Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Τσίπρας: Στόχος μια κοινή λύση.



Η είδηση από την 'δημοκρατική' και 'αδέσμευτη' Καθημερινή.


«Στόχος της νέας κυβέρνησης και της Ευρώπης είναι μια συνολική ευρωπαϊκή και αμοιβαία επωφελής λύση στα θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δείτε τις δηλώσεις Σουλτς μετά το τέλος της συνάντησης:

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ενημέρωσε τον κ. Σουλτς για το «σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων σε κράτος και δημόσια διοίκηση, που θα καταπολεμήσεις τις εσωτερικές αιτίες της κρίσης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αλλά και για τον στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης της χώρας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ο στόχος αυτός «θα επιτευχθεί χωρίς την επιμονή στο λάθος και τη συνέχιση της λιτότητας, αλλά και χωρίς απερισκεψία στη δημιουργία νέων ελλειμμάτων».

Δείτε τις δηλώσεις Τσίπρα μετά το τέλος της συνάντησης:

Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον κ. Σουλτς ως έναν «πολύ καλό φίλο της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα σηματοδοτεί το γεγονός ότι πρώτιστη αξία της Ευρώπης είναι η αποδοχή της λαϊκής κυριαρχίας. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα «στην μεταμνημονιακή Ελλάδα και στους θεσμούς της Ε.Ε.».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν από την ελληνική πλευρά τρία σημεία. Πρώτον η αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων και η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, δεύτερον η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τρίτον η αμοιβαία προώθηση πολιτικών για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη. Επίσης, στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα της Ουκρανίας.

«Πρέπει να πω ότι για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή να είμαι ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος σε εσάς που είσαστε ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της χώρας. Πρέπει να σας πω ότι δεν είναι η πρώτη μου επίσκεψη εδώ. Είχα έρθει και κατά το παρελθόν, είναι όμως απόλυτα σαφές ότι την Κυριακή που μας πέρασε για τη χώρα σας προέκυψαν πολλές και νέες εξελίξεις.

Είχαμε πολλές συζητήσεις με τον κ. Τσίπρα και θέλω να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου σπάνια συζήτησα με κάποιον τόσο ειλικρινά. Ξέρετε, υπάρχουν αυτές οι διπλωματικές φράσεις που λέγονται όταν έχει προηγηθεί διαφωνία», τόνισε κατά την εισαγωγή του ο κ. Σουλτς και συνέχισε:

«Όμως, με τον κ. Τσίπρα, η συζήτηση ήταν ειλικρινής και εποικοδομητική. Συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα που χρειάζονται περαιτέρω συζήτηση. Στην ευρωπαϊκή πολιτική είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας και να μοιραζόμαστε τις απόψεις μας».

Αναφερόμενος στο τι περιμένει από τη νέα κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπογράμμισε:

«Χαίρομαι πολύ κ. Τσίπρα που είστε αποφασισμένος να πατάξετε την φοροδιαφυγή (κι' αυτός;). Λέγονται πολλά για το τι θα κάνει ο Τσίπρας αλλά αυτό που συζητήσαμε είναι να σταματήσει η κοινωνική αδικία των φόρων. Θα υπάρξει ικανοποίηση στην Ευρώπη όταν προβάλλετε τις προτεραιότητές σας. Θέματα που έχουν σχέση με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, δεν αντιμετωπίζονται μονομερώς αλλά σε διαβουλεύσεις με τους εταίρους. Γνωρίζετε καλά ότι γίνονται συζητήσεις ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο, αλλά αυτό δεν ισχύει. Το σημερινό μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Είναι ένα πολύ καλό βήμα προς τα εμπρός και θεωρώ ότι αύριο, στη συνάντηση με τον κ. Ντάισελμπλουμ θα γίνουν και άλλα βήματα προς τα εμπρός».

Τέλος, όσον αφορά το θέμα της ουκρανικής κρίσης, ο κ. Σουλτς ανέφερε:

«Για το θέμα της Ουκρανίας, η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε διάλογο με τους εταίρους της. Ελπίζω ότι η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία της, όπως ήταν ανέκαθεν. Η Ελλάδα έχει χαρίσει πάρα πολλά στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν αρκεί. Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι η Ελλάδα έχει σχέση με τους αρχαίους χρόνους και αυτή είναι και η υποχρέωσή σας ως πρωθυπουργός».

τσ. Οι υπογραμμίσεις και οι παρενθέσεις δικές μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: