Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ο κυνισμός που σοκάρει !






Κι εγώ που νόμιζα ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν ήξερε ελληνικά !

Απολογούμαι και ζητάω ταπεινά συγνώμη !

Ξέρει και … παραξέρει μάλιστα !

Διαβάστε δηλώσεις του :

«Εδώ υπάρχει ένα, αν θέλετε, σημειολογικό ζήτημα. Δηλαδή, από τη μια μεριά κατανοώ ότι οι εταίροι μας δεν μπορούν εύκολα να δεχτούν το ότι εμείς «θα σκίσουμε το μνημόνιο». Οτι θα κάνουμε μια συμβολική κίνηση που θα θεωρηθεί εχθρική. Και είναι κάτι το οποίο εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω, έτσι κι αλλιώς. Από την άλλη μεριά, δεν θα κάνουμε μια δήλωση μετανοίας για την άποψή μας για το ισχύον πρόγραμμα υπό τη μορφή της αίτησης για επέκτασή του. Η Ευρώπη, χρόνια τώρα, δεκαετίες, αν έχει πετύχει κάτι είναι να παράγει φρασεολογίες που να ικανοποιούν όλες τις πλευρές.
Πολύ εύκολα μπορούμε να βρούμε μια τέτοια φράση που να καλύπτει και τη δική τους πλευρά και τη δική μας».
(«Βήμα» 1/2/14)

Σημείωση: Η υπογράμμιση δική μου.

Συμβολικό, λοιπόν, το σκίσιμο του μνημονίου και όχι πραγματικό.
Και επειδή η κυβέρνηση δεν είναι … εχθρός των δανειστών, αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθεί μια … φράση που να τους καλύπτει όλους».

Στο κάτω κάτω, όλοι μας ζούμε σε μια χώρα, που π.χ. οι παπάδες της βαφτίζουν το κρέας ψάρι …

Σε μια χώρα που είμαστε μαθημένοι να γίνεται το άσπρο μαύρο …

Που μια χούφτα δημοσιογραφίσκοι μας έχουν φλομώσει στο ψέμα …

Που η προβολή από τα «μεγάλα κανάλια» της βρωμιάς, της προστυχιάς, της αδικίας, θεωρούνται … σήριαλς !

Που … που … που !

Ο … Γιάνης θα … κόλλαγε ;;;

υ.γ.: Πραγματικά όμως, ο κυνισμός του, με σοκάρει !

  Μας λέει κατάμουτρα, λίγες μόλις ώρες μετά τις εκλογές, ότι «ναι, ρε ιθαγενείς, ναι ρε χαμένα κορμιά, σας δούλεψα, σας δούλεψε ο ΣΥΡΙΖΑ, σας δούλεψε ο Τσίπρας, για να πάρουμε τις εκλογές και να κάνουμε τα ίδια,
όντας οι … άλλοι» !!!

Οταν οι πόρτες κλείνουν, οι γλώσσες των κυβερνητικών παραγόντων φαίνεται να λύνονται.

   
 
Ο Γ. Βαρουφάκης παραβρέθηκε και μίλησε σε πολυπληθή ομάδα επενδυτών στο Σίτι του Λονδίνου, προχτές, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών. Ενώπιον άνω των 100 εκπροσώπων επενδυτικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων, επενδυτών, μεγάλων οίκων, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των Bank of America, Merrill Lynch και Deutche Bank, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να εξέφρασε την προτίμηση της κυβέρνησης στον ΟΟΣΑ αντί της τρόικας. Σημειώνουμε ότι την επόμενη βδομάδα αναμένεται στην Αθήνα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού. Σημειώνουμε, επίσης, για όσους αγνοούν ότι πρόκειται για τον ίδιο οργανισμό, τις προτάσεις του οποίου, την περιβόητη εργαλειοθήκη, κατακεραύνωνε ως καταστροφικές προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το περιεχόμενό τους ήταν εξόφθαλμα αντιλαϊκό. Οπως, άλλωστε, εξόφθαλμα αντιλαϊκές είναι όλες οι κατά καιρούς συστάσεις του συγκεκριμένου οργανισμού, απ' την εμπορευματοποίηση της Παιδείας έως το πλήρες σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων κ.λπ.
 
Ο Γ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε το ακροατήριό του ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους αλλά ανταλλαγή ομολόγων, ότι θα επιδιώξει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με πρωτογενή πλεονάσματα έως 1,5% (τα γνωστά ματωμένα πλεονάσματα που ο λαός τα πληρώνει βαριά), ότι ακόμα δε θα αναστρέψει την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ (της «κότας με τα χρυσά αυγά», που ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την παράδοσή της στους ιδιώτες), άφησε να εννοηθεί ότι δε θα εναντιωθεί στην ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, ενώ υπερασπίστηκε το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου. Τέλος, τους καθησύχασε ότι αυτό που επιδιώκεται είναι παράταση του υφιστάμενου προγράμματος έως την 1η Ιούλη, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία.

Κατόπιν αυτών, δεν είναι να απορεί κανείς που «οι παριστάμενοι εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι επειδή ο υπουργός τούς φάνηκε ευέλικτος», όπως κατέγραψε ο αστικός Τύπος...
 
Αναδημοσίευση από ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα

Κλιμακώνονται τα παζάρια με αφορμή την Ελλάδα.

Μαίνονται οι ανταγωνισμοί για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων, με αφορμή τα παζάρια της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, γεγονός που αποτυπώνεται στις παρεμβάσεις εντός και εκτός της Ευρωζώνης.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι από τις 11 Φλεβάρη δεν θα κάνει αποδεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες, επειδή δεν είναι σίγουρη ότι θα ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η EKT επισημαίνει ότι η απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου είναι απόλυτα σύμφωνη με τους «κανόνες του ευρωσυστήματος», καθώς «δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί σίγουρη η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος». Η προθεσμία που έθεσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπίπτει με τις πληροφορίες ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup στις 11 Φλεβάρη.

Με αυτή την απόφαση καταργείται η εξαίρεση που ίσχυε μέχρι τώρα για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία γίνονταν δεκτά από την ΕΚΤ, αν και είχαν την κατώτερη πιστοληπτική αξιολόγηση. Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας υποστηρίζουν ότι δεν θα επηρεαστεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών αφού θα συνεχίσουν να δανείζονται μέσω του ELA, αλλά θα επιβαρυνθούν με υψηλότερο κόστος.

Μετά τα μεσάνυχτα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ενημέρωσε για την απόφαση.


«Η ΕΚΤ, λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στη σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε στο «Mega» ότι η απόφαση αυτή είναι «ένα μέτρο πολιτικής πίεσης τη στιγμή που βρισκόμαστε σε μία ουσιαστική διαβούλευση που εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα». Παράλληλα υποστήριξε ότι «το τραπεζικό σύστημα είναι εξασφαλισμένο τόσο ως προς τη ρευστότητα όσο και ως προς τη χρηματοδότησή του».


Εφαρμογή των δεσμεύσεων

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που διέρρευσε μέσω του «Reuters», στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και να εγκαταλείψει κάθε άλλη προεκλογική δέσμευση.

«Το Eurogroup χρειάζεται από την Ελλάδα μία σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση που θα διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων - κλειδιά που απαιτούνται για να παραμείνει το πρόγραμμα στο σωστό δρόμο», αναφέρεται στο έγγραφο. Επίσης επισημαίνεται ότι «στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνημένης ατζέντας μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς, όπως η διαχείριση των εσόδων, η φορολογία, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η δημόσια διοίκηση, η υγειονομική περίθαλψη, οι συντάξεις, η κοινωνική πρόνοια, η εκπαίδευση και ο αγώνας για καταπολέμηση της διαφθοράς».

Πηγές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σημειώνουν ότι η γερμανική πλευρά επιλέγει τη «σκληρή τοποθέτηση» στην έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε στην «Handelsblatt» ότι «αν η Ελλάδα αλλάξει τις συμφωνίες μονομερώς, η άλλη πλευρά δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένη να τις τηρήσει», προσθέτοντας ότι έτσι «δεν θα πηγαίνει χρήμα στην Ελλάδα και το κράτος δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί».


Βρείτε λύση λέει η Ουάσιγκτον

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Λευκός Οίκος προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την επίτευξη συμφωνίας.

«Πιστεύουμε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, καθώς και με το ΔΝΤ. Τους έχουμε συμβουλεύσει να το πράξουν και είμαστε αισιόδοξοι ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται τώρα είναι (για να επιτευχθεί) κάποια συνεργασία για αμοιβαία κατανόηση. Υποστηρίζουμε μία ισχυρή Ευρώπη, με ένα ισχυρό ευρώ και την ακεραιότητα της Ευρωζώνης. Αυτό όσον αφορά την Ελλάδα», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την επίσκεψη του αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Το ΔΝΤ διέψευσε την έναρξη συζητήσεων για το ελληνικό κρατικό χρέος. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ταμείου, «υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο για τη διαχείριση του χρέους στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Δεν έχει υπάρξει συζήτηση με τις ελληνικές αρχές για αλλαγή σε αυτό το πλαίσιο».

Νωρίτερα, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ σχετικά με την πρότασή της για ανταλλαγή κρατικού χρέους με ομόλογα που θα περιέχουν ρήτρα ανάπτυξης.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Γ. Βαρουφάκης συναντήθηκε στο Παρίσι με τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος έχει διατελέσει και μέλος της τρόικας.

Ανακοίνωση-παρέμβαση των δημάρχων που στηρίζει το ΚΚΕ για το πρόγραμμα «Επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή προς απόρους 2015-2020»



Σε ανακοίνωση-παρέμβασή τους για το πρόγραμμα «Επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή προς απόρους 2015-2020», οι δήμαρχοι που στηρίζει το ΚΚΕ, Ικαρίας Στ. Σταμούλος, Καισαριανής Η. Σταμέλος, Πάτρας Κ. Πελετίδης, Πετρούπολης Β. Σίμος και Χαϊδαρίου Μ. Σελέκος, αναφέρουν:
«Αυτή την περίοδο ξεδιπλώνεται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας ένα ακόμη επιχειρησιακό πρόγραμμα με το όνομα "Επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή προς απόρους" διάρκειας 2015-2020 και χρηματοδότηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας, όπως αυτό έχει εξαγγελθεί από την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Το πρόγραμμα ύψους 330,6 εκατ. ευρώ απευθύνεται όπως εξαγγέλλεται σε 62 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αφού σαν πλαίσιο προσδιορισμού των ωφελουμένων νοικοκυριών ορίζεται το ευρύτερο πλαίσιο του λεγόμενου Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος. Όριο που επιβεβαιώνει ότι ένα ακόμη ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρχεται να συνδράμει στη συντήρηση της ανέχειας για το λαϊκό νοικοκυριό και δεν δίνει λύση και διέξοδο στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες. Είναι πρόκληση για το λαό και τις ανάγκες του, σε μια εποχή που η επιστήμη και η τεχνική είναι στο απόγειό τους, που ο πλανήτης μπορεί να θρέψει πολλαπλάσιο από τον πληθυσμό του και αναδείχνονται όλες οι δυνατότητες ο εργαζόμενος λαός να έχει δουλειά και δικαιώματα, το κεφαλαιοκρατικό σύστημα και οι θεσμοί του, σε εθνικό και ερωενωσιακό επίπεδο, να του δείχνουν στον 21ο αιώνα σαν διέξοδο, τη συντήρηση της ένδειας και τη διεύρυνση των συσσιτίων. 

Το πρόγραμμα, όπως δηλώνεται, έχει κατεύθυνση την παροχή υλικής βοήθειας σε τρόφιμα και παιδικά - σχολικά είδη - είδη καθαρισμού - προσωπικής υγιεινής και ρουχισμό και θα υλοποιηθεί με τη σύμπραξη των λεγόμενων τοπικών κοινωνικών εταίρων! Συμπεριλαμβάνονται δηλαδή στην υλοποίησή του και κάτω από την ίδια ομπρέλα Περιφέρειες, Δήμοι, ΝΠΔΔ και κοινωφελείς τους επιχειρήσεις, Εκκλησία, ιδιώτες και καταναλωτικές οργανώσεις, ΜΚΟ και άτυπα κοινωνικά δίκτυα! 

Συνεπικουρεί ως δράση ένα βαθιά επικίνδυνο και αντιδραστικό δρόμο που έχει ανοίξει ήδη με ένταση μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα μας από κυβέρνηση και ΕΕ. Με εργαλείο και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, στο όνομα της καταπολέμησης της φτώχειας και της ανέχειας που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα μας, σειρά από οξυμένες λαϊκές ανάγκες και μαζί τα πιο φτωχά και τσακισμένα λαϊκά νοικοκυριά παραδίνονται σε κάθε λογής ιδιωτικά δίκτυα και συμφέροντα, που με τη μορφή των ΜΚΟ και των λεγομένων κοινωνικών συνεταιρισμών, λυμαίνονται δημόσια και ευρωπαϊκά κονδύλια, καταγράφουν και διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα συμπολιτών μας, ποδηγετούν και χειραγωγούν συνειδήσεις και λαβωμένα νοικοκυριά. Την ίδια ώρα, που οι κρατικές και δημοτικές κοινωνικές δομές λιμοκτονούν από πόρους και από το αναγκαίο προσωπικό. 

Και αντί έστω και σήμερα τα όργανα της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης να απαιτήσουν από τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ένα νέο επιτέλους προσανατολισμό των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ώστε να στηριχτούν και να διευρυνθούν οι δημόσιες κοινωνικές δομές και ο χαρακτήρας τους, επιλέγουν να ανοίξουν ένα βαθιά αποκρουστικό και αποπροσανατολιστικό καυγά! Διαγκωνίζονται για το ποιος θα ηγηθεί (δήμαρχοι - περιφερειάρχες) στη μοιρασιά των κονδυλίων των προγραμμάτων και των ψιχίων της φτώχειας. Γίνονται συνένοχοι στη διοχέτευση εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματικά συμφέροντα, την ώρα που δημόσιες κοινωνικές δομές και ιδρύματα ασφυκτιούν κάτω από χρόνια υποχρηματοδότηση και σπρώχνονται στην ανταπόδοση και την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία. 

Κι όμως γνωρίζουν από πρώτο χέρι, κυβέρνηση και αιρετοί, ότι αυτά τα προγράμματα ούτε μπορούν ούτε επιδιώκουν να απαντήσουν στις ζοφερές και με διάρκεια ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, των ανέργων. Γνωρίζουμε και γνωρίζουν, κυβέρνηση και αιρετοί, ότι είναι πιθανό "ένα πιάτο φαΐ" να φτάσει κάποτε σε κάποια από τα χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν μέσα σε συνθήκες εξαθλίωσης με την υλοποίηση και τέτοιων προγραμμάτων. Όμως ξέρουμε από πρώτο χέρι και είμαστε ακόμη πιο βέβαιοι σήμερα ότι η μεγάλη μερίδα και αυτών των κονδυλίων δεν θα ακουμπήσει τις ανάγκες των τσακισμένων συμπολιτών μας. Θα περάσουν και πάλι στο μεγάλο τους μέρος στα χέρια ιδιωτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. 

Είναι καιρός πια να απαιτηθεί άλλη πορεία και κατεύθυνση αυτών των προγραμμάτων. Η νέα κυβέρνηση, που καλείται να τα υλοποιήσει σήμερα, να πάρει τις ευθύνες της. Να σταματήσει η κοροϊδία και η απάτη που στήνεται για άλλη μια φορά στο όνομα των φτωχών και των ανέργων!

Απαιτείται και έχουν υποχρέωση, κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται ώστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να περάσει στην αποκλειστική ευθύνη, αρμοδιότητα, έλεγχο και χειρισμό των κρατικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Να απομακρυνθούν τα κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα, οι ΜΚΟ κ.ά. και να στηριχτούν έμπρακτα οι δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες και τα κρατικά κοινωνικά ιδρύματα και οι οργανισμοί που έχουν σαν κύριο έργο τους τη στήριξη του παιδιού, της οικογένειας, των γερόντων, των ΑΜΕΑ. Έργο που σήμερα έχει αποδυναμωθεί και οδηγούνται σε συρρίκνωση ή και κλείσιμο.

Η στήριξη των δημόσιων - κρατικών κοινωνικών δομών σήμερα είναι πρώτιστη και κύρια ανάγκη. Είναι αυτές που έχουν τη γνώση, την εμπειρία, τη δυνατότητα της καταγραφής και ανάδειξης των λαϊκών προβλημάτων και αναγκών, που μπορούν να διασφαλίσουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους σήμερα ότι μπορεί να πάρει μικρές ανάσες το λαϊκό νοικοκυριό, να εγγυηθούν στοιχειωδώς ότι και τέτοιου είδους προγράμματα μπορούν να εξυπηρετήσουν με συνέχεια τις οξυμένες λαϊκές ανάγκες».

Η Ελλάδα δεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ και μάλιστα με ενεργό ρόλο

 Η Αθήνα με ενεργό ρόλο στο ΝΑΤΟ.

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟ: Η ζωή θα επαληθεύσει τις προβλέψεις του ΚΚΕ

Δ. Κουτσούμπας: «Τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο» δεν έφυγαν με την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, κατά τη χτεσινή του ομιλία στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

«Ομολογείται πλέον από την κυβέρνηση ότι την επόμενη ημέρα θα υπάρχει πρόγραμμα. Κι όταν ακούμε πρόγραμμα πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι εννοούν συμφωνία με τους εταίρους», υπογράμμισε στην ΚΟ του ΚΚΕ ο Δ. Κουτσούμπας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χτεσινή ομιλία του Δ. Κουτσούμπα ήταν ανοιχτή στους δημοσιογράφους για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά του ΚΚΕ.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε στην ομιλία του ότι ο πραγματικός αντίπαλος του λαού, «τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο», δεν έφυγε με την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «είναι εδώ πιο έτοιμος και εξοπλισμένος να αξιοποιήσει την κυβερνητική εναλλαγή, για νέα προνόμια, για μια καπιταλιστική ανάκαμψη».

Επιτέθηκε στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σημειώνοντας ότι δεν συνιστά πολιτική αλλαγή υπέρ του λαού, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραδεχθεί την ύπαρξη προγράμματος σε συμφωνία με τους δανειστές, για το οποίο ανέφερε ότι περιέχει «αντιλαϊκούς όρους». «Η ζωή γρήγορα θα επαληθεύσει και πάλι τις προβλέψεις του ΚΚΕ» υπογράμμισε ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος.

«Ομολογείται πλέον από την κυβέρνηση ότι την επόμενη ημέρα θα υπάρχει πρόγραμμα. Κι όταν ακούμε πρόγραμμα πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι εννοούν συμφωνία με τους εταίρους», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας «το αν θα ονομαστεί μνημόνιο ή κάπως αλλιώς... Το αν θα ελέγχεται από υπαλλήλους της τρόικας ή απευθείας από τα ''αφεντικά'' τους, δηλαδή την Κομισιόν, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ αλλά και τους μηχανισμούς εποπτείας που ήδη έχει συγκροτήσει η ΕΕ για όλες τις χώρες-μέλη... είναι δευτερεύον ζήτημα, δεν αλλάζει την ουσία και τη ζοφερή για τον λαό πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά. Επικαλούμενος δε σχετική αποστροφή του υπουργού Οικονομίας, είπε ότι εκείνο που εγγυάται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι «μεγάλα κέρδη για το κεφάλαιο - ''λιτό βίο'' για τον λαό».

Ο κ. Κουτσούμπας προανήγγειλε ότι η ΚΟ του ΚΚΕ θα καταθέσει προτάσεις νόμου και τροπολογίες για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών και την απαλλαγή τους από τα χαράτσια όπως τον ΕΝΦΙΑ, για την ανακούφιση-προστασία των ανέργων, για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και την κατάργηση αντεργατικών μέτρων, την πραγματική επαναφορά του κατώτατου μισθού το λιγότερο στα 751 ευρώ για όλους, την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης καθώς και για την επιστροφή των «κλεμμένων» από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Επίσης ζητάει αύξηση του αφορολογήτου στις 40.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με την ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου και άλλες προτάσεις νόμου.

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος ορίστηκαν οι Θανάσης Παφίλης και Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ για αντιπρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο Γιώργος Λαμπρούλης. Σύμφωνα με τον καταμερισμό που αποφασίστηκε, ο Αχιλλέας Κανταρτζής θα είναι ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ενώ μέλη της Γραμματείας θα είναι οι Θανάσης Παφίλης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Σπύρος Χαλβατζής, Γιώργος Λαμπρούλης και Γιώργος Μαρίνος.

Το μεγάλο παζάρι



Με τον «βομβαρδισμό» που δέχεται καθημερινά ο Έλληνας εργαζόμενος για τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπου καθοριστικός είναι ο ρόλος των αστικών ΜΜΕ, επιχειρείται να διαμορφωθεί πλατιά η αντίληψη ότι «επιτέλους σηκώνουμε ανάστημα», «τώρα γίνεται πραγματική διαπραγμάτευση», «κάτι αλλάζει». Το όλο «περιτύλιγμα» περιλαμβάνει το «στιλ τού ντυσίματος», τη «γλώσσα τού σώματος», τον «ποπ-σταρ υπουργό Οικονομικών», τα ...«λέω κάτι» αλλά μετά επεξηγώ ότι «δεν το εννοούσα ακριβώς έτσι», και τόσα άλλα καλά δουλεμένα επικοινωνιακά τρικ, που είναι αλήθεια ότι πιάνουν σε εργαζόμενους και ανθρώπους από λαϊκά στρώματα, που έχουν προσδοκίες ότι κάτι θα αλλάξει προς όφελος του λαού. Αξίζει, όμως, η σκέψη των εργατών και κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου του μόχθου, να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις. Η μία, τι είναι αυτό που διαπραγματεύεται η σημερινή κυβέρνηση, και η άλλη, ποιοι και γιατί τη στηρίζουν σε αυτή τη διαπραγμάτευση.

***

Έτσι, αν τραβήξουμε την «κουρτίνα» της υπαρκτής «αλλαγής στιλ», αυτά που θα δούμε έχουν σχέση με την ουσία του πράγματος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναγνωρίζει το δημόσιο χρέος, που δεν προκάλεσε ο λαϊκός κόσμος αλλά τα θαλασσοδάνεια στην πλουτοκρατία, οι «μεγάλες ιδέες των Ολυμπιακών Αγώνων», τα εξοπλιστικά προγράμματα στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ. Αυτό που τη διαφοροποιεί από τις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, είναι ο τρόπος ρύθμισής του (με ανταλλαγή ομολόγων) ώστε να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή του, που και πάλι θα πέσει στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Καθημερινά η κυβέρνηση διαβεβαιώνει μέσω του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και των υπουργών Γ. Δραγασάκη, Γ. Βαρουφάκη, ότι «θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους και δανειστές», ωστόσο λέει ότι θα εφαρμόσει ένα νέο πρόγραμμα, μια νέα συμφωνία (new deal), ένα «σχέδιο ελληνικό» -αποφεύγει να μιλήσει για μνημόνιο, για ευνόητους λόγους, αλλά τέτοιο θα είναι όπως και να βαφτιστεί- που θα είναι σε συμφωνία με τους «εταίρους της», και θα έχει την επιτήρησή τους. Μετά τους «λεονταρισμούς» και την «παγωμένη ατμόσφαιρα» στη συνάντηση, την Παρασκευή, του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, με τον επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής της ΕΕ (Eurogroup), Γ. Ντάισελμπλουμ, ότι η «τρόικα τέλειωσε», ήρθαν οι διορθωτικές κινήσεις τού Σαββατοκύριακου, και οι διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση συζητά μόνο απευθείας με τους θεσμούς και μάλιστα, όπως το προσδιόρισε ο υπουργός Οικονομικών, με την «τρόικα των θεσμών», δηλαδή την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δηλαδή, «δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης». Μα η προπαγανδιστική μηχανή... επιμένει: «Δεν είναι λίγο πράγμα να μη συνομιλούμε με τους υπαλληλίσκους αλλά με τα αφεντικά».

***

Η φαρέτρα της προπαγάνδας έχει όμως και ένα βαρύτερο «όπλο»: «Όλα γίνονται για να ανακουφιστεί ο λαός, που υπέφερε στην κρίση, και άρα ο λαός πρέπει να υποστηρίξει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση». Αυτό όμως που αποδεικνύει ποια είναι η στόχευση και αυτής της διαχειριστικής κυβέρνησης, είναι τα ίδια της τα λόγια, ότι πασχίζει «για την επανεκκίνηση της οικονομίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας», δηλαδή της επανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών. Πατώντας στο γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια τσακίστηκαν εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και διαμορφώθηκαν χαμηλές απαιτήσεις, το μόνο που υπόσχεται είναι αυτό που επαναλαμβάνουν καθημερινά στελέχη της περί «αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης», δηλαδή ψίχουλα για τους πιο εξαθλιωμένους. Και ακόμα και αυτά, σταδιακά και όταν το «επιτρέψει η οικονομία». Άρα, η όποια διαπραγμάτευση γίνεται ή θα γίνει, είναι διαπραγμάτευση με τη σημαία της αστικής τάξης για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, και όχι για την ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων την περίοδο της κρίσης, ούτε για νέες κατακτήσεις και δικαιώματα. Το σκληρό παζάρι που γίνεται, είναι υπαρκτό αλλά δεν γίνεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

***

Η διαπραγμάτευση έχει σχέση με ευρύτερες διεργασίες, που γίνονται στην ΕΕ και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο σχετικά με την ανάγκη να ξεπεραστεί η κρίση, όπου βεβαίως η κάθε αστική τάξη προσπαθεί να έχει τη μικρότερη ζημιά σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Μιλάμε δηλαδή για έναν πραγματικό πόλεμο ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους (που βέβαια ενώνονται στον ταξικό πόλεμο ενάντια στην εργατική τάξη), όπου εκεί διαμορφώνονται και στρατόπεδα. Αυτό απαντάει και στη δεύτερη κατεύθυνση που πρέπει να κινηθεί η σκέψη των εργαζομένων όταν ακούνε περί «μαραθωνίου της κυβέρνησης προς ανεύρεση διεθνών συμμαχιών», με αφορμή και τα ταξίδια των κυβερνώντων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το στρατόπεδο που στηρίζει την κυβέρνηση, είναι αυτές οι δυνάμεις που προωθούν, για τον ίδιο σκοπό της καπιταλιστικής κερδοφορίας (ό,τι δηλαδή φέρνει τις κρίσεις), ένα διαφορετικό μείγμα διαχείρισης με πιο πολύ κρατικό χρήμα στις επιχειρήσεις. Σε αυτό το στρατόπεδο συντάσσονται σημαντικές μερίδες αστικών τάξεων σε διάφορες χώρες.

Είναι χαρακτηριστική η σφήνα που επιχειρεί να βάλει η αμερικανική κυβέρνηση του Μπ. Ομπάμα στα της ΕΕ, που έσπευσε να στηρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για αλλαγή μείγματος διαχείρισης. Επίσης, και οι Γαλλία και Ιταλία, που έχουν τεράστιο δημόσιο χρέος και οι αστικές τους τάξεις είναι οι «ριγμένες» σε σχέση με αυτή της Γερμανίας την περίοδο της κρίσης, προβάλλουν τη λεγόμενη «ποσοτική χαλάρωση», τη λιγότερο αυστηρή «δημοσιονομική πειθαρχία». Όταν ο Ομπάμα μιλάει για «λιγότερη λιτότητα για να υπάρξει ανάπτυξη», όταν ο Ολάντ ή ο Ρέντσι συντάσσονται με την ελληνική κυβέρνηση για να «δοθεί ανάσα στην οικονομία», αναφέρονται σε ανάσες στο κεφάλαιο και όχι για ουσιαστική βελτίωση του λαού, για εργασία και ζωή με δικαιώματα, για ικανοποίηση των σύγχρονων με βάση την εποχή λαϊκών αναγκών. Πάνω σε αυτή τη βάση, της ικανοποίησης των αναγκών τού κεφαλαίου, υπάρχει και η δυνατότητα συμβιβασμών ανάμεσα σε αστικές τάξεις. Έτσι διαμορφώνεται το «στρατόπεδο» της «διεθνούς στήριξης», για την οποία κοκορεύεται η κυβέρνηση. Άλλες, όμως, είναι οι ανάγκες των λαών.

Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από τη στήλη «Αποκαλυπτικά», του Ριζοσπάστη της Τετάρτης 4 Γενάρη 2015.