Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Η δημοσιογραφία των αστών...


Αν η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με τις απόψεις μου, τόσο χειρότερα για την πραγματικότητα! Αυτός φαίνεται να είναι ο οδηγός δημοσιογραφίας της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας των «Νέων», η οποία, αξιοποιώντας μια σκόπιμη διατύπωση του υπουργού Εργασίας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, βγάζει τον βαρύγδουπο τίτλο «Υπάρχουν συνταξιούχοι που παίρνουν 9 συντάξεις»! Και έτσι η καλή εφημερίδα βρήκε τον ένοχο για την κατάσταση του Ασφαλιστικού. Και όχι μόνο αυτό. Φαίνεται ότι στη χώρα μας οι πιο προνομιούχοι Ελληνες είναι οι συνταξιούχοι. Αυτοί που ζούνε ζωή μαχαραγιά, όχι με μια, ούτε δύο, αλλά εννιά ολόκληρες συντάξεις.

Τι είπε ο υπουργός και ποια είναι η πραγματικότητα; Ο υπουργός Εργασίας σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει και αυτός εντυπώσεις δήλωσε - σύμφωνα με το δημοσίευμα - ότι «υπάρχουν τρεις συνταξιούχοι στη χώρα που λαμβάνουν εννέα συντάξεις, 11 συνταξιούχοι που λαμβάνουν 8 συντάξεις και 151 συνταξιούχοι που λαμβάνουν επτά συντάξεις», για να προσθέσει με νόημα: «Δεν σημαίνει ότι είναι παράνομες οι συντάξεις που λαμβάνουν. Θα τις ψάξουμε όμως». Γνωστή τακτική. Αφού ρίχνει τη ρετσινιά στους συνταξιούχους, παίρνει και τα μέτρα του για να μην το χρεωθεί, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι παράνομο. Και αφού μπορεί και να μην είναι παράνομο, γιατί το πετάει ο υπουργός; Γιατί ενώ έψαξε και ανακάλυψε πόσοι συνταξιούχοι παίρνουν αυτές τις συντάξεις, δεν έψαξε να δει αν είναι παράνομες πριν βγει να σπεκουλάρει;

... και η σπέκουλα για τις συντάξεις

Αλλά ακόμα και αν κάτι δεν πάει καλά με αυτούς τους μετρημένους στα δάχτυλα συνταξιούχους, σε ένα σύνολο 2.714.034 (!) συνταξιούχων, με ποιο δικαίωμα ο υπουργός Εργασίας βγαίνει και αφήνει υπονοούμενα γενικά για τους συνταξιούχους; Είναι όμως αυτά τα υπονοούμενα που στα χέρια «έμπειρων» κονδυλοφόρων μπορούν να βγάλουν τίτλο ότι «υπάρχουν συνταξιούχοι με 9 συντάξεις»! Και από αυτό να οδηγηθεί ο αναγνώστης στους αναγκαίους για την κυρίαρχη πολιτική συνειρμούς. Ποιους; Μα ότι για την κατάσταση των συνταξιούχων φταίνε οι ίδιοι οι συνταξιούχοι... οι «απατεώνες», οι «μαϊμού» συντάξεις κ.λπ.

Το τι, όμως, πραγματικά συμβαίνει με τις συντάξεις, το μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ που έδωσε την περασμένη βδομάδα το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία, το μήνα Ιούνη, ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται στα 2.714.034 άτομα. Οι συντάξεις που αποδόθηκαν ήταν 4.407.288. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 1,6 συντάξεις, δηλαδή ούτε δύο. Η διαφορετικά: Σε κάθε 100 συνταξιούχους αντιστοιχούν 160 συντάξεις, αριθμός εύλογος, αν αναλογιστούμε ότι οι μισοί απ' αυτούς, τουλάχιστον, είναι και δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης ή κάποιοι μπορεί να λαμβάνουν ταυτόχρονα σύνταξη χηρείας ή κάποια άλλη σύνταξη από άλλο Ταμείο. Συντάξεις, όμως, που κατά τεκμήριο είναι χαμηλές - έχουν πλέον μετατραπεί σε προνοιακά βοηθήματα - και που αντιστοιχούν σε εισφορές που έχουν αποδοθεί. Σημειώνεται ότι σχεδόν 4 στις 10 συντάξεις είναι κάτω των 500 ευρώ. Αλλά αυτό ακριβώς επιχειρούν τα στελέχη της κυβέρνησης και οι κονδυλοφόροι τους να αποκρύψουν. Οτι σήμερα ο συνταξιούχος είναι συνώνυμο της φτώχειας και ότι για τη φτώχεια που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι αιτία είναι η αντιλαϊκή και αντιασφαλιστική πολιτική που σε αγαστή συνεργασία υπηρετούν κυβερνήσεις και αστικά μέσα «ενημέρωσης».