Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ


Απτές εγγυήσεις σε πλουτοκρατία και δανειστές

Η «δημοσιονομική προσαρμογή», δηλαδή η σκληρή λιτότητα και οι «διαρθρωτικές αλλαγές», που σημαίνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, στις προτεραιότητες της νέας συγκυβέρνησης


Απτές εγγυήσεις στην εγχώρια πλουτοκρατία και τους ξένους εταίρους και δανειστές, ότι τα άγρια μέτρα που εξοντώνουν και εξαθλιώνουν το λαό θα εφαρμοστούν τάχιστα και με αποφασιστικότητα, προσφέρουν η διακήρυξη της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, που ανακοινώθηκαν χτες.Η τήρηση των δεσμεύσεων και η προώθηση των προσυμφωνηθέντων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων είναι το βασικό μήνυμα που στέλνει η νέα κυβέρνηση, ενώ η περιβόητη επαναδιαπραγμάτευση, που αξιοποιήθηκε στο έπακρο για προεκλογική δημαγωγία και αποπροσανατολισμό, περνά σε «δεύτερο πλάνο» και με τον απαράβατο όρο ότι δε θα θέσει σε κίνδυνο την παραμονή στο ευρώ.
Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα προκύπτει αβίαστα από τη διακήρυξη της αυτοαποκαλούμενης «κυβέρνησης εθνικής ευθύνης», που αν και σκόπιμα γενικόλογη και λακωνική, δεν αφήνει περιθώρια για την πορεία πλεύσης, που δεν είναι άλλη από την πάση θυσία παραμονή στο ευρώ και την στοχοπροσήλωση στον ευρωμονόδρομο.
«Στόχος της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα», τονίζεται στη διακήρυξη, δίνοντας το ευδιάκριτο στίγμα για την πολιτική που θα εφαρμοστεί.
Με άλλα λόγια, θεωρούνται δεδομένα τα μέτρα της άγριας λιτότητας σε βάρος του λαού, που κρίνονται απαραίτητα για τη λεγόμενη «δημοσιονομική προσαρμογή», ενώ δεδομένες είναι και οι «διαρθρωτικές αλλαγές», που στη γλώσσα του κεφαλαίου και των κομμάτων του ταυτίζεται με ισοπέδωση μισθών και δικαιωμάτων, παραπέρα μονοπώληση κλάδων της παραγωγής.
Στην πραγματικότητα, η τρικομματική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα κινηθεί με συνέπεια στη στρατηγική της ανάπτυξης με άγρια λιτότητα, πράγμα που σημαίνει μισθοί πείνας των 400-500 ευρώ, κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, άγριες περικοπές κοινωνικών δαπανών, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Με προαποφασισμένη ατζέντα

Το ίδιο μήνυμα στέλνει ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε στο γαλλικό περιοδικό «Παρί Ματς»: «Ναι, θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, θα ολοκληρώσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του κράτους, θα ενδυναμώσουμε το φορολογικό μας σύστημα. Σε αντάλλαγμα, χρειαζόμαστε μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας άμεσα», τονίζει ο Α. Σαμαράς, περιλαμβάνοντας στα «μέτρα ανάκαμψης» την έκδοση ευρωομολόγων και τη διασφάλιση πρόσθετης ρευστότητας για τα μονοπώλια.
Η σύνθεση του 40μελούς Υπουργικού Συμβουλίου, με κορμό στελέχη της ΝΔ αλλά και τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών στελεχών που προτάθηκαν από το ΠΑΣΟΚ (5) και τη ΔΗΜΑΡ (4), δείχνει ξεκάθαρα τη βούληση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα όλα τα μέτρα για την «προσέλκυση των επενδύσεων» και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Ακόμα και στο επίπεδο των συμβολισμών, είναι χαρακτηριστικό ότι τη νευραλγική θέση του υπουργού Οικονομικών αναλαμβάνει ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Β. Ράπανος και υπουργός Ναυτιλίας, ο εφοπλιστής Γ. Βερνίκος.
Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και η διασφάλιση ρευστότητας στους επιχειρηματικούς ομίλους, η ταχεία προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της «αξιοποίησης» (βλέπε εκποίηση) της δημόσιας περιουσίας, η υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό, στην Υγεία και την Παιδεία, είναι βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.
Επίσης, η επανασύσταση των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού είναι ένα επιπρόσθετο «δώρο» στους εφοπλιστές και τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό. Παράλληλα, η τοποθέτηση του Ν. Δένδια στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με δεδομένες τις θέσεις που εξέφρασε το προηγούμενο διάστημα για κλιμάκωση της καταστολής, εγγυάται την «ασφάλεια» της πλουτοκρατίας έναντι του εργατικού λαϊκού κινήματος.
Χαρακτηριστική από την άποψη αυτή είναι η απάντηση που δίνει ο ίδιος ο Α. Σαμαράς στην ίδια συνέντευξη όταν ερωτάται για το πώς σκοπεύει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις: «Θα προσελκύσουμε ξένους επενδυτές, θα ιδιωτικοποιήσουμε εταιρείες που έπρεπε να είχαν ιδιωτικοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό, θα εγγυηθούμε την ασφάλεια, κυρίως νομική και φορολογική και θα δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας τόπος σταθερότητας, αξιοκρατίας και, πάνω απ' όλα, ένα έθνος με θετική ψυχολογία», τονίζει με νόημα, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι «ορισμένα κοινωνικά ζητήματα, όπως το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών, θα πρέπει να διευθετηθούν γρήγορα».
Προαναγγέλλοντας νέο πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών, ισχυρίζεται ξετσίπωτα ότι «οι παράνομοι μετανάστες είναι πάνω από ένα εκατομμύριο, σε μια χώρα που μετρά ακριβώς πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους».

Σε ενιαία γραμμή

Παράλληλα, οι συνεταίροι της νέας κυβέρνησης δίνουν εγγυήσεις ότι οι επιμέρους διαφωνίες τους δεν πρόκειται να εμποδίσουν την ταχεία υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων. «Η νέα κυβέρνηση θα στηρίζεται στην ευελιξία, ώστε επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν να μην αναστέλλουν ούτε το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του έργου της», τονίζεται χαρακτηριστικά στη διακήρυξη. Το νέο υπουργικό σχήμα αποτελείται από 17 υπουργούς, 7 αναπληρωτές υπουργούς και 14 υφυπουργούς. Επίσης, συνενώνονται τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών, καθώς και τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύνθεση της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ υπέδειξε πέντε μέλη και ειδικότερα τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευ. Λιβιεράτο, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Τσαφτσάρης, τους υφυπουργούς Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα, Αμυνας Δ. Ελευσινιώτη και Ναυτιλίας και Αιγαίου Γ. Βερνίκο. Από τη ΔΗΜΑΡ υπεδείχθησαν τέσσερα μέλη και συγκεκριμένα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης, Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης, καθώς οι υφυπουργοί Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη και Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου. Για πρόεδρος της Βουλής προτείνεται ο Ευ. Μεϊμαράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: