Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Υπερασπίσου το παιδί...

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα ομάδας επιστημόνων του τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Νοσοκομείου της Βασόρα και της Ιατρικής Σχολής της Βασόρα που δημοσιεύτηκε στο Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ και τις Νατοϊκές δυνάμεις, κατά την εισβολή στο Ιράκ, ευθύνονται για τα υψηλά ποσοστά αποβολών και τα υψηλά τοξικά επίπεδα μολύβδου και υδραργύρου στον ανθρώπινο οργανισμό που προκαλούν γενετικές ανωμαλίες, οι οποίες είναι από συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς, δυσλειτουργίες του εγκεφάλου, αλλά και παραμορφώσεις.

Μεταξύ του 2007 και του 2010 στη Φαλούτζα πάνω από τα μισά μωρά που εξετάστηκαν γεννήθηκαν με γενετικές ανωμαλίες. Πριν από την εισβολή των ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν περίπου 10%. Επίσης πάνω από το 45% των εγκύων γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα τελικά απέβαλαν, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 10% που ήταν πριν από τις επιθέσεις.

Στο Μαιευτήριο της Βασόρα το 2003 περισσότερα από 20 ανά 1.000 μωρά παρουσίασαν γενετικές ανωμαλίες, αριθμός 17 φορές υψηλότερος του αντίστοιχου την προηγούμενη δεκαετία. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, ο αριθμός των μωρών που παρουσιάζουν γενετικές ανωμαλίες αυξήθηκε κατά 60% (37 ανά 1000) τα τελευταία επτά χρόνια. Η αύξηση αυτή συνδέεται από την επιστημονική ομάδα με την αυξημένη έκθεση σε μέταλλα που απελευθερώνονται από τις βόμβες που χρησιμοποιούνται την τελευταία δεκαετία
. (tvxs)

***   
                                              
Την ίδια ώρα σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF για τα Παιδιά, ο υποσιτισμός, αλλά και εύκολα ιάσιμες ασθένειες όπως η πνευμονία και η διάρροια είναι υπεύθυνες για το 1/3 των θανάτων παιδιών έως πέντε ετών. Όμως ακόμη και εάν καταφέρουν να επιβιώσουν από τον εφιάλτη της πείνας και να μεγαλώσουν, θα ταλαιπωρούνται στο υπόλοιπο της ζωής τους από αδύναμη υγεία και μειωμένες νοητικές και σωματικές ικανότητες που περιορίζουν τη δυνατότητά τους να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση και να βρουν στο μέλλον δουλειά που να τους εξασφαλίζει αξιοπρεπές εισόδημα. Πάνω από μισό δισ. παιδιά αγωνίζονται να επιβιώσουν σε οικογένειες με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα.

Καθώς η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση διευρύνεται, η φτώχεια πέρα από τα παιδιά σε αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής πλήττει τις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, όπου αυξάνει ολοένα και περισσότερο η στρατιά ανέργων, αστέγων.

Από τον κλοιό της φτώχειας δεν θα μπορούσε να λείπει και η Ελλάδα. Σύμφωνα με έκθεση της ελληνικής επιτροπής της Γιούνισεφ τον περασμένο Απρίλη, πάνω από 439.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είχε επίσης γνωστοποιηθεί πως το 37,1% και το 18,4% των φτωχών παιδιών στην Ελλάδα διαβιούν σε νοικοκυριά που δηλώνουν αδυναμία θέρμανσης και ελλείψεις βασικών αγαθών. Οι αριθμοί αυτοί βέβαια αναμένεται να διογκωθούν κι άλλο καθώς παραμένει σε εξέλιξη η επέλαση του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
(Ριζοσπάστης)

Όταν ο καπιταλισμός δεν σκοτώνει (και) τα παιδιά με βόμβες πολέμου, τα σκοτώνει από πείνα και αρρώστιες. Το καθεστώς της φτώχειας και της εξαθλίωσης της Αφρικής και της Ασίας προσπαθούν να το επιβάλλουν τώρα και σε Ευρώπη - Αμερική, μετατρέποντας όλον τον πλανήτη σε "τρίτο κόσμο".
Κανονική γενοκτονία... Θα τους αφήσουμε;


Ο Μάνεσης ευχαριστεί τα «καλά παιδιά» της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ ΒΟΛΟΥ με 25% μείωση μισθών





"Οταν ο λύκος καλεί το πρόβατο για τραπέζι μάντεψε ποιό θα είναι το φαγητό". Πρόταση περικοπής μισθών κατά 25% έφερε κατά την επίσκεψή του στο Βόλο το κλιμάκιο της διεύθυνσης της «Χαλυβουργίας Ελλάδος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εργοστάσιο της εταιρείας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της εργοδοσίας και μελών της διοίκησης του σωματείου με στόχο την έναρξη διαβούλευσης για το νέο μισθολόγιο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στους συνδικαλιστές παρουσιάστηκαν από την εργοδοτική πλευρά οικονομικά στοιχεία για την εικόνα της εταιρίας και την προοπτική της. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και παρουσιάστηκαν στους εργαζόμενους οι προτάσεις της εταιρείας για συνέχιση λειτουργίας των εργοστασίων στο Βόλο υπό προϋποθέσεις.

Στην ουσία πρόκειται για σενάριο βγαλμένο από...
τα παλιά, όταν και πάλι ζητήθηκαν θυσίες από τους εργαζόμενους για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα των εργοστασίων και τότε υπήρξε αποδοχή.

Η χθεσινή πρόταση για τη …νέα σωτηρία, βασίζεται κυρίως σε μείωση αποδοχών των εργαζομένων κατά 25% για τις μονάδες του Βόλου και του Βελεστίνου. Στους συνδικαλιστές παρουσιάστηκαν κι άλλες εναλλακτικές, περισσότερο οδυνηρές και ζητήθηκε την επόμενη εβδομάδα να υπάρξουν οι απαντήσεις των εργαζομένων για το μέλλον της επιχείρησης, όπως τονίστηκε.

Συνδικαλιστές που δεν ανέμεναν τόσο σκληρές προτάσεις, όταν μάλιστα το προσωπικό της Χαλυβουργίας σε Βόλο και Βελεστίνο στήριξε -κόντρα στο προσωπικό του Ασπροπύργου- τις εταιρικές προτάσεις πέρυσι και δεν πραγματοποίησε απεργιακές κινητοποιήσεις, εκτιμούν πως αρχίζει μια δύσκολη περίοδος διαβούλευσης με τον πρόεδρο του ΔΣ της Χαλυβουργίας Ελλάδας ΑΕ κ. Νίκ. Μάνεση.

Οι προτάσεις της εργοδοσίας, θα τεθούν σε ψύχραιμη συζήτηση στη Διοίκηση του Σωματείου που αναμένεται να συγκληθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες ενώ θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση και των νομικών συμβούλων για τα περιθώρια ελιγμών. Όπως και πέρυσι, οι τελικές αποφάσεις του ΔΣ του Σωματείου, θα τεθούν προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

Τέλος, με μελανά χρώματα έγινε χθες περιγραφή για το μέλλον των εργαζομένων στον Ασπρόπυργο όπου έχουν ήδη απολυθεί 150 άτομα και απομένουν 200 περίπου εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε αναγκαστική κανονική άδεια η οποία λήγει σε μερικές ημέρες.

Από τις αναφορές της διοίκησης στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, που παραμένει κλειστό και στους εργαζόμενους που εξαντλούν και την κανονική άδεια, σχηματίστηκε εντύπωση στους συνδικαλιστές των μονάδων της Μαγνησίας πως το εργοστάσιο στην Αττική δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει.

e-thessalia via epitropesdiodiastop
πηγή: ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ via Οικοδόμος

Μου έρχονται στο μυαλό οι παγωμένες νύχτες έξω από την πύλη του Ασπροπύργου, γύρω από τα βαρέλια με τις αναμμένες φωτιές. Οι συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών, οι συναυλίες, η διανομή τροφίμων, τα κάλαντα των Χριστουγέννων και η πρωτοχρονιά στο κλειστό εργοστάσιο. Βλέπω μπροστά μου τα βουρκωμένα από τη συγκίνηση μάτια των απεργών, τις σφιγμένες γροθιές τους. Ακούω τις βραχνιασμένες από την ταλαιπώρια φωνές τους. «Ξεφυλλίζω» τις αναρτήσεις του μπλογκ. Ένας αγώνας ηρωικός, που όμοιός του δεν υπήρξε. Ένα μάθημα ανυπόταχτης θέλησης, ένα μάθημα αξιοπρέπειας και περηφάνιας σε όλους εμάς, σε όλη την εργατική τάξη που για μια ακόμα φορά στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων.


Έξω από τη μάντρα του εργοστασίου στο Βόλο, χαράματα. Ο δρόμος κλεισμένος από τις κλούβες της αστυνομίας. Έξω, στο δρόμο, οι απεργοί χαλυβουργοί καλούν για μια ακόμα φορά τους συναδέλφους τους σε κοινό αγώνα. Μέσα από τα σίδερα, οι συνάδελφοί τους, τα ταξικά αδέλφια τους, τους γυρίζουν την πλάτη. Ανάμεσα στους μέσα και στους έξω τα ΜΑΤ. Οι συνδικαλιστές τους, τους πείθουν πως το συμφέρον τους είναι να κοιτάξουν τη δουλίτσα τους. Έχουν οικογένεια και παιδιά. Δεν είναι καιρός για ηρωισμούς.


Το αφεντικό αγωνιά μήπως και οι κακοί του Ασπροπύργου πείσουν τα «καλά παιδιά» που του απέμειναν στο Βόλο. Ξέρει πως αν συμβεί αυτό δεν έχει πολλά περιθώρια. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ποτέ. Ανακουφισμένος τους χτυπά φιλικά στην πλάτη. Η δουλειά του θα γίνει με τις μικρότερες απώλειες. Γι’ αυτόν δεν υπάρχουν «καλοί» εργάτες, δεν υπάρχουν «καλά παιδιά». Υπάρχουν αριθμοί, δείκτες, κέρδος, που θα ανεβαίνουν όσο οι εργάτες θα σκύβουν το κεφάλι. (Οικοδόμος)

Ανάγκασαν την εργοδοσία σε υποχώρηση οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο "NOVOTEL"

Ο ξενοδόχος δεσμεύτηκε γραπτά να μην εφαρμόσει τις μειώσεις μισθών και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το σωματείο

Ενα πρώτο σημαντικό βήμα στον αγώνα ενάντια στην εργοδοτική επίθεση έκαναν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» που μετά από 24 μέρες απεργιακού αγώνα ανάγκασαν σε μια πρώτη υποχώρηση την εργοδοσία του ξενοδοχείου. Συγκεκριμένα, χτες η εργοδοσία δεσμεύτηκε και γραπτά να μην εφαρμόσει την κατάπτυστη κλαδική ΣΣΕ - που προβλέπει μείωση μισθών σε ποσοστό 15% - για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη, οπότε και θα επιστρέψει στους εργαζόμενους τα χρήματα που παρακράτησε από την εφαρμογή της αυτούς τους δυο μήνες.
Παράλληλα δεσμεύτηκε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων - πρώτη συνάντηση θα γίνει την Τρίτη 22/10 - για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Την εντολή για την παραπάνω συμφωνία έδωσαν στο επιχειρησιακό σωματείο οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο που πραγματοποίησαν γενική συνέλευση αργά το απόγευμα μετά από κάλεσμα του σωματείου.
Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων με τη λήξη της αυριανής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στην οποία και θα συμμετάσχουν. Ταυτόχρονα ψήφισαν και το σχέδιο - πρόταση με το οποίο διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με μισθούς που να καλύπτουν την απώλεια του 15% που προβλέπει η ισχύουσα κλαδική ΣΣΕ σε σχέση με την προηγούμενη. Στη συνέλευση συμμετείχαν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, επιχειρησιακά σωματεία από ξενοδοχεία της Αθήνας, καθώς και εκπρόσωποι από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής, καθώς και από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.
Η πρόεδρος του σωματείου Νίκη Χάλακα υπογράμμισε πως η εξέλιξη αυτή είναι μια πρώτη νίκη. «Το αποτέλεσμα είναι μια βάση για την υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ. Είναι βάση για να παλέψουμε με καλύτερους όρους για να μην περάσουν τα νέα μέτρα για 13ωρα στη δουλειά, για 6ήμερα, για μείωση των αποζημιώσεων κλπ.». Κατέληξε λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και όχι σε εφησυχασμό μπροστά στην έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Ο πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου της Αθήνας Ν. Παπαγεωργίου, μιλώντας στη συνέλευση, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που πρέπει να μεταλαμπαδευτεί σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε όλα τα ξενοδοχεία και αλλού, να εκτιμηθούν τα αρνητικά και τα θετικά συμπεράσματα. Κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι έτοιμοι και πάλι να βρεθούν στον αγώνα με τη μορφή πάλης που θα επιλέξουν, αν οι διαπραγματεύσεις δεν ικανοποιούν τα αιτήματά τους. Ο αγώνας που δίνει, τόνισε, ο κλάδος ενάντια στη σφαγή των μισθών για υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ, που να καλύπτουν τις απώλειες από την κατάπτυστη κλαδική ΣΣΕ, βάζει τουβλάκι το τουβλάκι το τείχος αντίστασης που πρέπει να υψωθεί ενάντια στη συνολικότερη επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης.
Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων εξέδωσε η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Αθήνας.

Αλληλεγγύη από όλη τη χώρα

Τη σημασία του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στο «Νοβοτέλ» μαρτυρά και το πλήθος των ψηφισμάτων συμπαράστασης που έφτασαν χτες από συνδικάτα της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα τους κλάδους των: ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ, ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΔΕΡΜΑΤΟΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΖΙΝΟ. Ακόμα τα: ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΩΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΙΕΡΙΑΣ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.
Στο πλευρό τους βρέθηκε και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, που επέδωσε στη συνέλευση σχετικό ψήφισμα.