Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Αποστολή τους να φορτώσουν την κρίση στο λαό...και η "παραίτηση" Ράπανου




Γρηγοριάδης Κώστας
«ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ» είπαν τον νέο υπουργό Οικονομικών, Β. Ράπανο, γερμανικά περιοδικά όπως το «Der Spiegel». «Αριστερή Συνιστώσα» της κυβέρνησης αποκαλείται η ΔΗΜΑΡ. Οι «Financial Times» πάλι χαρακτήρισαν το ΠΑΣΟΚ «μικρό κόμμα της αριστεράς».Γενικώς ...πήξαμε στην «αριστερά» και δεν το καταλάβαμε! Κι όλα αυτά χωρίς να εμπλακεί στο όλο πράγμα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά αφού ήταν γραμμένο στη μοίρα της χώρας να ηγηθεί ο Αντώνης Σαμαράς της πρώτης «αριστερής» κυβέρνησης μετά τη μεταπολίτευση, τι να γίνει... Απλά μην πάθει κανένα ...ψυχολογικό ο άνθρωπος.
Αυτό που θα τον σώσει θα είναι ότι σύντομα η κυβέρνηση θα αρχίσει να εφαρμόζει την πολιτική της (αν δεν έχει αρχίσει ήδη) κι αυτή θα είναι κανονικότατα αντιλαϊκή με όλη τη σημασία της λέξης. Εστω κι αν έτσι που έχουμε μπλέξει οι λέξεις αυτές έχουν χάσει κάθε σημασία.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ πως η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για να συζητήσει θέματα «αναθεώρησης» του μνημονίου. Ολα μπορούν να αναθεωρηθούν όταν η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και στην Ευρώπη και στον πλανήτη ολόκληρο.
Μόνο που μπορούν να αναθεωρηθούν και προς το χειρότερο. Και αυτό ακριβώς πρόκειται να γίνει όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο.
Οσο περισσότερο ζορίζονται τόσο περισσότερο έχουν ανάγκη να «ξεζουμίσουν» τους εργαζόμενους. Αλλωστε, ομολογούν και οι ίδιοι ότι αυτό που στην πραγματικότητα ψάχνουν δεν είναι ρυθμίσεις ανακούφισης, αλλά «πιο έξυπνα μέτρα» που να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Κι ένας «έξυπνος» τρόπος θα είναι - όπως πάντα - να προσπαθούν να στρέψουν τη μία ομάδα απέναντι στην άλλη. Να διχάσουν το λαό με τον χειρότερο τρόπο. «Δημόσιοι» εναντίον «ιδιωτικών», «φοροφυγάδες» εναντίον «συνεπών στις υποχρεώσεις τους». Τέτοια πράγματα.

Παπαγεωργίου Βασίλης






Ξέρουν, βλέπετε, πολύ καλά τι σημαίνει το αν ο κόσμος ενωθεί εναντίον τους.



Πηγή: Ριζοσπάστης


Τελικά ο κ Ράπανος παραιτήθηκε για λόγους υγείας, τώρα που θα βρεθεί άλλος τραπεζίτης;

Αλλά από πού παραιτήθηκε ο Ράπανος; Από υπουργός Οικονομικών, που δεν ορκίστηκε ποτέ; Δηλαδή, αν παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών και ο περιπτεράς της γειτονιάς μου, θα γίνει πρώτη είδηση στο Μεγκάλο Κανάλι; Θα το παίζουν όλα τα ΜΜΕ και θα προσάπτουν και τις επιστολές φιλοφρόνησης για να μας πείσουν πως όντως ο περιπτεράς παραιτήθηκε;

Όχι, δεν είναι θέμα πως σύσσωμη η κυβέρνηση δεν πηγαίνει στις Βρυξέλλες για να απαιτήσει, να συζητήσει, να διαπραγματευθεί τα περί μνημονίου.
Όχι, δεν είναι θέμα πως στις Βρυξέλλες αποστέλλεται (για διακοπές προφανώς) ο χωρίς αρμοδιότητες (τουλάχιστον όπως προκύπτει από το Ελληνικό Σύνταγμα, για το Γερμανικό θα σας γελάσω…) Κάρολος Παπούλιας.
Όχι, δεν είναι είδηση σοβαρή το ότι ουσιαστικά δεν έχουμε κυβέρνηση, αλλά ένα τουρλουμπούκι που άγεται και φέρεται, κρύβεται πίσω από ασθένειες και ιατρικές συμβουλές (κάτι σαν τον Άκη δηλαδή, που άρχισε να το παίζει τρελός κυκλοφορώντας γυμνός μέσα στον Κορυδαλλό)…

