Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα

Κλιμακώνονται τα παζάρια με αφορμή την Ελλάδα.

Μαίνονται οι ανταγωνισμοί για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων, με αφορμή τα παζάρια της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, γεγονός που αποτυπώνεται στις παρεμβάσεις εντός και εκτός της Ευρωζώνης.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι από τις 11 Φλεβάρη δεν θα κάνει αποδεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες, επειδή δεν είναι σίγουρη ότι θα ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η EKT επισημαίνει ότι η απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου είναι απόλυτα σύμφωνη με τους «κανόνες του ευρωσυστήματος», καθώς «δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί σίγουρη η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος». Η προθεσμία που έθεσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπίπτει με τις πληροφορίες ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup στις 11 Φλεβάρη.

Με αυτή την απόφαση καταργείται η εξαίρεση που ίσχυε μέχρι τώρα για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία γίνονταν δεκτά από την ΕΚΤ, αν και είχαν την κατώτερη πιστοληπτική αξιολόγηση. Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας υποστηρίζουν ότι δεν θα επηρεαστεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών αφού θα συνεχίσουν να δανείζονται μέσω του ELA, αλλά θα επιβαρυνθούν με υψηλότερο κόστος.

Μετά τα μεσάνυχτα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ενημέρωσε για την απόφαση.


«Η ΕΚΤ, λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στη σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε στο «Mega» ότι η απόφαση αυτή είναι «ένα μέτρο πολιτικής πίεσης τη στιγμή που βρισκόμαστε σε μία ουσιαστική διαβούλευση που εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα». Παράλληλα υποστήριξε ότι «το τραπεζικό σύστημα είναι εξασφαλισμένο τόσο ως προς τη ρευστότητα όσο και ως προς τη χρηματοδότησή του».


Εφαρμογή των δεσμεύσεων

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που διέρρευσε μέσω του «Reuters», στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και να εγκαταλείψει κάθε άλλη προεκλογική δέσμευση.

«Το Eurogroup χρειάζεται από την Ελλάδα μία σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση που θα διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων - κλειδιά που απαιτούνται για να παραμείνει το πρόγραμμα στο σωστό δρόμο», αναφέρεται στο έγγραφο. Επίσης επισημαίνεται ότι «στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνημένης ατζέντας μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς, όπως η διαχείριση των εσόδων, η φορολογία, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η δημόσια διοίκηση, η υγειονομική περίθαλψη, οι συντάξεις, η κοινωνική πρόνοια, η εκπαίδευση και ο αγώνας για καταπολέμηση της διαφθοράς».

Πηγές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σημειώνουν ότι η γερμανική πλευρά επιλέγει τη «σκληρή τοποθέτηση» στην έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε στην «Handelsblatt» ότι «αν η Ελλάδα αλλάξει τις συμφωνίες μονομερώς, η άλλη πλευρά δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένη να τις τηρήσει», προσθέτοντας ότι έτσι «δεν θα πηγαίνει χρήμα στην Ελλάδα και το κράτος δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί».


Βρείτε λύση λέει η Ουάσιγκτον

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Λευκός Οίκος προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την επίτευξη συμφωνίας.

«Πιστεύουμε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, καθώς και με το ΔΝΤ. Τους έχουμε συμβουλεύσει να το πράξουν και είμαστε αισιόδοξοι ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται τώρα είναι (για να επιτευχθεί) κάποια συνεργασία για αμοιβαία κατανόηση. Υποστηρίζουμε μία ισχυρή Ευρώπη, με ένα ισχυρό ευρώ και την ακεραιότητα της Ευρωζώνης. Αυτό όσον αφορά την Ελλάδα», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την επίσκεψη του αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Το ΔΝΤ διέψευσε την έναρξη συζητήσεων για το ελληνικό κρατικό χρέος. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ταμείου, «υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο για τη διαχείριση του χρέους στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Δεν έχει υπάρξει συζήτηση με τις ελληνικές αρχές για αλλαγή σε αυτό το πλαίσιο».

Νωρίτερα, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ σχετικά με την πρότασή της για ανταλλαγή κρατικού χρέους με ομόλογα που θα περιέχουν ρήτρα ανάπτυξης.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Γ. Βαρουφάκης συναντήθηκε στο Παρίσι με τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος έχει διατελέσει και μέλος της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: