Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Η αστική τάξη και το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ


Του Τάκη Βαρελά

Τα χαμόγελα και το παιχνίδι της αστικής τάξης με τον ΣΥΡΙΖΑ στα διάφορα οικονομικά φόρουμ είναι ενδεικτικά της «ανησυχίας» που της προκαλεί...
Παρακολουθώντας την αρθρογραφία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα «νέο πλειοψηφικό ρεύμα της Αριστεράς με στόχο την διακυβέρνηση της χώρας με σοσιαλιστική προοπτική», μπήκα στον πειρασμό να αναρωτηθώ αν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ τέτοια χαρακτηριστικά, τέτοιες θέσεις και πρακτική, προκειμένου να έχει βάση η πολιτική πρόταση για το σοσιαλισμό ή αποτελεί τακτική με στόχο τον εμβολισμό του ΚΚΕ με παράλληλο εγκλωβισμό ψηφοφόρων και φίλων και οπαδών του ΚΚΕ .

Από την άλλη πάλι, η αστική τάξη δεν βλέπω να ανησυχεί με τέτοιου τύπου προτάσεις, ίσα-ίσα κάποια από τα σπλάχνα της κάνουν παιχνίδι μαζί τους στα διάφορα οικονομικά forum, ενώ αλληλοενημερώσεις με επιχειρηματικές ενώσεις δίνουν και παίρνουν τώρα τελευταία (έτσι τον κάνουν το διάλογο στις οικονομίες της αγοράς).

Σε όλους είναι γνωστό ότι ο καπιταλισμός αναγεννιέται διά μέσω των οικονομικών κρίσεων, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα το πολιτικό πλαίσιο της παραπέρα ανάπτυξής του.

Στις κρίσεις του καπιταλισμού σήμερα, όλα είναι ανοικτά και όλα έρχονται στην ώρα τους, το θέμα είναι ο συσχετισμός δυνάμεων στη δοσμένη χρονική στιγμή.

Στην ιστορία της πάλης για την κατάκτηση της εξουσίας δύο είναι οι παίκτες:


  • Η εργατική τάξη από τη μία, η οποία μετρά και ενισχύει της ταξικές δυνάμεις της, κάνει τις συμμαχίες της και διαμορφώνει την τακτική και τη στρατηγική για την κατάκτηση της εξουσίας, έτοιμη να επιβάλει την κυριαρχία της.
  • Η αστική τάξη, κυρίαρχη τάξη σήμερα, που κατέχει την εξουσία, έχει τα μέσα, έχει ορίσει το πολιτικό πλαίσιο, διαρκώς επικαιροποιεί και, διαμορφώνοντας το πολιτικό σκηνικό, κάνει τις συμμαχίες της έτσι που να διαιωνίζει τη συνέχεια της ύπαρξής της.