Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

ΚΚΕ: Κάτω οι φόροι


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τίτλο «Κάτω οι φόροι» εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ  η παρακάτω ανακοίνωση, με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο της τρικομματικής κυβέρνησης: 
    «Ο λαός δεν μπορεί, δεν αντέχει και δεν πρέπει να πληρώσει κι άλλα για λογαριασμό της σωτηρίας των μονοπωλιακών ομίλων, για τη δημοσιονομική εξυγίανση του αστικού κράτους και τη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση.
    Το ΚΚΕ θα υπερασπιστεί το δικαίωμα του λαού με τη μαζική οργανωμένη αντεπίθεση για τη σωτηρία του από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, το δικαίωμα του στην ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων λαϊκών αναγκών. Κανένας μόνος του. Όχι στις παρακρατήσεις μισθών, συντάξεων και τις κατασχέσεις των ήδη υπερχρεωμένων στο κράτος και τις τράπεζες λαϊκών νοικοκυριών.
    Η τρικομματική συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με το φορολογικό νομοσχέδιο κλιμακώνει τη νέα αντιλαϊκή επίθεση στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, τα λαϊκά νοικοκυριά γενικότερα. Στο ήδη ψηφισμένο από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2013 αντιλαϊκό πακέτο των 11 δισ. ευρώ (μειώσεων σε μισθούς, συντάξεις και περικοπών σε υγεία, πρόνοια και παιδεία), έρχονται να προστεθούν άλλα 3 περίπου δισ. ευρώ ως επιπλέον φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
    Η συγκυβέρνηση προκαλεί τον ελληνικό λαό όταν μιλάει για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Τα φορολογικά συστήματα είναι άδικα γιατί αποτελούν εργαλεία αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου.
    Κύρια πηγή των φορολογικών εσόδων είναι οι αντιλαϊκοί έμμεσοι φόροι, οι οποίοι και αποτελούν το 55% του συνόλου των φορολογικών εσόδων, ενώ η όποια άμεση συμμετοχή των νομικών προσώπων (επιχειρήσεων) στα φορολογικά έσοδα περιορίζεται για το 2013 στο 3,4% του συνόλου των φορολογικών εσόδων, από 12,5% που ήταν το 2001.
    Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προχωρεί σε νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρηματικών ομίλων, από 45% στο 36%, ευνοώντας κατά κύριο λόγο τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, ενώ διατηρεί τη φοροασυλία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.