Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Δεν είναι η λύση, ήταν απ' την αρχή ο σκοπός


Πολλοί, ίσως, διαβάζοντας αυτή την είδηση, θεωρήσουν ότι είναι κι αυτό μία λύση. Εννοούμε τα νέα προγράμματα για την απασχόληση των νέων που συζητήθηκαν στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου εργασίας και των κοινωνικών φορέων, τα οποία προβλέπουν πεντάμηνη πρακτική εξάσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για άνεργους νέους, έως 29 ετών, με αμοιβή 460 ευρώ. Με τα προγράμματα υπολογίζεται να απασχολούνται κάθε πεντάμηνο 20.000 άνεργοι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ και 25.000 άνεργοι νέοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε καμία περίπτωση, όμως, αυτά τα προγράμματα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως θετική προοπτική, όσο κι αν πολλοί θα σκεφτούν ότι "απ' την ανεργία και την ανέχεια, καλή είναι και μια πεντάμηνη σύμβαση, έστω και με 460 ευρώ".

Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι μια τέτοια προοπτική δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα, αλλά φέρνει πιο κοντά το στόχο των μνημονίων, την ένταση, δηλαδή, της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, προς όφελος των επιχειρήσεων.
Κατ΄αρχήν, δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία, η εκ περιτροπής 5μηνη απασχόληση για 45.000 ανέργους, όταν το ποσοστό ανεργίας σε αυτές τις ηλικίες ξεπερνά το 50%, με συνέπεια ο αριθμός των ανέργων να είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων. Άρα, μιλάμε για ανακύκλωση της ανεργίας, η οποία δεν έχει να προσφέρει κάτι στο σύνολο των νέων, αλλά στις επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν, αφενός να εκμεταλλεύονται τους νέους για ένα κομμάτι ψωμί, αφετέρου να τους χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης, εκβιάζοντας και τους υπόλοιπους εργαζομένους για αντίστοιχες υποχωρήσεις. Κι έτσι θα μπορεί και η κυβέρνηση να υπερηφανεύεται στο διεθνές επενδυτικό φόρουμ ότι η Ελλάδα είναι πλέον ένας από τους καλύτερους επενδυτικούς προορισμούς...!

Ταυτόχρονα, τα παραπάνω προγράμματα προβλέπουν και τη δυνατότητα επιδότησης 7.000 νέων ανέργων για το άνοιγμα νέας επιχείρησης!!! Κι αυτό τη στιγμή που τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, από την έναρξη της κρίσης μέχρι το τέλος του 2012, υπολογίζονται σε 120.000! Βέβαια, υπάρχει θετική προοπτική, αφού, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ελληνικού εμπορίου που παρουσίασε η ΕΣΕΕ, για το 2013 υπολογίζεται να κλείσουν μόλις (!) 2 στις 10 επιχειρήσεις... Αλλά, αυτό μάλλον λογικό ακούγεται, όταν τα μονοπώλια ενισχύονται και η συγκεντροποίηση των κεφαλαίων γίνεται όλο και μεγαλύτερη.