Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Εμείς πότε θα πανηγυρίσουμε;

Προχθές είχαμε τους πανηγυρισμούς Σαμαρά για τη συμφωνία Cosco - Hewlett Packard, στα πλαίσια της οποίας η ΗΡ θα καταστήσει την Ελλάδα κέντρο διανομής των προϊόντων της σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσω του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιώς (τον οποίο εκμεταλλεύεται η COSCO) και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Για να συμβεί αυτό όμως, το ελληνικό κράτος (και ο κρατικός ΟΣΕ) αφού ξεπούλησαν το λιμάνι, έκαναν και δωράκι στην COSCO και στην  (κάθε) ΗΡ μια σιδηροδρομική γραμμή 16 περίπου χιλιομέτρων για τη σύνδεση του ΣΕΠ με το δίκτυο του ΟΣΕ!
Και παρεμπιπτόντως, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τι όφελος θα έχει από αυτή την "ιστορική συμφωνία" και την εκμετάλλευση του δικτύου της;

Επίσης, σήμερα είχε σειρά να πανηγυρίσει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αφού στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού και του υπουργού ανάπτυξης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας UNILEVER στην Ελλάδα βρέθηκε η απόφαση της εταιρείας για την παραγωγή 110 διαφορετικών κωδικών προϊόντων να παράγονται στο εξής στην Ελλάδα. Δε μας είπαν όμως, οι συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της UNILEVER θα είναι παρόμοιες με αυτές στην COSCO;;;
Το σίγουρο πάντως είναι ότι, όπως λέει και το capital.gr "Με άλλο "μάτι" βλέπουν την ελληνική αγορά ολοένα περισσότερες πολυεθνικές", ενώ ταυτόχρονα "άλλες τρεις επιχειρήσεις με έδρα τις ΗΠΑ βαθαίνουν το επιχειρηματικό «αποτύπωμά» τους στη χώρα μας, είτε δια της κεφαλαιακής ενίσχυσης των εν Ελλάδι θυγατρικών τους είτε με την ίδρυση νέων".
Με μισθούς 200 και 300 ευρώ, σαφώς και θα μας δουν με άλλο μάτι οι καπιταλιστές... Και θα έρθει και η πολυπόθητη ανάπτυξη... γι' αυτούς... Με μας τι θα γίνει όμως; Εμείς πότε θα πανηγυρίσουμε;;;

Υ.Γ: Καλορίζικο το εκπληκτικό από κάθε άποψη καινούριο ειδησεογραφικό portal του ΚΚΕ!

Ευθέως και προσυνεννοημένα

Ο  Κωνσταντίνος Μπογδάνος στην χιουμοριστική του ( φαντάζομαι, αφού μόνο γέλιο μου προκαλεί) εκπομπή "Ευθέως", είχε εχθές το βράδυ καλεσμένο τον Γ. Παναγόπουλο, πρόεδρο της ΓΣΕΕ, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει αν μπορούν οι, αμαυρωμένοι από τις κομματικές εξαρτήσεις τους, συνδικαλιστές να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, και αν υπάρχουν "ρεαλιστικότερες και πιο αποτελεσματικές μορφές αγώνα" από τις απεργίες!

Κατά τη διάρκεια της "συζήτησης" (μάλλον ο θεατρικός όρος ανταλλαγή ατακών είναι ακριβέστερος), και ενώ μιλούσαν για τα εργασιακά δικαιώματα και το κατά πόσον οι απεργίες βοηθούν στην απόσωσή τους, ο δημοσιογράφος έθεσε το εξής ερώτημα στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ:

"Αναρωτιέται κανείς, ο ιδιωτικός τομέας δεν θα έπρεπε να είναι ο πρώτος ο οποίος θα ζητούσε την εκκαθάριση του Δημοσίου από υμέτερους, από επίορκους ή από αργόμισθους;...."
"Συμφωνώ" πετάγεται εδώ ο πρόεδρος.
"...Πριν από δύο χρόνια, να πείτε παιδιά καθαρίστε, συγγνώμη που το θέτω τόσο ωμά, 100.000 που όντως βαραίνουν το Δημόσιο, για να μην έχουμε 500.000 ανέργους στον ιδιωτικό τομέα;"
Και απαντά λοιπόν ο πρόεδρος λίγο πιο ολοκληρωμένα:
"....Άλλο είναι το ζήτημα. Ενώ δεν ευθύνεται ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, ευθύνεται ο δημόσιος τομέα της οικονομίας, ακόμα, φθάνω και στην ακραία περίπτωση, δεν ευθύνεται το τραπεζικό σύστημα, εν τούτοις ο ιδιωτικός τομέας και οι τράπεζες πλήρωσαν τις αβελτηρίες, χρησιμοποιώ μια ήπια έκφραση, του δημόσιου τομέα, αλλά αυτό δεν οφείλεται στους εργαζομένους, οφείλεται στις δημόσιες πολιτικές."


Λίγο μετά ο Παναγόπουλος κλαψούριζε για την έλλειψη κουλτούρας διαλόγου για ενδεχόμενη διαπραγμάτευση-συμφωνία που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει η ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση ώστε " από 586, όχι 751, ας ήταν 700 ο κατώτατος μισθός". (Α ρε Γιάννη, αν είχαν τη δική σου κουλτούρα τι καλά που θα περνάγαμε...)

Μας πληροφόρησε ότι κάνουν τριμηνιαίες έρευνες, σε συνεργασία με "έγκυρες, μεγάλες εταιρίες" από τις οποίες, λέει, βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο κόσμος λέει "κάντε απογευματινά συλλαλητήρια". (Γι'αυτό κι εσείς παραμένετε πιστοί στο λαϊκό αίτημα)

Λίγο αργότερα ο Μπογδάνος έδειξε ένα βίντεο που του "προκάλεσε σοκ", στο οποίο φαίνεται ένας απεργός, εργαζόμενος του δήμου Τρικάλων, αγανακτισμένος από συναδέλφους του απεργοσπάστριες, να τις προτρέπει, με έντονο ομολογουμένως, από την δίκαιη αγανάκτηση ομολογουμένως,  ύφος, να σταματήσουν να δουλεύουν, μιας και στη γενική συνέλευση των εργαζομένων πάρθηκε απόφαση για απεργία, λέγοντάς τους πώς δεν σέβονται τον αγώνα των εργαζομένων και θα βγουν έξω, έστω και με τη βία. Του Κωνσταντίνου όλο αυτό λέει, του θύμισε το "εγέρθητι".... (Να σου και ο υπόγειος συνειρμός των δύο άκρων - εύκολος και πιασάρικος!)

Σχολιάζοντας τέτοιες συμπεριφορές, αφού πρώτα τις είχε καταδικάσει, ο Παναγόπουλος είπε σε κάποιο σημείο ότι "βλέπουμε νοικοκυραίους να έχουν φτάσει σε ακραίες συμπεριφορές...",  και τον διέκοψε ο Μπογδάνος λέγοντας ότι "βλέπουμε κι ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι ακριβώς νοικοκυραίοι, είναι βολεψιματίες, να πρωτοστατούν σε ακραίες συμπεριφορές, όταν "επαναστατούν" επειδή από τα αστρονομικά ποσά των 3-4-5 χιλιάρικων θα τους πάνε στα 2.500" συνέχισε λέγοντας πως "αν ο κύριος (του βίντεο) είναι στο δήμο υπάλληλος 40 χρόνια, κρίνοντας προχείρως και από την ηλικία του, 35 (χρόνια), είναι ένας άνθρωπος κονομημένος να το πω πάρα πολύ απλά"....!!!!! (Α ρε πατέρα, γιατί να μην είσαι υπάλληλος σε δήμο, έστω και κλητήρας...)

Απευθύνοντάς του ερώτημα τηλεθεατή για το αν "οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, είχαν πράγματι το "δημοκρατικό" δικαίωμα να εισβάλλουν στο Πεντάγωνο", απάντησε ως εξής: "Θα πω αυτό που είπε και ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ναυπηγεία. Συγγνώμη, συγγνώμη, συγγνώμη"...

Κλείνοντας την εκπομπή, ο Μπογδάνος του έθεσε το τελευταίο σπαρακτικό ερώτημα:
"Στο γιο σας, μ' ένα ναι ή μ' ένα όχι, θα πείτε μείνε στην Ελλάδα, ή φύγε να σωθείς;"
Ο Παναγόπουλος, καταπίνοντας προς στιγμήν τη γλώσσα του, απάντησε:
"Δεν  το' χουμε συνεννοηθεί αυτό....... να με ρωτήσεις τέτοιο πράγμα. Ο γιος μου δυστυχώς είναι στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στο εξωτερικό." (Το τελευταίο "σχόλιο" για τον "κύριο" Μπογδάνο. Μετά από αυτό ίσως θα ήταν καλύτερα να ρωτάει μόνο αυτά που συνεννοείται με τους καλεσμένους του και να αφήσει τις "ανατροπές" για τον Πρετεντέρη...)