Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Η νόσος της ανάπτυξης, η συνταγή ΣΥΡΙΖΑ και το νέο χάπι χαλάρωσης

χαπάκια
 
Στήριξη από διεθνή κέντρα στη νέα κυβέρνηση
Όλο και περισσότερο τα αστικά ΜΜΕ σε μεγάλες καπιταλιστικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ ή στην ΕΕ η Ιταλία και η Γαλλία, προβάλλουν την ανάγκη για μια λιγότερο περιοριστική πολιτική σε σχέση με την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.
Το ζήτημα φαίνεται ότι ωριμάζει όλο και περισσότερο και με τις τελευταίες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περί «ποσοτικής χαλάρωσης», που στη χώρα μας υπερπροβάλλουν οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο και το άλλο μείγμα διαχείρισης που προτείνεται έχει ως βασικό συστατικό τις μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις ώστε να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας μη αφήνοντας καμιά ελπίδα για ανάκτηση απωλειών και δικαιωμάτων του λαού.
Η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα την Κυριακή, με τη νέα συγκυβέρνηση των «αντιμνημονιακών» ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, έχει δώσει ώθηση στην αρθρογραφία σε αυτά τα ΜΜΕ. Ιδού ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν (από τους σθεναρούς υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου) με άρθρο του στους χτεσινούς «Τάιμς της Νέας Υόρκης», με τίτλο
«Τελειώνοντας τον εφιάλτη της Ελλάδας», αναφέρεται στο αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και έρχεται να προσθέσει τον... οβολό του στην προώθηση του διαφορετικού μείγματος διαχείρισης του καπιταλισμού.
Αναφερόμενος στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ συμβουλεύει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους
«να παρατήσουν τις διαλέξεις περί υπεύθυνων ενεργειών ώστε να συναινέσει (ο νέος Ελληνας πρωθυπουργός) στο πρόγραμμά τους», τονίζοντας ότι «δεν έχουν καμία αξιοπιστία γιατί το πρόγραμμα που επέβαλαν στην Ελλάδα ποτέ δεν είχε νόημα αλλά ούτε και καμία ελπίδα επιτυχίας». Και καταλήγει: «Αν μη τι άλλο, το πρόβλημα με τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ίσως να μην είναι αρκούντως ριζοσπαστικά. Η ανακούφιση του χρέους και η χαλάρωση της λιτότητας θα μείωναν τον οικονομικό πόνο, αλλά είναι αμφίβολο εάν θα είναι επαρκή για να επιφέρουν μία ισχυρή ανάκαμψη.
Από την άλλη, δεν είναι καθαρό τι παραπάνω μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση εκτός και εάν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το ευρώ, κάτι για το οποίο δεν είναι έτοιμος ο ελληνικός λαός.
Επιπλέον, ζητώντας μία σημαντική αλλαγή, ο κ. Τσίπρας φαίνεται πολύ πιο ρεαλιστής από τους αξιωματούχους που θέλουν να συνεχιστεί το "μαστίγωμα" μέχρι να βελτιωθεί το ηθικό. Η υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει να του δώσει μία ευκαιρία να τελειώσει τον εφιάλτη της χώρας του».
***
Η «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα ετοιμάζει το σκηνικό για το Ευρωπαϊκό Δράμα»
επισημαίνει τις ανησυχίες «της υπόλοιπης Ευρώπης για το ενδεχόμενο πολιτικών επιπτώσεων από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «η οικονομική ορθοδοξία» της Ευρωζώνης «αντιμετωπίζει την πρώτη της πρόκληση στη μετά την κρίση εποχή», όπου «το πολιτικό ρίσκο θα είναι σαφώς στο επίκεντρο το 2015».
Εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο να βρεθεί «κοινό έδαφος» μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ, σημειώνοντας πρώτα από όλα την αναλογία του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ, «που έφθασε το 176% στο τέλος του 2014 και το οποίο φαίνεται μη βιώσιμο, σύμβολο της πολιτικής της Ευρωζώνης».
Η «Μπόστον Γκλoμπ» αντιμετωπίζει το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα ως
«αποδοκιμασία των Ελλήνων ψηφοφόρων στο πρόγραμμα λιτότητας», χαρακτηρίζοντας τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «δραματικό ορόσημο για την Ευρώπη σε μία περίοδο όπου οι συνεχιζόμενες οικονομικές αδυναμίες εντείνουν μία θυμωμένη, λαϊκίστικη αντίδραση από τη Γαλλία ως την Ισπανία και την Ιταλία, καθώς ολοένα και περισσότεροι ψηφοφόροι απαυδούν από τις πολιτικές που ζητούν θυσίες αφαιρώντας περισσότερες θέσεις εργασίας και ευημερία».
Η ιταλική «Λα Στάμπα» επίσης σημειώνει:
«Δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ κομμουνιστών και σοσιαλδημοκρατών, αλλά μεταξύ των παλαιών και των νέων, ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας και επενδύσεων, και σε αυτό το μέτωπο ο Ρέντσι και ο Τσίπρας μπορεί να έχουν έναν διάλογο».  
Επίσης αναφέρεται σε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ότι 
«εδώ και μήνες διεξάγεται ένας διαρκής αγώνας μεταξύ λιτότητας και ευελιξίας και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα των Ελλήνων, για το αν θα διευθύνονται πολιτικά από την Ελλάδα και αν η ΕΕ θα διαπραγματευτεί μια ρεαλιστική και ευέλικτη λύση για να βγούμε από την ακαμψία, αφορά και την Ιταλία».
Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά που γίνεται σε δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής, Φρανσέσκο Μποτσία, που δήλωσε ότι 
«η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι ένα χαστούκι στο σύνολο της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν το βλέπουμε, ούτε να περιορίσουμε το αποτέλεσμα που αναδύεται στην Αθήνα ως ένα γεγονός τοπικό. Είναι ένα χαστούκι για την επαναβεβαίωση των δικαιωμάτων του λαού, των ανδρών και των γυναικών πάνω από τα κέρδη και τα επιτόκια χρηματοδότησης από την Ευρώπη».
***
Οι γαλλικές εφημερίδες, αν και πιο καταγραφικές, επίσης είναι στην ίδια γραμμή για «κάμψη των πολιτικών λιτότητας».
Η «Λε Φιγκαρό» 
κάνει λόγο για «ριζοσπαστική Αριστερά» που τώρα μπαίνει στη «δοκιμασία της πραγματικότητας», ενώ
η «Λιμπερασιόν» σημειώνει:
«Τσίπρας, το νέο πρόσωπο της Ευρώπης, που ανοίγει νέες προοπτικές για την Ελλάδα και δημιουργεί την ελπίδα μιας κάμψης των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη».
Αν κάτι λοιπόν γίνεται φανερό από όλα αυτά είναι ότι εμμέσως πλην σαφώς επισημαίνεται ο ρόλος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο να... σπρώξει την καπιταλιστική ανάπτυξη.
Επιβεβαιώνεται έτσι πλήρως η εκτίμηση του ΚΚΕ, που έκανε προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά με την ανακοίνωση της ΚΕ για το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής (που δημοσιεύουμε σήμερα) ότι
  • ‒«η κυβερνητική εναλλαγή στην Ελλάδα αξιοποιείται από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις εντός της χώρας, της Ευρωζώνης, αλλά και διεθνώς, που θέλουν μια πιο χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική ως εργαλείο εξόδου από την παραγωγική στασιμότητα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το ψέμα ότι η ΕΕ αλλάζει σε θετική κατεύθυνση υπέρ των λαών (προβάλλει και το άλλο διαχειριστικό εναλλακτικό σχήμα των «ΠΟΔΕΜΟΣ» στην Ισπανία), επειδή διαφαίνεται μια πιθανή ποσοτική χαλάρωση.
Ωστόσο η αντιλαϊκή πολιτική έχει συνέχεια.
Σε αυτό το ρόλο η νέα κυβέρνηση έχει στήριξη από διάφορα διεθνή κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: