Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Νέα απόπειρα να ξαναγραφεί η Ιστορία


Δρομολογεί τη συγκρότηση ομάδας ευρωβουλευτών, για να προσαρμόσουν την Ιστορία των πρώην σοσιαλιστικών κρατών στις σύγχρονες ανάγκες της ιμπεριαλιστικής επίθεσης σε βάρος των λαών

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στον αντικομμουνισμό της ΕΕ και την προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας
Ενα νέο επεισόδιο, στην προσπάθεια του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού να ξαναγράψει την Ιστορία και να την προσαρμόσει στις σύγχρονες ανάγκες του πολέμου που έχει εξαπολύσει σε βάρος των λαών, εκκολάπτεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Μετά την καθιέρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της 23ης Αυγούστου ως «μέρας μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων», με ομολογημένο στόχο να ταυτιστεί ο σοσιαλισμός με τον ναζισμό, το ίδιο όργανο αναλαμβάνει τώρα να συγκροτήσει μια «ομάδα» ευρωβουλευτών απ' όλες τις ευρωομάδες, με αντικείμενο - όπως διακηρύττουν - τη «συμφιλίωση των Ευρωπαϊκών Ιστοριών».
Η ιδρυτική συνεδρίαση της «ομάδας» θα γίνει στις 21 Απρίλη στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με σαφή στόχο να δρομολογήσει το αντιεπιστημονικό ξαναγράψιμο της Ιστορίας, σε βάρος των κρατών που για δεκαετίες οικοδομούσαν το σοσιαλισμό.
Τη σχετική πρωτοβουλία εμφανίζονται να αναλαμβάνουν 13 ευρωβουλευτές (χριστιανοδημοκράτες και φιλελεύθεροι), με επικεφαλής τον Γερμανό πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Χανς Γκετ Πέτερινγκ. Ως προς τους ειδικούς στόχους της συγκεκριμένης ομάδας, στην πρόσκληση προς όλους τους ευρωβουλευτές για τη συγκρότησή της στις 21 Απρίλη, τονίζεται χωρίς περιστροφές:
«Φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε μια κοινή προσέγγιση σχετικά με τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων, μεταξύ άλλων του κομμουνιστικού καθεστώτος της ΕΣΣΔ, για να διασφαλιστεί η συνέχεια της διαδικασίας της αξιολόγησης των ολοκληρωτικών εγκλημάτων και η ίση μεταχείριση και μη διάκριση των θυμάτων ολοκληρωτικών καθεστώτων».

Προκλητικά ιδεολογήματα

Το εγχείρημα της παραχάραξης της Ιστορίας και της συκοφάντησης του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, σερβίρεται με το ιδεολόγημα ότι «η επανένωση της Ευρώπης χρειάζεται τη συμφιλίωση των κυρίαρχων ιστορικών εξιστορήσεων από τα διάφορα μέρη της ηπείρου» και στο πλαίσιο αυτό «αντιμετωπίζουμε την πρόκληση να συμπεριλάβουμε την εμπειρία πρώην κομμουνιστικών κρατών στην κοινή εξιστόρηση της ευρωπαϊκής ιστορίας».
Εκείνο που ομολογούν οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος είναι ότι σήμερα, μετά δηλαδή από την καπιταλιστική παλινόρθωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, η ΕΕ επιδιώκει να κόψει και να ράψει την Ιστορία τους στα μέτρα των σύγχρονων αναγκών του κεφαλαίου και να μετατρέψει τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού και τον αντικομμουνισμό σε επίσημη ευρωπαϊκή «Ιστορία» και ιδεολογία.
Κεντρική ιδέα του εγχειρήματος είναι ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν πως το Σιδηρούν Παραπέτασμα δεν απέκλεισε μόνο τα δέσμια κράτη εκτός της κοινής ευρωπαϊκής οικίας μας, αλλά απέκλεισε και τα 50 χρόνια της αληθινής μας Ιστορίας από την Ευρωπαϊκή Ιστορία».
Το παραπάνω αντιδραστικό εφεύρημα χρησιμοποιείται από τους εκπροσώπους της πλουτοκρατίας για να νομιμοποιήσουν την παραχάραξη των πραγματικών ιστορικών γεγονότων. Να σβήσουν δηλαδή από το χάρτη τον ηρωισμό του σοβιετικού λαού, τη θεαματική βελτίωση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, μέχρι τη συμβολή της ΕΣΣΔ στη διεύρυνση κατακτήσεων των εργαζομένων και στον καπιταλιστικό κόσμο.
Παράλληλος στόχος τους είναι να αθωώσουν - στον αντίποδα - τα εγκλήματα που διαχρονικά οργάνωσε το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, όχι μόνο απέναντι στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, αλλά κύρια απέναντι στους λαούς των ίδιων των καπιταλιστικών κρατών.

Οι λαϊκές συνειδήσεις στο στόχαστρο

Πιστή στους διακηρυγμένους στόχους της ΕΕ, η «άτυπη» - όπως την αποκαλούν - ομάδα του ευρωκοινοβουλίου «Συμφιλίωση των ευρωπαϊκών ιστοριών», θα αναλάβει εργολαβικά να παρέχει «μια πλατφόρμα για τους ευρωβουλευτές», ώστε να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην επιχείρηση παραχάραξης της Ιστορίας, παρεμβαίνοντας δήθεν «από τα κάτω», ως εκπρόσωποι των λαών των κρατών τους, καθώς «η ΕΕ έχει περιορισμένες δυνάμεις για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων "εκ του υψηλού"».
Στο πλαίσιο αυτό, θα αναλάβει πρωτοβουλία για να εκδώσει «δηλώσεις και άρθρα απόψεων, κάνοντας περιοδικές συζητήσεις και χορηγώντας εκδηλώσεις. Αυτό θα δημιουργήσει ευκαιρίες για μια θετική και δημιουργική επικοινωνία σχετικά με τις πιο αμφισβητούμενες πλευρές της ευρωπαϊκής ιστορίας» και θα προωθήσει «την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων σε επίπεδο ΕΕ».
Εκείνο που ενδιαφέρει την ΕΕ, συνολικά το ιμπεριαλιστικό σύστημα, είναι να παρέμβει στη συνείδηση των εργαζομένων και της νεολαίας, προκειμένου να χτυπήσει τους ίδιους τους λαούς, την οργανωμένη ταξική πάλη και τη σοσιαλιστική προοπτική. Θέλουν να θολώσουν και να απαξιώσουν το όραμα και την προοπτική του σοσιαλισμού, σε μια περίοδο που ο καπιταλισμός, ιστορικά ξεπερασμένος και αντιδραστικός, δείχνει τα ανυπέρβλητα αδιέξοδά, γεννώντας γενικευμένες λαϊκές αντιδράσεις, με κλιμακούμενα ριζοσπαστικά στοιχεία.
Δε διστάζουν μάλιστα σ' αυτή τους τη χυδαία προσπάθεια να παραγράψουν ακόμα και τον απαράβατο όρο που ισχύει στην προσέγγιση κάθε ιστορικής αλήθειας. Οτι, δηλαδή, την Ιστορία τη γράφουν οι λαοί, με τον ιδρώτα και το αίμα τους και δεν επαφίεται σε κανέναν «ειδικό» ή στρατευμένο με το κεφάλαιο ευρωβουλευτή να την επικυρώσει, να την γράψει όπως θέλει και να τη βαφτίσει «επίσημη εκδοχή».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: