Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Οι χαμηλοί μισθοί δεν λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας


-- Γίνεται μεγάλη συζήτηση για νέες μειώσεις μισθών. Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο για πολλούς από αυτή την κυβέρνηση. Θα ήθελα ένα σχόλιο όμως για την προσπάθεια που κάνουν να συνδέσουν τις μειώσεις των μισθών με την αντιμετώπιση της ανεργίας, που είναι και ύπουλο με την έννοια ότι επιχειρεί να φέρει σε αντιπαράθεση τους άνεργους με τους εργαζόμενους.

-- Αυτό το είπε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Αν θέλουμε λέει να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας να κοπούν οι μισθοί. Κοιτάξτε να δείτε, υπάρχουν εργοστάσια και όχι μικρά, καλά τα μικρά και δωρεάν να δουλεύεις, και ακόμα και κάποια εργοστάσια πιο μεγάλα, που και να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, τελικά θα κλείσουν. Εχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η μείωση των μισθών δεν αφορά τόσο την περίοδο της κρίσης. Οταν θα ανακάμψει η κερδοφορία θέλουν να έχουν χαμηλούς μισθούς, όταν η κρίση αμβλυνθεί να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν κερδοφορία. Δεν λύνει το πρόβλημα.
Οταν το εργοστάσιο δεν έχει τζίρο, μιλάμε γι' αυτές τις περιπτώσεις, δεν μιλάμε για τις περιπτώσεις που υπάρχει κερδοφορία και κόβουν τους μισθούς για να μεγαλώσουν τα κέρδη, άρα το πρόβλημα της ανεργίας όταν έχει τέτοια πτώση η βιομηχανική παραγωγή ή η αγροτική παραγωγή, τα πάντα, πώς θα λυθεί; Ο μισθός μειώνεται για να ανέβουν τα κέρδη όταν υπάρχει αύξηση της παραγωγής. Αλλωστε έχουν κλείσει εργοστάσια που οι εργαζόμενοι είχαν δεχθεί μείωση μισθών, απλώς παρατάθηκε το όριο της λειτουργίας, δηλαδή εκεί που θα λειτουργούσαν έξι μήνες, λειτούργησαν για ένα χρόνο.

  Και τέλος το υπόμνημα που έχει δώσει η ΓΣΕΕ στη συνάντηση με τους εταίρους, λέει καθαρά. Βάζει στους εργοδότες να πάμε στον μισθό των 751 ευρώ και την ίδια ώρα λέει να περάσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Μα οι διαρθρωτικές αλλαγές αφορούν μείωση εργοδοτικών εισφορών κλπ. Αυτό ζητάνε οι εργοδότες. Ο Μάνεσης στη Χαλυβουργία ζητάει από την αρχή της απεργίας μείωση της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου και φυσικά ζητάει κι άλλα, όπως μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Οταν λοιπόν μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές σημαίνει ότι ο κλάδος υγείας και η σύνταξη πάνε περίπατο. Επιδόματα ανεργίας πάνε περίπατο.

  Αρα αυτήν την πρόταση της ΓΣΕΕ οι βιομήχανοι μπορεί και να την δεχθούν, γιατί να μην δεχθούν τα 751 ευρώ; Πρώτα - πρώτα με τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα δίνουν τους κατώτατους μισθούς. Δεν είναι δηλαδή αυτά τα πιο κρίσιμα. Ακόμα και η μετενέργεια, όταν υπάρχουν οι ατομικές συμβάσεις και βάζουν τον εργάτη να υπογράφει ότι παίρνει 700 ευρώ, αλλά παίρνει 400 ευρώ γιατί να δώσει τη μάχη ο Δασκαλόπουλος αν θα είναι 751 ευρώ; Δεν ξέρω βέβαια τώρα πού θα συμφωνήσουν. Και ο ΣΕΒ θα συμφωνήσει για τα 751 ευρώ αν του δώσουν τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Αρα πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων. Αλλιώς το ΙΚΑ τέλειωσε.

  Υστερα, αυτό που λένε ότι θα μειώσουν τις συντάξεις σε αυτούς που έχουν από 1.000 ευρώ και πάνω. Βεβαίως υπάρχει η κατηγορία των συνταξιούχων με 600 ευρώ, αλλά ένας που δούλεψε 40 χρόνια και παίρνει σύνταξη 1.300 ευρώ ή 1.400 ευρώ, είχε κρατήσεις κατ' αρχήν. Και μιλάνε για μεικτά, ενώ εμείς, όταν μιλάμε π.χ. για τα 1.200 ευρώ, μιλάμε για καθαρά. Είναι πολλά λεφτά; Δεν κατάλαβα; Δεν έχει δώσει εισφορές; Οταν η βιομηχανία είχε μια ανάπτυξη στην Ελλάδα υπήρχαν και μισθοί ύστερα από 30 χρόνια που έφταναν και τα 1.700 και τις 2.000 ευρώ. Πώς θα βρεθείς με σύνταξη 700 και 500 ευρώ απότομα; Εχεις προγραμματίσει τη ζωή σου έτσι.
Θα πάμε λοιπόν όλοι στο όνομα της δικαιοσύνης στα 500 και στα 600 ευρώ σύνταξη. Δεν γίνεται! Και την ίδια ώρα παραμένει στη φορολογία η μεικτή σύνταξη. Στο χαρτί του φόρου και στο χαρτί της εκκαθάρισης παραμένει η σύνταξη που είχες πριν τρία χρόνια και αφαιρούν πάνω από το αρχικό, όχι από αυτό που μένει. Πώς μου αφαιρείς; Δεν είναι πραγματική αυτή η σύνταξη όταν έχεις 50 κρατήσεις που είναι πρόσθετες. Σε υπολογίζει ως συνταξιούχο των 1.500 ευρώ μεικτά. Πώς το υπολογίζεις έτσι, αφού παίρνω στο χέρι 1.000;

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: