Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Cosco μέσω κινέζικής πρεσβείας: "Κακά παιδιά, μην λέτε παλιόλογα"



Καλά που τα "μπάλωσε" ο Δρίτσας...

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, είχε το πρωί της Πέμπτης, αντιπροσωπεία της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα υπό τον πρεσβευτή Ζου Ξιαολί.

Τη συνάντηση ζήτησε ο πρεσβευτής της Κίνας, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό την ανησυχία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας του για το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει, όπως εξήγγειλε ο Γιώργος Σταθάκης, στη διακοπή της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Η εξαγγελία αυτή, θορύβησε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, καθώς έγινε σε μία χρονική στιγμή που ο κινεζικός όμιλος Cosco ήταν υποψήφιος για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

«Σκοπεύουμε να ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών στη Ελλάδα, ανάμεσά τους και της Cosco», είχε δηλώσει νωρίετρα ο Σεν Ντανιάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εμπορίου.

Τη διακοπή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των υποδομών είχε ανακοινώσει τόσο ο Γιώργος Σταθάκης όσο και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης που μίλησε για το πάγωμα της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου την Τετάρτη είχε δηλώσει για το λιμάνι του Πειραιά και τη συμφωνία με την κινεζική Cosco:

«Τέτοιου είδους συμφωνίες όπως αυτή με την Cosco θα πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών και επιδιώκουμε ενίσχυση των σχέσεων τόσο με την Κίνα όσο και με άλλες χώρες». Πρόσθεσε δε ότι η νέα κυβέρνηση «θα σεβαστεί τις συμβάσεις όπως αυτή με την ΣΕΠ ΑΕ (Cosco)» και θα δει με «σοβαρότητα τις συμβατικές υποχρεώσεις»

Οι δύο έλληνες υπουργοί, στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Πέμπτης με την κινεζική αντιπροσωπεία, προσπάθησαν να μετριάσουν την ανησυχία της κινεζικής πλευράς καθιστώντας σαφές πως η συνεργασία των δύο μερών θα συνεχιστεί. Κι έτσι, όπως ανακοινώθηκε, «οι δύο υπουργοί και ο πρεσβευτής συμφώνησαν για την δρομολόγηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την ενίσχυση της αμοιβαίας συνεργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: