Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Εβγαλαν ακόμα 37,2 δισ. ευρώ στο εξωτερικό

«ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ» ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ

Απόλυτα νομότυπα φυγαδεύονται δεκάδες δισ. στο εξωτερικό για να διασφαλιστούν τα κέρδη μιας χούφτας παράσιτων της κοινωνίας

Τελικά λεφτά υπάρχουν, τα έχουν στη διάθεσή τους οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου και τα διοχετεύουν σε διάφορους προορισμούς του εξωτερικού, ανάλογα με τα στενά επιχειρηματικά τους σχέδια, σχέδια που σε κάθε περίπτωση κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση με τα συμφέροντα του λαού και της χώρας.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας το α' τετράμηνο του χρόνου, σύμφωνα με τα οποία το διάστημα Γενάρη - Απρίλη βγήκαν στο εξωτερικό κεφάλαια ύψους 37,2 δισ. ευρώ, κεφάλαια που τοποθετήθηκαν από «θεσμικούς επενδυτές» σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού!
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν τη μεγάλη αντίφαση που εκδηλώνεται σε περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης. Από τη μία το χρεοκοπημένο καπιταλιστικό κράτος (λόγω των φιλομονοπωλιακών πολιτικών που εφάρμοσε επί δεκαετίες) και τα εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα, τα οποία πληρώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, και από την άλλη η χρηματιστική ολιγαρχία, η οποία αναζητά ασφαλείς τοποθετήσεις, εξάγοντας δεκάδες δισ. ευρώ σε άλλες αγορές. Πρόκειται για στοιχεία που δείχνουν το παρασιτικό χαρακτήρα ενός συστήματος που καταστρέφει χιλιάδες παραγωγικές μονάδες, κλείνει τα νοσοκομεία, αφήνει καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα, λεηλατεί μισθούς και συντάξεις, αλλά την ίδια ακριβώς στιγμή μια χούφτα «θεσμικών επενδυτών» διαχειρίζεται δεκάδες δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το α' τετράμηνο μειώθηκε δραστικά στα 5,63 δισ. έναντι 9,44 και 12,24 δισ. την αντίστοιχη περίοδο των δύο προηγούμενων χρόνων.
Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην εξέλιξη των κάτωθι παραγόντων:
-- Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε στα 7,32 δισ. ευρώ (έναντι 9,87 και 10,49 δισ. την προηγούμενη διετία). Οι εξαγωγές εμπορευμάτων σημείωσαν αύξηση και διαμορφώθηκαν στα 4,30 δισ. ευρώ, ενώ νέα μείωση παρουσίασαν οι εισαγωγές οι οποίες ανήλθαν στα 7,37 δισ.
-- Το πλεόνασμα του ισοζυγίου εισοδημάτων σημείωσε αύξηση, στα 2,25 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα από ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν το τετράμηνο στα 0,72 δισ. (έναντι 0,80 δισ. το αντίστοιχο τετράμηνο του 2011).
-- Υποχώρηση εμφανίζει και το έλλειμμα του ισοζυγίου υπηρεσιών στα 1,84 δισ. (έναντι 2,36 δισ. πέρσι). Οι εισπράξεις από τόκους - μερίσματα - κέρδη ανήλθαν στα 1,01 δισ. και οι πληρωμές στα 2,77 δισ.
-- Ανοδικά κινήθηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων, στα 1,28 δισ. (έναντι 1,19 δισ. πέρσι) με τις εισπράξεις από μεταβιβάσεις από την ΕΕ να διαμορφώνονται στα 2,41 δισ. και τις πληρωμές προς την ΕΕ στα 1,12 δισ.
-- Μεγάλη αύξηση, στα 1,10 δισ., εμφανίζει το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαιακών μεταβιβάσεων, με τις εισπράξεις από κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ να ανέρχονται στα 1,13 δισ.
Τέλος, ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου από το ΔΝΤ και το EFSF (Ταμείο που έχει συστήσει η ΕΕ) το α' τετράμηνο ανήλθε στα 70,3 δισ. ευρώ.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: