Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

«3ος παγκόσμιος πόλεμος»;;;


ή

 «Ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των υδρογονανθράκων και των κοιτασμάτων φυσικού αερίου».

(Διαρκής ενημέρωση)


   Ρίχνοντας μια ματιά στα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα θα καταλάβει κανείς πως οι μέρες που μετράει ο κόσμος μας, μέχρι την έναρξη του 3ο Παγκοσμίου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου είναι ελάχιστες ! 
 Μάλιστα έχουμε και μια ενδεικτική ημερομηνία από το στόμα του πλέον αρμοδίου, του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου ο οποίος ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα το πολύ μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου να έχει λάβει σαφή θέση και να έχει δόση εντολή για την έναρξη του πολέμου κατά του Ιράν μέχρι την ημερομηνία αυτή.

( Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ προσπαθούν να πετύχουν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δημόσια δήλωση ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ κατά του Ιράν, γράφει η εφημερίδα «Μααρίβ». 
 Η ηγεσία του Ισραήλ υπολογίζει ότι ο Αμερικανός ηγέτης θα κάνει παρόμοια δήλωση στο άνοιγμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου είτε σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο φόρουμ, αλλά πριν από αυτή την ημερομηνία. Αυτή τη στιγμή η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ και η αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ προσπαθούν να δράσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.)

 Με δεδομένο ότι μια τέτοια κίνηση λογικά θα πρέπει να εμπεριέχει και το στοιχείο του αιφνιδιασμού τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δραματικά ! Στο Ισραήλ μάλιστα έχουν φτάσει στο σημείο να υπολογίζουν την επόμενη ημέρα του χτυπήματος.

( Στους ισραηλινούς πολιτικούς κύκλους προσπαθούν να φανταστούν το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα εξελιχθούν τα γεγονότα σε περίπτωση, που το Ισραήλ πραγματοποιήσει παρ’ όλα αυτά επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. 
 Και, όπως επισημαίνει η ισραηλινή τηλεόραση, το σενάριο αυτό φαντάζει κάτι περισσότερο από τρομακτικό. Ήδη την επόμενη ημέρα μετά την επίθεση, εναντίον του Ισραήλ θα εκτοξευθούν χιλιάδες ιρανικοί πύραυλοι. Θύματα του απαντητικού χτυπήματος θα καταστούν εκατοντάδες άμαχοι πολίτες. Αυτό θα αποτελέσει την αρχή του πολέμου στην περιοχή, ο οποίος θα διαρκέσει όχι μία εβδομάδα.  
 Συνολικά κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης εναντίον του Ισραήλ μπορεί να εκτοξευθούν έως και 50 χιλιάδες πύραυλοι. Οι στρατιωτικοί άσκησαν αυστηρή κριτική στο τραγικό σενάριο, που παρουσίασαν οι πολιτικοί, δηλώνοντας ότι η συγκεκριμένη εκδοχή «δεν υπολογίζει πολλούς παράγοντες». Στους κύκλους των στρατιωτικών θεωρούν ότι το δεδομένο σενάριο προκαλεί μόνο «αχρείαστο πανικό».
)

 Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις από την άλλη με κινήσεις που θυμίζουν εποχή ψυχρού πολέμου ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι ακόμα πιο επιβλητικές υπενθυμίζουν στης ΗΠΑ την υπεροχή τους σε μερικούς τομείς που είναι ικανοί να επιφέρουν τρομακτικά χτυπήματα στον αντίπαλο. Για παράδειγμα το πυρηνικό υποβρύχιο 971 Akula που επί ένα μήνα περιπολούσε ανοιχτά του κόλπου του Μεξικό στις ακτές τις Καλιφόρνια χωρίς καν να το αντιληφθούν τα προηγμένα συστήματα του NATO τις θεωρητικά θωρακισμένης περιοχής. 
 Είναι η δεύτερη φορά σημειωτέων από το 2009 που ένα ρωσικό υποβρύχιο περιπολούσε τόσο κοντά στις αμερικανικές ακτές και όπως αναφέρουν τα ίδια τα αμερικανικά ΜΜΕ "Τη σοβαρότητα του μη εντοπισμού από την αμερικανική ανθυποβρυχιακή άμυνα του υποβρυχίου την καταλαβαίνουμε μόνο αν υπολογίσουμε ότι αρκούν 10 παρόμοια υποβρύχια, για να κονιορτοποιήσουν κυριολεκτικά την Δυτική και την Ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, και ότι θα έχει απομείνει από τις ΗΠΑ θα είναι πλέον ανίσχυρο για να αντιδράσει σε περίπτωση ενός 3ου Π.Π.".  
 Συνάμα αποκαλύφθηκε στον αμερικανικό Τύπο ότι τα ρωσικά θηριώδη "έχουν την δυνατότητα να φέρουν έως και 40 τόνους Πυρηνικά"  στρατηγικά βομβαρδιστικά Τu-95 με βλήματα cruise διείσδυσαν στον αμερικανικό εναέριο χώρο στην Αλάσκα και στην Καλιφόρνια (!) τον Ιούνιο και τον Ιούλιο! Η αεράμυνα των ΗΠΑ τέθηκε σε συναγερμό, καθώς ήταν η πρώτη φορά από την εποχή του "ψυχρού πολέμου" που έγινε τέτοια μαζική διείσδυση.    
 Αλλά και το σημαντικότερο πλήγμα στο Αμερικανικό γόητρο που ήταν, στην εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου, εμφανίστηκε στη Δυτική Ακτή ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό το οποίο παραβίασε τον εναέριο χώρο και ανάγκασε αμερικάνικά μαχητικά να το αναχαιτίσουν !

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο δορυφορικό κανάλι Russia Today, ο Michel Chossudovsky, καθηγητής οικονομικών, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Παγκοσμιοποίηση (Centre for Research on Globalization) και αρχισυντάκτης του καναδικού ειδησεογραφικού ιστολογίου Global Research, δήλωσε ότι η συνεχής συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο και οι οικονομικές κυρώσεις που συνεχώς επιβάλλονται στο Ιράν είναι προσχεδιασμένες, και έχουν ως στόχο την έναρξη ενός παγκόσμιου πολέμου, ο οποίος θα εξαπλωθεί από την Μεσόγειο μέχρι την Κίνα, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ανθρωπότητα.


Οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και Δύσης σήμερα δεν απέχουν πολύ από το επίπεδο κρίσης. Χάρη στην τεράστια συμβολή των δυτικών μέσων ενημέρωσης, το Ιράν έχει αποκρυσταλλωθεί στη σκέψη πολλών πολιτών της Δύσης ως η ρίζα παντός κακού.

Ο συγγραφέας του βιβλίου "Οδεύοντας προς τον προσχεδιασμένο Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο: οι κίνδυνοι ενός πυρηνικού πολέμου" είπε ακόμη στο Russia Today: "Το θέμα των πυρηνικών όπλων του Ιράν δεν είναι παρά ένας αντιπερισπασμός, αλλά ο αντιπερισπασμός αυτός θα μπορούσε κάλλιστα να μας οδηγήσει σε ένα σενάριο Γ' Παγκοσμίου Πολέμου". Ο καθηγητής επέστησε την προσοχή στον μεγάλο αριθμό αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων με πυρηνικά, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται κοντά στα σύνορα του Ιράν.





 Ο Michel Chossudovsky υπενθύμισε ότι πριν από μερικές εβδομάδες, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Leon Panetta, δήλωσε αρκετά κατηγορηματικά στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CBS ότι το Ιράν ούτε διαθέτει, ούτε αναπτύσσει πυρηνικά όπλα. Ο Panetta δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξακολουθούν να υπάρχουν τα απαραίτητα διπλωματικά μέσα "ώστε να κοπεί ο Γόρδιος δεσμός του Ιράν", όπως είπε. Λίγο μετά, είχαμε ανάλογη δήλωση από τον ομόλογό του Ισραηλινό, Ehud Barack, ο οποίος δήλωσε ότι, κατά τη γνώμη του, "οι πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν δεν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας του".

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις πολεμικές προετοιμασίες τις οποίες έχουν αρχίσει οι ΗΠΑ γύρω από το Ιράν, η δήλωση αυτή φαντάζει μάλλον σαν παραπλανητικός ελιγμός.

Και ερχόμαστε στην περασμένη εβδομάδα, όταν τα κράτη - μέλη της ΕΕ υιοθέτησαν μια άνευ προηγουμένου δέσμη κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Οι κυρώσεις αυτές, οι οποίες πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον ερχόμενο Ιούλιο, περιλαμβάνουν καθολικό εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, αλλά στοχεύουν και εναντίον της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, της οποίας τις δραστηριότητες "παγώνουν" εντός της ΕΕ.

"Θα πρέπει, επομένως, να αναρωτηθούμε", επισήμανε ο Καναδός καθηγητής, "ποιά είναι η δικαιολογία για αυτή την στάση της ΕΕ. Κατά τη γνώμη μου, αποτελεί μέρος του στησίματος ενός σκηνικού στρατιωτικής ατζέντας, η οποία προσχεδιάστηκε και εκτελείται σε στάδια".


 Map of US Military Bases Around Iran.  The US has a total of 43 Military Bases in the Region.

 "Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας συσσώρευσης ενόπλων δυνάμεων σε ετοιμότητα για μια στρατιωτική αντιπαράθεση", τόνισε ο Michel Chossudovsky.

"Πρόσφατα, είδαμε να διοχετεύονται τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού αμερικανικής προέλευσης στην περιοχή, ενώ συγχρόνως Αμερικανοί στρατιώτες αποστέλλονται στο Ισραήλ. Έχουμε αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων στο Κουβέιτ, ενώ ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και Βρετανίας έχουν πάρει θέση στον Περσικό Κόλπο".

Κατά τη γνώμη του Καναδού καθηγητή: "Αυτό που επιδιώκουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αυτή τη στιγμή είναι να δοθεί ένα κάποιο πράσινο φως, μια αφορμή που θα δικαιολογεί μια "ανθρωπιστική" επέμβαση, πράγμα που θα οδηγήσει στην έναρξη της πολεμικής σύρραξης".

Την περασμένη Δευτέρα, ειδικοί επιθεωρητές του ΟΗΕ ανέλαβαν τριήμερη αποστολή προκειμένου να εξετάσουν τις ατομικές δραστηριότητες του Ιράν στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Τεχεράνης, οι συνομιλίες με το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, οι πρώτες εδώ και πάνω από τρία χρόνια, θα αποδείξουν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι καθαρά ειρηνικό.


Κατά τη γνώμη του κ. Chossudovsky, "η επίσκεψη των επιθεωρητών του ΔΟΑΕ θα δώσει την ευκαιρία στο Ιράν να χρησιμοποιήσει ένα πολύτιμο διπλωματικό χαρτί". Αφού ο ΔΟΑΕ δεν ελέγχεται πολιτικά, η διαπίστωση και η επιβεβαίωσή του ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει ειρηνικούς σκοπούς είναι βέβαιο ότι θα υπονομεύσει τις επιθετικές προθέσεις της Δύσης.


 Οι ΗΠΑ, αντίθετα, χρειάζονται μια εξακρίβωση του ΔΟΑΕ που να αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο, προκειμένου να την χρησιμοποιήσουν ως έναυσμα ώστε να προχωρήσουν σε μια νέα, αμυντικής μορφής φάση στο κλιμακούμενο δράμα που θα παιχτεί στο Ιράν.

"Ο πόλεμος αυτός έχει ήδη αρχίσει", εκτιμά ο κ. Chossudovsky. "Βλέπουμε να διεξάγονται επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έχουμε μυστικές αποστολές ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο εσωτερικό του Ιράν και ο οικονομικός πόλεμος είναι ήδη σε εξέλιξη, μετά την έναρξη του εμπάργκο των ΗΠΑ τον Ιανουάριο".

"Επίσης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, για να αξιολογήσει κανείς τι ακριβώς συνιστά μια πυρηνική απειλή, θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι και αντικειμενικοί. Το Ισραήλ αποτελεί μια πυρηνική απειλή, οι ΗΠΑ το ίδιο, η Γαλλία είναι και αυτή μια απειλή".

"Αλλά υπάρχουν και άλλες χώρες, που σχεδόν ποτέ δεν αναφέρονται. Το Βέλγιο, για παράδειγμα, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Γερμανία θεωρούνται ως "μη πυρηνικές" χώρες, που ωστόσο φιλοξενούν αμερικανικής κατασκευής πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους, σε αμερικανικές βάσεις, και τα όπλα αυτά είναι διαθέσιμα για χρήση οποιαδήποτε στιγμή. Εν προκειμένω, για να χτυπήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Όταν, λοιπόν, μιλάμε για την "πυρηνική απειλή" του Ιράν, θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για έναν καθαρό αντιπερισπασμό των Δυτικών".


"Ας μην ξεχνάμε", υπογράμμισε ο κ. Chossudovsky, "ότι τα σχέδια για μια εισβολή στο Ιράν αποκαλύφθηκαν αμέσως μετά την εισβολή στο Ιράκ, με τις στρατιωτικές προετοιμασίες να έχουν αρχίσει ήδη από το 2005. Οπότε, τώρα όλα είναι σχεδόν στην εντέλεια και όλες οι πλευρές είναι έτοιμες και σε επιφυλακή για μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση".

"Το σενάριο του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου, έτσι όπως θα εξελιχθεί, δεν το χωράει ανθρώπινος νους", τόνισε ο καθηγητής. "Ο πόλεμος αυτός θα επεκταθεί από την Μεσόγειο έως τα κινεζικά σύνορα. Και δεν αποκλείεται να μπουν σε αυτόν τον πόλεμο η Ρωσία και η Κίνα. Είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι για την ανθρωπότητα".
Και μέσα σε όλα αυτά διαβάζουμε στον Ριζοσπάστη: « Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης του Αν. Σαμαρά με τον Σ. Πέρες - παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου, Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλου και Οικονομικών Γ. Στουρνάρα - συμφωνήθηκε η «αναβάθμιση» και «ενίσχυση» της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο και της «διακρατικής συμφωνίας» (κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, συνεκπαίδευση προσωπικού κ.ά.) που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την αντίστοιχη ισραηλινή.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως στη διάρκεια της συνάντησης ζητήθηκαν τόσο οι εξελίξεις στη Συρία όσο και η «ένταση των σχέσεων» μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ των δυο χωρών κυρίως στη θαλάσσια περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες - που δεν επιβεβαίωναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι - ο Ισραηλινός πρόεδρος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση τη μόνιμη παρουσία πλοίων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια απαίτηση που συνδέεται με τους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν. Είναι ενδεικτικό ότι ο Σ. Πέρες στο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον πρωθυπουργό έκανε λόγο για «αναταραχή που υπάρχει στη γεωστρατηγική της περιοχής».
Νωρίτερα ο Σ. Πέρες, δίνοντας το στίγμα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων του Ισραήλ, μιλώντας σε διευρυμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε: «Δεν έχουμε κοινούς εχθρούς, αλλά κοινούς κινδύνους. Υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος της τρομοκρατίας. Και θα έλεγα ότι η βάση σήμερα της τρομοκρατίας είναι το Ιράν. Και γι' αυτό βλέπουμε στην ηγεσία του Ιράν τον πυρήνα της τρομοκρατίας. (...) Θα πρέπει να υπάρξει και συνεργασία για την ασφάλεια στην περιοχή».
Στο ίδιο «πνεύμα» ο Κ. Παπούλιας «καταδίκασε την τρομοκρατία από όπου και αν προέρχεται» και υποστήριξε ότι «η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν υποχρέωση να αποτελέσουν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Όπως πρόσθεσε μέσω και «από την διεύρυνση της συνεργασίας μας με το Ισραήλ και στο πλαίσιο μιας ενισχυμένης Ένωσης για τη Μεσόγειο».
Είναι πλέον ξεκάθαρο, όσο βρισκόμαστε μέσα στην λυκοσυμμαχία της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, όσο παρέχουμε την χρήση της Κρήτης σαν αβύθιστο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, όσο οι καπιταλιστές μέσω των πολιτικών τους εκπροσώπων συνάπτουν στρατιωτικές συμφωνίες με τα γεράκια του πολέμου (Ισραήλ κ.λ.π), τόσο ποιο βαθειά μπλεγμένοι θα βρεθούμε στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στον επικείμενο τους πόλεμο.
Είναι πλέον επιτακτική και συνάμα άμεση η έξοδος της χώρας μας από τα κέντρα του ιμπεριαλισμού, ο ελληνικός λαός δεν έχει σχέση με τα συμφέροντα  τους, δεν πρέπει να γίνουμε κρέας για τις πολεμικές μηχανές τους.
Καμία εμπλοκή στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους
Αποδέσμευση τώρα από την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ
Καμιά στρατιωτική συμφωνία με το Ισραήλ

ΥΓ. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας αποφάσισε τον αποκλεισμό της Συρίας από τα όργανα και τις διαδικασίες του. Η απόφαση ελήφθη κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στην ιστορική πόλη της Σαουδικής Αραβίας Τζέντα, όπου βρίσκεται η έδρα του ΟΙΣ. Το Ιράν αντιτάχθηκε στον αποκλεισμό της Συρίας, δηλώνοντας έτσι εμμέσως ανοχή, αν όχι υποστήριξη, στον Άσαντ. Το  Ιράκ επίσης, δεν συμμετείχε καν στη συνδιάσκεψη.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Επικίνδυνη εμπλοκή




Κλιμακούμενη είναι η εμπλοκή της Ελλάδας στις προετοιμασίες του Ισραήλ και των «συμμαχικών» ιμπεριαλιστών δυνάμεων για ένα ενδεχόμενο πλήγμα κατά του Ιράν, όταν ήδη στη Συρία το φιτίλι είναι αναμμένο, αλλά και συνολικότερα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της περιοχής. Η νέα αεροπορική άσκηση Ελλάδας - Ισραήλ, που προετοιμάζεται να διεξαχθεί στη Λάρισα την επόμενη βδομάδα, είναι ένα ακόμα δείγμα αυτής της εμπλοκής και ταυτόχρονα ένα σήμα κινδύνου για τις αρνητικές εξελίξεις που συνεπάγεται για το λαό. Προκειμένου να συμμετάσχουν στην άσκηση, αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα 10 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη τύπου «F-16 Ι» καθώς και άλλα εναέρια μέσα για την υποστήριξη της αποστολής. Η παρούσα άσκηση παραπέμπει σε προετοιμασία της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν.




Για τις ανάγκες ενός τέτοιου σεναρίου προσφέρεται το Πεδίο Βολής Κρανέας, το οποίο προσομοιώνει την απόσταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Μάλιστα, εκτιμάται ότι στην άσκηση θα γίνει προσομοίωση με πλήγματα κατά υπόγειων εγκαταστάσεων σε μεγάλο βάθος. Στην πραγματικότητα, οι κοινές ασκήσεις Ελλάδας - Ισραήλ δεν έχουν σταματήσει ούτε στιγμή όλο το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο της στενής στρατιωτικής συνεργασίας. Στις αρχές Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε στη νοτιοανατολική Κρήτη κοινή ελληνοϊσραηλινή άσκηση έρευνας και διάσωσης μάχης σε εχθρική περιοχή (CSAR) με τη χρήση ελικοπτέρων. Προηγήθηκε τον περασμένο Ιούλη άσκηση πολεμικών πλοίων του Ισραήλ στο Πεδίο Βολών «Καράβια» στο Μυρτώο Πέλαγος.




Η ελληνική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει και στηρίζει το «δόγμα ασφάλειας» του Ισραήλ, που σημαίνει συμβολή στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε δύναμης αναγορεύεται από το ίδιο σε εχθρό του. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ανησυχητική μετά και τις κυβερνητικές διακηρύξεις ότι η Ελλάδα αποτελεί «ισχυρό προπύργιο» των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και ότι η «αξιοποίηση» αυτής της θέσης συνδέεται άμεσα με την αναζήτηση εξόδου από την καπιταλιστική κρίση. Με άλλα λόγια, η ντόπια αστική τάξη επιδεικνύει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και δηλώνει έτοιμη για συμμετοχή σε πόλεμο, προσδοκώντας στήριξη από τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της και εξασφάλιση μιας καλύτερης θέσης στη μοιρασιά της λείας με θύμα το λαό.




Ο ελληνικός λαός έχει ήδη πείρα από την εμπλοκή της χώρας σε προηγούμενους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς. Δεν έχει τίποτα να κερδίσει απ' τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, από τη βαθύτερη ενσωμάτωση της χώρας στους σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Συμφέρον του λαού είναι να καταδικάσει τις συμφωνίες που αναβαθμίζουν τη στρατιωτική πολεμική συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ. Να παλέψει για να μην εμπλακεί η χώρα στα σχέδια για επίθεση στη Συρία, στο Ιράν και αλλού. Να παλέψει για την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, να κλείσει και να φύγει η βάση της Σούδας, να γυρίσουν τα ελληνικά στρατεύματα που δρουν έξω από τα σύνορα, αγώνας άμεσα δεμένος με την πάλη για ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων στη χώρα μας.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Να δυναμώσει η ταξική πάλη και η αντιιμπεριαλιστική δράση μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή μας
1. Οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι εκρηκτικές και διαμορφώνουν μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, με τεράστιες συνέπειες στη ζωή των εργαζομένων. Μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, που δίνει τη σκυτάλη στη μοιρασιά της λείας, δυναμώνουν οι απειλές της Τουρκίας ενάντια στην Κύπρο, οξύνονται οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, ενισχύεται η επιθετικότητα του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, στο Λίβανο και την Αίγυπτο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, που αποσκοπεί και σε επίθεση στο Ιράν, με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι εξελίξεις αυτές σχετίζονται με γενικότερες αναδιατάξεις στην περιοχή που συνδέονται και με το ιμπεριαλιστικό σχέδιο για τη «Νέα Μέση Ανατολή», με τις αλλαγές που γίνονται στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή μετά την ανατροπή των αντιλαϊκών κυβερνήσεων στην Αίγυπτο και την Τυνησία, με την προσπάθεια αναδιοργάνωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, ώστε να αντιστοιχηθεί στις σημερινές ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυτή η πραγματικότητα διαστρεβλώνεται από τη θέση περί «Αραβικής Ανοιξης», που αναπαράγουν αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις.
2. Η παραπάνω κατάσταση εκτυλίσσεται σε συνθήκες βαθιάς, συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων που αναζητούν δρόμους υψηλής κερδοφορίας. Χαρακτηρίζεται από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης εντείνονται, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των ενεργειακών δρόμων, και μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένες πολεμικές αναμετρήσεις, ως συνέχεια των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που εξαπέλυσαν το προηγούμενο διάστημα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ και της Λιβύης. Ιδιαίτερα σ' αυτήν τη νευραλγική περιοχή μεγαλώνουν οι κίνδυνοι νέων πολεμικών συγκρούσεων, ανάλογα με την αναδιάταξη δυνάμεων στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Οι ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα, Ρωσία κ.ά., έχουν μπει στο χορό των οξυμένων ανταγωνισμών με συμφωνίες - συμμαχίες για τη μοιρασιά της λείας του τεράστιου πλούτου και των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής.

Η σύγκρουση μπορεί, στον ένα ή άλλο βαθμό, να «αγκαλιάσει» ολόκληρη την περιοχή (Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Περσικό Κόλπο, Βαλκάνια, Κασπία).
3. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις αναδεικνύουν την αναγκαιότητα αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών προς όφελος των εργαζομένων και μέσα από την αμοιβαία συνεργασία των λαών. Προϋπόθεση γι' αυτήν την προοπτική είναι να περάσει η εξουσία στα χέρια των λαών, για να ανοίξει ο δρόμος στην κοινωνικοποίηση του φυσικού πλούτου, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, που πρέπει να γίνουν λαϊκή περιουσία, και η οικονομία να αναπτύσσεται με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκό έλεγχο.
Σε διαφορετική περίπτωση, αυτός ο φυσικός πλούτος θα συνεχίσει να αποτελεί το «μήλον της Εριδος» ανάμεσα στα μονοπώλια και στα καπιταλιστικά κράτη, που διαγκωνίζονται για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, χωρίς να διστάζουν, για την εξασφάλιση των κερδών τους, να αιματοκυλούν τους λαούς, να καταστρέφουν το περιβάλλον, την ώρα που ο λαός θα πληρώνει πανάκριβα το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, την ενέργεια.
4. Η πράξη δείχνει ότι οι κυβερνήσεις που διαχειρίζονται το σύστημα και είναι ενταγμένες στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, εμπλέκονται στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ όχι μόνον δεν αποτελούν «ασπίδα» από τους κινδύνους των εντάσεων και του πολέμου, όπως ισχυρίζονται οι ευρω-ατλαντιστές, αλλά ως «προστάτες» της κερδοφορίας του κεφαλαίου είναι «φορείς» του ιμπεριαλιστικού πολέμου, των επεμβάσεων, της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Αυτό μαρτυρά και η πολύχρονη πείρα του ελληνικού λαού, από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που όχι μόνον δε βοήθησε στην εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά αποτέλεσε «εργαλείο», που βοήθησε στην αμφισβήτησή τους από την άρχουσα τάξη της Τουρκίας, με τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, και το καθεστώς «συνδιαχείρισης» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κ.ά.

Από την άλλη, στην περιοχή παρεμβαίνουν έντονα η Κίνα, και ιδιαίτερα η Ρωσία, αλλού σε ανταγωνιστική σχέση με τις ΗΠΑ (π.χ. Συρία) και αλλού σε συμπόρευση μαζί τους (π.χ. αξιοποίηση κοιτασμάτων Κύπρου). Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί η διακριτή, σε σχέση με τις ΗΠΑ, δραστηριότητα της Βρετανίας (π.χ. εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο Β. Ιράκ σε συνεργασία με τουρκικούς ομίλους) και η συμμετοχή της και στην ενεργειακή συμφωνία της Κύπρου.
5. Η Τουρκία, αξιοποιώντας την οικονομική και στρατιωτική της δύναμη, διεκδικεί στρατηγικό ρόλο στην περιοχή, ρόλο ισχυρής περιφερειακής δύναμης και προωθεί τα μονοπωλιακά συμφέροντα στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, στη Μαύρη Θάλασσα, στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, για να αποσπάσει μεγαλύτερο μερίδιο από τους φυσικούς πόρους και τις αγορές της ευρύτερης περιοχής, αξιοποιώντας και το θρησκευτικό αίσθημα. Παρουσιάζεται, δήθεν, ως «προστάτης των Παλαιστινίων», την ώρα που διατηρεί την τουρκική κατοχή στο 37% της Κύπρου και με προκλήσεις και απειλές στρέφεται κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.
Η Τουρκία αναπτύσσει αντιφατικές σχέσεις ανταγωνισμού και συνεργασίας τόσο με την Αίγυπτο (προσδιορισμός ΑΟΖ, ενεργειακή συνεργασία), όσο και με το Ιράν (Κουρδικό Ζήτημα, συμμετοχή Τουρκίας στην αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ). Αξιοποιεί το Παλαιστινιακό, για να αμφισβητήσει τις ΑΟΖ Ισραήλ - Κύπρου. Στην κατεύθυνση αμφισβήτησης της ΑΟΖ με το Ισραήλ κινείται και ο Λίβανος. Η Τουρκία επιχειρεί μια σύνθετη διαπραγμάτευση σε πολλά θέματα, για να διασφαλίσει τα κυριότερα, δίνοντας σ' αυτήν τη συγκυρία προτεραιότητα στο Κουρδικό και στην ΑΟΖ της Μεσογείου.

6. Από τη μεριά της, η αστική τάξη της Ελλάδας συνάπτει πολιτικο-στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ. Συμφωνίες, που αποτελούν τη βάση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και προετοιμάζουν το έδαφος για επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες κατά του Ιράν, στρέφονται κατά των λαών της περιοχής, κατά του παλαιστινιακού λαού.
Το ΚΚΕ έχει καταδικάσει τόσο την επιθετικότητα της Τουρκίας και τις ελληνοτουρκικές συμφωνίες που υπηρετούν τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, όσο και τις πολιτικο-στρατιωτικές συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με το Ισραήλ και προειδοποιεί το λαό πως η ένταξη στη μια ή στην άλλη συμμαχία, που κινείται στο έδαφος των μονοπωλιακών συμφερόντων, έχει μεγάλους κινδύνους, μπορεί να οδηγήσει όχι μόνον σε σκληρές ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις, αλλά ακόμη και σε «θερμά επεισόδια» και πιο γενικευμένες πολεμικές αναμετρήσεις, που θα φέρουν μεγάλες καταστροφές για να διευκολυνθεί η επέμβαση, η «επιδιαιτησία» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, μ' όποια ομπρέλα κι αν αυτή εμφανίζεται. Κι αυτό αφορά τόσο την προώθηση συμβιβαστικού «πακέτου» για το Αιγαίο που θα προβλέπει παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνεκμετάλλευση των πηγών του πλούτου, όσο και την προώθηση σχεδίου (τύπου Ανάν) που δε θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
7. Σ' αυτές τις συνθήκες, καταδικάζουμε τις απειλές που εκτοξεύει η τουρκική κυβέρνηση κατά της Κύπρου. Είμαστε σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε επιθετικής ενέργειας και στηρίζουμε τον αγώνα του κυπριακού λαού για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, σε μια ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική λύση, με μία και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.
Η Κύπρος, η Παλαιστίνη, ο Λίβανος, η Ελλάδα, κι όλες οι άλλες χώρες της περιοχής έχουν δικαίωμα να αξιοποιούν, να εκμεταλλεύονται τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ), σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και είναι υπόθεση των λαών, ο πλούτος να αξιοποιηθεί για τα δικά τους συμφέροντα.
Ταυτόχρονα, επισημαίνουμε πως η προσέγγιση που παρατηρείται με το Ισραήλ, όπως και οι διεργασίες για άξονα Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου περικλείουν κινδύνους για μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας και της Κύπρου στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
Το Ισραήλ και βέβαια οι ΗΠΑ δεν αποτελούν «στηρίγματα» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Αξιοποιούν τις ενεργειακές επενδύσεις σαν μοχλό, για να επιβληθεί το νέο «σχέδιο Ανάν», όπως φαίνεται κι από τη θέση «να μοιραστούν οι πηγές ενέργειας του νησιού ισόνομα στο πλαίσιο συνολικής λύσης του Κυπριακού».
8. Επιπλέον, προειδοποιούμε τους λαούς της περιοχής ότι η αστική τάξη της Τουρκίας, που τώρα έχει ντυθεί με την «προβιά» του «υπερασπιστή» των Παλαιστινίων, παίζει ιδιαίτερα επιθετικό ρόλο στην περιοχή, όπου, εκτός από την παράνομη κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου, συμμετέχει ενεργά στην αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, στον πόλεμο κατά της Λιβύης, μεθοδεύει ενέργειες κατά του Ιράν κ.ά.
Η αναζήτηση προστασίας κάτω από την «ομπρέλα» της τουρκικής αστικής τάξης όχι μόνο δεν εξασφαλίζει τα λαϊκά δικαιώματα, αλλά ισχυροποιεί μια δύναμη που είναι αντίπαλος στα λαϊκά συμφέροντα, συνδεδεμένη με την προώθηση των Αμερικανο - ΝΑΤΟικών συμφερόντων στην περιοχή κι αυτό αφορά και το Παλαιστινιακό πρόβλημα.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει το δίκιο και την πάλη του παλαιστινιακού λαού, παίρνει πολύμορφες πρωτοβουλίες, αναδεικνύοντας το αίτημα για απομάκρυνση των κατοχικών ισραηλινών δυνάμεων, για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους ως πλήρους μέλους του ΟΗΕ, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
9. Το ΚΚΕ σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και μπροστά στις εξελίξεις στην περιοχή μας, που μπορεί να πάρουν φωτιά το αμέσως επόμενο διάστημα, καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την ταξική πάλη και αντιιμπεριαλιστική δράση.
Ο λαός μας δεν πρέπει να έχει καμία εμπιστοσύνη στις αστικές δυνάμεις και στους εκπροσώπους τους, στις κυβερνήσεις τους, δεν πρέπει να αποδεχθεί να θυσιαστεί για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και να συντριβεί μέσα στους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων, των αστικών κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών αξόνων και αντιαξόνων. Ο λαός μας έχει ιστορική υποχρέωση να αγωνιστεί ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, ενάντια στον πόλεμο και να απαιτήσει τον απεγκλωβισμό από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με λαϊκή συμμαχία, για μια άλλη εργατική - λαϊκή εξουσία, να αποδεσμευτεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση των σχεδίων του ενός ή άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου, της κερδοφορίας της μιας ή άλλης μονοπωλιακής επιχείρησης, αλλά είναι αναπόσπαστη με την πάλη για ριζοσπαστικές αλλαγές, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.
10. Το ΚΚΕ καλεί τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα της περιοχής να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να καλέσουν τους λαούς να μην μπούνε στη διαδικασία «επιλογής» της μιας ή της άλλης ιμπεριαλιστικής δύναμης, να μη «στοιχηθούν» πίσω από την αστική τάξη. Αποφασιστικά, με πίστη στις δυνάμεις τους, να αναπτύξουν την ταξική πάλη, το συντονισμένο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα και να παλέψουν για κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
ΑΘΗΝΑ 21/9/2011
ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


------------------------------------------------------------------------------


ΚΟΙΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Ανακοίνωση για τη σύγκρουση στη Συρία
Από τις λαϊκές κινητοποιήσεις στην Τουρκία ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία
Ο ιμπεριαλισμός, που κρύβεται κάτω από τη σημαία της «συριακής αντιπολίτευσης», ξεκίνησε μια αιματηρή επίθεση ενάντια στο συριακό λαό. Μετά από μια σύντομη περίοδο σύγχυσης σχετικά με τα γεγονότα στη Συρία η θολούρα ξεκαθαρίζει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον για το ότι η αντάρτικη ομάδα, ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» (ΕΣΣ), που εμπλέκεται σε ένοπλη πάλη ενάντια στη συριακή κυβέρνηση στηρίζεται από τον ιμπεριαλισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, τον ομόλογό τους την ΕΕ καθώς και τους περιφερειακούς τους υποστηρικτές συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας. Δε στηρίζουν μόνο πολιτικά τον ΕΣΣ αλλά χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές του, εκπαιδεύουν την πολιτοφυλακή του και παρέχουν όπλα για τον «ιερό» αγώνα του.
Παρότι ο συριακός λαός έχει τους δικούς του λόγους για να εναντιώνεται στο καθεστώς Ασάντ, η εξελισσόμενη εκστρατεία ενάντια στη συριακή κυβέρνηση δεν εκφράζει τη θέληση και τα αιτήματα του συριακού λαού. Η τρέχουσα σύγκρουση στη Συρία δεν μπορεί να ερμηνευτεί απλά με το πρότυπο «ο λαός ενάντια στο δικτάτορα». Οι πρόσφατες αλλαγές καθεστώτων στον αραβικό κόσμο και κυρίως η περιβόητη ανατροπή της λιβυκής κυβέρνησης έδειξαν ότι οι ιμπεριαλιστές εκμεταλλεύονται αυτό το πρότυπο για τη στήριξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Μέση Ανατολή. Ο στόχος τους είναι να φτιάξουν το ίδιο σενάριο για τη Συρία.
Οι εξελίξεις στην περιοχή εκφράζουν την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την κατάκτηση νέων αγορών και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής. Η επίθεση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και των συμμάχων τους στη Συρία υπηρετεί αυτόν το σχεδιασμό και αποσκοπεί στην επιβολή κυβέρνησης που θα συμμορφώνεται πλήρως με τις ιμπεριαλιστικές επιταγές και θα υπηρετεί πιστά τα συμφέροντά τους. Αυτές οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δηλώνουν ανοιχτά ότι μέσα από την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία επιδιώκουν επίσης να απομονώσουν και να αποδυναμώσουν το Ιράν. Από αυτήν την άποψη, δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα τέθηκαν ξανά στο τραπέζι τα σχέδια για στρατιωτική επίθεση στο Ιράν.
Μιας και η επίθεση ενάντια στη Συρία είναι μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, στο ζήτημα συμμετέχουν αναπόφευκτα και άλλοι διεθνείς παράγοντες. Η Ρωσία, σίγουρη πλέον για την ικανότητα του συριακού καθεστώτος να αντιστέκεται στην συνεχιζόμενη επέμβαση, τάχθηκε με το μέρος της κυβέρνησης Ασάντ.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεργάζεται στενά στην περιοχή με τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία. Αυτοί οι πολεμοκάπηλοι δίνουν χρήματα, όπλα, ενώ εισάγουν ακόμα και διεθνείς τζιχαντιστές στη Συρία. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο λαός της Συρίας που έχει διαφορετική εθνική και θρησκευτική ταυτότητα ανησυχεί για το μέλλον του και για το μέλλον της Συρίας ως κοσμικής και πολυεθνικής χώρας.
Η Τουρκία, η οποία συνορεύει με τη Συρία, όχι μόνο φιλοξένησε συναντήσεις για τη δημιουργία μιας ενιαίας σουνιτικής αντιπολίτευσης ενάντια στο συριακό καθεστώς, αλλά επίσης έχει αναπτύξει σουνιτικές-ισλαμιστικές πολιτοφυλακές στις παραμεθόριες πόλεις.
Στα στρατόπεδα των προσφύγων που βρίσκονται μέσα στα σύνορα της Τουρκίας οι πολιτοφυλακές ζουν ανάμεσα στους πολιτικούς πρόσφυγες, πράγμα που αποτελεί ανοιχτή παραβίαση των διεθνών κανονισμών σχετικά με τα στρατόπεδα προσφύγων. Επιπλέον, η CIA και η MOSSAD μαζί με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες εκπαιδεύουν σε ξεχωριστά στρατόπεδα τις συριακές πολιτοφυλακές.
Τονίζουμε ότι η ένταση στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και σημειώνουμε ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Τουρκία είναι ενάντια σε οποιαδήποτε επέμβαση στη Συρία.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων γεγονότων στη Μέση Ανατολή είδαμε ότι οι ιμπεριαλιστές, οι επιχειρήσεις των MME τους και τα ακαδημαϊκά φερέφωνά τους βάζουν στις φιλοϊμπεριαλιστικές δυνάμεις την ταμπέλα των «επαναστατών». Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να δικαιολογήσουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή στα μάτια των λαών, επειδή τάχα τις απαιτούν αυτές οι δυνάμεις που αποκαλούνται «επαναστατικές».
Από αυτήν την άποψη, ως κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα καταδικάζουμε όλα τα είδη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, που διεξάγεται είτε με τη στήριξη μιας ομάδας στο εσωτερικό της Συρίας για να πολεμήσει ενάντια στο καθεστώς ή με την άμεση στρατιωτική επιχείρηση. Αναγνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε μέθοδος κι αν υιοθετήθηκε ή πρόκειται να υιοθετηθεί από τον ιμπεριαλισμό στη Συρία καταπατά το δικαίωμα του συριακού λαού στην αυτοδιάθεση.
Δηλώνουμε ότι σε όλη αυτήν την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα η λεγόμενη «επανάσταση» και η επέμβαση είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένες.
Καταδικάζουμε τους απολογητές της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που εγκωμιάζουν ως «επαναστατικές» τις φιλοϊμπεριαλιστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και των ισλαμιστών, που παλεύουν ενάντια στο συριακό λαό.
Τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα καλούν όλες τις αληθινές επαναστατικές και φιλειρηνικές δυνάμεις, τους λαούς στην περιοχή να ανεβάσουν το επίπεδο της πάλης τους ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία και τις απειλές ενάντια στο Ιράν.
  • Κόμμα Εργατών Βελγίου
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας
  • Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού
  • Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα
  • Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας
  • Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Επαναστατικό Κόμμα των Κομμουνιστών
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

--------------------------------------------------------------------------------

Ετοιμάζονται να επιτεθούν στη Συρία;


Ομάδα Αμερικανών ειδικών για την Ανατ. Μεσόγειο επισκέπτεται αυτές τις μέρες την Αθήνα, την Κύπρο και την Αίγυπτο



Επίσκεψη - αστραπή στην Αθήνα πραγματοποίησε ειδική ομάδα που έχει συστήσει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για την Ανατ. Μεσόγειο, με στόχο να συντονίσει την αμερικανική εμπλοκή στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική ομάδα, μετά την Αθήνα θα ολοκληρώσει την επίσκεψή της με ανάλογες επαφές στην Κύπρο και την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η στρατιωτική εμπλοκή δε θα εξελιχθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά θα στηριχθεί σε διμερείς συμφωνίες των ΗΠΑ με πρόθυμους συμμάχους, «ικανούς» να φέρουν σε πέρας το εγχείρημα. Αυτός φαίνεται πως είναι και ο λόγος της επίσκεψης των Αμερικανών στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το βάρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα αναλάβουν δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Τουρκία και το Κατάρ. Αμεση συμβολή στην επιχείρηση θα έχει και η Ελλάδα, με τις εγκαταστάσεις που διαθέτει και τις διευκολύνσεις που παρέχει συστηματικά στους ιμπεριαλιστές συμμάχους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεγάλο μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων που θα συμμετάσχουν στις πολεμικές αποστολές έχουν ήδη αναπτυχθεί σε σημεία όπως οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο και η αμερικανική βάση της Σούδας, από τα οποία μπορούν άμεσα να αναλάβουν δράση. Οι πληροφορίες αυτές «δένουν» με όσα δημοσίευσε την Τρίτη ο «Ριζοσπάστης» για αναβαθμισμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη βάση της Σούδας.
Συνδέονται, επίσης, με όσα είχε διαρρεύσει το αμερικανικό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πρόβλεψης (Stratfor), το οποίο έγραψε ότι στην αμερικανική βάση της Σούδας προσγειώθηκαν στις 13 Σεπτέμβρη τουλάχιστον «μια ντουζίνα» αμερικανικά αεροσκάφη, τύπου «MC-130H», «HC-130N», «HC-130P» και «AC-130U», που, όπως σημειώνουν ειδικοί, χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη επιχειρήσεων των ειδικών δυνάμεων.
Το Stratfor υπογράμμισε τότε την αξιοσημείωτη κινητοποίηση αμερικανικών και γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων, ώστε να μπορούν άμεσα να αναπτυχθούν σε περιοχές της Βόρειας Αφρικής (Λιβύη, Μάλι) και στη Μέση Ανατολή (Συρία).
Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη», στις 21 Ιούλη, ομάδα Αμερικανών «ειδικών» είχε επισκεφτεί την Αθήνα προκειμένου να οργανώσει μια γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς αμάχων από τη Συρία. Ο σχεδιασμός για την απομάκρυνση ξένων υπηκόων, που οργανώθηκε από τότε, έχει ως επίκεντρο την Κύπρο, η οποία έχει ήδη ετοιμαστεί για την υποδοχή περίπου 200.000 ανθρώπων που για διάφορους λόγους βρίσκονται στη Συρία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: