Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Δεν περνάς κυρα Μαρία, δεν περνάς, δεν περνάς



Μερικές σκόρπιες σκέψεις που πέρασαν απ' το μυαλό μου ακούγοντας τις δηλώσεις των επισήμων κορακιών μετά την λήξη του Eurogroup.

4μηνη παράταση του μνημονίου ως έχει, χωρίς μονομερείς ενέργειες, χωρίς αλλαγή όσων εφαρμόζονται και πρώτα - πρώτα η ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

Την Δευτέρα πρέπει να παρουσιάσει η κυβέρνηση τα νέα μέτρα που θα μας εφαρμόσει, με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και ότι ξέραμε μέχρι τώρα.

Η Ευρώπη των λαών μίλησε, τα άτακτα παιδιά στην γωνία.

Αλήθεια ποιος από σας πίστεψε ότι μέσα στον λάκκο των λεόντων του ευρωπαϊκού καπιταλισμού θα ωφεληθεί ο λαός, μα τι ρωτάω η μεγάλη πλειοψηφία των τελευταίων εκλογών βέβαια.

Μήπως στο και 5' θα πρέπει να αντιδράσουμε;

μήπως να απαιτήσουμε αυτά που μας ανήκουν;

μήπως να καταλάβουμε ότι στον καπιταλισμό το αστικό κράτος και οι διεθνείς ενώσεις του μόνο το κεφάλαιο (τράπεζες, μονοπώλια κ.λ.π.)  θα υπηρετούν;

μήπως έχει δίκιο το ΚΚΕ που μας έλεγε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λαϊκή (αριστερή, κομμουνιστική, εργατική ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε) κυβέρνηση χωρίς ανατροπή του αστικού κράτους και του καπιταλισμού;

Καμία ανοχή, καμία αυταπάτη, καμιά παράταση στην ανοχή των μνημονίων που βαπτίστηκαν προγράμματα. Συσπειρωμένοι στα συνδικάτα μας να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας, συσπειρωμένοι στην λαϊκή συμμαχία να αντιπαλέψουμε λιτούς βίους και  αστικά παραμύθια, κι η θάλασσα αρχίζει από θα μα τέλος δεν έχει.

Δεν έχουμε ανάγκη τους σωτήρες, μόνοι μας θα σωθούμε.


Το μνημόνιο πέθανε. Ζήτω το «Master Financial Assistance Facility Agreement»!


Το μνημόνιο πέθανε. Ζήτω το «Master Financial Assistance Facility Agreement»! Με τα λόγια της ίδιας της κυβέρνησης: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση, διά μέσου του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα». Παρ' όλες τις φραστικές προσαρμογές, η ενδοαστική διαπάλη σε σχέση με αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης στην ΕΕ, στοιχείο της οποίας είναι η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης για λογαριασμό των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου συνεχίζεται. Οσον αφορά όμως τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που τα προηγούμενα χρόνια εξαπατήθηκαν από το αποπροσανατολιστικό - για το λαό - δίλημμα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» πρέπει να γίνεται καθαρό ότι το μενού που τους σερβίρουν δεν πρόκειται να φέρει ανάκαμψη των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών, δε θα φέρει καν ανάκτηση των απωλειών. Η κυβέρνηση - σύμφωνα πάντα με τα δικά τους κείμενα - «δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία», δεν αμφισβητεί τις ιδιωτικοποιήσεις, δεσμεύεται για κάθε είδους κίνητρα προς το κεφάλαιο. Με αυτήν την έννοια, η στρατηγική υπεράσπισης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου σε βάρος του λαού, που υπηρετήθηκε και με το μνημόνιο, θα συνεχίζεται με άλλους όρους. Συνεπώς, μηδέν εις το πηλίκον για τους εργαζόμενους.

Ήδη, με τις πρώτες αναγγελίες για τα νομοσχέδια που πρόκειται να κατατεθούν, η κυβέρνηση ομολογεί ότι προέχει να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Ακόμα και γι' αυτό το ελάχιστο των 751 ευρώ κατώτερου μισθού αναγγέλλει ότι πρώτα θα δοθούν νέες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, για να μειωθεί το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος και αν μετά από αυτό ευαρεστηθούν οι εργοδότες να υπογράψουν νέες συμβάσεις, τότε ίσως σταδιακά οι κατώτεροι μισθοί να αυξηθούν κάπως. Το μόνο βέβαιο - πάντα με τα δικά τους λόγια - είναι να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του ντόπιου κεφαλαίου, δηλαδή πάντα θα είναι ένα το κρατούμενο η διασφάλιση των κερδών. Γι' αυτό διάφοροι κύκλοι του κεφαλαίου δηλώνουν: «Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή μας»!

Ένας ακόμα δείκτης ότι η πολιτική στήριξης των στόχων του κεφαλαίου θα συνεχιστεί εις βάρος του λαού είναι και αυτή η εμπιστοσύνη. Είναι ένας ακόμα λόγος για την εργατική τάξη όχι μόνο να κουμπωθεί, αλλά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να οργανώσει την πάλη της κάτω από τις δικές της σημαίες και όχι τις σημαίες αντιτιθέμενων πλευρών της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Ο «οδικός χάρτης» για μια τέτοια πορεία είναι όλο εκείνο το πλαίσιο αιτημάτων που πρόσφατα παρουσίασε το ΠΑΜΕ, το πλαίσιο που δεν κάνει βήμα πίσω από το αίτημα για ανάκτηση των απωλειών, ανοίγει δρόμο και για κατακτήσεις. Η συγκυβέρνηση διαπραγματεύεται έχοντας ως «κόκκινες γραμμές» τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που ζητούν περισσότερη ρευστότητα για την ανάκαμψη, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στέλεχός της. Για να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις χρειάζεται δημόσιο χρήμα. Η ανάκτηση των απωλειών, η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών, το ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου είναι οι πραγματικές «κόκκινες γραμμές» για τους εργαζόμενους.

Από αυτούς τους στόχους, πράγματι, δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω. Για να μπορούν αρχικά να σταθούν στα πόδια τους οι εργαζόμενοι, για να υπάρξουν στην πορεία προϋποθέσεις για συνολική ανατροπή της σημερινής κατάστασης.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Άποψη μας» του Ριζοσπάστη της Παρασκευής 20 Φλεβάρη 2015.

 ΠΑΣΕΒΕ: Οι εξαγγελίες της συγκυβέρνησης στόχο έχουν την είσπραξη των χαρατσιών



Ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ με την οποία τονίζει πως οι εξαγγελίες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για τις οφειλές στην εφορία, στόχο έχουν την είσπραξη των χαρατσιών που επιβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι όποιες «ρυθμίσεις» υπόσχεται δεν λύνουν το πρόβλημα των χιλιάδων υπερχρεωμένων λαϊκών οικογενειών. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τις οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία στοχεύουν στην είσπραξη των φόρων και χαρατσιών που επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους και στους αυτοαπασχολούμενους λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

Παράλληλα προκλητικά "κουρεύουν" έως και 50% τα χρέη των μεγαλο-οφειλετών γιατί είναι γνωστό ότι 6.500 περίπου μεγαλο-οφειλέτες χρωστάνε το 90% των χρεών στο Δημόσιο και το υπόλοιπο 10% των χρεών το χρωστάνε οι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και συνταξιούχοι. Για τους πρώτους δηλαδή, τα μεγάλα ψάρια, έγινε η μείωση και αντικειμενικά θα επωφεληθεί και η μαρίδα.

Ο μικρός αυτοαπασχολούμενος, και αν ακόμα μπει στη συγκεκριμένη ρύθμιση δίνοντας ένα ποσό με την προσδοκία να γλιτώσει το αντίστοιχο, είναι σίγουρο ότι θα κόψει από το εισόδημά του ή από κάπου αλλού.

Αυτή είναι η ουσία των ρυθμίσεων που παρουσίασε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Και στο ζήτημα των χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, όπως και για το δημόσιο χρέος οι διακηρύξεις για διαγραφή και "κούρεμα" πήγαν περίπατο. Αντικαταστάθηκαν από τη διευκόλυνση και ορισμένες μειώσεις στα πρόστιμα.

Οι τεράστιοι φόροι, τα πρόστιμα, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι προσαυξήσεις που φορτώθηκαν τα τελευταία χρόνια σε χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες, μικρούς Εμπόρους, παρά τις ρυθμίσεις για μειώσεις προστίμων και προσαυξήσεων είναι αδύνατον να πληρωθούν, όσο συνεχίζεται η οικονομική κρίση, η αναδουλειά, η πτώση του τζίρου και η μονοπώληση της αγοράς.


Πώς θα πληρώσουμε τα προηγούμενα χρέη όταν συνεχίζεται για το 2015 η φορολόγηση με 26% και το τέλος επιτηδεύματος;


Πώς θα ζήσουμε όταν πρέπει να δίνουμε για τα χρέη το 30% του ήδη μειωμένου εισοδήματός μας;

Οι 100 δόσεις για την πληρωμή των χρεών στον ΟΑΕΕ θα μείνουν μακρινό όνειρο για χιλιάδες συναδέλφους που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν, ούτε στα τρέχοντα υψηλά ασφάλιστρα.

Οι ρυθμίσεις που εξήγγειλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που παρουσιάζονται ως καλύτερες από τις ανάλογες της προηγούμενης συγκυβέρνησης, κινούνται στην ίδια εισπρακτική κατεύθυνση.

Δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα χιλιάδων καταχρεωμένων συναδέλφων.

Για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος των χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία χρειάζονται μέτρα ουσιαστικής ελάφρυνσης.

Το αγωνιστικό - αντιμονοπωλιακό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων προβάλλει και διεκδικεί:


Κατάργηση του νόμου 4110/2013 (κατάργηση αφορολόγητου, 26% φορολογία από το πρώτο ευρώ). Αναδρομική διαγραφή των φόρων που επιβλήθηκαν με το νόμο αυτό.


Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.


Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη.


Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30%, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.


Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας. Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ.


Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης στον ΟΑΕΕ.


Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας.


Αναστολή των κατασχέσεων, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κλπ., για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρησή τους.

Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος».

Γερμανία: Αύξηση της φτώχειας με άνοδο των κερδών των καπιταλιστών (ανάπτυξη της οικονομίας)




«Ποτέ η φτώχεια στη Γερμανία δεν βρισκόταν σε τέτοια υψηλά επίπεδα, όσο σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οργανισμών Πρόνοιας της Γερμανίας, παρουσιάζοντας την Πέμπτη στο Βερολίνο σχετική έκθεση. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ακόμη μια φορά με τον πιο αδιάψευστο τρόπο την τραγική κατάσταση στην οποία έχει φέρει τα λαϊκά στρώματα η πολιτική που εξασφαλίζει δισεκατομμύρια στα μονοπώλια.

Μέσα σε ένα χρόνο η φτώχεια στην «ατμομηχανή» της ΕΕ αυξήθηκε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, φτάνοντας το 15,5 %. Συνολικά 12,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, στην πλειοψηφία τους άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι, αλλά και εργαζόμενοι σε ευέλικτες μορφές εργασίας, μίνι τζομπς και μερική απασχόληση. Αδιάκοπα συνεχίζεται και η αύξηση της παιδικής φτώχειας: 2.500.000 παιδιά, το 20% των παιδιών στη Γερμανία, ζουν σε συνθήκες φτώχειας, μη μπορώντας να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες, όπως αξιοπρεπή διαβίωση, μόρφωση και δημιουργικό ελεύθερο χρόνο.

Η φτώχεια αυξάνεται μαζί με τον πλούτο

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για το μέλλον που επιφύλασσε η καπιταλιστική ΟΔΓ στους εργαζόμενους της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα περισσότερα ανατολικά κρατίδια βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στη στατιστική των ποσοστών φτώχειας της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Σαξονίας με 19% και του Βερολίνου με σχεδόν 22% του πληθυσμού να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Χωρίς να καταδεικνύει τον πραγματικό ένοχο, που είναι το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, η έκθεση ασκεί κριτική στην «πολιτική», αναφέροντας ότι «οι φτωχοί στη Γερμανία δεν επωφελούνται της οικονομικής ανάπτυξης» και το ότι «οι δείκτες της φτώχειας αυξάνονται παράλληλα με την αύξηση του πλούτου». Τα στοιχεία αυτά όμως αποτελούν ένα δυνατό «χαστούκι» σ‘ αυτούς που διαχειρίζονται, αλλά και σ‘ αυτούς που ευαγγελίζονται τον «εξανθρωπισμό» αυτού του βάρβαρου και σάπιου συστήματος.

Τι είπε ο Αλ. Τσίπρας στην υποδοχή του κινέζικου στόλου

(Εμεις τα λέγαμε:

 

Στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις με την Κίνα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην υποδοχή, στο λιμάνι του Πειραιά, του 18ου στόλου της Κίνας που μετέχει σε επιχειρήσεις κατά της πειρατεία. Τον  κ. Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκε ο ναύαρχος Ζανγκ Τσουασνού, στη φρεγάτα CHANGBAI SHAN 989, στις 19:30.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που η ημέρα αυτή συμπίπτει με τους εορτασμούς για το κινέζικο Νέο Έτος, με την ευκαιρία του οποίου θα ήθελα να ευχηθώ από καρδιάς στον κινέζικο λαό πρόοδο και ευημερία και, όπως το λέτε εσείς στη γλώσσα σας "σιν γεν χάου"» είπε ο πρωθυπουργός που δεν δίστασε να υποδεχτεί τον ναύαρχο Ζανγκ Τσουασνού και τον Κινέζο πρέσβη Zou Xiali λέγοντας μια φράση στα κινέζικα.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε με την ανθρωπιστική συνεργασία των δύο χωρών στην Αλβανία και στην Λιβύη λέγοντας ότι αποτελεί τη βάση για μία οικονομική συνεργασία σε πολλά επίπεδα.

Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Θα αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας του κινεζικού κράτους με τον ελληνικό λαό», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα θα αποτελεί πάντα στήριγμα για τον κινεζικό λαό, όταν αυτός το έχει ανάγκη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που πρόσθεσε πως «η συνεργασία των δύο λαών στη θάλασσα αποτελεί βάση για τις δύο χώρες».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, «αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις υφιστάμενες κινεζικές δραστηριοποιήσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Cosco, προς το κοινό όφελος και συμφέρον των λαών μας. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη του Πειραιά σε κόμβο όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει νέους τρόπους συνεργασίας του ελληνικού κράτους με κινέζικους οικονομικούς φορείς. «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τη σύνδεση της Κίνας με την Ευρώπη, με την Ελλάδα να αποτελεί την κύρια πύλη εισόδο της Κίνας στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητήσουμε νέους τρόπους συνεργασίας. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την πρωτοβουλία για διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη και την μεταβολή της Ελλάδας σε πύλη εισόδου. Στο επίπεδο των σιδηροδρομικών συνδέσεων υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης της συνεργασίας. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει νέους τρόπους συνεργασίας του ελληνικού κράτους με κινέζικους οικονομικούς φορείς. «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τη σύνδεεση της Κίνας με την Ευρώπη, με την Ελλάδα να αποτελεί την κύρια πύλη εισόδο της Κίνας στην Ευρώπη».

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «στόχος της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι να προωθηθούν  νέες πρωτουβουλίες, με απώτερο σκοπό να ενισχυθεί η σχέση των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού, που έχει ιδιαίτερα σημασία για την Ελλάδα αλλά και για την Κίνα».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε το θαυμασμό του για την ιστορία, τον πολιτσμό και τους αγώνες του κινέζικου λαού, αναφερόμενος στον αγώνα των Κινέζων για ανεξαρτησία απέναντι στην αποικιοκρατία, «όπως σήμερα ο ελληνικός λαός δίνει αγώνα για την εδραίωση της λαϊκής κυριαρχίας στην πατρίδα μας» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτωντας: «Είμαστε δύο χώρες με αρχέγονη ιστορία, που μπορούν να συνδέσουν τη διαδρομή τους προς όφελος των λαών μας», ενώ ευχήθηκε στους Κινέζους: «Καλή χρονιά».

Με τη σειρά του, ο Κινέζος ναύαρχος Ζανγκ Τσουανσού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αλλά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την υποδοχή.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια άκρως «πετύχημενη επίσκεψη του πολεμικού κινέζικου στόλου στην Ελλάδα», ενώ ιδιαίτερη σημασία έδωσε στη σύνδεση των δύο χωρών λέγοντα πως «η θάλασσα είναι αυτή που έχει ενώσει τις δύο χώρες».

Με τα πλέον κολακευτικά λόγια για το μεγάλο λιμάνι, τον Πειραιά, μίλησε ο Κινέζος πρέσβης Zou Xiali στην εκδήλωση που διοργανώθηκε για την επίσκεψη του κινεζικού στόλου στην Ελλάδα, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο Κινέζος πρέσβης ήταν πολύ εγκάρδιος και έδειξε τη διάθεση της Κίνας για την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

«Το λιμάνι του Πειραιά είναι το μαργαριτάρι της Μεσογείου, το καμάρι της Ελλάδας και ένας τόπος που ο καθένας μπορεί να εκπληρώσει τα όνειρά του. Οι κινεζικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν στο Πειραιά το όνειρο τους για επενδύσεις στο εξωτερικό» τόνισε.

«Οι Έλληνες είναι καλοί φίλοι στις ανάγκες και είμαστε εταίροι για από κοινού ανάπτυξη των δύο χωρών» τόνισε ο Κινέζος πρέσβης Zou Xiali και πρόσθεσε: «Το πλοίο στο οποίο βρισκόμαστε και οι δύο δεν θα αλλάξει κατεύθυνση, τα κοινά μας θα πολλαπλασιαστούν, είμαστε μαζί σε αυτό».

Κλείνοντας μάλιστα το λόγο του αναφώνησε: «Ζήτω η κινεζοελληνική φιλία!».

Protothema