Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

"Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά.."




Για μία ακόμη φορά έρχεται μία είδηση απ' το εξωτερικό να διαψεύσει την χιλιοειπωμένη φράση του τίτλου της ανάρτησης. Ένα μήνα μετά το σάλο που ξέσπασε στην Ελλάδα λόγω της πρόθεσης (!) των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για απεργία εν μέσω πανελληνίων εξετάσεων, οι Πορτογάλοι εκπαιδευτικοί πήραν απόφαση για απεργία την πρώτη μέρα των τελικών εξετάσεων των μαθητών, με παρόμοια, με των Ελλήνων συναδέλφων τους, αιτήματα:
όχι στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για απολύσεις, σε αυξήσεις του ωραρίου των καθηγητών από τις 35 στις 40 ώρες, σε μείωση του μισθού και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Σημαντική διαφορά: οι Πορτογάλοι εκπαιδευτικοί, δεν έμειναν στη σκέψη για απεργία, την υλοποίησαν κιόλας, και μάλιστα με συμμετοχή της τάξης του 90% στην απεργία.
Προφανώς, βέβαια, οι απεργοί δεν περιφρούρησαν σωστά την απεργία τους, και παρ' όλο που δεν επιστρατεύτηκαν, η κυβέρνηση κινητοποίησε καθηγητές για να αντικαταστήσουν τους απεργούς στα σχολεία. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το 74% των εξεταστικών κέντρων λειτούργησαν κανονικά.

Δε γνωρίζουμε αν υπάρχει προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα, αν και θα έπρεπε μετά την τόσο μεγάλη συμμετοχή στην απεργία, παίρνοντας όμως και τα κατάλληλα μέτρα για την περιφρούρησή του. Ίδωμεν...