Η είδηση της ημέρας, για τα παντός καιρού και προβλημάτων κυβερνητικά ΜΜΕ, είναι η παραίτηση του Ράπανου!!!

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» Η τραμπούκικη επίθεση τροφοδότησε κλιμάκωση της αλληλεγγύης


Απάντηση στο οργανωμένο σχέδιο τρομοκράτησης έδωσαν οι εργάτες που πλημμύρισαν και χτες την πύλη

Πλημμύρισε και πάλι χτες αλληλεγγύη από εκατοντάδες εργαζόμενους η πύλη της «Χαλυβουργίας»
Μετά την πλατιά, απλόχερη, έμπρακτη αλληλεγγύη εργαζομένων αλλά και άλλων λαϊκών στρωμάτων που «πλημμύρισαν» και χτες από τα ξημερώματα την πύλη της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», οι απεργοί χαλυβουργοί είδαν τη χτεσινή περιφρούρηση της απεργίας τους να μετατρέπεται σε μια μαζική συγκέντρωση. Ηταν μια ξεκάθαρη μαζική απάντηση από εκατοντάδες εργαζόμενους, μια μόλις μέρα μετά από την οργανωμένη τραμπούκικη επίθεση της εργοδοσίας στους απεργούς χαλυβουργούς, με την οποία έγινε προσπάθεια, χωρίς επιτυχία όμως, να ανοίξει την πύλη και να σπάσει την απεργία. Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης ήταν να τραυματιστούν τρεις απεργοί και ο ένας από αυτούς, ο γραμματέας του σωματείου, Νάσος Παυλάκης, να νοσηλεύεται ακόμα στον «Ερυθρό Σταυρό».
Χτες το πρωί, τον απεργό επισκέφτηκε στο νοσοκομείο αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η αντιπροσωπεία συνομίλησε με τον ίδιο και την οικογένειά του, ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας του, εξέφρασε ακόμα μια φορά την ολόπλευρη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των χαλυβουργών.
Προσφέρουν στους απεργούς από το υστέρημά τους
Ο απεργοσπαστικός μηχανισμός του Μάνεση πάντως έπιασε και χτες από νωρίς το πρωί στασίδι στο διπλανό χώρο του εργοστασίου. Αντικρίζοντας όμως στην πύλη τους χαλυβουργούς με εκατοντάδες εργαζόμενους στο πλευρό τους δεν τόλμησε κανένας από αυτούς ούτε να πλησιάσει. Αναγκάστηκαν να περιοριστούν στις καθημερινές πλέον προσπάθειες να προκαλούν εντάσεις, κάτι που δεν κατάφεραν, αφού απεργοί και συγκεντρωμένοι τους απομόνωσαν. Στο πλευρό των απεργών χαλυβουργών βρέθηκαν και χτες, μεταξύ άλλων, τόσο αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ αλλά και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.


Ετσι, οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου με το αναντικατάστατο όπλο που λέγεται αλληλεγγύη στα χέρια τους και αποδείχτηκε περίτρανα η τεράστια δύναμή του εδώ και 8 μήνες συνεχίζουν τον σκληρό και περήφανο αγώνα που δίνουν. Για το δικαίωμα στην εργασία που έχουν οι 120 απολυμένοι αλλά και τα δικαιώματά τους που ο Μάνεσης θέλει να τσακίσει σπάζοντας την ηρωική απεργία τους.Είναι, λοιπόν, ανάγκη αυτή η αλληλεγγύη να θεριέψει τώρα παντού σε κάθε χώρο εργασίας, γειτονιά, σύλλογο κ.α. και με πρωτοβουλίες να στηριχθούν αυτή την κρίσιμη στιγμή οι περήφανοι χαλυβουργοί και ο αγώνας που δίνουν.
Σε χτεσινή της ανακοίνωση, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στους χαλυβουργούς επισημαίνει ότι θα καταθέσει στους απεργούς από τις πενιχρές συνδρομές των πολυβασανισμένων συνταξιούχων, που οι αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων τους τσάκισαν για να υπερασπίσουν την κερδοφορία των βιομηχάνων και του Μάνεση, το ποσό των 1.000 ευρώ και σημειώνει: «Ας το πάρει απόφαση η εργοδοσία, οι κυβερνώντες που ως τώρα την στήριξαν, ότι ο αγώνας των χαλυβουργών είναι φάρος για την εργατική τάξη που καταλαβαίνει τη σημασία του και δεν πρόκειται να σβήσει και πιο αποφασιστικά θα τον στηρίξει. Το ίδιο θα πράξουμε και εμείς ως απόμαχοι της δουλειάς, αλλά όχι του αγώνα».
Να υπενθυμίσουμε ότι στο πλαίσιο πρωτοβουλιών έμπρακτης στήριξης ήδη ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Περιστερίου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει εξορμήσεις στο Αλσος Περιστερίου κατά τη διάρκεια πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσα στον Ιούλη, όπου θα απευθυνθεί με κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης στον περιστεριώτικο λαό, με σκοπό να στηρίξει έμπρακτα τους απεργούς χαλυβουργούς.
Την προσπάθεια τρομοκράτησης των απεργών καταγγέλλουν μεταξύ άλλων το ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής κ.ά.

Πηγή: Ριζοσπάστης

«Ολοι μαζί» για τις ... επιχειρήσεις!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ


Εμφαση στη στήριξη της «επιχειρηματικότητας» και της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», που απαξιώθηκαν, όπως είπε, από το «παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης», έδωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, παραλαμβάνοντας από τον υπηρεσιακό υπουργό Γ. Στουρνάρα, έναν «παλιό φίλο» όπως τόνισε, του οποίου τη βοήθεια θα ζητήσει και στο μέλλον. Κι αυτό είναι χρήσιμο και απαραίτητο για τη νέα κυβέρνηση, αφού τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, βασικοί πυλώνες της, έχουν ως «ευαγγέλιο», όχι μόνο το μνημόνιο, αλλά και τα αντεργατικά «κιτάπια» του ΙΟΒΕ, του οποίου διευθυντής είναι ο Στουρνάρας. Ο απερχόμενος υπουργός είπε ότι το νέο υπουργείο μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο και στο σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής, ενώ χαρακτήρισε ρίσκο τη συνένωσή του με το Μεταφορών - Υποδομών.
Η τοποθέτηση του Κ. Χατζηδάκη χτες, επιβεβαίωσε απλώς τη στοχοπροσήλωση της νέας κυβέρνησης υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Εθεσε ως ζητούμενα την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Μίλησε για την ανάγκη αντιστροφής του κλίματος, προτάσσοντας δύο προτεραιότητες: στήριξη της ρευστότητας και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Στην πρώτη περιλαμβάνονται: απόδοση οφειλών του δημοσίου ύψους 6 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις. Εξασφάλιση ενεργητικότερης παρουσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κυρίως για την προώθηση των αυτοκινητόδρομων. Ο νέος υπουργός θα επιδιώξει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Πλ. Σακελλάρη. Παρέμβαση στον υφιστάμενο επενδυτικό νόμο. Αναπροσαρμογή των προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ. Προώθηση του ΕΣΠΑ, με το οποίο θα ασχοληθεί προσωπικά.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της «επιχειρηματικότητας» θα επιδιωχθεί επίσης: ακόμη λιγότερη «γραφειοκρατία» και ταχύτερες διαδικασίες, απελευθέρωση των αγορών από «ρυθμιστικά εμπόδια», «ευέλικτο» κράτος.
Προανήγγειλε επίσης παρεμβάσεις για τις τιμές και αναφέρθηκε στα «λαϊκά στρώματα», σε μια άδοξη προσπάθεια εξισορρόπησης του λόγου του. «Ολοι μαζί θα τα καταφέρουμε» εκτίμησε, ωστόσο το χρήμα θα πάει στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Πηγή: Ριζοσπάστης 

Εβγαλαν ακόμα 37,2 δισ. ευρώ στο εξωτερικό

«ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ» ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ

Απόλυτα νομότυπα φυγαδεύονται δεκάδες δισ. στο εξωτερικό για να διασφαλιστούν τα κέρδη μιας χούφτας παράσιτων της κοινωνίας

Τελικά λεφτά υπάρχουν, τα έχουν στη διάθεσή τους οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου και τα διοχετεύουν σε διάφορους προορισμούς του εξωτερικού, ανάλογα με τα στενά επιχειρηματικά τους σχέδια, σχέδια που σε κάθε περίπτωση κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση με τα συμφέροντα του λαού και της χώρας.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας το α' τετράμηνο του χρόνου, σύμφωνα με τα οποία το διάστημα Γενάρη - Απρίλη βγήκαν στο εξωτερικό κεφάλαια ύψους 37,2 δισ. ευρώ, κεφάλαια που τοποθετήθηκαν από «θεσμικούς επενδυτές» σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού!
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν τη μεγάλη αντίφαση που εκδηλώνεται σε περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης. Από τη μία το χρεοκοπημένο καπιταλιστικό κράτος (λόγω των φιλομονοπωλιακών πολιτικών που εφάρμοσε επί δεκαετίες) και τα εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα, τα οποία πληρώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, και από την άλλη η χρηματιστική ολιγαρχία, η οποία αναζητά ασφαλείς τοποθετήσεις, εξάγοντας δεκάδες δισ. ευρώ σε άλλες αγορές. Πρόκειται για στοιχεία που δείχνουν το παρασιτικό χαρακτήρα ενός συστήματος που καταστρέφει χιλιάδες παραγωγικές μονάδες, κλείνει τα νοσοκομεία, αφήνει καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα, λεηλατεί μισθούς και συντάξεις, αλλά την ίδια ακριβώς στιγμή μια χούφτα «θεσμικών επενδυτών» διαχειρίζεται δεκάδες δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το α' τετράμηνο μειώθηκε δραστικά στα 5,63 δισ. έναντι 9,44 και 12,24 δισ. την αντίστοιχη περίοδο των δύο προηγούμενων χρόνων.
Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην εξέλιξη των κάτωθι παραγόντων:
-- Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε στα 7,32 δισ. ευρώ (έναντι 9,87 και 10,49 δισ. την προηγούμενη διετία). Οι εξαγωγές εμπορευμάτων σημείωσαν αύξηση και διαμορφώθηκαν στα 4,30 δισ. ευρώ, ενώ νέα μείωση παρουσίασαν οι εισαγωγές οι οποίες ανήλθαν στα 7,37 δισ.
-- Το πλεόνασμα του ισοζυγίου εισοδημάτων σημείωσε αύξηση, στα 2,25 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα από ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν το τετράμηνο στα 0,72 δισ. (έναντι 0,80 δισ. το αντίστοιχο τετράμηνο του 2011).
-- Υποχώρηση εμφανίζει και το έλλειμμα του ισοζυγίου υπηρεσιών στα 1,84 δισ. (έναντι 2,36 δισ. πέρσι). Οι εισπράξεις από τόκους - μερίσματα - κέρδη ανήλθαν στα 1,01 δισ. και οι πληρωμές στα 2,77 δισ.
-- Ανοδικά κινήθηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων, στα 1,28 δισ. (έναντι 1,19 δισ. πέρσι) με τις εισπράξεις από μεταβιβάσεις από την ΕΕ να διαμορφώνονται στα 2,41 δισ. και τις πληρωμές προς την ΕΕ στα 1,12 δισ.
-- Μεγάλη αύξηση, στα 1,10 δισ., εμφανίζει το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαιακών μεταβιβάσεων, με τις εισπράξεις από κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ να ανέρχονται στα 1,13 δισ.
Τέλος, ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου από το ΔΝΤ και το EFSF (Ταμείο που έχει συστήσει η ΕΕ) το α' τετράμηνο ανήλθε στα 70,3 δισ. ευρώ.

Πηγή: Ριζοσπάστης