Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Η εξαγγελία για τη 13η σύνταξη περνά τώρα και από «εισοδηματικά κριτήρια»



 Δηλώσεις του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Από το «κόσκινο» των «εισοδηματικών κριτηρίων» περνά τώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την προεκλογική της εξαγγελία για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης σε συνταξιούχους που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη μέχρι 700 ευρώ. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικό σταθμό το Σαββατοκύριακο ο Γιώργος Ρωμανιάς, γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ). Από τις νέες δηλώσεις Ρωμανιά αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο ο τελικός αριθμός των συνταξιούχων που θα πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν τελικά τη 13η σύνταξη να είναι κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με τον αρχικό.

Βασική θέση της κυβέρνησης, όπως υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», είναι 1.262.000 συνταξιούχοι, με συντάξεις έως 700 ευρώ να πάρουν φέτος τα Χριστούγεννα τη 13η σύνταξη, το κόστος της οποίας εκτιμάται σε 540-550 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως επισήμανε, «γίνεται προσπάθεια» να μη συνυπολογιστεί στην καταβολή της 13ης σύνταξης το ΕΚΑΣ. Σε ερώτηση που του έγινε αν στα 700 ευρώ αθροίζονται κύρια και επικουρική σύνταξη ή το ποσό αφορά μόνο την κύρια, ο Γιώργος Ρωμανιάς απάντησε ότι το ποσό αφορά αυτά που εισπράττουν στο χέρι οι συνταξιούχοι, άρα αθροιστικά 700 ευρώ κύρια και επικουρική.

Σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε ότι ακόμα δεν έχουν συζητηθεί οι λεπτομέρειες.

Όμως στα σχέδια του υπουργείου Εργασίας για την καταβολή της 13ης σύνταξης είναι να υπάρξουν και εισοδηματικά κριτήρια, όπως είναι τα επιπλέον έσοδα που ενδέχεται να έχει ένας συνταξιούχος, για παράδειγμα, από είσπραξη ενοικίων ή άλλες πηγές εσόδων.

Ανεξάρτητα πάντως από όλες αυτές τις παραμέτρους, ακόμη και αν εφαρμοστεί το μέτρο, θα αφορά τη χορήγησή του στους συνταξιούχους που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και απόλυτης ένδειας, εξαιτίας των ασκούμενων αντιλαϊκών πολιτικών, ενώ και σε αυτούς με τις εξαγγελίες τύπου «πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης» ουσιαστικά τους δίνονται κάποια «ψίχουλα» της τάξης 1,28 ευρώ την ημέρα!!!

Και φυσικά η συγκυβέρνηση δεν κάνει λόγο για την ικανοποίηση των πάγιων συνταξιοδοτικών αιτημάτων που διατυπώνει στις κινητοποιήσεις της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, που εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων για άμεση ανάκτηση των απωλειών που είχαν την τελευταία 5ετία, την κατάργηση μιας σειράς ψηφισμένων αντιασφαλιστικών νόμων και διατάξεων που ανεξαρτήτως μνημονίων κάνουν την ζωή τους πολύ δύσκολη, καθώς και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Τέλος, νέα «ερωτηματικά» προκαλεί η δήλωση του Γιώργου Ρωμανιά πως η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει να καταβάλει 400.000 κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και εφάπαξ, χρήματα που σαφώς δεν υπάρχουν και πρέπει να αναζητηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Γενάρη ο ίδιος είχε δηλώσει πως τα προβλήματα με την καταβολή συντάξεων θα είναι εμφανή από το Μάρτη, χαρακτηρίζοντας τα πράγματα «σφιχτά», μία δήλωση που διαψεύστηκε από τους αρμόδιους υπουργούς και οδήγησε και τον ίδιο σε αναδίπλωση.

Ο Γ. Βαρουφάκης, στηρίζει την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων



Να σταματήσει η χρηματοδότηση των δήμων από το κράτος και τα έσοδα τους να προέρχονται αποκλειστικά από το χαράτσωμα των δημοτών θέλει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, συμφωνώντας με τη σχετική πρόταση του Στ. Μάνου.

Στο όνομα της αντιμετώπισης της διαπλοκής, ο Στέφανος Μάνος πρότεινε μέσω ανάρτησης στο twitter να διακοπεί η χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος και οι δήμοι να αντλούν τους πόρους που χρειάζονται, με ανταποδοτικό τέλος που θα πληρώνουν οι δημότες.

Με αυτό τον τρόπο οι δήμοι θα λειτουργούν ακόμη περισσότερο ως φορομπηχτικοί μηχανισμοί, με αποτέλεσμα τα λαϊκά στρώματα να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ο Στέφανος Μάνος ανέφερε ότι με αυτή την πρόταση ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ, τα οποία προφανώς θα μπορέσει να τα διοχετεύσει στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ο Γ. Βαρουφάκης εξέφρασε τη στήριξή του σε αυτή την πρόταση και μέσω του twitter απάντησε: «Συμφωνώ κ. Μάνο - χωρίς να δεσμεύω την κυβέρνηση. Μόλις πάψει η διαπραγμάτευση να ξεκοκαλίζει το χρόνο μας θα το θέσω».

Η συγκεκριμένη απάντηση ικανοποίησε τον Στέφανο Μάνο, ο οποίος έγραψε στον υπουργό Οικονομικών: «Πολύ χαίρομαι για την απάντησή σας. Καλή επιτυχία!».