Τις κυρώσεις που προωθούνται από τις Βρυξέλλες και τις μεθοδεύσεις των ΗΠΑ, καταδίκασε η Ρωσία, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, σημειώνοντας ότι «ουσιαστικά τα μέτρα που ελήφθησαν από την ΕΕ μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελούν έναν αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό», υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα δεν τις αναγνωρίζει και τις χαρακτηρίζει «αντιπαραγωγικές και μη ικανές» να επιλύσουν την κρίση στη Συρία.
Στο πλαίσιο των ρωσικών συμφερόντων ο Σ. Λαβρόφ, τόνισε ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΕΕ και ΗΠΑ υποστηρίζουν πως πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στη Συρία, επιλέγοντας μονομερείς ενέργειες οι οποίες είναι αντίθετες και στα προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ κατηγόρησε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ότι δεν είχαν διαβουλεύσεις με τη Ρωσία, πριν αποφασίσουν τις κυρώσεις. Τάχθηκε εκ νέου υπέρ του σχεδίου του Κόφι Αναν και των συμφωνιών της Γενεύης, όπως περιγράφηκαν στο κοινό ανακοινωθέν, με βασική αρχή ότι «οι Σύροι πρέπει μόνοι τους να αποφασίσουν».
Προειδοποιήσεις από τη Ρωσία
Προετοιμασίες από την Τουρκία
Η Τουρκία επίσης ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία των πυλών της στα σύνορα με τη Συρία, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, αλλά δεν κλείνει τα σύνορα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Τούρκος υπουργός Τελωνείων και Εμπορίου Χαγιατί Γιαζιτσί.
Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των πιέσεων των ιμπεριαλιστικών κέντρων προς την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, αποχώρησαν από τη Συρία οι 150 εκ των 300 παρατηρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι δε θα επιστρέψουν καθώς, όπως σημειώνεται, δεν αποκαταστάθηκαν οι ευνοϊκές συνθήκες για την παραμονή τους στην περιοχή...
Το Ισραήλ επανέρχεται στην περί χημικών όπλων προπαγάνδα, εκτοξεύοντας νέες απειλές ότι το Τελ Αβίβ θα ενεργήσει «άμεσα και με τον πιο σκληρό τρόπο», σε περίπτωση μεταφοράς τους στη λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, χαρακτήρισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «αιτία πολέμου» και «κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να περάσει κανείς», σημειώνοντας ότι το μήνυμα έχει σταλεί προς Ευρωπαίους, Αμερικάνους, ΟΗΕ και Ρωσία.
Στο πεδίο των συγκρούσεων, ο συριακός στρατός και οι ένοπλοι της λεγόμενης αντιπολίτευσης διεξάγουν σφοδρές μάχες στο Χαλέπι, γνωστό εμπορικό κέντρο, που οι ένοπλοι θέλουν να ελέγξουν ως «εφαλτήριο».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου