Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ


Διευρύνονται οι λαϊκές αντιδράσεις

Οι διαδηλώσεις ενάντια στο πραξικόπημα εξαπλώνονται σε όλη την Παραγουάη
ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--Συγκεντρώσεις, πολύμορφες κινητοποιήσεις, αποκλεισμοί δρόμων και το μέτωπο της αντίστασης ενάντια στο πραξικόπημα διευρύνεται, με στόχο να φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας, έξι μέρες μετά την εκδήλωση του «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος», όπου με συνοπτικές διαδικασίες έγινε η αποπομπή του Πρόεδρου Φερνάντο Λούγο. Μία αποπομπή που έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο παράνομη και αντισυνταγματική, όπως και από όλους τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, που έχουν επιβάλει προς το παρόν διπλωματική απομόνωση, ενώ οι γειτονικές χώρες από την πρώτη ώρα έχουν κλείσει τα σύνορά τους.
Οι περαιτέρω ενέργειες αναμένονται από την έκτακτη Σύνοδο των Χωρών της Νοτίου Αμερικής - UNASUR που ήταν να πραγματοποιηθεί στο Περού και η οποία θα γίνει από κοινού με τη Σύνοδο της Ενωσης της Αγοράς του Νότου - Mercosur κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της την Παρασκευή, στη Μεντόσα της Αργεντινής. Η έκπληξη, ωστόσο, είναι η χτεσινή ανακοίνωση του «έκπτωτου προέδρου» Λούγο ότι τελικά δεν πρόκειται να παραστεί στην κοινή Σύνοδο παρότι είχε προσκληθεί και ενώ έχει ανασταλεί η ιδιότητα μέλους για την Παραγουάη, όπερ και απαγορεύεται η συμμετοχή της κυβέρνησης που σχημάτισε ο αντιπρόεδρος Φεντερίκο Φράνκο. «Δεν θέλω να επηρεάσω τις αποφάσεις της κοινής Συνόδου», τόνισε ο Λούγο σε συνέντευξη προς το πρακτορείο Telam.
Ενδεχομένως, όμως, είναι ένας έμμεσος και διπλωματικός τρόπος για να αποφύγει την έξοδό του από την Παραγουάη. Να αποφύγει το «πάθημα» του πρώην Προέδρου της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, που δεν έφυγε φυσικά με τη θέλησή του, αλλά απήχθη και εκδιώχθηκε και δεν κατόρθωσε ποτέ να επιστρέψει ως πρόεδρος... Εξάλλου, όπως ακριβώς και στην περίπτωση του Σελάγια, η «κοινοβουλευτική αποπομπή» του συνοδεύεται από ποινικές διώξεις, καθώς αναμένεται να «δικαστεί» ως υπεύθυνος για τα αιματηρά επεισόδια στις 16 Ιουνίου, όταν οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε επιχείρηση «εφαρμογής» εντολής δικαστηρίου για την εκδίωξη μελών του Κινήματος των Ακτημόνων Αγροτών - Liga Nacional de Carperos που είχαν καταλάβει έκταση που ανήκε στο πρώην στέλεχος του κόμματος Κολοράδο, Μπλας Ρικέλμε.
Τέλος, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών αποφάσισε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασής του, να στείλει αποστολή στην Παραγουάη, ώστε να εξετάσει την κατάσταση και στη συνέχεια να αποφασίσει για το αν πρέπει να ληφθούν μέτρα και κυρώσεις κατά της «νέας κυβέρνησης Φράνκο». «Ανησυχία» για την κατάσταση εξέφρασε και η ΕΕ που ζήτησε από όλες τις πλευρές να γίνει «σεβαστή» η δημοκρατική βούληση στην Παραγουάη.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: