Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Υπάρχει δεδικασμένο!

"Αθώοι κηρύχθηκαν 15 «παράνομοι» μετανάστες που δραπέτευσαν στις 30 Σεπτέμβρη από τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας. Ήταν στοιβαγμένοι σε κελί κάτω από άθλιες συνθήκες κράτησης και χωρίς νερό! «Δραπετεύσατε από τον εξευτελισμό γι' αυτό είστε αθώοι», φέρεται να απεφάνθη ο ΠλημμελειοδίκηςΑθ. Τερζούδης.

Συγκεκριμένα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηγουμενίτσας θεώρησε πως οι 15 δεν έπρεπε να κριθούν ένοχοι για «απόδραση κρατουμένου» γιατί διέπραξαν το αδίκημα ενώ βρίσκονταν σε κατάσταση ανάγκης που αποκλείει τον καταλογισμό.

Στην απόφαση σημειώνεται πως:

1) Το κρατητήριο στο οποίο κρατούνταν ουδέποτε καθαρίζεται ή απολυμαίνεται και γενικότερα δεν τηρούνται εντός αυτού ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες καθαριότητας και υγιεινής (υπάρχει μόνο μία χημική τουαλέτα για όλους τους κρατουμένους και βρίσκεται στο χώρο που κοιμούνται, δεν υφίσταται στο κρατητήριο καμμία παροχή νερού, οι δε κρατούμενοι υποφέρουν από ψείρες, ψύλλους, ψωρίαση, τύφο, δερματικές παθήσεις και λοιπές λοιμώδεις μεταδοτικές ή μη ασθένειες). Έτσι, ο χώρος κράτησης των κατηγορουμένων αποτελεί σοβαρή εστία μικροβίων, ιών και λοιπών βλαπτικών για τον άνθρωπο μικροοργανισμών, η ανάπτυξη των οποίων ευνοείται από τη συνεχή σώρευση μεγάλου αριθμού κρατουμένων από διάφορες χώρες προέλευσης (κυρίως της Ασίας ή της Αφρικής), που δεν έχουν πλυθεί / καθαριστεί ή αλλάξει ρουχισμό επί εβδομάδες ή και μήνες.

2) Στο εν λόγω κρατητήριο, που έχει συνολικό εμβαδό 15,00 m2 στοιβάζονται άνω των 30 άτομα, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί ο χώρος για όλους και να αδυνατούν να ξαπλώσουν όλοι τα βράδια στο έδαφος (δεν υφίστανται κλίνες) για να κοιμηθούν.

3) Οι κατηγορούμενοι ήσαν περιορισμένοι στο κρατητήριο επί 24 ώρες το 24ωρο χωρίς δυνατότητα εξόδου, άσκησης, αναψυχής ή αυλισμού (βλ. τις καταθέσεις των μαρτύρων και τις απολογίες των κατηγορουμένων).

«Ως εκ τούτου, κρίνεται ότι απέδρασαν για να αποτρέψουν σοβαρό και αναπότρεπτο με άλλα μέσα κίνδυνο που απειλούσε χωρίς δική τους υπαιτιότητα την υγεία τους και ειδικότερα για να αποτρέψουν τη μόλυνση τους από μεταδοτικές μολυσματικές ασθένειες, δεδομένης της ιδιαιτέρως δυσχερούς πρόσβασης τους σε ιατρική φροντίδα, φαρμακευτική αγωγή και νοσοκομειακή περίθαλψη. Για το λόγο αυτό κρίνεται ότι αίρεται ο αρχικός καταλογισμός της (αρχικώς και τελικώς) άδικης πράξης της απόδρασης που τέλεσαν» αναφέρεται στην απόφαση." 

(Απόσπασμα από ρεπορτάζ του 902.gr)

Από την παραπάνω απόφαση προκύπτει δεδικασμένο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο υπεράσπισης και διεκδίκησης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού αντίστοιχα θα πρέπει να αθωωθούν όλοι όσοι "αποδράσουν από τη φυλακή του καπιταλισμού" και διεκδικήσουν τα αυτονόητα:

  • Τα 3,4 εκ. Έλληνες που ζουν κάτω απ' το όριο της φτώχειας, αδυνατώντας να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες (ρεύμα, θέρμανση, διατροφή) και ευρισκόμενοι κατά συνέπεια σε κατάσταση ανάγκης.
  • Τα εκατομμύρια άνεργων, ανασφάλιστων και όσοι γενικά δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και σε φάρμακα, με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία, αλλά και την ίδια τους τη ζωή.
  • Οι χιλιάδες αστέγων που δεν έχουν σπίτι να κοιμηθούν και αναγκάζονται να κοιμούνται σε παγκάκια και χαρτόκουτα.
  • Τα εκατομμύρια Ελλήνων, που λόγω της βίαιης φτωχοποίησής τους, αδυνατούν να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες όπως δυνατότητα εξόδου και διασκέδασης, πρόσβαση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδρομές αναψυχής κλπ.
Ως εκ τούτου, στο εξής θα κρίνονται αθώοι όσοι επαναστατήσουν, σπάσουν τα καπιταλιστικά δεσμά τους και δραπετεύσουν από τον καθημερινό εξευτελισμό που υφίστανται, για να αποτρέψουν σοβαρό και, αναπότρεπτο με άλλα μέσα, κίνδυνο, που απειλεί, χωρίς δική τους υπαιτιότητα την ίδια τους τη ζωή. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: