Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Κατασχέσεις μισθών για χρέη στην εφορία



Τι προβλέπει η εντολή του υπουργείου Οικονομικών στις ΔΟΥ


Το μαστίγιο με κατασχέσεις ενοικίων, ακινήτων, μισθών και συντάξεων κραδαίνει, από αύριο Δευτέρα, 2 Ιουλίου, το υπουργείο Οικονομικών για όσους έχουν...ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία άνω των 3.000 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται και ποινική δίωξη για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 5.000 ευρώ. Η οδηγία για το «σαφάρι» είσπραξης αναμένεται, σύμφωνα με τη Real News, να αποσταλεί με τη μορφή εγκυκλίου σε όλες τις εφορίες της χώρας από το υπουργείο Οικονομικών.

Η εγκύκλιος έρχεται μετά τη λήξη, την προηγούμενη Παρασκευή, της προθεσμίας για υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η εντολή που έχει δοθεί λοιπόν προβλέπει την κατάσχεση του 25% του μισθού, της σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου βοηθήματος, με στόχο την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, εφόσον το υπόλοιπο αυτών, αφαιρούμενων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι 1.000 ευρώ, σε μηνιαία βάση.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, εξετάζεται ήδη νέα, μόνιμη ρύθμιση με 60 δόσεις, που θα κινείται στο ίδιο πλαίσιο με αυτή που έληξε, ώστε να είναι χρηστική και αποτελεσματική.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι 60 μηνιαίες δόσεις δεν θα έχουν πλαφόν στο ύψος των χρεών. Ειδικότερα, θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλές προς το Δημόσιο ανεξαρτήτως ποσού και η μηνιαία δόση δεν θα έχει πλαφόν, αλλά θα καθορίζεται ανάλογα με τις δυνατότητες του οφειλέτη.

Σημειώνεται ότι για όσους ενταχθούν στην επικείμενη ρύθμιση θα «παγώνουν» τα οποιαδήποτε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

newsbeast.gr

Παρελθόν το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία!!!



«Έκρηξη» στις ελαστικές μορφές απασχόλησης 
Ανεργία και ελαστικές μορφές απασχόλησης έφερε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. 
Μέσα σε έναν χρόνο (2010/2011) ο μέσος αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε κατά 6,8% (298.000) ενώ περισσότερες από 58.000 συμβάσεις εργασίας μετατράπηκαν από πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής. Η δραματική επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας είχε άμεσο αντίκτυπο στον τομέα της απασχόλησης και δυσμενείς συνέπειες στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με έρευνα της ICAP Group, η επιδείνωση στην αγορά εργασίας είναι ραγδαία λόγω της συνεχιζόμενης και παρατεταμένης ύφεσης με συνέπεια ο χάρτης της αγοράς εργασίας να αλλάζει, με έντονα αρνητικές επιπτώσεις για την απασχόληση. 
  Το 2011 οι εξελίξεις στην Ελλάδα επιδεινώθηκαν πέρα από κάθε προσδοκία αφού οι μεταβολές των μακροοικονομικών μεγεθών ήταν κατά πολύ δυσμενέστερες, διαψεύδοντας όλες τις προβλέψεις που είχαν γίνει από εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς, οι οποίες απέτυχαν να εκτιμήσουν το εύρος της πτώσης στην τελική εγχώρια ζήτηση. Η ύφεση επεκτάθηκε το 2011 και το ΑΕΠ κατέγραψε πτώση 6,9% σε ετήσια βάση, ενώ συμπληρώνεται μια πενταετία συνεχούς συρρίκνωσής του. Στοιχεία της Ερευνας Εργατικού Δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που δημοσιεύονται στα Νέα, δείχνουν ότι ο μέσος αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε το 2011 σε σχέση με το 2010, με ραγδαία επιδείνωση το τελευταίο τρίμηνο του 2011 κατά το οποίο ο αριθμός των απασχολουμένων έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 4 εκατομμύρια στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας. 
  Η κάμψη της απασχόλησης συνεχίζεται και το 2012, αφού ο αριθμός των απασχολουμένων κατά το α' τρίμηνο του έτους μειώθηκε σε 3.837.900 γεγονός που σημαίνει ότι σε έναν χρόνο υπήρξε απώλεια 356.500 θέσεων εργασίας. Το 2009 οι μισθωτοί πλήρους απασχόλησης μειώνονταν και ο αριθμός των μερικώς απασχολούμενων εργαζομένων παρουσίαζε αύξηση. Ωστόσο, όπως αναφέρεται και στην έρευνα της ICAP, το β' τρίμηνο του 2011 περιορίσθηκαν και οι θέσεις μερικής απασχόλησης, γεγονός που οφείλεται στην όξυνση της κρίσης. 
  Παρ' όλα αυτά, το ποσοστό της μερικής απασχόλησης αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και από 6,8% που ήταν το α' τρίμηνο του 2010 διαμορφώθηκε στο 7,2% το α' τρίμηνο του 2011. Ταυτόχρονα υιοθετούνται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, με συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας και μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το 2011 οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης διαμορφώθηκαν σε 300.230, οι δε συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης σε 84.519 εμφανίζοντας υποχώρηση (σε απόλυτα μεγέθη) συγκριτικά με το 2010. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ το 2011 διευρύνθηκε το ποσοστό των μερικώς απασχολουμένων. Επιπλέον οι νέες συμβάσεις στο διάστημα αυτό αφορούν σε ποσοστό 9% συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας έναντι ποσοστού 6,9% το 2010 και 4,3% το 2009. Τα μεγέθη αυτά δείχνουν ότι η κρίση έφερε στην αγορά εργασίας "ευέλικτες μορφές απασχόλησης".

Πηγή: http://proinimatia.blogspot.co

Απανωτά “χτυπήματα” για εκατομμύρια πολίτες από τα χαράτσια που έρχονται


Τριπλάσιο φόρο θα πληρώσουν οι τρίτεκνες οικογένειες
- Μέσω εφορίας το ειδικό τέλος ακινήτων;
- 7 στους 10 αφορούν τα φορολογικά “χαστούκια”
- Τι περιμένει τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Βαρύ θα είναι το φορτίο που θα σηκώσουν το επόμενο...

διάστημα εκατομμύρια πολίτες. Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εχει μπει την τελική ευθεία ενώ σειρά έχει πάρει η αποστολή εκκαθαριστικών που έχουν να κάνουν με την ακίνητη περιουσία των πολιτών.

Οπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής τα στοιχεία που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων φέρνουν χαμογελα στο υπουργείο οικονομικών καθώς προσβλέπουν σε αύξηση των εσόδων, φέρνουν όμως και πονοκέφαλο στους φορολογούμενους καθώς βλέπουν οτι οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν σε σύγκριση με πέρυσι σε πολλές περιπτώσεις έχουν τετραπλασιαστεί.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τρίτεκνες οικογένειες που διαπιστώνουν ότι πρέπει να πληρώσουν τριπλάσιο φόρο σε σύγκριση με πέρυσι μόνο από τη μείωση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ από 23.500 που ίσχυε για το 2011.


Τα φορολογικά «χτυπήματα» όμως αφορούν περίπου 7 στους 10 φορολογούμενους πολίτες, πολλοί από τους οποίους, όπως ανέφεραν σε πρόσφατη συνέντευξή τους οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (εφορίες), αντιμετωπίζουν προβλήματα για την εξόφληση των φόρων όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν έχουν τα χρήματα λόγω της αυξημένης ανεργίας, των μειώσεων των μισθών, των συντάξεων και της διατήρησης τιμών των προϊόντων στα ύψη.


Όσοι λάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας τις επόμενες εβδομάδες και με δεδομένο ότι τελευταία προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων είναι η 16η Ιουλίου για τις ηλεκτρονικές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο πρόσθετος φόρος που θα προκύψει σε αυτούς που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό μπορεί να πληρωθεί σε τρεις δόσεις.


Το επόμενο χαράτσι που έρχεται είναι το ΕΕΤΗΔΕ για τα ακίνητα που πέρυσι πληρώθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Για φέτος ακόμη δεν έχει αποφασιστεί από το υπουργείο Οικονομικών αν θα περιληφθεί εκ νέου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή τελικά θα το στείλουν οι εφορίες. Αυτό διότι η ΔΕΗ λόγω του χαρατσιού διαπίστωσε ότι 500.000 πελάτες της όχι μόνο δεν πλήρωσαν το χαράτσι αλλά και την κατανάλωση ρεύματος. Στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να στείλουν το ΕΕΤΗΔΕ στους πολίτες μέσω των εφοριών και να παρακάμψουν τη ΔΕΗ.


Σε ό,τι αφορά την εξόφληση του ΕΕΤΗΔΕ ο νόμος προβλέπει για εφέτος πέντε δόσεις με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Λόγω όμως του ότι έχει καθυστερήσει η αποστολή, δεν αποκλείεται να αλλάξει και ο αριθμός των δόσεων.


Πάντως αυτή τη στιγμή έχουν σταλεί στις εφορίες τα ονόματα των ιδιοκτητών ακινήτων που δεν εξόφλησαν το ΕΕΤΗΔΕ μαζί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται οι ΔΟΥ να ξεκινήσουν να αποστέλλουν μαζικά σημειώματα με την απειλή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων σε όσους δεν ανταποκριθούν άμεσα στην πληρωμή του αναγραφόμενου ποσού.


Το ΤΑΧIS συνεχίζει να στέλνει στους ιδιοκτήτες ακινήτων το ΕΤΑΚ 2009, ενώ σε λίγες ημέρες θα σταλεί ο ΦΑΠ του 2010 και του 2011. Δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του 2012 να σταλεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2012. 


Πηγή: fonaklas,blogspot.gr 

ΚΩΦΕΥΟΥΝ ΤΑ Μ.Μ.Ε. ΠΕΡΑΣΕ Ο ΝΟΜΟΣ. ΑΠΟ 1-1-2013 ΚΑΘΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΤΣΙΠ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.



Πέρασε από το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ και ισχύει από 1-1-2013 ο νόμος OBAMA CARE, ο νέος υγειονομικός νόμος του Ομπάμα, που... απαιτεί από όποιον θέλει να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα πρέπει από 1-1-2013 μέχρι 31-112-2014 να έχει ενταχθεί στο νέο σύστημα, που είναι αυτό που απαιτεί εμφύτευση μικροτσίπ. O νόμος του Ομπάμα, δεν απαιτεί απλά να βάλει κάποιος το μικροτσίπ, όποιος δεν το βάλει θα είναι παράνομος και θα του επιβάλεται σε πρώτη φάση πρόστιμο και βέβαια θα πεθαίνει στο δρόμο σαν το σκυλί. Χωρίς βέβαια τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης δεν μπορείς να εργάζεσαι, ουσιαστικά στην...
Αμερική δεν υπάρχεις. Επίσης επιβάλει και την ευθανασία σε ασθενείς που έχουν δύσκολο "χειρισμό" ή που είναι μεγάλοι σε ηλικία και "καταλαμβάνουν ένα κρεββάτι αδίκως". Εκείνο που επίσης προβλέπει είναι η υιoθέτηση της "υγιεινής διατροφής". Τι είναι αυτό; Οι κρεατόμαζες και τα εγγεκτιμένα άλευρα του CODEX ALIMENTARIUS; Από ότι βλέπετε, επειδή ο αριθμός δημόσιας ασφάλισης στην Αμερική (social security number), είναι ουσιαστικά και ο αριθμός ταυτότητος του καθενός, μέσω της υγείας θα έρθει και το τσιπ που θα γίνει και πορτοφόλι και θα λύσει δήθεν και το θέμα της φοροδιαφυής. Έτσι θα το περάσουν στην Ευρώπη και βέβαια θα το περάσουν για πλάκα στους ανίδεους του λεγόμενου τρίτου κόσμου. Χωρίς το τσιπ θα είσαι παράνομος και δεν θα μπορείς να αγοράσεις ή να πουλήσεις τίποτε. Ιδού λοιπόν η ρόδος, ιδού και το πήδημα "μεγαλοχριστιανοί" μου που λέγατε ότι το χάραγμα στο χέρι είναι οι κακές πράξεις και το χάραγμα στο μέτωπο είναι οι κακές σκέψεις. Φίλοι και φίλες σας το λέω ακόμη μία φορά. Στον αόρατο πνευματικό πόλεμο με το κακό, δεν υπάρχουν άμαχοι. Λυπάμαι που μέσα στα τόσα που έχετε στο νου σας σας φορτώνω και αυτό, αλλά αυτό ίσως είναι και εκείνο που μπορεί να ξεφορτώσει το μυαλό μας από τις στημένες έννοιες του ψεύτικου και μάταιου αυτού κόσμου.

Αντισυνταγματική η μείωση μισθών στο Δημόσιο



  Αντισυνταγματικές και αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αλλά και αντίθετη στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, κρίνει το Ειρηνοδικείο της Αθήνας τις μειώσεις των αποδοχών και των επιδομάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα. Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε κρίνει του μνημονιακούς νόμους συνταγματικούς επισημαίνοντας ότι οι περιορισμοί στις αποδοχές, τα επιδόματα και τα δώρα των εργαζομένων είναι συμβατοί με τις επιταγές του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.
  Η επίμαχη απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό «Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου» (τεύχος 10/2012) και είναι του Ειρηνοδικείου Αθηνών (599/2012) με ειρηνοδίκη τη Σταυρούλα Κουτρουβίδα. Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει οι εργαζόμενοι στην Ανώνυμη Εταιρεία ΣΤΑΣΥ» (πρώην ΑΜΕΛ Α.Ε.) η οποία είναι θυγατρική της «Αττικόν Μετρό Α.Ε.» και ανήκει στον Δημόσιο τομέα.
  Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για απόφαση Ειρηνοδικείου και δεν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε ότι αφορά τα Μνημόνιο και τις μειώσεις αποδοχών, εντούτοις είναι η πρώτη αντίθετη απόφαση πολιτικού δικαστηρίου που έρχεται σε σύγκρουση με τα όσα αποφάσισαν οι ανώτατοι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  Στην απόφαση τονίζεται ότι τόσο ο νόμος 3833/2010 που αφορά τα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, όσο και ο νόμος 3845/2012 για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο (ΔΝΤ), είναι αντίθετοι στα άρθρα 4, 22, 23, 25, 28 και 106 του Συντάγματος, στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 151/1978 και 14/1981.

  Υπογραμμίζεται στη δικαστική αυτή απόφαση ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε βάρος των εργαζομένων πραγματοποιούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συλλογική αυτονομία με αποτέλεσμα να καταλύουν τα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος, ενώ δεν συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως είναι η μείωση των τιμών και των φόρων. Αντίθετα, μάλιστα, προσθέτει η απόφαση, επιβλήθηκαν φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα. Ακόμη, σημειώνεται στην δικαστική απόφαση, ότι παραβιάζεται και το άρθρο 4 του Συντάγματος (περί ισότητας), καθώς έγινε μείωση ίδιου ύψους στις αποδοχές τόσο των υψηλόμισθών όσο και των χαμηλόμισθων.