Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

«Ολοι μαζί» για τις ... επιχειρήσεις!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ


Εμφαση στη στήριξη της «επιχειρηματικότητας» και της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», που απαξιώθηκαν, όπως είπε, από το «παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης», έδωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, παραλαμβάνοντας από τον υπηρεσιακό υπουργό Γ. Στουρνάρα, έναν «παλιό φίλο» όπως τόνισε, του οποίου τη βοήθεια θα ζητήσει και στο μέλλον. Κι αυτό είναι χρήσιμο και απαραίτητο για τη νέα κυβέρνηση, αφού τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, βασικοί πυλώνες της, έχουν ως «ευαγγέλιο», όχι μόνο το μνημόνιο, αλλά και τα αντεργατικά «κιτάπια» του ΙΟΒΕ, του οποίου διευθυντής είναι ο Στουρνάρας. Ο απερχόμενος υπουργός είπε ότι το νέο υπουργείο μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο και στο σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής, ενώ χαρακτήρισε ρίσκο τη συνένωσή του με το Μεταφορών - Υποδομών.
Η τοποθέτηση του Κ. Χατζηδάκη χτες, επιβεβαίωσε απλώς τη στοχοπροσήλωση της νέας κυβέρνησης υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Εθεσε ως ζητούμενα την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Μίλησε για την ανάγκη αντιστροφής του κλίματος, προτάσσοντας δύο προτεραιότητες: στήριξη της ρευστότητας και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Στην πρώτη περιλαμβάνονται: απόδοση οφειλών του δημοσίου ύψους 6 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις. Εξασφάλιση ενεργητικότερης παρουσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κυρίως για την προώθηση των αυτοκινητόδρομων. Ο νέος υπουργός θα επιδιώξει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Πλ. Σακελλάρη. Παρέμβαση στον υφιστάμενο επενδυτικό νόμο. Αναπροσαρμογή των προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ. Προώθηση του ΕΣΠΑ, με το οποίο θα ασχοληθεί προσωπικά.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της «επιχειρηματικότητας» θα επιδιωχθεί επίσης: ακόμη λιγότερη «γραφειοκρατία» και ταχύτερες διαδικασίες, απελευθέρωση των αγορών από «ρυθμιστικά εμπόδια», «ευέλικτο» κράτος.
Προανήγγειλε επίσης παρεμβάσεις για τις τιμές και αναφέρθηκε στα «λαϊκά στρώματα», σε μια άδοξη προσπάθεια εξισορρόπησης του λόγου του. «Ολοι μαζί θα τα καταφέρουμε» εκτίμησε, ωστόσο το χρήμα θα πάει στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Πηγή: Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: