Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους από τη Συρία

«Η αεράμυνά μας κατέρριψε ένα στόχο που πέρασε στον εναέριο χώρο μας πάνω χωρικά μας ύδατα το απόγευμα της Παρασκευής. Αποδείχθηκε ότι το εν λόγω αεροσκάφος ήταν ένα τουρκικό μαχητικό», δήλωσε πηγή από το συριακό στρατό.
Το Φάντομ F-4 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ πάνω από τη Μεσόγειο, νοτιο-δυτικά της επαρχίας Χατάι της Τουρκίας, κοντά στις ακτές της Συρίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη Συρία το μαχητικό παραβίασε τον ενάεριο χώρο, από δυτική κατεύθυνση στις 11:40 τοπική ώρα την Παρασκευή.
Το αεροσκάφος χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά και καταρρίφθηκε στη θάλασσα ανοικτά των ακτών της επαρχίας της Λατάκειας. Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση των αγνοούμενων πιλότων συνεχίζονται.
Μετά την επιβεβαίωση της είδησης το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία θα καθορίσει τη στάση της και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα όταν διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

Η Τουρκία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Al Jazeera, εξετάζει αν θα πρέπει να κινηθεί μόνη της ή ως μέλος του ΝΑΤΟ ή αν θα πρέπει να ζητήσει υποστήριξη από άλλες χώρες.
«Δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι η Συρία κατέρριψε ένα τουρκικό μαχητικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και πρόσθεσε πως «θα γίνουν όσες ενέργειες απαιτούνται». Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε πως είναι συνηθισμένο τα μαχητικά αεροσκάφη να μπαίνουν στον εναέριο χώρο άλλων κρατών για λίγα λεπτά εξαιτίας της ταχύτητάς τους και σημείωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το αν το αεροσκάφος κατερρίφθη εντός του τουρκικού εναέριου χώρου.
To βράδυ της Παρασκευής ο Τούρκος πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη στην Αγκυρα σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, του υπουργού Αμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, του αρχηγού του τουρκικού ΓΕΑ πτέραρχου Μεχμέτ Ερτέν και του διοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.
Η Τουρκία έχει στραφεί ενάντια στον πρόεδρο της Συρίας Μπασαρ Αλ Άσαντ με αφορμή την βίαιη καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων. Η Άγκυρα έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία ενός Καταφυγίου εντός της Συρίας για τους αντικαθεστωτικούς, μέσω ακόμα και μίας στρατιωτικής επέμβασης, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με την έγκριση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην Τουρκία μεταδίδει πως «πρόκειται για μία δραματική κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, οι σχέσεις των οποίων είναι κακές εδώ και αρκετούς μήνες ιδιαίτερα από τότε που ο Συριακός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον ενός τουρκικού προσφυγικού καταυλισμού».

«Καμία επέμβαση» δηλώνουν Ρωσία και Κίνα


Η Ρωσία και η Κίνα αποτελούν τους ισχυρότερους σύμμαχους του Άσαντ στο εξωτερικό και έχουν αντιταχθεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση στη Συρία, υποστηρίζοντας πως το ειρηνευτικό σχέδιο του απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, είναι ο μόνος τρόπος για επίλυση της κρίσης.

Εξάλλου ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Sergei Lavrov δήλωσε ότι κάλεσε τον Σύρο ομόλογό του «να κάνει πολλά περισσότερα το καθεστώς ώστε να εφαρμόσει τις προτάσεις Ανάν», αλλά επισήμανε πως και οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να πείσουν τους αντάρτες «να σταματήσουν τη βία».

Μάλιστα ο Sergei Lavrov υποστήριξε πως οι αρχές της Συρίας δηλώνουν έτοιμες να αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις από τις πόλεις αν κάνουν το ίδιο και οι αντάρτες.
Υπενθυμίζεται πως ο Κόφι Ανάν, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη την Παρασκευή, κάλεσε τα κράτη που έχουν επιρροή και στις δύο πλευρές –καθεστώς και αντιπολίτευση- να συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Ανάν ζήτησε και τη συμμετοχή του Ιράν, στενού συμμάχου του Άσαντ, ωστόσο οι δυτικοί εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους σε αυτό το ενδεχόμενο.

 Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: