριτοετή φοιτήτρια της Παντείου, Σωτηρία Βασιλακοπούλου, μέλος της ΚΝΕ. Ο οδηγός, παρά τις φωνές της ίδιας και των συντρόφων της, δε φρενάρει. Οι πίσω τροχοί περνούν πάνω από τη Σ. Βασιλακοπούλου και την πολτοποιούν.
Ο διοικητής και οι υφιστάμενοί του αξιωματικοί παρουσιάζουν την εν ψυχρώ δολοφονία ως «τροχαίο ατύχημα». Την ίδια μέρα, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας και η Εργοστασιακή Επιτροπή κηρύσσουν απεργία στο εργοστάσιο, η οποία ξεκινά στις 10 το βράδυ, ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνουν διαδηλώσεις που θα αντιμετωπιστούν με τρομοκρατία από την αστυνομία και την ιδιοκτησία της ΕΤΜΑ.
Λίγες μέρες αργότερα, ασκείται ποινική δίωξη κατά του οδηγού του πούλμαν Μ. Χαρίτου, για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας», ενώ οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος παρέμειναν ατιμώρητοι...

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: