Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ: Μακελεύει τη ζωή της λαϊκής οικογένειας


Γενικευμένη επίθεση με μέτρα και ένταση της καταστολής προαναγγέλλουν τα επιτελεία

Μόνο ο πανεργατικός - παλλαϊκός ξεσηκωμός, σε τροχιά ρήξης με την ΕΕ και τα κόμματά της, μπορεί να βάλει φρένο στη βαρβαρότητα που ζουν εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά
Στην τελική ευθεία για τη νέα σφοδρή και ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των συμφερόντων του λαού μπαίνει η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, διαμηνύοντας πλέον ανοικτά ότι στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η νέα σφαγή των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, οι άγριες περικοπές των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, καθώς και η ιδιωτικοποίηση των πάντων.Οσο τα επιτελεία προχωρούν στον προσδιορισμό των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία (2013-14), τόσο περισσότερο αναδεικνύεται η φρίκη και η βαρβαρότητα του ταξικού πολέμου που διεξάγει η συγκυβέρνηση της πλουτοκρατίας από κοινού με τους ξένους συμμάχους της (τρόικα). Η φράση κυβερνητικού στελέχους, μετά τις χτεσινές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι», επιβεβαιώνει περίτρανα ότι οι περιβόητες «κόκκινες γραμμές» των κομμάτων της συγκυβέρνησης «όχι νέα μείωση μισθών και συντάξεων, όχι νέοι φόροι» ήταν σκέτη απάτη, όπως είχε έγκαιρα προειδοποιήσει το ΚΚΕ.
Η κυβέρνηση επείγεται να παρουσιάσει χειροπιαστά αποτελέσματα και γι' αυτό στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που τη στηρίζουν, είναι εξαιρετικά πιθανό να δοθεί το «πράσινο φως» για την επιτάχυνση της εφαρμογής των νέων μέτρων, που αναμένεται να έχουν αποσαφηνιστεί και οριστικοποιηθεί στις συσκέψεις των υπουργών με τον υπουργό Οικονομικών. Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς μπαίνει μπροστά, ενθαρρύνοντας τους υπουργούς να προχωρήσουν σε ταχεία λήψη αντιδραστικών αποφάσεων «ανεξάρτητα από πολιτικό κόστος».
Αυτό ήταν ουσιαστικά το μήνυμα της επιστολής που έστειλε χτες στους υπουργούς αναφορικά με τη «μεταρρύθμιση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης». Οπως προαναγγέλλει, τις επόμενες μέρες ξεκινά η «διαδικασία αξιολόγησης των δομών των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων», η οποία στην πραγματικότητα θα αποτελέσει το «όχημα» για το δραστικό περιορισμό «του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους» του Δημοσίου, πράγμα που σημαίνει συγχωνεύσεις και κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών και φορέων, αλλά και αποχωρήσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015.
«Αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα είναι η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών μέσω της συγχώνευσης ή κατάργησης ανενεργών μονάδων και υπηρεσιών, με στόχο τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των υπουργείων και την περιστολή περιττών δαπανών», τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του πρωθυπουργού.
Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι από την επιστολή απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο αν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων εξαιτίας της αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς αυτές είναι σχεδόν δεδομένες στην περίπτωση που δεν «πιαστεί» ο μνημονιακός στόχος για «εξοικονόμηση» 2,1 δισ. ευρώ την επόμενη διετία από τη δημόσια διοίκηση. Για το σκοπό αυτό, όπως αναφέρεται στην πρωθυπουργική επιστολή, θα συνεδριάζει τακτικά υπό τον Α. Σαμαρά το κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης που «θα συντονίζει και θα κατευθύνει την όλη προσπάθεια».

Ιδιωτικοποιήσεις με βούρδουλα

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός πιέζει για ιδιωτικοποιήσεις «εδώ και τώρα», προκειμένου να σταλεί μήνυμα προς τους ξένους δανειστές ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να φέρει σε πέρας την αποστολή της εφαρμογής των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. «Υπάρχει η ρητή εντολή του πρωθυπουργού να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες. Χαρακτηριστικά είπε: Μη μου λέτε για τα προβλήματα φέρτε μου λύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Ο ίδιος ανέφερε ότι «υπάρχει μια λίστα από 23-24 περιπτώσεις, αλλά σε διαφορετικό βαθμό ετοιμότητας. Αρκετές είναι σχεδόν έτοιμες, δηλαδή, πρέπει να τρέξουμε».
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιδεικνύει τη βούλησή της να εφαρμόσει το δόγμα «νόμος και τάξη» προκειμένου να χτυπήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα. «Δεν έχουμε άλλο δρόμο από τη σύγκρουση με όποιον αντιδρά στις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές», δήλωσε (στο «Βήμα της Κυριακής») ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, συμπληρώνοντας με νόημα πως «ο χρόνος τρέχει εναντίον της Ελλάδας και αν δεν είμαστε αποφασιστικοί θα τρέξει και εναντίον της κυβέρνησης». Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να ανεχθούμε να βάζει κάποιος το συντεχνιακό συμφέρον πάνω από την εθνική ανάγκη».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: