Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Καταργείται η επιδότηση των τροφείων σε νέα ζευγάρια

Σε εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, νέα ζευγάρια με μικρό παιδί, κόβεται το επίδομα παιδικού σταθμού που μέχρι τώρα έδινε το ΙΚΑ. Με την ένταξη στον ΕΟΠΠΥ αυτή η παροχή έχει σταματήσει να ισχύει. Το ποσό της επιδότησης καταβαλλόταν απευθείας από το ΙΚΑ σε συμβεβλημένους παιδικούς σταθμούς. Εμενε ένα υπόλοιπο για την κάλυψη του συνολικού κόστους που καταβαλλόταν από τους γονείς.
  Ομως το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ δεν κατέβαλε την επιδότηση στους Παιδικούς Σταθμούς από το περασμένο καλοκαίρι και ο ΕΟΠΥΥ (όπου μεταφέρθηκαν οι υποχρεώσεις του) δεν προβλέπει τέτοιες παροχές. Ετσι π.χ. στη Θεσσαλονίκη όπου πρωτοεντοπίστηκε το πρόβλημα, οι εργαζόμενοι γονείς καλούνται ξαφνικά σε καιρούς γενικευμένης ανέχειας να καλύψουν από την τσέπη τους όλο το κόστος (και αυτά τα π.χ. 150 ευρώ/μήνα που έπαιρναν από το ΙΚΑ).

  Το πρόβλημα εκεί αφορά εκατοντάδες οικογένειες (400 - 500 παιδιά). Εγινε γνωστό όταν διεύθυνση συμβεβλημένου Παιδικού Σταθμού ενημέρωσε τους γονείς ότι δεν πληρώθηκε το ποσό της επιδότησης από τον περασμένο Σεπτέμβρη, ακολούθως ζήτησε να φροντίσουν να το πληρώσουν οι ίδιοι για το 2012. Εξάλλου, οι διευθύνσεις των συμβεβλημένων Παιδικών Σταθμών ενημερώθηκαν από τον Οργανισμό ότι από 1/1/2012 οι καταστάσεις λογαριασμών που κατέθεταν στη Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης, «δεν προωθούνται στην οικονομική υπηρεσία του Περιφερειακού υποκαταστήματος ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης για απόδοση δαπάνης, λόγω ένταξής μας στονέο οργανισμό ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δεν αναφέρει παροχές για παιδικούς σταθμούς».
Στην Αττική ζήτημα εντοπίζεται ήδη στη Νέα Ιωνία (ισχύει το ίδιο και σε άλλους δήμους) όπου 70 θέσεις στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς προορίζονταν για παιδιά επιδοτούμενων εργαζόμενων μητέρων και ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Και εδώ συμβαίνει το ίδιο, δηλαδή μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΠΥ δεν έγινε καταβολή των χρημάτων από τον Οργανισμό. Και εδώ τα ζευγάρια πρέπει καλύψουν (και) αυτό το κόστος από την τσέπη τους.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: