Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΡΩΣΙΚΗ ΔΟΥΜΑ: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για ΜΚΟ χρηματοδοτούμενες από το εξωτερικό


Η ρωσική Δούμα ψήφισε σε τρίτη και τελευταία ανάγνωση νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει ως «πράκτορες του εξωτερικού» και θέτει υπό έλεγχο τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και έχουν πολιτική δράση. Θα έχουν ειδικό μητρώο, θα πρέπει να παρουσιάζουν λογιστικά τους έγγραφα που θα ελέγχονται. Για την παραβίαση του νόμου προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο έως ένα εκατομμύριο ρούβλια ή ποινή φυλάκισης έως και τέσσερα χρόνια. Οι οργανώσεις αυτές δεν απαγορεύονται, με την προϋπόθεση να δρουν ανοιχτά, με διαφάνεια.
Το νομοσχέδιο κατέθεσε το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία και ψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση πριν από μια εβδομάδα. Η Ενωμένη Ρωσία, η οποία διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Δούμα, με 238 έδρες σε σύνολο 450, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρώσικης Ομοσπονδίας, καθώς και το Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα ψήφισαν υπέρ του νόμου. Τώρα το νομοσχέδιο θα πάει στην Ανω Βουλή.
Την εν λόγω απόφαση καταδίκασε το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνοντας λόγο για «μεθόδους που χρησιμοποιούσε η σοβιετική μυστική αστυνομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: