Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Τραγωδία στο Φαρμακονήσι: «Ήθελαν να μας βυθίσουν»



Επιμένουν στις καταγγελίες τους κατά των ανδρών του Λιμενικού για τα όσα συνέβησαν ανοιχτά του Φαρμακονησίου οι διασωθέντες του τραγικού ναυαγίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το Σάββατο κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης συμπαράστασης, στην πλατεία Συντάγματος.
Εϊναι χαρακτηριστική η δήλωση ενός εκ των διασωθέντων: «Ήθελαν να μας βυθίσουν, μας πηγαίναν στην Τουρκία».
Υποστήριξε δε πως είδε τη γυναίκα του και το ένα του παιδί να πέφτουν στη θάλασσα. Όταν κατάλαβε πως έπεσαν στη θάλασσα, πήγε, όπως αποκάλυψε, σε έναν λιμενικό και του είπε: «σκότωσέ με κι εμένα».
Οι επιζώντες επανέλαβαν πως οι άνδρες του Λιμενικού που βρέθηκαν στο σημείο του ναυαγίου, δεν είχαν σκοπό να τους σώσουν, αλλά προσπάθησαν να τους «επαναπροωθήσουν» στην Τουρκία.
Όπως καταγγέλλουν, το σκάφος του Λιμενικού στο οποίο είχε δεθεί η βάρκα που τους μετέφερε, ανέπτυξε ταχύτητα, με προορισμό την Τουρκία.
Οι Αφγανοί διασωθέντες ήταν αιχμηροί κάνοντας λόγο για πυροβολισμούς στον αέρα, απειλές και σωματική βία από τους άνδρες του Λιμενικού.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, οι άνδρες του Λιμενικού που πλησίασαν για βοήθεια, έδεσαν τη βάρκα στο σκάφος τους και άρχισαν να αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα προς τις ακτές της Τουρκίας. Από την ταχύτητα ορισμένοι από τους πρόσφυγες έπεσαν στη θάλασσα, είπαν. «Κάποιοι σήκωσαν ένα μωρό για να δείξουν ότι πρόκειται για οικογένειες και τότε κάποιος άνδρας του Λιμενικού τους χτύπησε με κλωτσιά και τους είπε να καθίσουν κάτω», περιέγραψε ο Αμπντούλ Σαμπούρ Αζίζι, ο οποίος έχασε στο ναυάγιο τη γυναίκα και το δεκάχρονο παιδί του.
Ο Φαντά Μοχάμεντ Αχμάντι, ο οποίος έχασε στο ναυάγιο τη γυναίκα και τα τρία παιδιά του κατήγγειλε ότι «ένας Σύρος προσπάθησε με ένα ξύλο να σώσει μια γυναίκα που πνιγόταν και τότε ένας άνδρας του Λιμενικού τον χτύπησε στο κεφάλι με κλωτσιά».
Ο Εχσάντα Σούφι, που θρηνεί πέντε μέλη της οικογένειάς του, υποστήριξε ότι «δεχτήκαμε απειλές από άνδρες του Λιμενικού πως αν πούμε τίποτα από αυτά που είδαμε θα μας κάνουν ζημιά». Επίσης, είπε ότι στο κρατητήριο της Λέρου, όπου παρέμειναν τη νύχτα του ναυαγίου, δεν τους έδωσαν ούτε φαγητό ούτε νερό.
Το Λιμενικό αρνείται τις κατηγορίες και τις χαρακτηρίζει αήθεις και ψευδείς, με μοναδικό στόχο να πληγεί το κύρος του Σώματος.
Στο μεταξύ, ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο ζήτησε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Σεσίλια Μάλστρομ, ενώ τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στην τραγωδία αξίωσαν τόσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ όσο και η Διεθνής Αμνηστία.